16. října 2017

S Babišem do vlády? Potom vystupuji z ODS

(Deník) Jednička pražské kandidátky ODS Jana Černochová řekla Pražskému deníku: S Babišem do vlády? Potom vystupuji z ODS. Vadí jí, že se nepostavil ani metr metra. Pražská lídryně ODS Jana Černochová kritizuje Zelené za to, že blokují Metropolitní plán, a proto výstavba v Praze stagnuje. „Když pan Stropnický má na billboardech heslo „dostupné bydlení v Praze“, tak je to ta největší ironie, co si tam mohl dát,“ řekla starostka Prahy 2 Pražskému deníku. Pokud by obhájila mandát poslankyně, mohly by se brzy děti na školách učit, jak přežít bez mobilu v lese.

 
Pražany trápí nedostavěné okruhy. Podle Karla Schwarzenberga je řešení na pražském magistrátu, sněmovna okruh prý nevyřeší. Jak to vidíte vy?
 
Na úrovni sněmovny se dá řešit Pražský okruh tím, že na něj budeme myslet v rozpočtu. Stát by měl na stavbách, které mají význam z hlediska České republiky jako celku, participovat.
 
Jakou stavbu vnímáte jako klíčovou kromě okruhů?
 
Metro. Mně moc vadí, že se nepostavil ani metr metra. Praha 2 čeká na déčko jak na smilování. My máme deset let stavební uzávěru na několika nemovitostech. Dokonce jsem musela přestěhovat knihovnu, která seděla v prostorách, kde měla být výpusť z metra. Je to deset let a nic se neděje. V čem je problém? Praha peníze má, ale rozdává je na projekty spřáteleným městským částem, místo, aby systémově investovala do tak významné dopravní infrastruktury, jakou je metro D.
 
Pražany trápí také nedostatek parkovacích míst. I s tím se dá něco udělat?
 
Ano. Další věcí, kterou můžeme diskutovat na půdě Poslanecké sněmovny, jsou parkoviště P+R. Ta se taky nestaví, a koalice dokonce není ani schopná jednat s nákupními centry o tom, že by si část parkovišť pronajala. To jsou témata, která se týkají nejen Pražanů, ale jsou v zájmu všech obyvatel. To není o pragocentrismu, ale Praha je hlavní město České republiky, a lidí, kteří sem přijíždějí a budou přijíždět, je tu nejvíc v celé zemi.
 
Jak konkrétně může stát pomoct ohledně problému parkování a dostavby metra?
 
Stát může pomáhat magistrátu s vykupováním nějakých pozemků, které třeba hlavní město Praha nedokáže směnit, vyměnit, odkoupit. Může nabízet svoje pozemky nebo vstoupit do řešení. A co se týká metra, měl by ho jednoznačně financovat stát.
 
Dalším problémem, který trápí Pražany, jsou vysoké životní náklady. Co udělat s cenami bytů?
 
Jejich navýšení souvisí s tím, že hlavní město Praha poslední čtyři roky spalo. Poslední debata o Metropolitním plánu se de facto vytratila, kromě toho, že se kvůli tomu málem rozpadla ta úžasná pražská koalice. Ve svém důsledku to, že nejsou známy regulativy pro to, kde bude moct probíhat výstavba, odnáší střední třída. To mě moc mrzí.
 
Kdo je střední třída ve vašich očích?
 
To jsou ti, kteří třeba nepočítají každou desetikorunu, ale každou stokorunu už ano. To jsou například pedagogové, policisti, zaměstnanci ve veřejné sféře, úředníci.
 
Podle náměstka primátorky Petra Dolínka je s bydlením v Praze problém. Pravici vyčítá, že rozprodala bytový fond a byty tak nejsou. Tak, jak to je, paní starostko, když za vámi teď přijde někdo, kdo by chtěl byt v Praze 2?
 
Není jich na rozdávání, ale byty jsou. Praha 2 byla kritizovaná za to, že tu neprobíhala zběsilá privatizace jako na jiných městských částech. Můžete se účastnit jednokolové aukce, v případě, že zde máte trvalý pobyt. Pokud ne, tak dvoukolové aukce. A byt za běžné ceny okolo 120 korun za metr čtvereční u nás získáte. Neříkám, že to jsou byty s výhledem na Pražský hrad, ale jsou to byty v Nuslích i v některé části Vinohrad, Nového Města. To je jedna možnost.
 
Druhá jsou byty, které máme pro seniory, mladé rodiny s dětmi či znevýhodněné. Plus je tu možnost privatizace. Pak bych ještě zmínila, že část našeho bytového fondu je pronajímaná jako tzv. služební byty. Takže mě by zajímalo, co pan Dolínek čtyři roky dělal, aby umožnil developerům stavět nové byty.
 
Bytovou a majetkovou komisi má v pražské koalici pod palcem hnutí ANO. Takže tady to v kompetenci pana Dolínka příliš není.
 
Víte, ono to hodně naráží na to, že v té koalici jsou Zelení. Když pan Stropnický má na billboardech heslo „dostupné bydlení v Praze“, tak je to ta největší ironie, co si tam mohl dát. Protože Zelení jsou ti, kteří blokují územní plán. Oni jsou ti, kteří si myslí, že v Praze budeme chodit pěšky nebo budeme jezdit na kolech. A pokud budeme mít auta, tak jen ta, která nám nadiktuje paní primátorka. Narážím na videoklip s SUV.
 
Co kromě těch, které jsme probrali, vnímáte jako problém v metropoli vy osobně?
 
Vy jste nedávno psal o kamerovém systému na hlavním nádraží. To je přesně věc, kterou já vnímám jako problém. Tady se bezpečnostní rada státu ve vládě zaobírá situací kolem letišť, to je naprosto v pořádku. Letiště jsou z hlediska bezpečí důležitá, ale stejně tak to jsou nádraží. Tady mi zůstává rozum stát nad tím, že některé stavby tohoto typu, které by měly být chráněny, pod kontrolou nejsou.
 
A jak v tom může pomoci stát?
 
Stát by měl vytvořit koncepci, aby Praha, ale i všechna města byla zapojena do systému krizového řízení.
 
Ono to teď není?
 
Jsou velmi dobře zpracované krizové plány, ale pouze na povodně. Ale vezměte si nešťastnou událost ve Vrběticích. Odpovědnost si na sebe přehazovaly vláda, kraj, ministerstvo vnitra, ministerstvo obrany. Doteď to není jasné. I na takové situace by měly být plány. A hlavně by to mělo vejít do povědomí obyvatel. Když se zeptáte kohokoli na náměstí, co by dělal, když se rozezvučí signalizace ta a ta, ti lidé nebudou vědět. Příprava civilního obyvatelstva na rizikové situace by tu být měla.
 
Jak to chcete udělat?
 
Podle mě by se měl zařadit nový výukový předmět do školních vzdělávacích programů. Co by se tam mělo učit? Naučit děti a mládež přežít bez moderních technologií, zvýšit povědomí a připravit je na krizové stavy a mimořádné události. Měli by si osvojit základy první pomoci.
 
Jak by se ten předmět jmenoval?
 
Ochrana obyvatelstva.
 
Abyste ten předmět skutečně zavedla, musela byste být asi ve vládě… Pokud by ODS dostala nabídku Andreje Babiše na sestavení vlády s hnutím ANO, které zřejmě vyhraje, jak byste se zachovala?
 
Neumím odhadnout, jak skončí volby a jaké strany se tam dostanou. Já stoprocentně sama za sebe můžu říct, a opakoval to i pan předseda Petr Fiala: občanská demokratická strana do koalice ani s ANO ani s panem Babišem nepůjde. To je pro mě základní věc. A pokud by šla, tak já vystupuji z ODS. Ale bez ohledu na to, jestli budu v opozici, tak ten předmět, o kterém jsem vám řekla, podle mě prosadím i z opozice. Protože na bezpečnosti naší společnosti by měla panovat shoda.
 
(Autor: Marcel Mihalik)
 
 
Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
expertka pro obranu
členka sněmovních výborů pro bezpečnost a obranu
starostka MČ Praha 2