27. listopadu 2017

Fotbálek ve Sněmovně, MeToo a Dublin

(Novinky.cz) Již týden zasedá nová Sněmovna, ale svět okolo pádí dál naprosto jinudy. Snad se to časem trochu zkoordinuje. Zatím mi to ve Sněmovně připadá jako fotbalový zápas, kde hraje devět mužstev, z nichž tak sedm neví přesně, na jakou bránu. Asi 5 mužstev se rozhodlo, že nechce dát žádný gól. Jedno mužstvo plné šedesátikilových vousáčů s revolučním žárem v oku by chtělo hrát úplně jinou hru, elektronický fotbal, a ostatní pokud možno všechny zavřít do kriminálu za netransparentnost a taky za vyšší věk, protože staří páprdové nemohou dělat revoluci, to je jasné.

Nelze přehlédnout pár dvojiček, které se upřímně osobně nenávidí a moc nesledují balón, spíš se snaží trefit toho druhého.

Na druhou stranu, jako insider, vidíte zase od zkušených harcovníků i opačný přístup. Že totiž před televizními kamerami v sále se po sobě sápou. Křičí, že ten druhý nemá vůbec morální právo mít na sobě jakýkoli dres a je urážka „fotbalu“, že vůbec hraje. Třese se jim hlas, rozhořčení, zhnusení, ironie. A za 10 minut je pak vidíte (mimo kamery) v přátelské debatě v parlamentním bufetu jak staré spolužáky.

A svět mezitím běží dál.

Europoslanci proti vůli většiny zemí střední Evropy schválili reformu tzv. Dublinského systému. Jde o migraci, právo na azyl. Země, kam migranti míří jako první, by už neměly mít zodpovědnost za azylové řízení, ale migranti by měli být urychleně přemístěni do jiného státu EU podle pevného distribučního klíče.

Václav Klaus ml.

poslanec PČR