23. října 2017

Tyto volby mě posílily. Jsem připraven sjednocovat hlasy pravice

(ECHO24.cz) Podle šéfa ODS Petra Fialy je normální, že jsou ve straně různé hlasy. Občanští demokraté jsou ale podle něj jednotní a všichni se shodnou na tom, že jednat s Andrejem Babišem (hnutí ANO) o koalici nebudou. ODS je podle něj navíc vedle hnutí ANO jediná strana, který se podařilo vylepšit volební výsledek z předchozích sněmovních voleb.

 
Jakou bude chtít hrát ODS roli za současné politické situace? Platí, že za žádných okolností nepůjdete do koalice s ANO?
 
My jsme si dobře vědomi toho úkolu, který nám přisoudili voliči. Jsme druhá nejsilnější strana v parlamentu, první nejsilnější tradiční demokratická strana. Podle toho budeme dále postupovat. Platí to, co jsme říkali před volbami, i to, co říkáme po volbách. My opravdu nebudeme vyjednávat s hnutím ANO o účasti ve vládě.
 
Tedy jste připraveni jít do opozice.
 
My jsme připraveni naplno realizovat zájmy našich voličů a soustředit se na ten úkol, který nám přisoudili. Je také potřeba říci, že situace se vyvinula tak, že vítězství ANO je jednoznačné. Nyní leží na nich odpovědnost, aby sestavili koalici. Myslím si, že ta situace nebude jednoduchá, pokud všichni splní to, co říkali. A dokonce i když hnutí ANO splní vše, co říkalo o sestavování vlády. Ale my budeme skutečně hájit zájmy voličů a budeme nakládat s tím mandátem, který jsme dostali a kterého si vážíme.
 
Šéf hnutí TOP 09 Miroslav Kalousek znovu zopakoval, že by se pravicové strany měly spojit. Myslíte si, že do budoucna je nějaká šance, že by se tyto strany integrovaly?
 
Já už jsem dávno před volbami mluvil o tom, že je tady potřeba založit novou éru pravice, že jsem na to připraven. Že to má být pravice, která je velmi silná. Já si uvědomuji tento úkol i to, jak voliči rozdali karty. My jsme na té pravé straně politického spektra dostali velmi silný mandát. Byli jsme posíleni, někteří naopak spadli o polovinu dolů. I tady je jasný signál. Jsme si toho vědomi a já jsem připraven sjednocovat hlasy pravicových voličů.
 
Myslíte si, že se Andreji Babišovi podaří sestavit vládu, nebo předpokládáte spíš předčasné volby?
 
To uvidíme. Je jasné, že voliči rozptýlili politickou scénu. Současně je ale také jasné, že vítězství je hnutí ANO a že je teď na nich sestavit vládu. Je to jejich odpovědnost, jestli se jim to podaří. Pak samozřejmě uvidíme. Předjímat, co se bude dít dál, lze opravdu jen velmi obtížně. My v každém případě a na to se soustředíme, budeme postupovat krok za krokem v rámci mandátu. Pro nás je důležité to, aby se uspořádaly věci v Poslanecké sněmovně tak, aby plnila všechny svoje funkce včetně té kontrolní. A na to se budeme v těch dalších dnech soustředit.
 
Předpokládáte, že by vznikla stejná koalice jako tu vláda čtyři roky?
 
Nechci spekulovat. Včera, když jsem poslouchal předsedy nebo zástupce lidovců a sociálních demokratů, tak jsem slyšel, že to nevylučovali. Je to na nich, jak si oni vyhodnocují to, co jim řekli jejich voliči, a jak budou postupovat.
 
Vnímáte tyto volby jako vyjádření hluboké nedůvěry voličů k stávajícímu demokratickému systému a vlastně také k Evropské unii? Protože ty velmi proevropské strany nedostaly příliš hlasů, naopak dost hlasů získala SPD Tomia Okamury a vlastně i strany, které nepodporují přijetí eura.
 
Myslím, že na analýzy je ještě čas. Já bych jen rád řekl, že jako demokraté respektujeme rozhodnutí každého jednoho voliče. Takto voliči rozhodli. Volby předznamenávají určitý boj o hodnoty, boj o zahraničně politické pilíře nebo cíle České republiky, to je velmi pravděpodobné. My budeme dělat všechno pro to, aby k negativním změnám v tomto směru nedošlo. To, že tu dostaly od voličů mandát populistické strany s velmi radikálními postoji, je zjevné. Ale tak to je.
 
Jakou roli bude ODS hrát v těchto otázkách, ve věci Evropské unie, přijetí eura?
 
Budu se snažit pokračovat v těch výzvách, které jsem měl už před volbami, abychom se pokusili napříč spektrem domlouvat na základních pozicích, na řekněme minimální národní shodě v těch klíčových otázkách, a podle ní jsme postupovali. Já neříkám, že jí musíme dosáhnout, možná nemusíme. Inicioval jsem takovou debatu u brexitu a k překvapení mému i dalších jsme velmi rychle dospěli k politické shodě. Myslím si, že Česká republika si musí definovat, čeho chce dosáhnout v Evropské unii. Ano, můžeme se lišit v názoru na euro, ale měli bychom si definovat národní zájmy a třeba i pozici, kterou chceme prosazovat při reformě Evropské unie, o které ty debaty v nejbližší době začnou. ODS je připravena se na takových debatách podílet a myslím si, že je naprosto nutné, aby zahraniční politika byla v tomto směru konzistentní, čitelná. Víte, že jsem už kritizoval zahraniční politiku za její nejednotnost, nejasnost, ztrátu orientace u vládní koalice, která tu byla před volbami. Teď to může být z mnoha hledisek horší. Ale snažíme se dělat vše pro to, aby ta role ČR byla silná. My jsme dostali mandát na to, abychom prosazovali silné Česko ve fungující Evropské unii a podle toho samozřejmě budeme pracovat.
 
Je na tom rozhodnutí nespolupracovat s Andrejem Babišem ve straně shoda? Neozývají se hlasy, které by třeba společné vládnutí s hnutím ANO a jeho předsedou podpořily?
 
Přestože se média snaží dlouhodobě najít nějaký rozpor v ODS a nějak nás rozkližovat a vše zpochybňovat, tak je to marné. My nemáme v této věci nejasnost, jasně jsme řekli na základě rozhodnutí našich orgánů, jak budeme postupovat vůči hnutí ANO a Andreji Babišovi. Já neslyším ani jeden hlas, který by byl proti.
 
Volby jsou vždy test pro vedení strany. Posílil vás výsledek voleb jako předsedu?
 
Samozřejmě ano. A nejde jen o pocit, jde o skutečnost. Jestliže se politické straně podaří o padesát procent zvýšit počet hlasů, jestli se nám podařilo být jasným lídrem na pravici a vlastně být nejsilnější tradiční demokratickou stranou, jestli jsme jedna ze dvou parlamentních stran, která oproti posledním volbám posílila, tak je zjevné, že to je potvrzení toho směru, kterým ODS vedu. Víte, já když si vzpomenu na články, které o ODS i o mě vycházely před třemi, dvěma lety. Když si vzpomenu, co vycházelo ještě před 14 dny v různých médiích, a vidíme všichni tento výsledek a pozici ODS na rozbité politické scéně v České republice, je jasné, že ta cesta, kterou jdeme, je správná a půjdeme po ní dál.
 
Myslíte si, že se uvnitř strany vytvoří nějaké opoziční křídlo, které by vedl Václav Klaus mladší vzhledem k tomu, kolik dostal preferenčních hlasů?
 
Já na to mohu říct jedno. Já odpovídám jako volební lídr za výsledek politické strany na celém území České republiky. Jsem rád, že jsme takového úspěchu dosáhli, mám radost i z úspěchu všech jednotlivců, kteří přispěli. Mám radost, že se nám dařila spolupráce se stranou Soukromníků, to pokládám také za důležité, že to fungovalo. To je pro mě důležité a to, že máme v ODS různé hlasy, různě silné hlasy a různé názorové proudy v rámci pravicového směřování, to je jenom dobře. Já v tom žádný rozpor ani problém nevidím. Naopak v tom vidím výhodu. Protože jestli chceme být stranou, která sjednocuje hlasy pravicových voličů, tak musíme nabízet konzervativní i liberální polohy, musíme nabízet i důraznější i mírnější pozice. Moje odpovědnost jako lídra je dohromady z toho udělat silnou a srozumitelnou politickou stranu.
 
 
(Autor: Tereza Vilímová)
Petr Fiala

předseda strany