13. listopadu 2017

GDPR, ochrana za každou cenu 

(Novinky.cz) Sněmovna se ustaví až za týden (měsíc od voleb), nic se neděje – jen odstartovala prezidentská kampaň. Jen lidi musí se šílenými zákony a předpisy žít dál. Já se budu snažit zrušit veškeré novely školských zákonů za posledních pět let a zastavit inkluzi, i kdyby pro to měli hlasovat Marťani (jak říkal Paroubek).


Pak jsou ale ještě tisíce věcí, které do našeho právního systému zanáší Evropská unie, a my musíme jen vše potupně přijmout, jinak hrozí sankce. A týká se to pak třeba i českých škol. Typickým příkladem je nařízení EU 2016/679 (GDPR)) neboli práce s osobními údaji.
 
Řekněme si upřímně, že kdyby v ČR žádný Úřad na ochranu osobních údajů neexistoval (a taky do roku 2000 neexistoval), nic by se v jádru nikomu nedělo. Zpočátku se hlavně odstraňovala rodná čísla z nějakých smluv a seznamů a firmy si začaly vyrábět „souhlasy se zpracováním údajů“. Nevím, jaké štěstí to komu nese. Přijdete si do banky založit účet, a ještě než zjistí, jestli máte vůbec nějaké peníze, už vám cpou dva papíry podepsat, že si mohou okopírovat vaši občanku. Ale svěřujete jim svoje celoživotní úspory, tak jim asi i věříte, že nepoužijí vaši občanku na billboardovou reklamní kampaň, ne? Ani s vaším rodným číslem asi neudělají terno, když ho zveřejní – naštvete se a dáte si peníze jinam.
 
Václav Klaus ml.

poslanec PČR
expert ODS pro školství