27. října 2017

Čas mimo sněmovnu je teď mou výhodou

(5plus2.cz) Po čtyřleté pauze se díky druhému místu ODS ve volbách vrací bývalý prachatický starosta Jan Bauer. 48letý rodák z města pod Libínem chce skloubit práci poslance s rolí městského i krajského zastupitele. Dvanáct let řídil Prachatice jako starosta, později vedl jihočeskou ODS do voleb jako lídr. A uspěl. V té době měli jihočeští občanští demokraté v Poslanecké sněmovně hned čtyři zástupce. V roce 2013 ale přišel pád, nejen pro ODS, ale i Jana Bauera. Zkušený politik se musel smířit s rolí obyčejného prachatického zastupitele a začal podnikat. Po dalších dvou letech usedl do krajského zastupitelstva. A díky výsledku letošních voleb se vrátí i mezi poslance. „Trochu jsem si vyčistil hlavu, myslím, že je to nutná věc. Lidé, kteří po celé ty čtyři roky ve sněmovně seděli, mi teď volají, aby slyšeli můj názor, protože jsem mohl získat trochu odstup. Přiznám se, že jsem z toho v posledních měsících dost těžil, je zajímavé to zažít. Zároveň jsem zažil Grossovu i Špidlovu vládu, a ač se to nezdá, služebně patřím k těm nejzkušenějším,“ říká Bauer.


Jak hodnotíte výsledky voleb?

Za ODS jsem moc rád, že jsme se zvládli odrazit ode dna, kde jsme se ocitli v roce 2013. Tehdy na tom strana nebyla vůbec dobře. Chtěl jsem letos v našich členech a příznivcích vzbudit pocit, že ODS má smysl volit i pracovat pro ni. A že máme ambice i znovu být velkou pravicovou stranou. To se podařilo. A těší mě to. Samozřejmě ale vidím i to, že jiné tradiční strany hnutí ANO totálně převálcovalo.

A osobně jste spokojený také, ne?

Určitě. V předvolební kampani jsem měl možnost setkat se jak s lidmi, kteří se rozhodli dát nám znovu šanci, tak i lidmi, kteří volí Andreje Babiše a hnutí ANO. Bylo to pro mě zvláštní, protože jinak jsem tyhle lidi vůbec neznal, asi se jinak pohybuji v úplně jiné sociální skupině. Ale ten princip hledání silného lídra, který pak stojí za úspěchem celé strany, ten byl jasný i při volbách v Německu nebo třeba Rakousku. Od dob, kdy jsem s politikou začínal, se všechno změnilo. Ale dělá mi radost, že typ politika, který zastupuji, má i v tomhle změněném světě pořád své místo.

Do sněmovny se vracíte po čtyřech letech, spolu s Janem Zahradníkem. Už víte, kde budete mít kancelář a jaké si zvolíte spolupracovníky?

Právě proto, že jsme dva, musíme si kraj nějak rozdělit. K tomu, abych se setkával s lidmi, ale nutně nepotřebuji kancelář, jsou i jiná místa, například kavárny. Některé spolupracovníky už mám jisté, třeba Ivetu Uhlíkovou z Netolic. U dalších lidí zatím přemýšlím. Je ale jasné, že bez kvalitních lidí kolem sebe se dnes poslanec neobejde.

Zkušenosti máte, jste znovu poslancem. Co plánujete dál?

Nechci to teď komplikovat nějakými prohlášeními. Ale nejenom já, ale i tým lidí okolo mě přemýšlíme, kam teď ve vrcholné politice dál. Mojí výhodou je, že po dvaceti letech v komunální politice vím, jak fungují obce i kraj. Zároveň jsem byl devět let expertem ODS na zahraniční politiku, zabývám se i energetikou a průmyslem. Takže uvidíme, co bude dál.

Jste jediným poslancem ze Šumavy. Jak budete „kopat“ za region?

V Poslanecké sněmovně je každý odněkud a především musí bojovat za Českou republiku. V Poslanecké sněmovně se schvalují jakési mantinely, v nichž se bude vše hýbat. Okamžitá pomoc tak není třeba hned vidět. Ale ukáže se, až se bude řešit doprava, nakládání s odpady a podobně. Samozřejmě budu navrhovat řešení této problematiky i s ohledem na místo, odkud jsem a kde žiju.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení