18. října 2017

Věřím, že z chyb jsme se poučili a máme co nabídnout

(Deník) Lídr Občanské demokratické strany v Olomouckém kraji Michal Zácha odpovídal v on-line rozhovoru Deníku na otázky čtenářů. Michal Zácha, který vede kandidátku ODS v Olomouckém kraji, si našel čas a odpovídal na dotazy čtenářů Deníku. Zajímaly je daně i přehnaná byrokracie.


Tři dny před volbami nejsem rozhodnut, komu dát svůj hlas. Po zkušenostech s „tradičními stranami“ jsem byl nucen v roce 2013 volit ANO. Bohužel další omyl. Myslíte, že se konečně ODS přetransformovala opravdu na moderní politickou stranu? V čem vy osobně vidíte její případnou proměnu?

Naše strana má za sebou samozřejmě lepší i horší časy. Od období, které zmiňujete, se u nás mnohé změnilo k lepšímu. Jsem rád, že jdeme do parlamentních voleb se skvělým celostátním lídrem a máme jednoznačně nejlepší volební program. Věřím, že z chyb jsme se poučili a máme občanům znovu co nabídnout. Jdeme do voleb s programem nízkých a jednoduchých daní, omezením byrokracie, právním státem, kvalitním a dostupným zdravotnictvím i sociálním systémem, který bude motivovat lidi k práci. Každé straně občas prospěje opozice, což se samozřejmě týká i ODS. Měli jsme možnost si znovu srovnat naše priority a definovat nepřekročitelné body, ze kterých nemůžeme ustoupit. Na kandidátky se dostala řada lidí se zkušenostmi z komunální a regionální politiky i podnikání. Jsme zpátky v plné síle a chceme přispět k lepšímu životu našich občanů.

Senát před pár dny odmítl změnu zákona o Hospodářské a Agrární komoře ČR. Návrh na změnu měl docílit zjednodušení a zpřehlednění zákonů a z nich vyplývajících povinností pro podnikatele. Jak chcete pomoci podnikatelům a jak zničit „legislativní džungli“, ve které se dnes nikdo nevyzná?

Jsme nejen pro systém „jedněch dveří“, ale také pro radikální omezení byrokracie týkající se podnikání. Tedy žádná kontrolní hlášení, žádná elektronická evidence tržeb, žádné permanentní vyplňování formulářů. Drobní živnostníci by měli mít možnost získat jednoroční licenci, které u nás pracovně říkáme „Zaplať a podnikej bez dalších kontrol“. A přicházíme také s věcí, která už v některých zemích funguje, tedy možností stát se živnostníkem po internetu. Oproti návrhu na vytvoření „databáze povinností“, kterou jste vylíčil ve svém dotazu, my chceme tyto povinnosti opravdu radikálně omezit.

Pamatuji si vás jako náměstka primátora v Přerově a držím vám palce. Byl jste muž na pravém místě.

Děkuji vám. Svou práci pro město Přerov považuji za výbornou školu pro své další působení v politice. Věřím, že se nám podařilo významně posunout rozvoj našeho města. Například v případě protipovodňové ochrany, kterou jsem se snažil všemožně prosazovat, jsme dosáhli významného pokroku. Nicméně ten minulý čas ve vašem dotazu není namístě, stále jsem zastupitelem a vedu také kontrolní výbor. Kdo sleduje aktuální dění v Přerově, ten ví, jaký vedeme se současným vedením města boj o každý rozumný návrh. Snad to příští rok změní komunální volby, současná situace je pro naše město dlouhodobě neúnosná.

Celý on-line rozhovor najdete na webu Deníku.

Michal Zácha, DiS.

lídr kandidátky v Olomouckém kraji
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
náměstek primátora