30. listopadu 2017

Nová energetická pravidla EU nás mohou stát biliony

(www.ods.cz) Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Evropského parlamentu pomocí těsné většiny hlasů socialistů a zelených odhlasoval závazný cíl 40 % pro energetickou účinnost na období 2021-2030. Podle člena výboru Evžena Tošenovského může mít takový cíl na českou ekonomiku dopad v řádu bilionů korun. Na tahu je nyní Evropská rada. Tošenovský proto vyzývá budoucího ministra průmyslu, aby začal neprodleně jednat, včetně osobní přítomnosti v Bruselu.

 
„Takto dramatický zásah do energetického a teplárenského trhu si vyžádá miliardové investice (některé studie hovoří až o 2,5 bilionu Kč do roku 2030) nejen ze strany občanů a podniků, ale i státního rozpočtu. Nejvíc na to však doplatí samotní občané při konečném vyúčtování elektřiny a tepla,“ řekl Evžen Tošenovský.
 
„Každý cíl musí mít ekonomicky zdůvodnitelné náklady, a to zde naprosto postrádám. Až se vyčerpá ekonomický potenciál úspor, budeme nuceni k investicím, které jsou sice technicky možné, nicméně úplně zbytečné. Už jen samotné sledování naplňování cíle energetické účinnosti bude pro Českou republiku ohromnou administrativní zátěží a bude klást nesmírné nároky na statistická data, která se doposud nezveřejňovala,“ doplnil Evžen Tošenovský.
Evžen Tošenovský

místopředseda strany
poslanec EP