15. listopadu 2017

Události, komentáře: Demokratický blok

(ČT 24) Jednotný postup a společné kandidáty na sněmovní výbory si slíbily 4 sněmovní strany – ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN. Spojuje je i neochota volit za předsedu Radka Vondráčka z hnutí ANO, čemuž ale nemohou zabránit, protože dohromady složí jen 48 poslanců. Výčet členů „Demokratického bloku“ ale ještě nemusí být konečný. Otevřené dveře prý mají i ČSSD a Piráti. Ti ale zájem vstoupit neprojevili. Další strany, hlavně SPD a ANO pakt zkritizovaly. Podle Andreje Babiše se tak brání systém, který tu fungoval 25 let. Jak chce nová formace postupovat? Na co všechno se vztahuje dohodnutá spolupráce? Jaké šance ve Sněmovně má a jak chce jednat s dalšími stranami? Téma Událostí, komentářů pro předsedu ODS Petra Fialu.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

David BOREK, moderátor:
Nejprve česká politická scéna. Čtyři strany a jejich společný postup ve sněmovně, nazvaly se Demokratickým blokem.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Zhruba tři týdny se snažíme vést s vítězem voleb, tedy s hnutím ANO, normální standardní jednání a uspořádání Poslanecké sněmovny. Očekávali jsme, že výsledkem bude nějaká konsensuální, férová, normální dohoda o tom, jak to bude vypadat, která bude respektovat výsledky voleb, tak jak tomu bylo vždy v minulosti. A dnes, když jsme si vyměnili informace, tak jsme znovu museli konstatovat, že nic takového se neděje, že hnutí ANO jedno mluví a druhé dělá. Informace z posledních dnů nás jenom utvrzují v tom, že ANO postupuje při jednání s politickými stranami netransparentně a záměrně ta jednání jsou matoucí.

citace: Andrej BABIŠ; předseda hnutí /ANO/, Zdroj: ČTK:
Opět se potvrzuje, že systém, který tu fungoval 25 let, se brání a jen tak snadno se nevzdá. Byl bych ale rád, aby konečně byli konstruktivní, nevymýšleli nesmysly na blokování sněmovny a my jsme konečně mohli začít pracovat pro lidi.

David BOREK, moderátor:
Předseda ODS Petr Fiala, hostem Událostí, komentářů. Zdravím.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:
Ještě než se dostaneme k těm věcem obsahovým, tedy výbory, předseda sněmovny, kdo proti komu hraje ve sněmovně a bude hrát ve sněmovně, tak bych rád jednu věc spíše formální. Když na tiskové konferenci veřejně oznámím, kolik chci předsedů výborů, jaké chci posty ve vedení sněmovny. Trochu mi to přijde, že vlastně už vylučujete možnost, že by se to dalo zákulisně, neveřejně dejme tomu, abych to řekl správněji, dojednat. A trochu to vypadá, jako byste vlastně dopředu počítali s tím, že tyto vaše návrhy budou odmítnuty. Je to tak?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, to tak není. Ale ta jednání v Poslanecké sněmovně neprobíhají obvyklým způsobem. A vidíme po řadě týdnů jednání, že nedošlo k žádné dohodě. A na vině je nepochybně hnutí ANO, které jako vítěz voleb nejedná tak, aby k nějaké dohodě vůbec dojít mohlo. A máme tady problém, že Poslanecká sněmovna má být nějakým způsobem uspořádána. Je tu několik komplikací. Jedna z těch komplikací je, že nevíme, co bude vládní většina, co bude opozice.

David BOREK, moderátor:
To probereme, všechno probereme.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My přicházíme prostě s návrhem, který dal dohromady čtyři politické strany. A myslíme si, že to může usnadnit to jednání a můžeme dospět k nějakému výsledku.

David BOREK, moderátor:
Ale rozumíme si, že já nechci použít slovo ultimátum, protože to asi tak silný výraz opravdu není namístě, ale když to řeknete veřejně, tak se určitě hůř vyjednává a protistraně se hůř ustupuje, než kdybyste to neřekli veřejně a šli si s nimi někam sednout.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale ta jednání už nějakou dobu probíhají. Podle nás neprobíhají dostatečně ani transparentně, ani rozumně. Dostala se spíš do slepé uličky. Nikdo nevíme, jak to má vypadat a jak to bude vypadat. A my se snažíme tu situaci nějakým způsobem vyřešit, a proto jsme se domluvili. Já takovou dohodu považuji za dobrou. A veřejně jsme řekli, co chceme, co požadujeme, co považujeme za rozumné.

David BOREK, moderátor:
Možná jsem trochu konzervativní v tom smyslu, že jsem možná mentálně někde v devadesátých letech. Ale slovo veřejné při vyjednávání není vždy pozitivní. Prostě některá jednání by neměla probíhat veřejně, protože se tím usnadňuje, nebo znesnadňuje, tou veřejností se znesnadňuje protistraně ustupovat. Tak se znovu ptám, jestli...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pane redaktore, nejsme v bodě nula. Nějakou dobu už ta jednání o uspořádání Poslanecké sněmovny probíhají. Dostala se do té fáze, do které se dostala. Nikdo neví, jak to má být, nikdo neví, ani kolik bude místopředsedů, není shoda na základních věcech. A my se snažíme tu situaci velmi konstruktivně posunout kupředu. Proto říkáme, my jsme se domluvili. Chceme předsednictví těchto výborů. Vyzvali jsme hnutí nebo já jsem pozval hnutí ANO k jednání na pondělí. Doufám, že budeme jednat a že se na něčem domluvíme.

David BOREK, moderátor:
Proč tento blok ad hoc složený pro obsazování postů ve sněmovně nevznikl týden po volbách, dva týdny po volbách?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ta situace se vyvíjí a tento blok vznikl mimo jiné i pro to, co se odehrává v Poslanecké sněmovně.

David BOREK, moderátor:
Co se tedy odehrává?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Jak jsou ta jednání vedena, že se prostě vždycky s někým sejde hnutí ANO, tam se vyslechnou nějaké návrhy, pak nikdo neví, k čemu se dospělo. Každému se říká něco jiného. To prostě není normální situace. My jsme se domluvili, že tu situaci změníme, a dali jsme dohromady v souladu s jednacím řádem toto uspořádání. Je to vlastně sdružení poslaneckých klubů pouze pro účely volby a pro ustanovení orgánů Poslanecké sněmovny.

David BOREK, moderátor:
Dejte nám nahlédnout a našim divákům do politické kuchařky podzimu 2017 a řekněte jeden příklad nebo jeden případ, kde se každému slibuje něco jiného, jak říkáte, ze strany hnutí ANO. V čem se to třeba projevilo?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nebudu chodit úplně do kuchyně, ale je to třeba obsazení předsednických míst v jednotlivých výborech. Já vám řeknu náš příklad. My jednáme s hnutím ANO a bavíme se o tom, že bychom chtěli předsedu školského výboru. Na tom jednání nám řeknou, že ne, že oni mají také svého představitele nebo svého kandidáta na funkci předsedy školského výboru. Pak vyjdeme ven, za dvě hodiny slyšíme z médií, že hnutí ANO teda uvažuje o tom, že by předsedu školského výboru měla mít Občanská demokratická strana. Kdybychom se na tom domluvili na tom jednání, tak je to jasné. Tak bych mohl uvádět příklad za příkladem. Je tu spousta požadavků...

David BOREK, moderátor:
Děkuji, stačí, mně to stačilo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je tu spousta požadavků na předsedy výborů, nejsou tu jasné parametry toho, jak bude Poslanecká sněmovna uspořádána. A znovu opakuji, když jste říkal, ať nahlédneme do kuchyně, tak nahlédněme do kuchyně. Ta Poslanecká sněmovna se zpravidla uspořádává podle nějaké dohody na většině a tom, kdo bude vytvářet tu vládní většinu, kdo bude vytvářet opozici. To tu nemáme, a proto je to celé tak komplikované. A my, abychom to usnadnili, tak jsme přišli s tímto návrhem.

David BOREK, moderátor:
Dodejme, že ráno se konala schůzka vašich čtyř stran také s Piráty, přičemž tedy Piráti se nakonec k tomu spojenectví nepřipojili. S dovolením, poslechněme si předsedu Pirátské strany, jak vlastně on vystupoval na dopoledním brífinku.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/ (záznam):
My chceme zprůchodnit Poslaneckou sněmovnu a myslím si, že i, a zaznívá to i v médiích, že tlačení Pirátů do nějaké skupiny přátel Andreje Babiše, anebo naopak přátel pana Kalouska či pana Fialy je taková spíš manipulace či mediální vějička. Pokud pracujeme s čísly, je vidět, že takováto formace pro obsazování Poslanecké sněmovny v tuto chvíli nemá potřebné hlasy a může se toto sdružení stát pouze prázdným gestem.

David BOREK, moderátor:
Co se stalo na té schůzce? A teď vám řeknu, možná bych to neměl dělat, ale můj dojem, já z toho cítím špatné vibrace a měl jsem pocit, že tam došlo k nějakému rozkolu, ale možná pan Bartoš byl jenom unavený. Ale přišlo mi, že tam byla zlá krev ráno. Byla?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, nebyla. Já žádné vibrace necítím. Ale pro nás není úplně pochopitelné a srozumitelné to jednání Pirátů, protože oni na jedné straně mluví o opozici, navrhují třeba to, že by hnutí ANO jako vítěz voleb nemělo žádného předsedu výboru kromě organizačního, kterého mají jaksi proto, že jim Piráti chtějí volit jejich kandidáta na funkci předsedy Poslanecké sněmovny. A to je třeba jeden z problémů, na kterém se ta naše dohoda s Piráty zasekla. Protože Piráti nechtějí souhlasit s naším požadavkem, aby ten, kdo podepíše tuto dohodu nebo kdo se k ní připojí k tomu Demokratickému bloku, tak aby nevolil kandidáta na funkci předsedy Poslanecké sněmovny, kterého navrhlo hnutí ANO. A to je mimořádně důležité, protože tady dochází k velmi neobvyklé věci, že bude mít Andrej Babiš bez ohledu na to, jestli bude mít většinu, nebo nebude, jak nám deklaruje pan prezident Zeman, dva pokusy. A když budou mít předsedu Poslanecké sněmovny, tak bude mít automaticky ještě pokus třetí. To je, prosím, naprosto neobvyklé. To je určitá mocenská zvůle, ke které tu dochází a které chceme zabránit.

David BOREK, moderátor:
K tomu se dostaneme.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale není pro nás srozumitelné, proč někdo mluví o opozici a současně podporuje na předsedu Poslanecké sněmovny kandidáta hnutí ANO.

David BOREK, moderátor:
Já bych tedy ještě rád zůstal u toho, proč to nevyšlo s Piráty, protože 48 mandátů je tak zhruba čtvrtina sněmovny a je to sice docela nezanedbatelné číslo, ale není to tedy nic, s čím by se daly úplně měnit zavedené pořádky. Přijde vám správné, taktické, moudré, že předseda vašeho poslaneckého klubu nedávno označil chování Pirátů za to, že dělají užitečné idioty?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je to teda samozřejmě 48 poslanců, ale je to taky 1,4 miliony hlasů. A je to 27,6 procent voličů. To není tak málo. A za tento blok budeme mluvit nebo budeme jednat při ustavování orgánu Poslanecké sněmovny. To, co řekl pan předseda našeho poslaneckého klubu, to odpovídá do značné míry realitě. My nerozumíme tomu, jak jednají Piráti, proč chtějí prosazovat do funkce předsedy Poslanecké sněmovny kandidáta hnutí ANO pana Vondráčka, protože tím dávají bianko šek Andreji Babišovi, ať si tady bez důvěry vládne, jak dlouho chce.

David BOREK, moderátor:
Dobře, jasně, to už jste řekl, to si ještě probereme, zdůrazněme, za chvíli nás tady čekají...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale to je velmi důležité.

David BOREK, moderátor:
Ano, a za chvíli nás tady čekají další hosté z jiných politických stran, se kterými to rozebereme. Ale ještě přece jenom k tomuto. Opět jsem možná beznadějně zastaralý v nějakých starých politických pořádcích...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Neobviňujete se pořád, ona ta situace je opravdu nepřehledná, je nová, je tu devět politických stran.

David BOREK, moderátor:
Ano, možná o sobě pochybuji příliš. Ale já bych tedy čekal, že dva dny po volbách vy si dá někde schůzku bez televizních kamer, bez tiskových prohlášení s Ivanem Bartošem, popřípadě s Tomiem Okamurou, s panem Chovancem a samozřejmě s dalšími středopravicovými stranami, dojednáte, řeknete jim diskrétně: máme zájem o post předsedy sněmovny pro to a pro to. Pojďte se k nám připojit, my nabízíme to a to. Vy jste udělali naopak. Vy jste nejdříve na tiskové konferenci patrně, jestli to chápu správně, řekli: chceme ten post. Teď veřejně na tiskové konferenci říkáte: máme tady jakési Demokratické blok nebo nějaké spojenectví. A mně tam trochu chybí to předjednání, které by možná spoustu hran uhladilo, a nepůsobí to dojmem, že už je to jenom jakýsi verbální deklaratorní prvek.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Tak to přece není.

David BOREK, moderátor:
Tak jak to je?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
I to, že jsme dospěli k dohodě čtyř politických stran, je přece výsledkem nějakých jednání. A ta jednání na všech úrovní probíhala a probíhala samozřejmě i s Piráty i s jinými stranami. Scházeli jsme se, nakonec jsme vždycky to, že jsme se sešli a k čemu jsme dospěli, sdělovali veřejnosti. Ale protože ta situace je taková, jaká je, tak jsme se posunuli dál. My jsme vytvořili tento Demokratický blok, nabídli jsme v něm účast jak Pirátům, tak sociální demokracii. My plně respektujeme, že do toho z různých důvodů nejdou. Nejdou do toho z toho důvodu, že chtějí podporovat na předsedu Poslanecké sněmovny pana Vondráčka. Dobře, bereme to na vědomí. A my budeme postupovat tak, jak jsme řekli. Ale přece vytvoření této skupiny čtyř poslaneckých klubů je výsledkem vyjednávání a je výsledkem odpovědné politiky. A je to realistická politika, která nabízí řešení.

David BOREK, moderátor:
V našem vysílání mohu také představit předsedu SPD Tomia Okamuru.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:
A alespoň na dálku s námi mluvit předseda KSČM Vojtěch Filip. Pánové, já vás zdravím.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:
Pane Filipe, proč vy jste se nepřipojili za KSČM k tomuto bloku?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já myslím, že to nemá žádný smysl, abychom se připojili k něčemu, co nám zaprvé nebylo nabídnuto a zadruhé, já to nepovažuji za demokratický blok.

David BOREK, moderátor:
Dobře. Tak já to budu formulovat jinak. On tady pan Fiala mě upozornil, že vám to nenabízel ani. Ale tak ta otázka měla znít, proč budete hlasovat patrně pro pana Vondráčka na post předsedy sněmovny.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Při vyjednávání jsme respektovali výsledek voleb a deklarovali jsme, že ten výsledek respektujeme. Hnutí ANO vyhrálo tyto volby, takže logicky navrhuje na post předsedy Poslanecké sněmovny i svého kandidáta. Pokud jde o to, co tady bylo řečeno, co jsem poslouchal od pana kolegy Fialy, to trošičku zavání tím, že on si nepamatuje některé věci. Například v době prezidentování Václava Klause také byla Miroslava Němcová předsedkyní sněmovny. A kdyby došlo k té krizi v době dřívější, než nastoupil Miloš Zeman, tak by také ODS měla vlastně v rukou tři pokusy. Takže tohle já nepovažuju za něco, co by tady ještě nebylo, bylo to tady, bylo to tady mnohokrát. A nevidím v tom nic podivného. Druhá věc je, že já to vnímám tak, že pan Fiala nechce jít do prohrané bitvy, to někteří nechtějí prostě. A při tom vyjednávání pochopil, že v tom bloku mohou něco získat. Jinak těch 48 poslanců mohu přirovnat ke 48 poslancům, kteří tady byli za hnutí ANO v minulém volebním období a měli tedy také jenom jednoho člověka jako místopředsedu.

David BOREK, moderátor:
Pane Okamuro. Proč SPD patrně, předpokládám, že to slovo patrně tam asi necháme, ale vypadá to tak, podpoří nominanta hnutí ANO na post předsedy sněmovny i s tím vědomím, že opravdu to z hlediska ústavního není jenom funkce pána, který řídí schůze a možná jezdí občas na nějaké zahraniční cesty, ale pána, který může mít možnost výběru při třetím pokusu.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Já musím odmítnout, že tady chceme někoho jednostranně podporovat. To bychom nikdy neudělali. My od počátku říkáme, že ctíme poměrný systém na základě demokratického rozhodnutí občanů ve volbách. A tam to poměrně vychází tak, že vítěz voleb má předsedu sněmovny a další  v pořadí mají místopředsedu sněmovny. My bychom nikdy nepodpořili nikoho jednostranně, musí to být reciproční. A to z jednoduchého důvodu. My to neděláme kvůli nějakému korytu. My to děláme kvůli tomu, že chceme prosadit náš politický program a že chceme být viditelní v tom prosazení našeho politického programu. To je náš důvod. Ale jestli se mě zeptáte na tu platformu, protože to je také samozřejmě zajímavé. To znamená jednostranná podpora ne. A co se týče toho třetího pokusu. Tak já už jsem o tom hovořil na tiskové konferenci minulý týden, že kdyby se náhodou měly, měl třeba protahovat nedemokraticky druhý pokus a bylo by to na hranici ústavnosti, to znamená, že by tady neúměrně dlouho měla vládnout vláda bez důvěry, vláda strany, která nezískala ani třetiny hlasů ve volbách, tak přeci mám možnost osmdesáti hlasy poslanců vyvolat hlasování o převolení předsedy Poslanecké sněmovny, a tam už je potřeba potom jenom 101, ale chce to začít včas, protože ten proces je samozřejmě delší a my to budeme bedlivě sledovat, aby všechno bylo demokratické.

David BOREK, moderátor:
Mimochodem, ještě než necháme zareagovat pana Fialu. Pane Filipe, tato věc, o které mluvil Tomio Okamura, tedy možnost převolení předsedy sněmovny v případě, že by se protahovalo vládnutí té druhé případné vlády. Souhlasíte?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
To je samozřejmě možný krok, protože...

David BOREK, moderátor:
Ne, já se neptám, jestli to je možný krok. Já se vás teď neptám jako politologa, já se vás ptám jako politika, jestli s tím souhlasíte.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Jako politik s tím samozřejmě také souhlasím, protože tady nevidím žádný důvod pro zdržování. Já si nemyslím, že půjde o nějaké protahování těch jednotlivých kroků. Ale na druhou stranu u toho převolení i u té nominace toho předsedy sněmovny může dojít k tomu, že jednotlivé politické strany zastoupené v Poslanecké sněmovně vyzvou předsedu sněmovnu, aby předtím, než ho nominuje takového člověka, aby svolal politické grémium, aby se o tom vážně jednalo, to není jeho věc jenom tak, protože je předseda Poslanecké sněmovny, nikoliv přímo volený prezident. Čili to jeho okolí ho může přimět k tomu, aby postupoval mnohem, řekl bych důmyslněji. To znamená po dohodě té většiny v Poslanecké sněmovně. To je jiná možnost.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nemají tu možnost. Když používáme ty příklady z minulosti. Ono tu ještě nebyl takový případ, že by se vítěz voleb nesnažil, zjevně nesnažil o vytvoření většiny pro vládu, ale prostě byl připraven vládnout bez důvěry nebo s nějakou menšinovou vládou, pro kterou si někdy cosi bude získávat. Takový případ tu nebyl, a proto ty příklady z minulosti trošku pokulhávají. Navíc když teda argumentujeme tou minulostí, tak si musíme uvědomit, že těch, z těch sedmi případů čtyřikrát neměl vítěz voleb předsedu Poslanecké sněmovny.

David BOREK, moderátor:
A teď také, teď taky mluvíte jako politolog. Já chci politické, já chci politickou reakci na ten třetí pokus.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, nemluvím jako politolog. Reaguji na to, co tady řekl pan předseda Filip, protože nesmíme ani jako politici, ani jako politologové mást veřejnost. A druhá...

David BOREK, moderátor:
Možnost převolit předsedu. Prostě proč takový povyk okolo předsedy, když je kdykoliv možné převolit?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, ono to je velmi složité to převolení. A vzpomeňme si na ten příklad, teda když jsme u té minulosti, co se tady stalo s provizorním předsedou Poslanecké sněmovny panem Vlčkem, který nakonec vládl čtyři roky. Ale když tady pan Filip říkal, že někdo nechce chodit do nějakých prohraných bitev, no tak co se tady stalo? Tady se prostě stalo to, že se tu vytvořila jasná koalice pro zvolení pana Vondráčka, tedy nominanta hnutí ANO. A ta koalice je tvořena hnutím ANO, SPD, komunisty a Piráty. To je prostě srozumitelné a u toho já nemíním asistovat.

David BOREK, moderátor:
A vy to vnímáte, pardon, vy to vnímáte jako, jako koalici pouze pro ten personální účel volby předsedy, anebo koalici, která jde dál?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To se obávám, že může být i koalice, která jde dál. Já jsem ostatně před takovou koalicí varoval už před volbami, tak tady se nám teď rýsuje při volbě a jasně se nám rýsuje při volbě předsedy Poslanecké sněmovny. A já to nepovažuju za banální, protože ten třetí pokus, to je mimochodem mimořádně závažná věc. Když nám tady prezident spolu s panem Andrejem Babišem říkají, že vlastně se klidně dá vládnout libovolně dlouho, že možná ta vláda ani důvěru nepotřebuje, že pan Babiš dostane ten třetí pokus, když bude mít teda pana Vondráčka.

David BOREK, moderátor:
Dobře, nechme reagovat, nechme reagovat...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Takže najednou tady máme situaci, která je naprosto neobvyklá, a my jsme jí chtěli čelit, protože není logické a ústava to nepředpokládá, aby třetí pokus měl někdo dvakrát na sestavení vlády.

David BOREK, moderátor:
Dobře, reakce Tomio Okamura.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Já musím říci, že potom, co tady vznikl ten takzvaný Kalouskův blok...

David BOREK, moderátor:
Proč to vlastně říkáte? To je takový slovník, který používalo hnutí ANO. Proč to říkáte?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Protože je to...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Sedím tady já, mluvte se mnou.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Já bych se rád vyjádřil. Tady vznikl blok stran, kterým vyhovuje dosavadní pořádky. Je to ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostové pana Gazdíka, pravé ruky pana Kalouska. Pan Kalousek, my tomu říkáme Kalouskův blok z toho důvodu, že je to jednoznačně nejviditelnější postava tohoto uskupení, proto jsou to lidé, kteří jsou na platformě s panem Kalouskem. A je dobře, že se ukázalo, kterým stranám vyhovují staré zavedené pořádky. My je chceme změnit. A k tomu nařčení z té koalice. Tak my od první vteřiny říkáme, a to jsme ani nevěděli, že vy vytvoříte ten blok s Miroslavem Kalouskem a vy čtyři strany. Ani jsme nevěděli v tu danou chvíli, že máte ambici na předsedu sněmovny. My jsme od první vteřiny po volbách říkali, že chceme na základě poměrného systému, aby se rozdělily pozice v orgánech sněmovny, a to z jediného důvodu. Vy jste to chtěli blokovat, vy jste chtěli, aby sněmovna nezačala, hlavně pan Kalousek z toho vašeho bloku, aby nezačala pracovat. My jsme od první vteřiny říkali: pojďme co nejrychleji ustavit Poslaneckou sněmovnu, abychom mohli pracovat už na rozpočtu, že my v SPD chceme přidat důchodcům, chceme přidat učitelům, chceme, aby republika fungovala, chceme pracovat, od prvních vteřin neblokujeme nic jako jediná strana.

David BOREK, moderátor:
Dobře, to už jste také několikrát říkal.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
A jsme konstruktivní. Proto my jsme řekli, poměrný volební systém, ještě pardon, poměrný systém zastoupení. Ještě v okamžiku, kdy jsme ani nevěděli, že vy vytvoříte blok s Miroslavem Kalouskem. Takže to není o žádné koalici. Ne...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Jenom, pane předsedo...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Nám žádnou vládu nikdo nikdy nenabídl a ani jsme o žádné vládě nikdy nejednali.

David BOREK, moderátor:
Stručná reakce, pane Fialo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Jenom, pane předsedo, v praxi tady předvádíte to, že jste jenom satelitem Andrejem Babiše, přebíráte jeho rétoriku. A je to od vás...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Aha, tak to je novinka pro mě teda.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Tak si ji vyslechněte.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Satelitem opravdu nejsem.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A vy jste to předvedl v té řeči a je to od vás neseriózní. Tady sedím já, který tady vysvětluji, co to je Demokratický blok, co to je sdružení politických klubů.

David BOREK, moderátor:
Dobře, nechme reagovat pana Filipa z KSČ...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vy tady vykládáte něco o panu Kalouskovi. Mně to připadá jenom, protože jste nasedl na rétoriku Andreje Babiše, a to se potvrzuje i v tom, co vlastně děláte...

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Dobře.

David BOREK, moderátor:
Nechme reagovat pana předsedu KSČM.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Pan předseda Fiala samozřejmě říká, že to je Demokratický blok, a jasně říká, že on si ty pořádky představuje tak, jako si je představoval do té doby minulé, že pokud to bylo podle ODS, tak to bylo demokratické. Když je to podle někoho jiného, tak to demokratické není. Prosím, takže já...

David BOREK, moderátor:
Ne, prosím, už to nechme. Reagujte, prosím, na to na ten náznak nebo na to, co vidí pan Fiala jako náznak toho, že volba předsedy sněmovny a ad hoc sdružení stran, které podpoří tohoto předsedu sněmovny, může znamenat něco víc než pouhou personálii v podobě volby jednoho funkcionáře sněmovny, že to je vlastně předstupeň k jakési koaliční nebo vládní většinové spolupráci ve sněmovně.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ale my nejdeme do vlády, my jsme to řekli, že nejdeme do vlády s Andrejem Babišem. Naše programy nejsou slučitelné, abychom vytvářeli vládní koalici. My chceme prosadit zásadní programové body s tím, že o tom jednáme s vítězem voleb. A jestliže vítěz voleb je ochoten do programového prohlášení té menšinové vlády, protože my bychom se asi s ním nedohodli na tom, jestli zůstaneme, nebo nezůstaneme v ANO. To není pro nás, v NATO. Čili to není možné, abychom takhle postupovali. Ale chceme, aby vláda, pokud bude vytvořena, aby ve svém programovém prohlášení jasně deklarovala, jakým způsobem se bude chovat minimálně k referendu, které tady 25 let blokovala právě ODS a ostatní pravicové strany, které ho nechtěly připustit. A je to jediný vlastně nedostatek českého ústavního systému. Mimo jiné i ODS způsobila, že to referendum, které ještě federální Česká a Slovenská federativní republika měla ve svém ústavním pořádku v zákoně číslo čtyři, vymizelo z tohoto ústavního pořádku.

David BOREK, moderátor:
Dobře. Nechme už tuto historii právnickou. Pane předsedo...

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ale to není právnická historie, to je politický, to je politický záměr.

David BOREK, moderátor:
Ne, pane předsedo Filipe, řekněte mi ještě jednou. Nikdo tady v tuto chvíli nemluví o tom, že byste zítra vstupovali do koalice s Andrejem Babišem, ale na rovinu si řekněme, že podpora, nepřímá podpora vlády, odchod ze sálu při hlasování o důvěře je věc, která naznačuje nějakou spolupráci, a vy jste nevyloučili tuto spolupráci. Tak se znovu ptám, jestli volba předseda sněmovny...

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
My jsme nevyloučili...

David BOREK, moderátor:
A vy jste zároveň neřekli, že byste takovou koalici nebo takovou podporu dali třeba vládě ODS. Předpokládám, že tam by to asi byl problém. Tak se znovu ptám, jestli volba předsedy sněmovny má být vnímána jako ryze personální jedna technicistní věc, anebo jestli to je náznak toho, že jsou trochu otevřené mosty, neříkám pro koaliční, ale pro jakousi spolupráci s hnutím ANO. To je moje otázka.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Jde o ustavení orgánů sněmovny, to znamená odblokování a možnost toho, aby vláda Bohuslava Sobotky konečně podala demisi, tak jak to po volbách je normální. A vytvářela se nová politická vláda. Jakmile se tohle stane, tak se může vytvářet vláda. Připomínám historický rok 2006, kdy neodblokování sněmovny znamenalo, že ta vláda tenkrát Jiřího Paroubka, tři měsíce vládla po volbách a nic se s tím nedalo udělat, dokud nebyl zvolen onen zmíněný prozatímní předseda, který tam zůstal celou dobu, protože osmdesát poslanců nikdy nenavrhlo jeho převolení.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Já bych rád zareagoval. My jsme do žádné koalice přizváni nebyli. Na druhou stranu je pravda, že jsme jedinou stranou, která od první vteřiny jde za programem, dáváme na stůl naše programové body i ostatním politickým stranám a hledáme většinovou podporu. Já to tady nebudu vyjmenovávat ty naše programové body. Ale musím říci, že my nepodpoříme menšinovou vládu ani jakoukoliv vládu, která nebude plnit naše programové body, byť i na základě třeba kompromisů. Ale my jsme se k takovým jednáním ani nedostali, přestože už se tři týdny snažíme prosazovat náš politický program. Na jednu stranu je tady Andrej Babiš, který od počátku podle mě chce skládat menšinovou vládu, protože se o programu jsme se dostali k šestému bodu z dvaceti pěti a najednou vyhlašuje menšinovou vládu. S ostatními stranami, ODS odmítá hmotnou odpovědnost politiků, odmítá odvolatelnost politiků, odmítá referendum a mnoho dalších bod. To znamená, představili jsme ty body. Ale já říkám, že za SPD nebudeme podporovat žádnou vládu, která byť nějakým kompromisním způsobem nepodporuje náš politický program, ale rádi bychom ho prosazovali. A pakliže tady bude nějaká vláda, která bude chtít prosazovat náš program nebo nějaká stran a bude to reálný projekt, tak my rádi převezmeme přímou vládní odpovědnost, protože se cítíme dostatečně kompetentní.

David BOREK, moderátor:
To už jsme slyšeli.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jenom slyším, jak kolegy tady irituje ten název Demokratický blok, ale připomeňme si, že to je sdružení politických klubů pro účely voleb. Já chápu, že se k tomu nepřipojíte. Ale všechny ty řeči, které tady vedete...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
To je taková koalice s panem Kalouskem možná.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
...mají zakrýt jenom jednu věc, že vy máte koalici s Andrejem Babišem, tu koalici jste vytvořili: SPD, komunisté a v této koalici ruku v ruce pokračujete.

David BOREK, moderátor:
Shodli jsme se, že se neshodujete. A já přeci jenom nechci...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To je pravda, kterou musí diváci slyšet.

David BOREK, moderátor:
Já nechci, pánové, aby to končilo takovým to...

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ale, pane předsedo, demokracie přeci není...

David BOREK, moderátor:
...a soubojem křičení, takže já to posunu. A mám tu pár úplně praktických otázek, které mohou být nebo, to jsem řekl špatně, musí být odpovězeny velice stručně a abychom se posunuli někam dál. Platí, že přes vedení bezpečnostního a co je ten druhý, obranný?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Hospodářský v našem případě.

David BOREK, moderátor:
Hospodářský výbor, ano, nejede vlak. Je to tak, to chcete, nejede přes to vlak, prostě neustoupíte na sto procent.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
My jsme na prvním jednání před už téměř třemi týdny jsme dali, že bychom rádi vedli bezpečnostní výbor a zahraniční výbor. Kvůli našemu euroskeptickému pohledu, protože jsme nejviditelnější stranou, která bojuje proti diktátu Bruselu a za české zájmy, patriotistická strana, tak to bylo odmítnuto a byl nám nabídnut tedy kompromisně hospodářský výbor. My jsme to přijali, protože nás teda potěšilo, že i vítěz voleb hnutí ANO uznalo, že co se týče bezpečnosti občanů České republiky, že hnutí SDP je na prvním místě vůbec mezi stranami na to téma a hospodářský výbor...

David BOREK, moderátor:
Ne, prosím, toto není volební mítink. Odpověď.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Takže...

David BOREK, moderátor:
Jede přes to vlak, nejede přes to vlak.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
My máme téma bezpečnost občanů, jsme kompetentní, abychom na to dohlédli. A hospodářský výbor je, že jsme kompetentní na to, abychom měli vliv na hospodářskou politiku České republiky. A my to dokážeme, že kompetentní jsme a jsme s tímto rozdělením spokojeni a myslím, že je to adekvátní k našemu volebnímu výsledku.

David BOREK, moderátor:
Pane Fialo, přesně u těch sedmi výborů přes něco nejede vlak nebo přes všechno nejede vlak?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My budeme jednat. My jsme pozvali hnutí ANO k jednání. Toto je náš návrh, jak si to představujeme.

David BOREK, moderátor:
To je začáteční prostě pozice.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je to začáteční pozice, ale samozřejmě pozice, kterou jsme opakovali.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
My už ji máme konečnou teda.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Tam se budeme určitě překrývat v těch požadavcích, protože my také požadujeme bezpečnostní a hospodářský výbor, kromě toho výbor pro obranu, mandátový a imunitní, školský, ústavněprávní a zahraniční výbor. To jsou věci, s kterými jdeme do jednání a budeme se o tom bavit. Ale mohli bychom být mnohem dál, kdyby se hnutí ANO nechovalo tak, jakože má 51 procent, ale chovalo se tak, jakože má 29,6 a pokusilo se domluvit na nějakém uspořádání Poslanecké sněmovny.

David BOREK, moderátor:
Ne, už tu omáčku už teď nemůžeme probírat, ano.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pan Okamura tady říká pořád nějaké omáčky o svém volebním programu.

David BOREK, moderátor:
Také mu v těch omáčkách bránit.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
No, tak jak kdy. Tak já jenom připomínám, že ten problém je z toho důvodu, že tu hnutí ANO se chová, jakoby volby vyhrálo z 51 procent, což se nestalo.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
My jsme s jednáním spokojeni.

David BOREK, moderátor:
Pan předseda Filip. Přes co nejede vlak, pokud tady mám zavádět toto teď už trochu otřelé tedy přísloví, myslím z hlediska obsazení výborů.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
U nás nejede vlak přes programové věci. My jsme v tomto ohledu variabilní. Naši poslanci jsou připraveni. My jsme vyjednávali výbor rozpočtový, výbor petiční, protože jsme přesvědčeni, že při naší široké členské základně jsme schopni u těch peticí velmi dobře pomoc. Co je náš požadavek a kde je mi lhostejno, s kým se na tom dohodneme, aby výbory, aby komise, které jsou kontrolní přes Bezpečnostní informační službu, přes Policii České republiky, tedy Generální inspekce ozbrojených sborů, zpravodajské služby, aby ty vedla opozice. Pokud jde o ostatní komise, tam samozřejmě to poměrné zastoupení úplně neplatí, protože jsou to kontrolní orgány, přímé kontrolní orgány těch bezpečnostních složek…

David BOREK, moderátor:
Dobře. Děkuji. Jasně.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
A tam samozřejmě požadujeme jeden, požadujeme jeden výbor, jednu komisi.

David BOREK, moderátor:
Vy chcete říct...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na těch komisích, které kontrolují bezpečnostní složky, bychom se shodli, že je má vést opozice, akorát my nevíme, kdo ta opozice je.

David BOREK, moderátor:
Dobře. A úplně poslední otázka, teď opravdu zakazuji jakékoliv omáčky slovní a stačí mi jedno slovo. Otázka je stejná na všechny tři a opravdu, pánové, máme pár desítek sekund. Podpoří vaše strana rozpočet na příští rok?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, nepodpoří.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
My tam máme různé pozměňující návrhy a pakliže to bude přidání peněz občanům a směrem k úspornému státu, tak finálně bychom ho podpořili. Ale bude se hlasovat ještě o pozměňujících návrzích.

David BOREK, moderátor:
Pane Filipe.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Nepodpoříme státní rozpočet, protože za tento státní rozpočet odpovídá hnutí ANO, sociální demokracie a KDU-ČSL. Ty ho sestavovaly a ty jej musí podpořit.

David BOREK, moderátor:
Petr Fiala, Vojtěch Filip, Tomio Okamura. Děkujeme všem za účast v Událostech, komentářích. Na shledanou.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Děkuji, na shledanou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na shledanou.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Na shledanou.

 

Petr Fiala

předseda ODS