24. října 2017

Ve středu není místo, ODS musí doprava

(ECHO24.cz) Získal druhý největší počet preferenčních hlasů v celé republice, ačkoliv si prý kampaň dělal fakticky sám. V dnešním vedení ODS z něho někteří mají strach. Média očekávají, že zaútočí na předsedu strany Petra Fialu. Václav Klaus ml. nic takového nepotvrzuje – ale říká, že občanští demokraté se mají vrátit doprava.

 
Jak hodnotíte volby? Je to teď horší, nebo lepší než před nimi?
 
Situace po volbách je bohužel stejná, jako byla před volbami. Zůstal zachován status quo, k žádnému posunu nedošlo. Někteří se radují, že si udrží pozice, ale to je tak všechno. Z hlediska pravicového voliče nebo množství svobody se bojím, že k žádnému průlomu nedošlo.
 
Pravice je na tom pořád stejně špatně?
 
Pokud se tedy celá ODS dá považovat za pravici, vzrostla jí procenta z necelých osmi na necelých dvanáct, no. Což pořád není dost na to, aby dokázala účinně bránit všem těm různým nesmyslům a byrokracii, co se za poslední čtyři roky na ty lidi hrnula. Pro nás je to pochod z opozice do opozice.
 
Proč vyhrál Andrej Babiš?
 
Jako jednotliví voliči jsou lidé samozřejmě často hloupí, ale jako celek lidi nevolí úplně neracionálně. Vždycky chtějí směr, cestu, člověka, který je někam vede. Třeba v roce 1992, když se mumlalo o třetích cestách a socialismu, ODS silně oslovila lidi, kteří se nebáli, že se uživí sami, že si otevřou kadeřnictví v kočárkárně v paneláku. Těm nabídla kapitalismus, svobodu – a masově vyhrála. Když společnost zbohatla – jak to tak v kapitalismu bývá, nerovnoměrně –, zase popřála sluchu lidem, kteří hlásali přerozdělit bohatství a větší sociální jistoty pro všechny. V posledních volbách jsme měli hafo kapitulantských stran, které by to nejradši zabalily a veškerou moc předaly do Bruselu, ty strany byly strašlivě podporované médii, ale všechny se do poslední vteřiny klepaly, jestli prolezou do parlamentu. Pak tam máme tu zelenou partu, která si akorát místo zeleného nasadila černé tričko s lebkou a hnátama, ale v jádru zastává stejné hodnoty. SPD, která má řadu principiálních a správných názorů, ale podivnou přímou demokracii a předsedu, který už xkrát vyměnil poslance i názory. ODS, která myslím nepřesvědčila lidi, že nechce být jen opozicí, co bude z dálky kritizovat špatné lidi a nepravosti a bude spokojena s tím, že nemusí vést. No a pak zbyl Babiš, který lidem v jádru nabízí: Hele, bude to stejné. Jsme celkem bohatá země, asi to tedy nevydrží, ale proč si to ještě chvíli neužít? A já to chci řídit!
 
Václav Klaus ml.

poslanec PČR
expert ODS pro školství