4. prosince 2017

Češi, budete potrestáni

(www.parlamentnilisty.cz) „Andrej Babiš každopádně vyhrál volby, to je třeba reflektovat a je nutné se s tím smířit. Má nárok být premiérem,“ říká senátor za ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera. Sestavování menšinové vlády považuje za chybu, stejně chybně vidí ale argument, že do koalice lze jít, avšak nikoliv s Babišem jako premiérem. Upozornil, že voliči a celá společnost na devítistranovou roztříštěnost Sněmovny doplatí, a bude potrestána. Zároveň připomněl, abychom nepřeceňovali funkce předsedů výborů. Kdyby byly neplacené, zájem by prý rázem utichl. A došlo i na Evropskou unii, kde bychom se podle něj neněmli společně s kolegy z visegrádské skupiny na Junckera a další hlavouny pořádně zatlačit.

 
Jak se díváte na sestavování vlády Andrejem Babišem? Má jeho menšinová vláda šanci na získání důvěry?
 
Vždy říkám, že jsme strašně netrpěliví. V Německu byly volby v září, první jednání zkrachovalo a teď se sociální demokraté dohadují, zda jednat. Chceme všechno rychle a jsme nervózní z toho, jak má vláda vypadat. Každopádně Andrej Babiš vyhrál volby, to je třeba reflektovat a je nutné se s tím smířit.
 
Podobně jako ve Spojených státech je společnost stále roztříštěná, protože Trump vyhrál volby a někteří se s tím neumějí srovnat. Jména do české vlády jsou poměrně jistá, Babiš řekl, že z jeho strany tato jména na veřejnost neunikla, ale v Česku je lépe říci všechno rovnou dopředu, protože republika je příliš malá na to, aby se něco utajilo a všechno se vykecá.
 
Špatně je pokus o menšinovou vládu a správně to analyzoval Pečinka s tím, že v podsatě nejde o vládu, ale o výsledek prezidentských voleb, pak se uvidí. Babiš důvěru vlastně ani nepotřebuje, může založit vládu na tom, že bude uzobávat z programů ostatních body, které se stranám budou líbit a tam získá podporu. Vycházet to ale vždy nemusí, stačí se podívat na Piráty, kteří se rozhádali, zda odvolají, nebo neodvolají místopředsedu. Piráti jsou vůbec zajímaví a důsledek zvláštního jevu. Mluvil o tom i končící premiér Bohuslav Sobotka.
 
Sociálním demokratům se nepodařilo prodat rozhazování miliard, rozhazovali tolik, že jim lidé už neprojevili ani vděčnost. A bude to zároveň dobrým testem pro Babiše, protože desítky miliard prohlasovaných v minulém období, které mají podle schválených zákonů vyplácet, nebudou triviální. Co se jednou rozdává, to se velmi obtížně odebírá, musejí se hledat další zdroje rozpočtu, což je v rozporu s tím, že hodlá snižovat daně.
 
Česká televize si nechala zpracovat průzkum, podle kterého by dnes ANO stále získalo 30 procent hlasů, Piráti 14 procent, ODS 12 a SPD 9,5 procenta. ČSSD a TOP 09 by se těsně do Sněmovny dostaly, ne už tak lidovci. Znovu se bude jednat o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání policií. Co ovlivňuje voliče? A co říkáte na výsledek průzkumu?
 
Tohle jim nic neříká, voliči trestní stíhání neberou. Zvláštní je, že kdyby stíhání hrozilo premiérovi za ODS, nedej bože ministrovi za ODS, tak by vypadl z vlády během chvíle.
 
Doba se změnila, Andrej Babiš je geniální stratég, umí krátká slova a výroky a voliči nemají čas se hluboce zamýšlet. Další jeho metoda je, kdy vystupuje zásadně proti a pak je to on, kdo dotáhne jednání do konce, viz OKD, a daří se mu to dobře. Krátké slogany působí.
 
Piráti jsou nadšeni, ale teprve se ukáží v praktické práci.
 
Z hlediska senátora jsem šťastný, že momentálně nic nepřijímá Sněmovna, ale do konce roku chtějí přijmout nějaký zákon ve zrychleném čtení. Každá nová vláda způsobí legislativní smršť, která nespočívá v rušení starých regulací, ale ve vymýšlení regulací nových, a už to ani nesouvisí s tím, že Andrej Babiš sestavuje menšinovou vládu. To už není vláda, stát je samostatným prvkem, na který už ani ministři nemají valný vliv, regulace nejsou politické, ale úřednické, takže stejně jako v Evropské unii je úředníků tolik, že budou vymýšlet další věci, aby si zachovali svoji práci, a většinou ovlivňují věci negativně.
 
Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš se nechal slyšet, že v zahraničí jsou volby ovlivňovány tajnými službami a vyjádřil obavu, že se totéž děje i v České republice. Voliči mohou být ovlivňováni nejen servery prý spojenými s ruskou tajnou službou. Sešel se kvůli tomu i se Sobotkou, že se tím má zabývat. Na prohlášení reagovaly bezpečnostní a zpravodajské složky s tím, že nemají závažné informace, že by cizí služby nezákonně ovlivňovaly volby v Česku. Co vy na to?
 
Drahoš je poněkud nervózní. Miloš Zeman má našlápnuto, teď do toho hodil vidle ještě Topolánek, který zase odebere část hlasů. Jde o čistou nervozitu.
 
Všichni, když začínali na prezidenta kandidovat, tvrdili, že se nebudou vymezovat proti nikomu, to jim nevydrželo. Už se vymezují a ještě budou přitvrzovat. Volební kampaň bude krátká, protože začal advent a lidé mají více starostí s tím, kde koupit levné máslo, ne co vykládají kandidáti.
 
Jde o to, jak se dělají volby, proč mají být dvoudenní a také vím, jak vypadá složení komise, když za to lidé dostanou, i když ne mnoho, peníze. Sám jsem příznivcem většinového systému, ale není možné mít ve Sněmovně devět stran, to je zhůvěřilost a ještě to bude mít pro společnost důsledky. Bude potrestána za zvolení tolika subjektů. Kdyby se klauzule zvýšila z pěti na deset procent, což říkám s vědomím, že by to mohlo ohrozit i ODS, pak by se strany začaly slučovat místo toho, aby se tvořily další a další.
 
Co říkáte na to, že skupina Kabát se rozhodla vrátit cenu Český slavík, dokud se neukáže, zda vyřazená kapela Ortel nedostala více hlasů. Nakonec se ukázalo, že Ortel u veřejnosti vyhrál. Co si o celé situaci myslíte v souvislosti se svobodou slova a s tím, kde je hranice cenzury?
 
Ta hranice je relativně tenká. Před dvaceti lety stačilo, aby britský ministr sáhl slečně na koleno a musel odstoupit. Možná by ani nemusel, ale jde o davové šílenství.
 
Když bude někdo prosazovat referendum o vystoupení z Evropské unie, bude vyobcován hlavním proudem, ačkoliv se jedná o legitimní názor. Co je na tom, že někdo nechce být v Evropské unii, protože mu vadí byrokracie? Jsme na tom pořád stejně, kdo vystrčí laťku z plotu, je třeba mu ji uříznout. Nemusím souhlasit s každým názorem, ale je to naše právo, pokud tedy není extrémní. Na Evropskou unii by větší skupina států, než je Visegrádská čtyřka, měla přitlačit s tím, že pokud nedojde k reformě, vyvolají ve svých zemích referenda o vystoupení z Evropské unie. To by všechny Junckery a jemu podobné přinutilo, aby se pohnuli. Do té doby se nestane nic, naopak to bude jen horší.
 
Svoboda znamená svobodu projevu a demonstrací. Strhávají se honičky a začíná být snaha o vyobcování ze společnosti, což je cesta do pekel. Začíná se porušovat presumpce neviny, jako u antidiskriminačního zákona. Ten předpokládá, že vy máte dokazovat nevinu, nikoliv policie a soudy, a to se prosazuje velice těžko.
 
Měli by poslanci podpořit znovuvydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání policii?
 
To by byla dlouhá historie, která začínala imunitou a končí tím, že člověk může být stíhán, až když skončí ve funkci. Babiš může vládnout tři volební období.
Zajímavé je, že mluvit o vydání je vděčné, dokud se to nedotkne přímo vás, stejně jako zákazy kouření a zákazy jiného druhu. Bude zajímavé sledovat, jak to dopadne. Předseda Poslanecké sněmovny otočil a jeho tvrzení, že Babiše vydávat nemají, protože může být premiér, je scestné, také ho za to odsoudila soudcovská obec.
 
Příkopy vyhloubené před volbami jsou natolik hluboké, že je nyní lze jen těžko překonat. Typický je příběh ODS, kterou přemlouvají, aby šla do vlády, ale musela by být blázen. To si měli voliči uvědomit, když šli k volbám. Kdyby měla ODS osmnáct nebo dvacet procent, byla by situace, zda jít do vlády, jiná. Kdyby se ODS s Babišem spojila za současné situace, dopadla by jako sociální demokracie, Babiš by si přisvojil všechny pozitivní kroky.
 
Stejně absurdní jsou vyjádření, že s Babišem jako s premiérem nikoliv, to je cesta do pekel. Babiš vyhrál a má nárok být premiérem.
 
I přesto, že argumentem pro odmítání spolupráce je trestní stíhání Andreje Babiše?
 
Jsem ctitel presumpce neviny. Trestně stíhaný člověk není nic, a ani obžalovaný nic neznamená. Dokud není pravomocně odsouzen, je na něj pohlíženo jako na nevinného. Pravdou je, že mu to může vydržet celé volební období.
 
Jak hodnotíte hlas Václava Klause mladšího pro Radka Kotena do funkce šéfa bezpečnostního výboru?
 
Problémem je obsazování výborů, dohody podepsané i nepodepsané se mají dodržovat. Ale že by si strany měly určovat, jakého kandidáta má jiná strana prosadit, to není možné, každý si má dosadit dle vlastní volby.
 
Je nebezpečím, že se do čela tohoto výboru dostal politik z SPD, jak slýcháme?
 
Abychom nepřeceňovali funkci předsedy výboru Poslanecké sněmovny. Stačilo by, kdyby předsedové měli stejný plat, jako kdyby jími nebyli, a najednou by se zájem zmenšil. Ale nepřeceňujme sněmovní výbory, nejde o vládu. Předseda má jeden hlas, nikoliv dva, a výbor pouze řídí. V Česku na tom stejně nezáleží, všechno se vykecá, ať je to ten nebo onem. Kromě toho do všeho zasahuje Facebook jako mediální zkratka z prostorů, které nejsou prověřené. Facebook není kritériem pro nic, jedná se pouze o sociální hračku. Nelze si pouze přečíst, co bylo na sociální síti. Existují zde skupiny, které nereprezentují nic, jen získávají větší prostor.
 
Nakonec otázka k zahraničí. Má podle vás šanci na úspěch dohoda mezi Spojenými státy a Ruskem ohledně Sýrie? I vzhledem k historickým vztahům obou velmocí?
 
Vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy budou vypadat jinak, pokud je budeme hodnotit například pouze podle CNN, a realitě to odpovídat nebude. Jaká je skutečná realita, se nikdy nedozvíme. Je to stejné, jako když politici napadají vztahy Spojených států k Číně i k Rusku. Přestože zájmy velmocí jsou velice odlišené, vědí, že jedna bez druhé nemůže existovat.
 
Stačí se podívat na sankce proti Rusku. Každý, kdo by je chtěl narušovat, bude perzekvován, ale jak krásně je porušuje Německo, které vesele dodává do oblastí zboží různými oklikami. Ale my, protože jsme malí, bychom se stali předmětem šílené kritiky.
 
Je těžké spekulovat, klid je výhodný pro všechny, a dnes je Sýrie v jiném stavu. Začíná se mluvit o tom, kdo bude opravovat domy, což je po každé katastrofě, ať už způsobené přírodou, nebo člověkem, ukazatel. Když skončí, přicházejí obchodní příležitosti, a když jde o byznys, rány se zacelí.
 
Jaroslav Kubera

místopředseda Senátu PČR
primátor