3. listopadu 2017

Rozhovor pro Blesk.cz

(www.blesk.cz) Alexandra Udženija vyrazila s Petrem Fialou (oba ODS) na zámek v Lánech, kde je přivítal prezident Zeman. Na místo uštěpačných poznámek od Babišova spojence Udženiju překvapilo, že schůzka proběhla bez útoků a konstruktivně. Se Zemanem se však neshodli, Udženija ani nesouhlasí s podporou pro Babišovu menšinovou vládou. V rozhovoru pro Blesk.cz se však také pozastavila nad pozicí Václava Klause ml. v ODS či návrhem Miroslava Kalouska (TOP 09).

V jaké atmosféře probíhala vaše návštěva u Miloše Zemana v Lánech?
 
Šlo o příjemnou návštěvu. Pan prezident nás uvítal přívětivě a celý rozhovor byl veden velmi důstojně. Jak ze strany pana prezidenta, tak i nás byl konstruktivní, za což jsem velmi ráda a musím říct, že jsem byla velmi mile překvapena. Bonmoty také padaly, ale nebudu říkat přesně jaké (úsměv - pozn. red.).
 
Chtěli jsme vědět, proč pan prezident nepožaduje po Andreji Babišovi a hnutí ANO podporu nadpoloviční většiny v parlamentu. Panu prezidentovi jsme řekli, že s tím zásadně nesouhlasíme, protože si myslíme, že když někdo vyhraje skoro se 30 procenty volby a má ve Sněmovně 78 křesel, tak se nám zdá velmi divné, že nedokáže panu prezidentovi přinést onu tzv. stojedničku (101 podpisů poslanců, kteří podpoří důvěru vlády – pozd. red.).
 
Mluvíte o milé, příjemné atmosféře, k jiným výraznějším názorovým třenicím tedy nedošlo?
 
Neshodli jsme se na tom, co jsem popisovala – nemyslíme si, že by pan prezident měl pověřovat pana Babiše, aby sestavil vládu, pokud nepředloží, že má většinovou podporu v parlamentu. My jsme to v Lánech říkali – že právě toto pan prezident požadoval v roce 2013 po pravici, dokonce chtěl úředně ověřené podpisy poslanců. V roce 2017, když je to otázka pana Babiše, to nepožaduje. Neshodli jsme se na tom, ale žádné třenice to nevyvolalo.
 
Jak k vám tedy coby druhé nejsilnější straně prezident Zeman přistupoval? Co říkal na vaše ambice mít předsedu Sněmovny?
 
Respektuje náš postoj k tomu, že nepodpoříme pana Babiše, že nechceme podpořit ani žádnou menšinovou vládu. To, co ho velmi zajímalo, bylo, zda budeme kultivovaná opozice, nebo opozice, která bortí vše a je destruktivní. Pana prezidenta jsme ubezpečili, že budeme kultivovaná opozice tak, jako jsme ostatně byli i v uplynulých čtyřech letech.
 
Co vy osobně říkáte na to, že se Miloš Zeman chystá dát v případě prvotního neúspěchu Andreji Babišovi druhou šanci a pověřil by ho jednáním o sestavení vlády i znovu?
 
Nás tento krok pana prezidenta nepřekvapuje, jakýsi pakt mezi panem prezidentem a panem Babišem tady vidíme všichni už delší dobu, to není jenom teď po volbách. Vycházení vstříc panu Babišovi ze strany pana prezidenta tak není žádné překvapení. Na druhou stranu právě proto bychom jako druhá nejsilnější strana a nejsilnější opozice měli mít předsedu Poslanecké sněmovny. Moc dobře všichni víme, že třetí pokus o sestavení vlády je právě na něm, ne na prezidentovi.
 
Je rozhodnutí nepodpořit ANO ze strany ODS skálopevné, nebo existuje – byť hypoteticky – nějaká varianta spolupráce či podpory?
 
Ne, opravdu v tuto chvíli jsou naše stanoviska jasná a nevidíme mnoho důvodů, proč bychom je měli měnit.
 
Takže žádná nová opoziční smlouva?
 
Ne, v žádném případě, v té době jsme také byli konstruktivní, udělala se opoziční smlouva a ODS dodnes za to platí a pyká a všichni jí to předhazují. Všichni ti, kdo nás dnes vyzývají, abychom byli státotvorní, abychom zachránili stát, by udělali to samé hned posléze, kdybychom se státotvorně zachovali. Takže naše stanovisko, které máme, neměníme. Nevidíme k tomu důvod.
 
Jak vy tedy vnímáte hlasy, že je chyba, jak se strany staví k jednání s ANO – že všichni chtějí do opozice, do vlády nikdo, že jste do opozice přece nekandidovali?
 
Já bych v tuto chvíli ani nepokládala tuto otázku těm stranám, asi je to spíš otázka na pana Babiše, že je velmi divné po jeho čtyřletém působení jako toho nejúspěšnějšího, nejúžasnějšího ministra, nejlepšího ze všech, jak je možné, že s ním vlastně vůbec nikdo nechce do vlády. Tam je i možná ten kámen úrazu. Když se trochu oprostíme od politické roviny a podíváme se, jak se pan Babiš choval ke svým koaličním partnerům a nejen k nim, ke komukoliv jinému, kdo si dovolil mít jiný názor, tak mnozí z nás opravdu velmi zvažují, zda by s tímto člověkem vůbec chtěli mít něco společného.
 
Andrej Babiš se snaží vytvořit menšinovou vládu, nicméně i to drhne. Odmítli ho rektor brněnské univerzity Mikuláš Bek či šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Coby odborníci ve vládě momentálně sedět nechtějí…
 
I to je důkaz, že s panem Babišem lidé velmi zvažují, zda s ním chtějí vůbec spolupracovat. Není to vidět jen u nás politiků a politických oponentů, ale je to i u odborníků, které on oslovuje. Oni velmi zvažují, zda s panem Babišem spolupracovat takto otevřeně – možná mu někdy radili, možná mu někdy pomohli, ale moc dobře ví, že by se to třeba v jednu chvíli otočilo proti nim. Důležité je i to, že pro tyto odborníky je problém, že pan Babiš nemá ve Sněmovně nadpoloviční většinu. Oni si půjdou sednout s panem Babišem do vlády, která bude menšinová, bez podpory Poslanecké sněmovny a to si myslím, že každý z odborníků velice zváží, zda toto bude podstupovat a zda to má vůbec zapotřebí.
 
Jak jste chápala, když Andrej Babiš jmenoval jako možné odborníky pro menšinovou vládu Václava Klause mladšího či Janu Černochovou z ODS?
 
Nám to na oficiálních jednáních vůbec neřekl, to je takové zase jeho plácání do vody, což ostatně dělá velmi dlouho. Vždy něco řekne, pak to stáhne, řekne, že to byl vtip, že to nemyslel vážně atd. Takhle se prostě politici nechovají. Možná proto s ním do vlády nikdo nechce.
 
Existuje nicméně nějaké pnutí v ODS kvůli pozici samotného Václava Klause mladšího i kvůli jeho volebnímu úspěchu a názorům, které ne vždy korespondují s názory vedení strany?
 
Byla jsem i na jednání poslaneckého klubu, kde Václav Klaus je členem. Vždy se hlasovalo jednomyslně. Václav Klaus ml. je navržen námi, aby byl předseda školského výboru. Názorový proud Václava Klause nemusí být vždy zcela v souladu s celou ODS. Ale je dobře, že je, protože i na jeho základě se v ODS diskutuje. Pokud někdo v rámci ODS má jiný názor nebo pohled na věc, bavíme se o tom a je to tak zcela správně. O tom je demokratická strana.
 
Velmi vítám, že je Václav Klaus mladší v ODS, že se rozhodl pro ten krok a že kandidoval do Poslanecké sněmovny. Je dobře, že jeho názory v rámci ODS zaznívají. Jediné, co bych uvítala více, je, aby se o názorech diskutovalo uvnitř ODS a abychom si je vzájemně nevzkazovali přes média.
 
Proč jste nekandidovala vy sama?
 
Bylo to moje čistě osobní rozhodnutí. Já se vnímám více jako komunální politik. Mě komunální politika nesmírně baví a těší. Jsem ráda, když výsledky vidím hned a když jste místostarostou městské části nebo na magistrátu, u vašich rozhodnutí vidíte výsledek rychleji. Zda to potěší lidi, jak jim konkrétně můžete pomoci. Ve Sněmovně je to přece jen o přijímání zákonů na delší dobu.
 
I politici ale mají své sny. Hypoteticky – kdyby se ODS do vlády dostala – neříkám teď s ANO, ale někdy v budoucnu – máte ambice stát se třeba ministryní?
 
Komunál mě baví víc a všichni mě znají, že jsem opravdu týmový hráč. Ale pokud můj tým – ODS – bude potřebovat moji pomoc, jsem připravena to udělat. Nicméně opravdu není vůbec žádným mým snem být ministryní. Pro mě je naprosto naplňující a uspokojující být na komunální úrovni.
 
A v čele ODS. Tento váš zájem také přetrvává? Budete kandidovat znovu?
 
Ano, budu, pokusím se obhájit post první místopředsedkyně. Pokud se podíváte na naše předsednictvo, máme tam poslance, senátory, krajské zastupitele a já jako jediný komunální politik. Je dobře, když máte předsednictvo, kde jsou politici z různých úrovní a dokážou se témata diskutovat a prolínat ze všech úhlů pohledu.
 
ODS tedy jasně nyní říká: S Andrejem Babišem NE. Zeptám se ještě na trochu jinou výzvu. Miroslav Kalousek skončí v TOP 09 coby předseda, aby nebyl překážkou spojení sil stran středových a těch napravo od středu. Byli byste pro takovou spolupráci?
 
Byl to předseda Fiala, který hned po vyhlášení výsledků voleb řekl, že doufá, že on nastartuje pravici u nás v zemi znovu. Pan Kalousek asi ještě vůbec nepochopil, že dostal něco málo přes pět procent, že má pár poslanců a neustále se staví do pozice toho, kdo to všechno bude řídit.
 
Musím říct za sebe, že jsme vedli povolební jednání se všemi stranami, u většiny jsem byla přítomná a jedno pro mě z nejtěžších jednání bylo právě s TOP 09 a panem Kalouskem. Respektuji sebevědomé lidi, kteří mají názor, energii, ale co je pro mě velmi těžké, je respektovat arogantní lidi. A bohužel tady je trošičku u pana Kalouska problém.
 
ODS se ale spolupráci na pravici nebrání. Ani s TOP 09?
 
Pokud někdo bude scelovat a spojovat pravici, tak to určitě bude ODS jako nejsilnější pravicová strana v naší zemi. V žádném případě se nebráníme spolupráci jak s KDU-ČSL a STAN, tak ve finále i s TOP 09. Nejsou to klasicky pravicové strany, spíše středové.
 
Ale my jsme to i jediní prokázali, že jsme schopní spolupracovat. Spojili jsme se se Soukromníky, ostatní se o námluvy mezi sebou pokoušeli, ale vždy se jim to na základě něčeho rozpadlo. Prokázali jsme, že to umíme a pokud bude i chuť na druhé straně – o které ta druhá strana však jenom zatím mluví –, tak my jsme tomu otevření.
 
Co však říkáte na Kalouskův návrh blokovat volbu šéfa Sněmovny a nevolit ani Radka Vondráčka (ANO), ani Petra Fialu (ODS)?
 
Nemám ráda tahle obstrukční jednání, která většinou plynou právě od pana Kalouska. Tento způsob nepodporujeme a podporovat nebudeme.
 
(Autor: Jaroslav Šimáček)
 
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí