18. října 2017

Ať si Babiš najde chudou nevěstu, která ho ráda obejme

(INFO.cz) Pokud by ODS sestavovala po volbách vládu, Jan Skopeček by byl pravděpodobně ministrem financí. Lídr středočeské kandidátky ODS odmítá – stejně jako předseda strany Petr Fiala – případný vstup do koalice s hnutím ANO Andreje Babiše. Podle něj se po volbách v nově složené Poslanecké sněmovně najde dost „chudých nevěstů, které se s Babišovým hnutím rády spojí.

 
Myslíte si, že je reálné, že by ODS vstoupila po volbách do vlády?
 
To záleží na voličích, poslední dny neděláme nic jiného, než že je přesvědčujeme, ať neriskují svůj hlas a volí ODS. Je to hlas pro nízké daně, menší stát a více svobody. Podmínky našeho vstupu do vlády jsme představili ve Vyšehradské deklaraci. Je to například snížení a zjednodušení daní, zrušení EET a kontrolního hlášení, odmítnutí kvót na migranty, nepřijetí eura a další body hájící svobodné prostředí v ČR.
 
Myslíte si stejně jako váš předseda, že koalice s Andrejem Babišem nepřipadá v úvahu? Platí to rovněž pro možnou koalici s ANO bez Andreje Babiše?
 
Myslím. A platí. Ve Sněmovně bude spousta chudých nevěst, které rády Andreje Babiše obejmou. Jako pravděpodobnou vidím opětovnou spolupráci ANO a ČSSD i když teď proti sobě na oko bojují. Zkusme jim tuto vysněnou a plánovanou představu zkomplikovat silným mandátem pro ODS.
 
Jak se díváte na současnou kauzu zajišťovacích příkazů? Jaký by byl váš recept na vyřešení celé situace?
 
Považuji to za naprosto fatální a neakceptovatelné selhání státu. Byť jediná státem neprávem zlikvidovaná firma je znakem zvráceného fungování našeho státu vůči svým občanům, kteří si ho platí. Řešením je nevolit politiky, kteří pravděpodobně zneužívají Finanční správu. A důkladně prošetřit, jestli nedošlo k porušení zákona. Zajišťovací příkaz je ten nejvíce extrémní krok, který se má používat výjimečně. Za předchozí vlády ale jejich využití vzrostlo o více jak 300 %. Musím se smát, že Lubomír Zaorálek na to přišel až pár dní před volbami. Na té vládě seděl čtyři roky v kuse.
 
Domníváte se, že za likvidací firem a šikanou stojí osobně Andrej Babiš?
 
Můžu si myslet cokoliv, ale nemám žádné důkazy. Ať už se tak dělo na zadání nebo z přehnané horlivosti úředníků, je to neomluvitelná chyba ministerstva. To ale musí řešit spíše policie.
 
Ve svém programu počítáte se zrušením EET. Existuje možnost, že byste z takového slibu vycouvali?
 
Ne, nedovedu si to představit. EET dělá z každého podnikatele automaticky podezřelého, který musí státu dokazovat, že nekrade. Je to zvrácený princip.
 
V programu rovněž počítáte se snížením odvodů. Jak nahradíte výpadek ve státní pokladně?
 
Příjmy státního rozpočtu rostou díky ekonomickému růstu o desítky miliard ročně. To jsou prostředky navíc. Chceme snížit i objem státního přerozdělování. Naším cílem není maximalizovat příjmy státního rozpočtu, ale vybírat jen tolik, kolik malý a efektivní stát vyžaduje. Zdroje vidíme ve více adresném sociálním systému, omezit chceme dotace a subvence soukromým korporacím, které pokřivují trh a zdravou konkurenci. Nemyslíme si, že je dobré stále nabírat nové a nové státní zaměstnance, jak to stávající vláda dělala celé čtyři roky.
 
Je skutečně snižování odvodů nutné v situaci, kdy důchodový účet nevykazuje přebytek?
 
Zdanění práce je při mezinárodním srovnání v ČR na vysoké úrovni. Na straně zaměstnavatele, který hradí odvody za zaměstnance, je dokonce skoro nejvyšší ze zemí OECD. Pokud chceme, aby měli Češi vyšší platy, tak musíme snížit zdanění práce.
 
V programu jste ohledně případné důchodové reformy velmi obecní. Proč s ní nepočítáte, když jste ju při poslední účasti ve vládě prosazovali?
 
My už jednou důchodovou reformu zavedli. Nebyla dokonalá, ale byla alespoň nějaká. Současná vláda ji zrušila, ale nepřišla s žádnou alternativou, jak postupovat dál. Důchodová reforma v programu není detailně popsána, protože se z toho nesmí stát politikum. Pak by ji ostatní strany zablokovaly jen proto, že se jedná o návrh ODS. Musíme se pokusit napříč politickým spektrem o rozumný kompromis. Jde o věc na desítky let dopředu. Do penzijního systému se musí dostat více soukromých zdrojů.

Jaký očekáváte, že po volbách zaujme postoj prezident Zeman? Objevují se spekulace, že Babiše sestavením vlády nepověří.

Nechci ztrácet čas spekulacemi a dělat účet bez hostinského. Vše záleží na tom, jak voliči rozdají karty a já se snažím, aby měla ODS co nejlepší výsledek. To je to, co mě teď zajímá, a vše ostatní je podružné.

Myslíte si, že se v parlamentních volbách hraje i o volby prezidentské?
 
V parlamentních volbách se hraje o to, kdo bude v ČR vládnout. Zda bude pokračovat agrosocialistická koalice, zda budou stále vysoké daně, bude růst počet úředníků a na podnikatele se budou chrlit další regulace. O to se hraje v těchto volbách. Hraje se o svobodu v této zemi. Prezidenta si jistě voliči vyberou po zralé úvaze sami v prezidentských volbách.
 
Ptám se proto, že působíte v Institutu Václava Klause a byl to právě on, kdo se v úterý setkal s prezidentem Zemanem?
 
Obsah toho jednání neznám, čili to nemohu komentovat. Ale považuji za normální, že se současný a předchozí prezidenti setkávají. Bylo by špatně, kdyby tomu tak nebylo.
 
Existuje byť jen teoretická šance, že by se Václav Klaus znovu ucházel o prezidentský post?
 
Myslím, že kandidovat nebude, ale to se musíte zeptat jeho samotného. Já osobně bych si samozřejmě přál namísto stávajícího levicového prezidenta, prezidenta pravicového, s jasným ideovým ukotvením.
 
Pokud nikoliv, myslíte si, že by ODS měla nasadit vlastního kandidáta? Je takovým kandidátem Jaroslav Kubera?
 
Soustředíme se na důležité parlamentní volby. Určitě se k této otázce dostaneme velmi záhy. Jaroslav Kubera je určitě výrazná tvář a politik. Pokud se podívám na stávající kandidáty, určitě by nebyl do počtu.
 
 
Jan Skopeček

poslanec PČR
ekonomický expert ODS