9. října 2017

Katalánsko, Skotsko, Tibet a Texas

(Novinky.cz) Souboje Realu Madrid s FC Barcelona v jejich Primera División nesleduju. Fandím Bohemce v české lize. Ale teď sleduje napětí mezi Madridem a Barcelonou celá Evropa. Katalánci (nebo jejich významná část) čím dál zřetelněji usilují o emancipaci a omezení vlivu centrální španělské vlády na svůj život. Vyhlásili Referendum o nezávislosti, které přes 90 procent z 2,3 miliónu hlasujících začátkem října podpořilo.

 
Centrální vláda proti referendu zasáhla, uzavřela řadu volebních místností, bylo zraněno (dle tisku) 900 civilistů. Seniorů, mladých lidí, hasičů, kteří chránili volební místnosti, a tak dále. To je v civilizované zemi trochu dost, že? Tady nešlo o demonstrující dav, tady šlo o lidi, kteří chtěli hlasovat v akci, kterou organizovala jejich místní, demokraticky zvolená vláda. Internetem proběhly opravdu surové scény vůči pokojně stojícím či sedícím lidem. Mlácení žen. Manželských párů středního věku…
 
Reakce EU a dalších států je taková dosti nijaká: „Násilí není pěkné, ale vše je vnitřní věc Španělska.“ To sice ano, ale nejde si nevšimnout dvojího metru u desítek světových regionů, které se chtějí osamostatnit.
 
Václav Klaus ml.

expert ODS pro školství