16. listopadu 2017

Babiš politiku krájí jako salám

(www.tyden.cz) Vítěz voleb hnutí ANO zatím nemá vůbec vůli jakoukoli koalici tvořit a postupuje salámovou metodou. První kolečko je zvolení Radka Vondráčka předsedou sněmovny, každé Andrej Babiš zaplatí drobnými ústupky stranám ochotným ho podpořit. Stejně bude pokračovat dál při obsazování výborů a jednání o vládě. "Chápu, že pan Babiš je tím pádem vysmátý, co by se stresoval. Ale nejsem si jista, že je tahle strategie dlouhodobě udržitelná," myslí si místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ.

 
ODS se spojila pro volby vedení sněmovny do bloku s dalšími třemi stranami pravého středu - STAN, KDU a TOP 09. V čem by měl mít větší vliv, když má 48 poslanců?
 
Dobrá otázka, také jsem si ji několikrát položila. Nicméně řekněme to tak: je dobré ukázat a dokázat občanům, že je zde možnost spojení určitého počtu stran, které na určitou věc mají stejný názor a tím je ustanovení sněmovny a jasná deklarace, že nechceme, aby Andrej Babiš měl všechno. To, že jste někdy v parlamentu v menšině, ještě neznamená, že máte měnit své názory. Je jedno, jestli jste jako strana osamělý, nebo se k vám někdo připojí. Jen doufám, že to vše nebude jen na úkor ODS.
 
Proč se nezapojili Piráti a ČSSD? Vždyť pro ČSSD by to mohlo mít výhodu větší váhy hlasů, když jich mají nyní jen patnáct.
 
Piráti se nezapojili, protože jeden z bodů dohody Demokratického bloku je, že se nebude podporovat představitel ANO na post předsedy sněmovny. Už před časem deklarovali, že budou volit Radka Vondráčka z ANO, a toto svoje stanovisko nechtějí měnit. Ale také si myslím, že Piráti nechtějí figurovat někde, kde by se zdálo, že nevedou hlavní slovo a že to není jejich iniciativa. Tak snad brzy pochopí, že politika není reality show. ČSSD se nezapojila, protože ani těch pár poslanců, co tam má, se není schopno dohodnout mezi sebou, natož s někým jiným. Potýkají se s obrovskými vnitřními problémy. Troufnu si odhadnout, že její krize je mnohem větší a mnohem hlubší než svého času v ODS. Vůbec jim to nezávidím, protože vím, jakou úzkou soutěskou jsme prošli my. Naštěstí pro ODS se našel člověk, který nám řekl, jsem schopen a ochoten ODS touto těžkou cestou provést a tím byl Petr Fiala. A takového člověka ČSSD zatím nemá.
 
ODS má mít předsedy branného, školského a ústavněprávního výboru, proč neusilovala o mandátový a imunitní nebo vlivný rozpočtový?
 
Klub ODS se rozhodl na základě svých programových priorit a na základě odbornosti představitelů, které bychom chtěli do čela jednotlivých výborů. Seřazení našich priorit považuji za zcela správné. Školství - Klaus, obrana - Černochová, ústavněprávní - Benda.
 
Zvládne vedení bezpečnostního výboru SPD, která nemá lidi se zkušenostmi? Protestovali proti tomu jednu chvíli i Piráti a ČSSD.
 
Bezpečnostní riziko pro naši zemi je podle mého názoru především to, že předseda bezpečnostního výboru má být představitel SPD, kterou já považuji za extremistickou. A jestli ten či onen předseda má, či nemá zkušenosti, je už sekundární záležitost.
 
Zatím to vypadá, že se ve sněmovně rýsuje spolupráce ANO s SPD a KSČM, Andrej Babiš však KSČM i SPD před volbami i po nich odmítal. Není to jen účelový manévr a nevznikne při opravdovém jednání o vládě jiná koalice? Bývalá vláda ANO, ČSSD, KDU-ČSL nebo ANO s podporou ČSSD a KSČM, programově by asi nejlogičtější byla bez ohledu na osobní a další okolnosti spolupráce ANO a ODS. Je možná některá z těchto variant?
 
Nespekulovala bych, které koalice jsou možné a které ne, počítat umíme všichni. Problém je, že vítěz voleb zatím nemá vůbec vůli jakoukoli koalici tvořit a postupuje salámovou metodou. A říkají, teď chceme Vondráčka do čela sněmovny, kdo se přidá? Ten, kdo se přidá, dostane nějaký ten "vysněný" výbor. A teď se přidali komunisti, SPD, Piráti a možná ČSSD. Takže jedno kolečko salámu odkrojeno, snědeno a jdeme dál. Velmi jim to vše ulehčuje prezident Zeman, který jasně řekl, že po nich nechce 101 hlasů, a rovnou jim řekl, že i kdyby se jim první pokus sestavení vlády nepovedl, tak Babišovi dá i druhý pokus. Chápu, že pan Babiš je tím pádem vysmátý, co by se stresoval. Nejsem si jista, že je tahle strategie dlouhodobě udržitelná, ale jsem daleka mu jakkoli radit.
 
Může do budoucna vzniknout nějaký silný pravicový blok, když pořád přetrvávají osobní animozity mezi partajemi?
 
Nedávno jsme byli svědky přestřelky mezi představiteli KDU a STAN o tom, kdo je větší podvodník a kdo víc lže. Všechny tyto strany, tedy mimo ODS, jsou v určité křeči, a když je někdo v křeči, tak se s ním těžko hledá nějaké racionální, dlouhodobé řešení.
 
Jaký bude vztah ODS s topkou, pokud bude jejím předsedou Jiří Pospíšil, bývalý ministr a významný člen ODS?
 
Velmi obtížný. Já osobně s Jirkou Pospíšilem mám dobré a korektní vztahy, jak se říká, nikdy jsme si nic neudělali. Ale je mnoho lidí v ODS, kteří to tak nemají a jejich osobní zkušenosti jsou opačné.
 
Nebyla by v současné době na pořadu dne nějaká pravicová koalice obhajující současný polistopadový režim proti SPD, ANO nebo Pirátům, kteří všichni mají jako hlavní program rozbití současného systému?
 
Chápu, že hlavně vám novinářům se strašně líbí myšlenka nějakého spojování, propojování, koalic atd. Ale já to tak nevidím. To, že lidé najeli na celoevropskou vlnu takzvaného "rozbíjení současného systému", je pravda. Ale měli bychom si všichni připomenout, že historie ukazuje, že všechny tyhle pokusy o páchání celospolečenského dobra vždy vedly jenom k mnohem horším systémům. To, co je náš úkol jako tradiční strany, je tohle období ustát a přesvědčit lidi, že politika není o ad hoc řešení, ale o tom, jak se nám v naší zemi bude žít za pět, za deset let a jakou zemi přenecháme budoucím generacím. ODS znovu nabrala dech a sílu a je připravena do toho boje jít.
 
Nebyla chyba, že ODS nepostavila svého kandidáta na prezidenta? Proč to neudělala? Nemá kandidáty nebo peníze?
 
Je pravda, že jediným možným stranickým kandidátem, který o to měl zájem, byl pan senátor Jaroslav Kubera. Nicméně se rozhodl, že kandidovat z rodinných důvodů nebude, a je třeba to rozhodnutí respektovat.
 
Bude ODS podporovat některého z kandidátů?
 
ODS jasně deklarovala, že udělá všechno pro to, aby na Hradě neseděl prezident Zeman. A podle toho se naše strana bude rozhodovat. Do hry vstoupil Mirek Topolánek, který ale jasně deklaroval, že je nestranický kandidát a že podporu od stran nechce. Osobně otevřeně říkám, že přes všechny neshody, které jsem s Mirkem v minulosti měla, tak moji podporu má.
 
(Autor: David Jareš)
 
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí