26. října 2017

Ať si to Babiš zkusí s Okamurou

(MF DNES) Občanští demokraté trvají na tom, že s ANO nebudou o vládě vůbec jednat. Podle exministra průmyslu Martina Kuby, který ve vyjednávacím týmu strany zastupuje regiony, ODS z této pozice nesleví. Krajské organizace jsou v tom podle něho jednotné. „Nepodpoříme ani menšinovou vládu ANO," říká.


ODS tedy míří do opozice, děj se co děj?

Teď jsme rozhodnuti, že ODS nebude porušovat to, co jsme slíbili před volbami. A my jsme jasně řekli, že vláda s Andrejem Babišem je pro nás nepřijatelná.

Nepřipouštíte tedy variantu, že byste Babiše ve vládě kontrolovali, aby se „neutrhl ze řetězu“?

My jsme od začátku říkali, že s hnutím ANO řízeným Babišem, který dnes čelí trestnímu stíhání, ve vládě nebudeme. ODS bude dodržovat to, co voličům slíbila, a nebude to měnit.

Je takový postoj všech regionů?

Nezaznamenal jsem tam žádný jiný názor než ten, o kterém tady teď s vámi mluvím. Podpora předsedy Petra Fialy je v tomto naprosto spontánní a hlasy proti němu slyší lidé v krajích velmi nelibě.

Pokud ODS i ČSSD setrvají na svém, vypadá to buď na menšinovou vládu ANO, nebo na vládu slepenou s pomocí SPD. Neděsí vás tyhle dvě varianty?

Děsí mě spíš z pohledu toho, co by mohly znamenat pro Českou republiku. Jestli bude Babiš chtít vládnout s takovým uskupením, jako je SPD, já za sebe říkám, že jsme si to zažili s Věcmi veřejnými. Tento projekt je hodně podobný a jsem přesvědčen, že velmi podobně také dopadne.

Podpořili byste tedy místo toho menšinovou vládu ANO?

My jsme jasně řekli, že menšinovou vládu nepodpoříme, myslím, že to je úplně jasné.

Kritikem Petra Fialy byl ve straně Václav Klaus mladší. Ještě ani nebyly sečteny všechny hlasy a už například kritizoval výsledek ODS. Prý mohl být mnohem lepší. Nabalují se na něj další nespokojenci?

Po jednání výkonné rady a tak, jak vnímám situaci v regionech, panuje spokojenost s výsledky. Potom, co ODS zažila, by bylo velmi nekorektní se tvářit, že výsledky nebyly dobré. Je třeba si uvědomit, že politická strana se z toho dna, na kterém ODS byla, zvedá velice těžce. Petr Fiala odpracoval velký kus práce a to, že jsme se po čtyřech letech dostali z klinické smrti na druhé místo ve volbách a více než jedenáct procent hlasů, je výborný výsledek. Politická scéna se však zásadně mění. Uvědomme si, že dnes uspělo hnutí ANO, které před čtyřmi lety získalo téměř 19 procent od pravicových voličů. Dnes naprosto jednoznačně vyhrálo volby a převážně vysálo voliče levici. To si může dovolit pouze marketingový projekt, a ne politická strana jako ODS. Ty jízlivé poznámky, že jsme měli mít víc, považuji za nekorektní a navíc politicky neobratné.

Václav Klaus mladší však dostal nejvíc preferenčních hlasů z vašich poslanců. Nedává to jeho námitkám váhu?

Když jsem se díval na výsledky minulých voleb, tak v Praze při daleko horších celkových číslech dostala Miroslava Němcová mnohem víc preferenčních hlasů než Václav Klaus nyní. Já bych si z toho tedy na zadek úplně nesedal. On se dlouhodobě věnoval své mediální propagaci, měl na to tým, dlouhodobě na tom pracoval, jeho názory některým lidem konvenují, některým zase ne. Já tvrdím, že ODS má být názorově pestrá, nevadí mi to. Co mi vadí, je začít ihned po volbách okopávat předsedu, okamžitě kritizovat, že to nedopadlo dobře.

(Autor: Vojtěch Srnka, Lukáš Valášek)

Martin Kuba

expert pro průmysl a obchod
předseda regionálního sdružení