24. října 2017

Události, komentáře: Povolební vyjednávání

(ČT 24) Rekordní počet devíti stran, které uspěly ve volbách a usednou ve sněmovně, na první pohled nabízí řadu možností pro sestavení vládní koalice. Druhý pohled ale jakoby ukazoval pravý opak. Vítěz voleb hledá podporu pro svůj budoucí kabinet zatím marně. Hnutí ANO by chtělo vládnout s ODS, ale to její lídr Petr Fiala odmítá. SPD Tomia Okamury by zase o koalici jednalo rádo, ale tady spolupráci naopak odmítá Andrej Babiš. Proč strany váhají a co je k tomu vede? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro předsedu ODS Petra Fialu.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Každým dnem od voleb dává hnutí ANO jasněji najevo, jak by si představovalo novou koalici, vládnout by chtělo s občanskými demokraty. Dnes zazněla pozvánka do koalice zcela otevřeně. Tato dvě uskupení by měla ve sněmovně většinu 103 hlasů. Občanští demokraté ale trvají na tom, že s hnutím ANO ve vládě sedět nechtějí. Neuvažují ani o případné podpoře menšinového kabinetu.

redaktor:
Před schůzkou s ODS, která má ve sněmovně 25 mandátů, mělo hnutí ANO jasno - společnou vládu si představit dokáže.

redaktorka:
Nabídnete ODS možnou spolupráci ve vládě?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ano. Já si myslím, že dneska ta debata s kolegy z ODS bude spíš o těch programových věcech, protože my jsme si podrobně prostudovali jejich volební program a nacházíme tam některé, nebo   poměrně hodně styčných bodů.

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Já jsem včera říkal, že fakt nebudu vyjednávat s ODS přes vás, tak se omlouvám, jo. Takže já to rád panu předsedovi sdělím Fialovi a uvidíme.

redaktorka:
Máte záložní variantu, pokud by ODS trvala na tom, co stále říká, že do vlády s vámi ne?

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
No, určitě máme záložní varianty.

redaktorka:
O fungování sněmovny i možných koaličních partnerech dnes debatovali poslanci hnutí ANO, vůbec poprvé se sešel jejich klub, nikoliv ale ve sněmovně, ale tady na pražském Chodově. V dolní komoře totiž ještě nemají prostory.

redaktor:
Jenže zatímco se poslanci seznamovali a debatovali, od ODS opět zaznělo jasné ne.

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Strategie vyjednávání s ANO neexistuje. My jsme řekli, že s ANO se nebavíme o ničem, že s nimi do žádné vlády nejdeme.

redaktor:
Občanští demokraté působí jednotně a stojí za předsedou, podobně jako před dnešní tiskovou konferencí. Částečnou podobnost mezi programy ODS a ANO občanští demokraté vidí také, popisují ale jiné důvody.

Alexandra UDŽENIJA, 1. místopředsedkyně strany /ODS/:
Já rozumím, že pan Babiš se teď ohání programem a tím, že máme velice podobné programy, protože on náš opsal.

redaktor:
Občanští demokraté dnes odmítli nejen přímou spolupráci ve Strakově akademii na vládě s hnutím ANO, ale špičky ODS se také vymezily proti jakékoliv podpoře menšinové vlády Andreje Babiše.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Je možné, že se nedohodneme a budeme pokračovat v těch debatách dál. Uvidíme, já nechci předjímat.

redaktor:
ODS tak na večerním jednání se zástupci hnutí ANO hodlá řešit jen posty ve sněmovně.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany /ODS/:
Měli bychom obdržet dle mého názoru příslušné kontrolní funkce ve sněmovně tak, abychom mohli případnou koalici nebo menšinovou vládu, pokud vznikne, dobře kontrolovat.

redaktor:
A hnutí ANO zatím nenašlo společnou řeč ani s dalšími stranami. Lidovci, sociální demokraté nebo STAN mluví o odchodu do opozice, to samé říkají i Piráti, ti se ale s vítězi voleb ještě nesetkali.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
No, a téma probereme s hosty, kteří už se mnou sedí ve studiu, jsou to dva politici. Já na úvod jenom řeknu, že my jsme samozřejmě zvali i třetího politika, zvali jsme zástupci ČSSD, a to jak dnes, tak včera, z ČSSD se nikdo pořadu účastnit nechtěl. Já vítám ve studiu Petra Fialu, předsedu ODS. Dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A ve studiu také vítám Vojtěcha Filipa, předsedu KSČM. Dobrý večer i vám.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Dobrý večer vámi divákům.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jestli dovolíte, pánové, na úvod pojďme krátce k těm schůzkám. Pane předsedo, vy jste měli dnes večer schůzku s ANO. Předpokládám, že jste jednali o Poslanecké sněmovně. Co říkali tomu vašemu nápadu nebo vašemu návrhu, že byste chtěli předsedu Poslanecké sněmovny?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme skutečně jednali o tom, jak bude uspořádána Poslanecká sněmovna. Seznámili jsme hnutí ANO s naším návrhem, aby ODS jako druhá nejsilnější strana a nejsilnější opoziční strana měla post předsedy Poslanecké sněmovny. Hnutí ANO to vyslechlo, má svého kandidáta, tak uvidíme.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Mě to zaujalo z toho důvodu, že většinou, co si pamatuji, tak v historii předseda Poslanecké sněmovny té druhé nebo jiné strany byl ve chvíli, kdy tam byla nějaká spolupráce, proto jsem si říkal, jestli třeba nemáte v záloze nějakou jaksi nabídku ve smyslu - my chceme předsedu Poslanecké sněmovny, protože...?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, nic takového v záloze nemáme a my jsme ty důvody vysvětlili. Tady je situace taková, že jedno hnutí, hnutí ANO vyhrálo velmi výrazným způsobem volby. Ve sněmovně je spousta subjektů, jsou tam i subjekty nové, jsou tam subjekty, o kterých není jasné, jak se budou vyvíjet. Existují tu ve veřejném prostoru vážné obavy o demokracii, o to, jak bude fungovat parlamentní demokracie a my říkáme - za této situace by bylo výhodné, rozumné a správné, aby i vzhledem ke kontrolní roli parlamentu druhá nejsilnější strana, nejsilnější opoziční strana měla předsedu Poslanecké sněmovny. Nám to připadá logické a uvidíme, kam se ta jednání a ten náš nápad v dalších dnech vyvine, jak na to budou reagovat další politické strany.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Zeptáme se KSČM, jak na to reaguje KSČM?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Komunistická strana Čech a Moravy má po tom úvodním jednání s hnutím ANO. My jsme představili naše priority projednání o ustanovení orgánů Poslanecké sněmovny, hnutí ANO nám řeklo své priority. My jsme se neshodli na některých věcech, shodli jsme se na principu poměrného zastoupení a jsme rádi, že tento princip nebude narušen, protože to by byl začátek konce s parlamentní demokracií, kdybychom šli k těmto záležitostem, takže ...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pardon, a ten nápad ODS? Že by měli mít ...?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
My to vnímáme jako legitimní návrh. My jsme sice, když jsme byli v minulém volebním období nejsilnější opoziční stranou, tak jsme ho nevznášeli, protože vznikla koaliční dohoda. Kdybychom ho vznesli, tak bychom byli přehlasováni a bylo by to v podstatě zbytečné, protože ta koalice byla poměrně rychle dohodnuta.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pardon, legitimní návrh znamená, že uvažujete o tom, že byste podpořili třeba při hlasování tento návrh?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Nemáme takové jednání za sebou, ani nemáme takový zatím pocit, že bychom to podporovali, protože neznáme ten obsah toho jednání a samozřejmě ta pozice, kdy nejsilnější opoziční strana měla předsedu sněmovny, je z devadesátých let, kdy to byl Miloš Zeman proti Václavu Klausovi a potom Václav Klaus proti Miloši Zemanovi. Pak ta tradice byla ukončena. Vždycky se o ní na začátku volebního období mluvilo, protože má své logické parametry, ale pak už se k ní nikdy nesáhlo, takže vítězné strany si uchopily jak předsedu sněmovny, tak předsedu vlády.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ještě jednu věc, vy jste dnes jednali s prezidentem republiky, proč jste se objednali k prezidentu republiky?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ty důvody byly dány tím, že já jsem s Milošem Zemanem, s panem prezidentem hovořil v Brně na veletrhu a tam jsme se dohodli, že některé věci, které se týkají podpory českého exportu v zemích, kde jsou vládnoucími silami komunistické strany, jaká bude naše role ve chvíli, kdy to bude potřeba. Já jsem mu to slíbil, že...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Mám vám věřit, že druhý den po volbách jdete za prezidentem republiky bavit se o komunistických zemích?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ale to skutečně na veletrhu vzniklo, máme na to spoustu...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře, bavili jste se o volbách?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Samozřejmě i o tom jsme se bavili. To nebylo jenom ..., při té příležitosti jsme probrali i jiné věci. My 27. budeme jednat o tom, jak se Komunistická strana Čech a Moravy postaví k prezidentské volbě, a to pana prezidenta samozřejmě také zajímá.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Říkal vám nebo nechci říct, jestli vám říkal svůj názor, ale říkal vám o tom, jak by měla vypadat vládní koalice, co by pro něj bylo ideální a jestli byste byli...

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ne, to jsme neprobírali, protože, jestli jsme se bavili o volbách, tak o volbách prezidentských.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Fialo, mě zaujalo na té tiskové konferenci, co vy jste dnes měli, jedna vaše věta a já ji budu citovat: „Pokud se nepodaří sestavit koalici ANO, my jsme si vědomi úlohy druhé nejsilnější strany.“ Čtu to správně a rozumím tomu, že vy se připravujete na to, že ANO nesestaví vládu a že budete potom pověřeni druhým pokusem nebo dalším pokusem?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To byla obecná věta, tak to je. My jsme druhá nejsilnější strana. Čím, kdo bude pověřen, já nevím. Ale tohle je prostě pravda. Ale vraťme to zpátky a postupujme krok po kroku. Teď jsme několik dní po volbách, nedělejme paniku, nepracujme za hnutí ANO.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já ji nedělám, ale ta věta mě zaujala, vy jste ji řekl, protože mě to zaujalo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To je prostě přece tak, to je obecné konstatování. My jsme druhá nejsilnější strana, z toho vyplývá určitá odpovědnost. Je na řadě hnutí ANO, aby se pokusilo sestavit vládu. My jsme jasně řekli - s námi ne. Andrej Babiš před volbami říkal, jak všechno zařídí, co všechno zvládne, že by chtěl jednobarevnou vládu. Teď má možnost sestavovat vládu nebo někdo z hnutí ANO, je to tak správné, protože hnutí ANO vyhrálo volby, no, tak počkejme, co hnutí ANO předvede.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jako správný politik určitě myslíte na několik tahů dopředu. Připravuje se už ODS na to, že by mohla sestavovat vládu?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Postupujeme krok po kroku, teď je na řadě hnutí ANO. Hnutí ANO se musí pokusit sestavit vládu a my u toho nebudeme asistovat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já vím, že vy jste a nechcete o tom mluvit, že jste nejednali s hnutím ANO o vládě, přesto vám položím otázku, komunistická strana, jak by se vám líbila nebo byli byste ochotni v uvozovkách, budu to používat jako nespisovný výraz, skousnout vládu hnutí ANO spolu s komunisty, jakoukoliv formou, to znamená, třeba menšinovou vládu a její podporu?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Co to znamená skousnout, pane redaktore? My jsme před takovou vládou varovali. Já jsem před volbami varoval před možností jednobarevné vlády ANO za podpory komunistů, a na tom mém varování se nic nemění, že by to mohlo v nějaké konstelaci nastat, není nic, co by se mně líbilo, takže naše podpora...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A co uděláte proto, aby to nebylo, tedy, pokud se vám to nelíbí?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Naše podpora proto nemůže existovat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já nemluvím o vaší podpoře, ale o tom, jestli třeba v těch následných krocích by to nebyl moment, kdybyste přehodnotili své současné stanovisko?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme jasně řekli voličům před volbami, že s hnutím ANO nepůjdeme vyjednávat o vládě, a to platí i po volbách. A všichni si musí...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A kdyby hnutí ANO chtělo udělat vládu s komunisty?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Všichni si musí zvyknout na to, že my budeme držet svoje slovo a budeme respektovat mandát, který jsme dostali od voličů. Teď je na tahu hnutí ANO, ať se pokusí s někým sestavit vládu. S ODS to nebude.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
I kdyby to bylo s KSČM?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
S ODS to nebude, protože Občanská demokratická strana dostala mandát na to...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pardon, vy se opakujete, i kdyby to bylo s KSČM?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A vy se taky opakujete, pane redaktore.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Protože vy mi neodpovídáte na otázku.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já vám odpovídám naprosto jasně na otázku. Občanská demokratická strana nebude vyjednávat o vládě s hnutím ANO a tím to končí. A nevím, co je na tomto postoji nesrozumitelné. Mně připadá, že ten postoj je naprosto jasný a je to poctivá politika. My jsme to řekli voličům před volbami, to dodržujeme po volbách, zvykejte si.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Hnutí ANO jasně deklarovalo, že s vámi do vlády nechce. Předpokládáte, že svůj postoj, svoje stanovisko změní potom, co uvidí odmítnutí od všech ostatních stran?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Nepředpokládám to, protože myslím si, že Andrej Babiš deklaroval, i on byl přeci tvůrcem toho stanoviska, že jsou pravicovým politickým hnutím se širokým záběrem. My jsme autentická levice. V Evropě patříme mezi nejsilnější komunistické strany a nevidím žádný důvod, proč bychom ty věci měli dávat dohromady. Já jsem několikrát řekl, že může existovat situace, ve které se ocitají některé státy, které jsou v krizi, kdy všechny politické strany musí vzít zodpovědnost, taková situace tu není. A i když málokdy souhlasím s panem předsedou Fialou, tak musím říct, jako teď jsou politické strany nastaveny tak, že se musí hledat nějaký průnik programu. Jestli to bude jenom nějaký politologický, promiňte mi, ten mišmaš, tak to nebude přijímáno lidmi dobře. Čili musí být programový průnik. Jestliže se hledá programová shoda, tak ať se najde, tak se uzavřou koalice a Komunistická strana Čech a Moravy respektuje výsledek voleb. A když jsme měli jednání, tak jsme se omezili na jednání o ustavení Poslanecké sněmovny jako o prvním kroku, protože bez volby orgánů sněmovny nemůže být ani demise současné vlády, která dosloužila, protože skončil její mandát ve skutečnosti volbami.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pojďme k té Poslanecké sněmovně, teď mě, prosím, opravte, já tuším, že vy jste v Poslanecké sněmovně 21 let.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ano.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Vy jste tam byl jedno volební období teď. Předpokládáte z vašich zkušeností, že se promění klima v Poslanecké sněmovně nebo že se promění ta atmosféra s novými poslanci jak z SPD, tak třeba i s Piráty?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já opravdu nevím, jací poslanci budou zvoleni za SPD. Já znám jenom Tomia Okamuru a Radima Fialu a pana Holíka, jako bývalé poslance, kteří přišli s Úsvitem. Z debat znám pana Bartoše a nikoho jiného z Pirátů. Není mi jasný jejich program, jak se budou chovat. Jako to je prostě neznámý subjekt. Možná, že někteří lidé to brali jako legraci, ale jaksi ústavní instituce, jako je Poslanecká sněmovna a poslanci, kteří mají rozhodovat o zákonech, to opravdu není žádná legrace.
A já nevím, ještě jsme s nimi nejednali. Samozřejmě se chystám na to, že bych rád jednal s vyjednávacími týmy i těchto politických klubů, protože jednat se musí v Poslanecké sněmovně, to tak je, to prostě, že okolo sebe budeme chodit a nebudeme spolu mluvit, to nejde, to takhle ve sněmovně nejde. Ale jsem přesvědčen o tom, že až se ukáže skutečná pozice těch politických stran, tak uvidíme, jestli bude dělat jako hnutí ANO koalici s Piráty nebo s SPD nebo s někým jiným. Jestliže mu to pan Fiala odmítne, tak jistě bude hledat ty další, se kterými můžou dělat většinovou koalici, a tu může udělat samozřejmě se dvěma nebo i s více stranami.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ta samotná situace, těch 9 stran a v Poslanecké sněmovně, předpokládáte, že to bude komplikace pro nejenom obsazování výborů, ale i potom pro samotnou práci Poslanecké sněmovny?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
No, to nepochybně komplikace je, ale nejenom to, že tam je 9 subjektů, ale že jsou tam subjekty, o kterých opravdu úplně přesně nevíme, jak se budou chovat a co budou prosazovat. Takže ano, roztříštění politické scény je něco, co komplikací je vždycky, na druhé straně takto rozhodli voliči. My naprosto respektujeme jejich demokratickou volbu a právě proto, že ta sněmovna je takto roztříštěná, právě proto, že tu je tolik otazníků, tak jsme jako tradiční demokratická strana a nejsilnější opoziční strana, respektive druhá nejsilnější strana ve sněmovně navrhli to řešení, že požadujeme nebo chceme mít post předsedy Poslanecké sněmovny, abychom mohli pomáhat naplňovat tu úlohu parlamentu a pokusili se o to, aby tam ten parlamentní život fungoval tak, jak má.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ještě krátký pohled do vašich stran. Pane Filipe, vy jste naznačil, že dáte post k dispozici, že budete o tom nějakým způsobem jednat. Jak předpokládáte, že ta situace ve straně bude dál?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já nevím, kde se to vzalo tahle slova. Ale já jsem řekl, že pro to, abychom vyvodili nějaké závěry, je potřeba důkladná analýza a že samozřejmě ta analýza se týká jak odpovědnosti volených funkcionářů, tedy i mé, ale také se týká všech ostatních včetně kandidátů a podobně. Takže...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Asi jsem to možná špatně vyvodil z vaší citace: „Uvažuji o čemkoliv, nejde o to, o čem uvažuji, ale co budu dělat,“ proto jsem předpokládal, že ...

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ano, a my jsme jasně na dnešním kolegiu řekli, že v pátek bude výkonný výbor, který předchází zasedání ústředního výboru, který bude v pátek odpoledne, a tam se rozhodneme o krocích, které povedou k tomu, jakým způsobem tu kritickou analýzu toho výsledku udělat tak, abychom posoudili jak programové věci, tak vedení té kampaně, tak samozřejmě osobní nasazení jednotlivců, včetně volených funkcionářů. My jsme demokratickou politickou stranou, která má kolektivní orgány, nejsme jaksi ti, kteří by poslouchali jednoho člověka. Já jsem samozřejmě předsedou ústředního výboru, ale to neznamená, že jsem jediný, který rozhoduje. Většinu těch věcí rozhodoval výkonný výbor, čili tam šlo o kolektivní rozhodnutí a my musíme také to kolektivní rozhodnutí a ty věci, kde jsme se mýlili, nebo jsme neudělali správný krok, vyhodnotit. A v tom případě samozřejmě my máme jednu velkou šanci, vždycky mezi sjezdy, my máme sjezd jednou za čtyři roky, konáme výroční členské schůze, okresní a krajské konference, nám stačí jednoduchý krok, kdy na okresních konferencích řekneme: ano, zvolte delegáty a budeme svolávat celostranickou konferenci nebo sjezd a ten může rozhodnout.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Rozumím.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Protože politická strana, která je skutečně masová, má širokou členskou základnu, nejširší v celé České republice, nemůže dělat, že jeden den se zachová tak a druhý den tak, to by nešlo.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Rozumím vašemu stanovisku. Pane Fialo, aspoň tak, když budu třeba komentovat nebo budu číst komentáře, tak vaše pozice po těch volbách je poměrně pevná. Nicméně, a to se v těch komentářích píše taky, mluví se o panu Václavu Klausovi mladšímu, který měl dvojnásobek preferenčních hlasů, než jste měl vy. Je tohle to moment, který nějakým způsobem by ta strana měla zohlednit a vy zohledníte při práci ve straně?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem byl celostátní lídr a odpovídal jsem za volební výsledek, který znamená, že máme o 50 % víc voličů, voličských hlasů, než jsme měli při minulých volbách. Já sám jsem vedl kandidátku na jižní Moravě, kde máme o 70 % víc. Já myslím, že ty výsledky jsou jasné. Moje preferenční hlasy nejsou z tohoto hlediska důležité, ale podstatný je celkový výsledek naší strany. Já vůbec nemám žádné pochybnosti o tom, že Občanská demokratická strana je sjednocená, jednotná, projevilo se to i na dnešním jednání výkonné rady. My jsme dostali od voličů silný mandát, kandidovali jsme spolu s podporou Strany soukromníků s jasným programem, s jasnými cíli a budeme ten mandát naplňovat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Říká Petr Fiala. Já mu děkuji, že byl se mnou v Událostech, komentářích a také děkuji Vojtěchu Filipovi. Děkuji. Na shledanou.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Děkuji za pozvání.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na shledanou.

Petr Fiala

předseda ODS