8. října 2017

Partie

(TV Prima) Hostem nedělního diskusního pořadu TV Prima byl předseda ODS Petr Fiala. Střetl se s volebním lídrem ČSSD Lubomírem Zaorálkem a předsedou Pirátů Ivanem Bartošem.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na PrimaPlay.


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Hezké dopoledne. Tři po sobě následující neděle bude Partie ve znamení voleb do Poslanecké sněmovny. Celkem bylo pozváno 9 zástupců stran s nejvyššími preferencemi. Ty byly zprůměrovány z dat 3 nezávislých zdrojů. Median - srpen 2017. Sanep - srpen 2017. A Phoenix - září 2017. Klíčem složení hostů je, aby byl v každé Partii zastoupený jeden s nejvyššími preferencemi, ten s těmi nejnižšími a nejblíže středu preferencí. Dnes proto ve studiu vítám Lubomíra Zaorálka, volebního lídra z ČSSD. Dobrý den.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Dobrý den, dobré poledne.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Petra Fialu, předsedu ODS. Dobrý den.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
A Ivana Bartoše, předsedu České pirátské strany. I vám dobrý den.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Dobrý den.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Jednu předvolební Partii už máme za sebou. Při ní jsme ještě pro srovnání ukazovali graf agentury CCVM, který byl zveřejněn 25. 9. Tento průzkum byl proveden Akademií věd a liší se od soukromých agentur. Chtěli jsme vám, našim divákům, nabídnout co nejvíc možností pro srovnání. V současné době už nebudeme v Partii ukazovat žádná data, protože se mezitím objevily další průzkumy a budou další přibývat. Pokud vás vývoj volebních preferencí zajímá, můžete se podívat na naše facebookové stránky. Dnešní Partie bude vypadat stejně jako ta minulá a jako následující. Nejprve aktuální téma, na které budeme mít 6 minut. Předvolební politická témata pak budou po 10 minutách přesně stopována časomírou a ukončena gongem. Jde o to, aby měli všichni kandidáti, naši hosté stejný prostor pro vyjádření. Dva týdny před volbami se součástí kampaně stává lithium. O co jde? Ministr průmyslu podepsal memorandum o porozumění a těžbě lithia na Cínovci s australskou firmou European Metals Holdings. Předseda hnutí ANO to označil za krádež za bílého dne. Komunisté chtějí svolat mimořádnou schůzi. Já poprosím režii o časomíru. Pane ministře, mělo by se to vysvětlovat na plénu Poslanecké sněmovny, měla by být svolána mimořádná schůze?

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Podívejte se, pokud by se to takto rozjelo, tak je dobré, aby se řeklo, o co vlastně jde, protože já chápu, 14 dní před volbami, to je taková hodně neklidná doba. A mně to připadá, ale tohle mi připadá, že je docela nebezpečné, protože...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
V čem nebezpečné?

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Je to jako v té pohádce, ve které se začnou ti loupežníci rvát o pytel domnělého zlata, ale právě proto, že se rvou, tak se z toho stane /nesrozumitelné/ listí, a to se může stát nám, pokud se budeme takhle úspěšně mydlit. A já, řekněme, ještě pochopil bych to u opozice, že se snaží najít téma před volbami, ale že to udělá i koaliční partner, že se začne mluvit o loupeži za bílého dne a dokonce o lidských zrůdách, jak jsem zaregistroval od Okamury, což mi připadá hodně povedené. No, smutné. A víte, vtip je v tom, že k tomuhle tématu zasedala tripartita, která byla absolutně veřejná...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Kdy to bylo?

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
17. července, tam byli zástupci zaměstnavatelů, zaměstnanci, tam byli zástupci vlády, bylo tam připomínkové řízení, všichni se tím zabývali. Řeklo se, že se udělá studie proveditelnosti, která v říjnu příštího roku rozhodne o tom, jestli se to těžit dát, protože tam je celá řada samozřejmě rizik. Dokonce ústecká rada hospodářská sociální doporučila právě ten postup, který schválilo to memorandum, totiž, že je čas na to, aby stát udělal kroky, kterými zajistí, že lithium se nevyveze ven, že se bude zpracovávat tady a že budeme usilovat o vytvoření takového celého výrobního řetězce, nejenom lithiové baterie, pokud se ve světě začnou dělat elektromobily, tak v Česku je dokonce šance i na to. Já jsem viděl analýzy, které ukazovaly, že pokud tohle se nám povede, tak to může za 20 let znamenat 750 miliard pro Českou republiku. Ale vtip je v tom, že jestli se takhle všichni tady teď začneme tlouct tím po hlavě, jestli se začnou tady vykřikovat, že se změní zákony, no, tak se může stát, že ten, který dnes má za sebou průzkum a který má vlastně to právo na..., pokud se potvrdí, že půjde o těžbu na to, aby dostal dobývací prostor, no, tak přestane spolupracovat, přestane, odejde jinam, máme také jiná ložiska, třeba v Srbsku, a dopadne to celé úplně jinak.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Podpoří ČSSD, velmi krátce, svolání té mimořádné schůze, pane ministře?

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Já zase bych byl velice rád, kdybych mohl vystoupit a říci, jak se věci mají a aby se chytili za nos ti, kteří měli dlouho čas se zabývat lithiem a kteří se dnes probudili. A vlastně do toho vnášejí velmi nebezpečný zmatek.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo Fialo, podpoří ODS svolání mimořádné schůze?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nejprve tady krátká reakce na pana ministra Zaorálka. Váš ministr, který to podepsal 17 dní před volbami, to je prostě politický diletantismus. Já bych to skoro nazval, omlouvám se, hloupostí. No, to přece bylo jasné, jakým způsobem na to bude kdo reagovat. Je to samozřejmě trošku nevkusné, zvlášť od hnutí ANO, které bylo ve vládě a mělo možnost, jestli je to tak strategické a důležité, se na tom nějak podílet a něco s tím dělat. Ale podepsat bez vědomí vlády 17 dní před volbami něco takového, to se na mě nezlobte, to prostě hloupost je. Pokud jde o mimořádnou schůzi, tady je jiný nástroj, příští týden bude zasedat Senát, naši senátoři přijdou s iniciativou, aby ten bod byl řádným bodem schůze Senátu, tam bude mít možnost přijít pan premiér, vysvětlit, jak je to s tou situací, a to si myslím, že je momentálně užitečnější a rozumnější, než dělat pár dní před volbami mimořádnou schůzi sněmovny. Mně jde ještě o jednu věc, a to je to, aby ta těžba lithia skutečně vedla k tomu, že z toho bude mít něco Česká republika, to je naprosto důležité. Já bych velice nerad, aby to dopadlo jako s OKD, proto je potřeba zajistit, aby bylo jasné, co bude během těžby, kdo bude mít jaké zisky, co se bude dít potom, až se ta těžba utlumí, jak to bude s nějakou rekultivací a tak dál, a tak dál, to jsou všechny věci, na které určitě je potřeba znát odpověď, aby Česká republika z toho něco měla.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo Bartoši, jaký je váš názor, jednak souhlasíte třeba s panem předsedou Fialou, že to byla hloupost od ministra průmyslu anebo rozumíte těm slovům Andreje Babiše, že to byla krádež za bílého dne?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
My tu kauzu lithium sledujeme už poměrně dlouhou dobu, ona už se jednou jakoby proprala médii. A tady je zásadní problém. To, že to je před volbami, je skutečně nešťastné, ale všechny smlouvy, a není to jenom věc lithia, se musí projednávat tak, aby byly jasné přesně ty věci, které tady zazněly. O té smlouvě, o tom memorandu, které je prostě nedostatečné, musí jednat vláda, to memorandu musí být vypracováno ve dvou jazycích, aby jim rozuměli odborníci a lidé, aby nevznikalo takovéhle rozjitřené vyřvávání prostě i koaličních partnerů těsně před volbami. A tam jsou důležité věci další. Česká republika historicky, ale není to kauza Diag Human, ale my čelíme velkým arbitrážím za to, že něco bylo podepsáno v nějakém prostě prostředí, které nebylo jasné. A my máme třeba v programu, Pirátská strana, že chceme revidovat, kolik je ten poplatek za těžbu nerostných surovin, to zdanění té těžby. A vlastně tady tyto věci v tom memorandu, i třeba s tou rekultivací, nejsou vyjasněny, co se stane, když by náhodou se změnila legislativa. Co kdyby byla změněna legislativa právě v tom horním zákoně. To ložisko se musí, když se začne těžit, tak se musí dotěžit. Pan Zaorálek tady zmínil Srbsko. To ložisko není příliš kvalitní. Co když se otevřou v danou chvíli jinde ty doly a vlastně ta těžba se u nás nebude rentovat. My potřebujeme zaručit, aby skutečně, pokud ta těžba začne, aby měl ten legislativní rámec takový, aby to bylo výhodné jak pro ten region, tak pro občany v České republice, a nedá se to dělat takhle. A je to, i když proběhla ta tripartita, je to šito horkou jehlou a má to prostě řadu otázek, a je to typické pro tato jednání.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Velmi krátce, pane ministře.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Já jenom, ale to se připravovalo několik měsíců. A jenom shodou okolností úplně bez ohledu na tu kauzu, ve středu jde na vládu materiál předkládaný ministerstvem průmyslu, jak posílit roli státu při zpracování surovin a zabránit tomu, aby se suroviny vyvážely.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Máme bohužel gong. Pojďme na další téma.

Pojďme teď rekapitulovat uplynulé 4 roky. Lehce poprosím o časomíru. Pro všechny to je otázka stejná. Jak byste ohodnotili známku jako ve škole uplynulou vládu, pane ministře, budete hodnotit trošku sám sebe, takové sebehodnocení.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Já si dávám 2 té vládě, protože vím, že některé věci, které bych mohl taky vyjmenovat, se nepodařily dotáhnout.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Které třeba pro vás ty zásadní.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Mě mrzí, že ten zákon, my jsme potřebovali zákon o nějakém dostupném bydlení pro mladé, pro seniory, to se nepodařilo, zálohované výživné nepodařilo se. To, co vlastně my jsme také měli v úmyslu, abychom nejenom zkvalitňovali daňový výběr tam, kde to bylo v případě malých, středních podniků, ale abychom se soustředili také na velké podniky. To si myslím, že čeká příští vládu. Ale pro mě je důležité to, že se hodně změnila atmosféra v té zemi, od toho, jak byla před půl rokem, protože tady byl vlastně docela rozval. A to, že dnes ta země má velice slušný ekonomický růst, nízkou nezaměstnanost a že se můžeme bavit o tom, že do budoucnosti je možné se příští vládě věnovat 3-4 klíčovým prioritám, aby se modernizovala země, abychom přestali být ekonomikou založenou na nízkých mzdách a nízkých platech, jako to je podle mě šance, kterou ta vláda vytvořila tím, že posunula vlastně tu republiku za 4 roky výrazně kupředu.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo Fialo, vaše známka a proč?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já nerad známkuji jako ve škole i proto, že stále učím. Já použiji spíš sportovní terminologii. Ta vláda měla obrovskou šanci, protože měla ekonomický růst k dispozici, tu šanci vůbec nevyužila. Ze začátku tam byl jako velmi dobrý umělecký dojem, tam to vypadalo, a spousta i pravicových voličů říkalo: no, tak nedělají tak špatně. Ale ten umělecký dojem postupně vyprchal. A když se podívám na ty technické výsledky, na ten technický dojem, tak to bych dal úplnou nulu, protože vláda nevyužila ekonomický růst, nepodařilo se jí udělat to, aby lidi něco z něho měli, neprovedla změny, nezjednodušila daňový systém, nezajistila lidem vyšší mzdy, neinvestovala dostatečně do vzdělání a do dalších věcí. A já se jenom musím usmívat, když tady pan ministr Zaorálek říkal: no, teď bychom se měli věnovat těm prioritám, další vláda, jako jsou vyšší platy a důchody, já nevím co všechno. No, proč jste s tím něco, pane ministře, za 4 roky neudělali? Mně to připadá úplně ostudné. Vy jste měli úžasné možnosti ten ekonomický růst a makroekonomická data, a vy jste neudělali vůbec nic. Takže pro mě ten technický výsledek této vlády je jedna velká nula. A jsem z toho smutný, protože Česká republika měla velkou příležitost díky ekonomickému růstu něco provést. Sobotkova vláda to vůbec nevyužila.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane Bartoši, zůstanete u krasobruslení nebo budete známkovat?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
My jsme, Pirátská strana dokonce vystavila takové trochu žertem, ale obsahově vážné vysvědčení vládě, dokonce jsme ho donesli na úřad vlády předat. Ta vláda podle mě od počátku jako byla nešťastná, už v tom, jak vznikla koalice, kdy prostě, když tam nastoupil pan Babiš, dostal ministerské křeslo. A vlastně celou dobu byl ve střetu zájmu. Ta vláda ve finále teď v závěru měla nějaké plusové momenty, ale je před volbami, takže přidala učitelům, přidala ve zdravotnictví. To, že se to nedělo ty 3,5 roky, 4 roky vlastně té vlády, je chyba. A já naopak to hodnotím velmi negativně a to ve věcech, kdy ta vláda se deklarovala jako protikorupční, ale těsně vlastně skoro před volbami vykostili zákon o registru smluv. Důležitou roli kontrolní činnosti NKÚ, která se měla rozšířit, která byla v programovém prohlášení vlády, nenaplnila. Takže ta vláda prostě měla nějaký potenciál a místo toho jsme dostali co: EET, prostě šikanu živnostníků, zpřísnění pokut v rámci přestupkového zákona. Takže my jsme nebyli spokojeni. A každý ten ministr mohl udělat daleko víc, někdo udělal bohužel třeba cenzuru internetu. Pan Pelikán na ministerstvu...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, chcete reagovat.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Já chápu, že opozice do toho bude řezat, ale jednu věc vám řeknu, ta vláda skutečně obnovila v něčem sebedůvěru lidí v této zemi. A je to proto, protože se ji podařilo něco, co vám se tedy nepovedlo, pane kolego. Tady se vytvořil sociální smír, to, jak fungovala tripartita, a to si pochvalují všichni, i zaměstnavatelé, vzpomeňte si, jaké to bylo v době, kdy vy jste byli, ten rozval byl v tom, v té aroganci, v tom, že jste nazvali odboráře luzou. To, že vlastně tady, a bez toho se nedá vlastně budovat slušná ekonomika. Vy říkáte, že jsme nevyužili. Ale my jsme tady museli dokonce vytvořit a obnovit něco, co bylo úplně rozbité. Zzpomeňte si na tu atmosféru kolem Rittiga, kolem toho, co se dělo na Úřadu vlády. To byla přece úplná nedůvěra vůči vrcholným orgánům státu. Já jsem se prostě děsil toho, jak odcházel premiér, za jakých podmínek odcházel z té minulé vlády, to bylo zpochybnění té instituce. A jestli ta vláda dokázala obnovit důvěru, že vlastně po celou dlouhou dobu měla vysoké preference, tady se znovu začalo věřit tomu, že politika může něco dokázat. Jako mně vadí to, pokud se teď před těmi volbami vracíme k tomu, všichni kradou, loupež za bílého dne, to bylo to, co devastovalo tu společnost. Nám se...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Já nechám reagovat pana předsedu Fialu.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Nám se podařilo obnovit sociální smír a vracet důvěru politice. A já jenom apeluji i na ty opoziční strany, dejte si pozor na slova, která používáte, co nepoužíváte, ale když dokonce slyším opoziční politiky, kteří mluví o lidských zrůdách, tak chápete, to je strašně nebezpečná hra. Znovu...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo Fialo, pojďte...

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
...rozbije ten vztah mezi veřejností a politikou.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pojďte na pana ministra reagovat.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Není to na vás.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuju. Budu reagovat věcně. No, pokud jde o pana Rittiga, to si běžte řešit s vaším koaličním partnerem, panem Babišem, ten si s ním tyká. Já ho vůbec neznám. Takže to sem skutečně jako nevytahujme. Ale když mluvíme, my jsme...

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
On přece byl součástí...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Počkejte, pane ministře, nechme reagovat pana Fialu.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já o tom nic nevím, byl to kamarád, byl to kamarád pana Babiše. Takže to si řešte tam se svým koaličním partnerem.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Vy se nemůžete úplně distancovat od toho, co bylo v té vaší straně.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, počkejte, ale tak já jsem vás nechal mluvit, pane ministře...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, nechme mluvit pana předsedu Fialu, prosím.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Omlouvám se.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Mně to trošku připadá jako byste se vrátil po 4 letech z ciziny. A nevěděl, co se tady odehrává, jak ta vláda vypadala, kdo v ní s vámi byl a co jste vlastně dělali. Když jsme u toho vysvědčení, ODS taky vystavila vysvědčení této vládě. A víte, v čem jste, pane ministře, měli dobré body, vysoké známky, dobré známky? To jste měli v šikaně drobných a středních podnikatelů, viz v rozvoji byrokracie v této zemi. Vy se tady chválíte, ale mluvte s těmi lidmi, vždyť vám každý řekne, že to, co jste tady vy udělali za poslední dobu, je nesnesitelné, byrokracie roste neuvěřitelným způsobem, drobní a střední podnikatelé mají potíže, na těch mimochodem stojí naše ekonomika. Vy tady něco budete říkat o sociálním smíru, ale podívejte se, jak to vypadá s živnostníky a drobnými podnikateli třeba na venkově, v malých obcích, vždyť jich spousta zanikla kvůli opatřením vaší vládě. Podívejte se, po jakých silnicích jezdíme? Vy jste postavili polovinu dálnic, co postavila vláda v době ekonomické krize. Podívejte se na investice. Vždyť vy se nemáte čím chlubit, to byste musel prostě přijet opravdu z ciziny a nebýt tady, abyste nám mohl říkat tyto věci.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo Bartoši, prosím.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Kdybych chtěl, tak skutečně tato vláda, nedávno to vyšlo i ve výsledkách NKÚ, tak prostě neinvestovala tam, kde měla, takže i ušetřené peníze jsou vlastně neinvestované peníze. Ale mě by zajímalo, o jakém jako sociálním smíru se i třeba pan Zaorálek tady baví. Jestli se bavíme o nějaké politice úplně mimo lidi, protože my se pohybujeme v prostoru mezi lidmi, jsme na sociálních sítích. A jestli něco teď není v České republice, tak to je sociální smír mezi těmi skupinami. A skutečně my máme třeba heslo kampaně „Všichni nekradou“ a tady neustále je prostě vyvolávána nějaká, tady jsou státní zaměstnanci a proti nimi jsou podnikatelé a podnikatelé a to je rétorika prostě i teda členů sociální demokracie, kde se ozvalo, a není to zapomenuto, že podnikatelé jsou mor této země. A furt se to takhle staví, i v tom veřejném diskursu. Když se podíváte na sociální sítě, tak je to takovým způsobem polarizované a neustále se hledá nějaký viník. A ty skupiny jdou proti sobě. A my jsme třeba, Pirátská strana, v rámci kampaně analýzami lingvistů byli vyhodnoceni jako nejvíc realisticky racionálně komunikující. A na billboardech vidíme, vyhlásíme válku, a prostě tahle rétorika je blízká i panu Babišovi prostě, a to je špatně. Takže žádný...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, velmi krátce, prosím.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
...žádný smír tady není, naopak je to uměle vytvořeno, a i ta kauza, o které jsme se bavili, lithium...

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Na pana Fialu.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
...opět nese tyto prvky prostě komunikace nejvyšších politiků. Takže jestli sociální smír mezi tím, že se poplácávají po rameni špičky prostě odborů a sociální demokracie, a třeba vláda, tak to není žádný sociální smír.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Velmi krátce, pane ministře.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Za pana Fialu, já bych chtěl říci, že podpora malého a středního podnikání, které dneska je, je jedna z klíčových věcí, kterou máme programu. A nemáte pravdu, že jsme je devastovali. Já vám řeknu takový příklad. Já mám známého, hospodského, poslouchejte, mám známého hospodského, který mi řekl, proč já tady platím poctivě daně, a tady ten daně neplatí. To znamená, v tomhle udělat pořádek. Docílit toho, aby ten, kdo slušně platí, věděl, že se mu to vyplatí, to byl smysl toho, co jsme dělali, to nebyla žádná devastace.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane Fialo, narážka na EET...

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
A ještě, poslední na pana Bartoše, já s ním vlastně v něčem souhlasím...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Počkejte, pane ministře, nechme reagovat pana Fialu, ten čas máme omezený.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Podívejte se na ty výsledky, podívejte se, teď mluvíte o vyšších platech, byla to ODS, která řekla, že tady jsou jako první strana v této zemi, že tady mzdy neodpovídají růstu ekonomiky. My jsme na to upozornili, vy jste s tím nic neudělali, my teď řešení máme formou nízkých daní a ne, že budeme přidávat jednotlivým sociálním skupinám...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
K tomu se dostaneme.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Jak to děláte vy.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane Bartoši.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já jenom chci říct, že samozřejmě EET vůbec nenarovnalo tu situaci, jednak se na ně vybralo 2,7 miliardy oproti původním asi 18, co tvrdil pan Babiš. Takže že si on na facebooku píše, že ten projekt je super, tak…Ale nebudeme se bavit o něm. Já jsem byl v regionech i v rámci kampaně a jezdím i mimo politiku. A stejně je to tak, že někdo EET zavedeno má a jiný nemá. Takže prostě to takto nefunguje. Jsou různé výjimky. Prostě to jako nevyřešilo tu situaci. Naopak ty firmy zainvestovaly, prostě i třeba když to chtějí mít kvalitní, 70 – 100 tisíc v rámci těch účtenek, což se jim silně zaseklo. Braly si na to úvěry. A ta služba prostě nefunguje a ten problém nevyřešila. A naopak zasáhla do e-shopů a do různých oblastí. Takže my, pokud ty volby dopadnou, jak předpokládáme, tak my chceme rozhodně zrevidovat tu druhou vlnu a už tu třetí a čtvrtou vůbec nedělat.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pánové, já vám děkuji k tomuto tématu.

Poprosím režii o další. Ano, je to sociální situace ve společnosti. Já poprosím o časomíru. Pane ministře, vy slibujete, že v roce 2022 bude průměrná mzda 40 tisíc korun ve svém programu, jak to chcete udělat, docílit?

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Pokud vyjdou ty prognózy, které teď čtu, ministerstvo financí vydalo 8 % růstu příjmu, takže pokud se udrží tady ten současný vývoj, který je velmi příznivý, bych řekl, kdy jindy než teď, protože ta ekonomika roste rekordním způsobem, máme nízkou nezaměstnanost, teď máme vlastně ideální situaci pro to, abychom posilovali mzdy, zpevňovala koruna. Takže ten cíl, který my dáváme, chápete, až 40 tisíc měsíčně. Uvědomte si, že v porovnání se mzdami, které mají tady v Německu, v Rakousku, to je pořád směšné. Já jsem mluvil s doktorem, který odchází po absolvování medicíny, protože mu nabídli tady 20 tisíc a ve Švédsku má 120 tisíc. Tohle není žádná horentní suma, to je vlastně první krok k tomu, abychom tady začali mít podmínky trochu k důstojnějším podmínkám životu. Mzdy a platy a penze, to je prostě, ty nízké mzdy a platy, to je past, do které jsme se dostali, mně připadá legrační, když pan Fiala říká, že oni s tím první přišli. Ano, vy jste s tím první přišli, v době vašich vlád se, když porovnám vlády sociální demokracie, tak my jsme zvyšovali mzdy 6krát rychleji než ty vaše. Vy jste ve vaší době devalvací koruny dostali na začátku ty platy na úroveň 8 % mezd německých. To znamená, vy jste s nimi opravdu významně spojeni, vy nesete dokonce klíčovou odpovědnost za to. To byl váš Václav Klaus, a od toho se nemůžete odpárat, on hlásal to, že když budeme všichni utahovat opasky, tak se tady budeme za chvilku mít dobře. To byla obrovská..., ekonomický nesmysl. Když budeme takto žít z nízkých mezd, tak prostě dopadneme..., země bez technologií, bez inovací a země, které schopní lidi budou odcházet pryč. Takže já opravdu vám přiznávám, že jste spojeni s nízkými mzdami, ale opravdu v tom negativním slova smyslu, nesete za to odpovědnost, za ten současný stav opravdu největší.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane Fialo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já se musím usmívat při těch vzpomínkách na minulost. Pan ministr je tady 20 let ve vrcholných funkcích, 12 let z toho vládla sociální demokracie a najednou tady bude říkat, že tu nikdy nebyl a že se tu nic takového neodehrávalo a že neměli možnost něco změnit. Na nízké mzdy jsme my upozorňovali. Zpovídejte se z toho, co jste tady udělali za 4 roky, mluvíte o tom, jak mají mít lidé spravedlivě vyšší mzdy, neudělali jste pro to nic, stejně tak málo jste udělali pro to, aby se...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Počkejte, nechme pana...

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Vy mě provokujete. 4500 zvýšili.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vy mě taky provokujete, já taky dokážu skákat do řeči a nedělám to, snažím se věcně argumentovat. Takže my jsme upozornili na to, že neodpovídají mzdy růstu ekonomiky, předložili jsme náš recept, který každému přinese 7 % čisté mzdy navíc díky snížení daní. Chceme snížit o 2% body odvod, který platí zaměstnavatel za zaměstnance, což opět povede k vyšším mzdám. Chceme to udělat pro všechny a nejenom pro vybrané sociální skupiny, jak to dělá sociální demokracie. Ale mně opravdu připadá podivné až směšné, když pan ministr teď si postaví po 4 letech vlády v ekonomické konjunktuře jako cíl, že začne zvyšovat platy. A k těm důchodům. No, co jste udělali pro důstojné stáří?

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Počkejte, zůstaňme u mzdy.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dostaneme se ještě k důchodům, protože pan ministr začal...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pokud budeme umírnění, tak ano, co minimální mzda, podle ODS, velmi krátce.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Zvyšovat tímto způsobem minimální mzdu, jako to dělá sociální demokracie nebo celá vláda, nezapomeňme, že tam je i KDU-ČSL, je podle nás špatné. Vyšších mezd se má dosáhnout jiným způsobem. Budeme mít problémy, už o tom mluvím s podnikateli, získávat další pracovní místa v době, kdy ten růst ekonomický třeba nebude tak velký.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo Bartoši, vy v programu píšete snížit daně z příjmu, chceme podpořit pravidelné zvyšování státních mezd a minimální mzdy. Kolik by měla být podle vás?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
To je otázka a skutečně to závisí na výkonu ekonomiky. My jsme hlavně jako první strana prezentovali i v rámci kampaně ten program Pirátů pro oblasti finance. A tady se prostě 25 let takovým způsobem rozvíjel výběr daní, převážně teda daní z práce, že už se v tom nikdo nevyzná, kolik reálně jsem si vydělal, kolik za mě zaplatil zaměstnavatel, kolik platí zaměstnanec, co jde na sociální, co jde na zdravotní. Takže my v našem programu prosazujeme spravedlivou rovnou daň a vycházíme z toho, že momentálně zaměstnanec za svoji práci. A nejhorší je právě, že to je jakoby z daní práce, odvádí do toho systému téměř 50 % těch financí. A ani to neví. Což je o to ještě horší. My tedy říkáme, pojďme si říct, kolik to je. Je to 48,6 %, to efektivní zdanění. Pojďme ukázat jedno místo: toto jsem odpracoval, toto je za mě zaplaceno, stát si to rozdělí, tam na tom nechceme nic měnit, podle těch koeficientů, které se nyní vypočítávají, akorát je počítá zaměstnavatel a zaměstnanec. A chceme v rámci prvního roku to snížit o 1,6% bodu s dopadem na ekonomiku v závislosti nebo na ten příjem státní kasy v závislosti zhruba v hodnotě 2 miliard. Takže pojďme zjednodušit ten systém. Spíše než do něj zavádět další složitosti, hýbat.... Tady má sociální demokracie, to chce řešit zase přesunem nějakých třeba věcí do DPH, nižší sazby, ale prostě to nevyřeší ten problém, že ti lidé pracují, ale peníze si domu nepřináší. Pojďme jim uvolnit ruce, aby přinesli si domů víc peněz.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Já se omlouvám, já chci ještě se dostat k důchodům. Pane ministře, vy píšete, že chcete udržet systém navyšování penzí, ale nepíšete nic o nutnosti velké penzijní reformy, pane ministře, proč?

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Protože velká penzijní reforma, tak jak se o ní mluví, tak většinou znamená vstup privátního kapitálu druhého pilíře, a to má úplně devastující účinky, jako pro penze je nejlepší, když rostou mzdy, bez růstu mezd neudržíme vyšší penze, ten růst ekonomiky je tam vlastně strašně důležitý. A my jsme přece předvedli teď v tomto období, že ve chvíli, kdy ta ekonomika roste, tak my jsme schopni dokonce snižovat ten deficit důchodového účtu, my jsme ho snížili za 4 roky z 50 na 16 miliard, přičemž pozor, každý rok končí tento účet v nule, aby si někdo nemyslel, že se to nějak převádí. Takže my jsem jednak převedli, že s tím jde takto dobře hospodařit, a nejenom, že jsme snižovali to, co se muselo doplácet, ale dokonce jsme zvyšovali i ty penze. To znamená, tady se předvedlo, že ten systém, on samozřejmě vyžaduje celou řadu změn, protože je obrovská dynamika kolem, robotizace a podobně, takže je hledat způsoby, jak v daňové oblasti tomu systému pomáhat. Ale základem je to, co jsme předvedli my, růst ekonomiky a zvyšující se mzdy, to je cesta, jak držet ten systém v rovnováze.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo Fialo, pokud by se ODS dostala do vlády, budete prosazovat znovuzavedení toho druhého pilíře?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vy jste, pane ministře, předvedli především to, že jste zrušili druhý pilíř a nepřišli jste s vůbec žádnou reformou. A když tady mluvíte o zvyšování penzí, já ukážu, jaká je skutečnost. Tak toto je faktický růst penzí v letech 2010-13 v době ekonomické krize, toto je faktický růst penzí v době vaší vlády, v době ekonomického růstu. Tak to chcete vykládat důchodcům? Ještě jste zrušili důchodový pilíř. Říkáte: bude na penze, nebude to žádný problém, no, podívejme se jenom na vývoj populace. Problém to bude. Já chci udělat něco jiného, my jsme se opravdu...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Takže druhý pilíř už to nebude?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme se opravdu poučili i z neúspěchu, které jsme měli. Já nebudu prosazovat žádnou penzijní reformu, která projde o 3 hlasy a pak ji za 3 roky zase někdo zruší. Takže pokud bude ODS ve vládě, my svoláme jednání všech parlamentních stran, budeme se snažit domluvit na parametrech penzijní reformy, která přežije několik volebních období, na které se všichni shodneme. Lidé si to zaslouží, nejde to dělat tímto způsobem. Ale sociální demokracie tady nemůže říkat, co udělala pro penze, udělala všechno pro to, aby s tím byl problém.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo Bartoši, vy píšete v programu více dobrovolného spoření s garancí, jak si to představujete, je to jakýsi druhý pilíř.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Historicky vždycky jsme se bavili o nějakém druhém pilíři, který reálně znamenal vyvádění peněz do soukromého sektoru. I v rámci našeho programu vždycky hovoříme o svobodě volby toho člověka. A státní důchod prostě musí být garantovaný. My jsme chtěli dokonce zvýšit ty důchody, který jsou pod 75 % minimální mzdy. A stát by měl prostě navrhnout druhý garantovaný pilíř, kam si člověk může připlatit, protože ta komerční oblast, kde já si můžu platit již nyní pojištění a vlastně spořit si na ten důchod, existuje. A ten stát by měl nabídnout těm lidem i nějaký další garantovaný pilíř proti klasickému, který se vypočítává.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane ministře.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Já teda se obávám, že ale ODS, a pan Fiala se vůbec nepoučili. Já, když se dívám na jejich program. Vy opakujete úplně to samé, co dělal pan Topolánek. Vy znova si chcete hrát s tím, že budete snižovat sociální odvody mezd, vy chcete prostě snižovat prostředky, které jdou do veřejných rozpočtů a do veřejných systémů. Takže vy znovu přijdete s tím, že chcete privatizovat zdravotnictví, že chcete privatizovat penze a sdělíte lidem peníze nejsou. Takže já jsem to spočítal, že vám tam bude chybět 100 miliard. Mně to ale připadá naopak nezodpovědné, kdy vlastně rozbijete systém, veřejný systém, který tady léta máme, protože opakuji, to je to samé, co udělal pan Topolánek. Nejdřív snížil výběr daní, řekl lidem: podívejte, my vám dáme peníze a pak jim řekl: budete muset platit poplatky, budeme mít nadstandard ve zdravotnictví, budeme mít druhý pilíř a byznys pustíme do všech těch veřejných systémů. Vy děláte to samé, netvařte se, že ne.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane Fialo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já doufám, že všichni diváci vidí, kdo argumentuje věcně a kdo nabízí řešení a kdo pořád vzpomíná na minulost a mluví v jakýchsi frázích. My máme i řešení velmi konkrétní, které každý pocítí a to je, že dítě, které pracuje, může dát 1 % ze svého sociálního pojištění přímo svým rodičům nebo prarodičům, kteří jsou v penzi, to můžeme zavést i bez té penzijní reformy rychle, pomůže to a je to konkrétní krok pro rodinnou politiku. Nestrašte tady nějakými poplatky, privatizacemi a dalšími. V našem programu jsou velmi konkrétní řešení, my taky nebudeme vyhazovat tolik peněz, co vyhazujete vy na nesmysly, ale budeme se snažit o to, aby lidé měli více peněz. Pane ministře, a takhle se nedá, když vy mně neustále skáčete do řeči, to je opravdu těžké.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, pojďme být trošičku uměření...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Kdybyste mě mohl nechat domluvit, poslechněte si, co říkám a pak se o tom bavme. My chceme nechat více peněz lidem v peněženkách, nechceme, aby tolik přerozděloval stát, ještě tím způsobem, jak to dělá sociální demokracie, ANO a KDU-ČSL. Když snížíme daně, lidé budou mít vyšší mzdy a ten systém může dobře fungovat. Nebudeme vyhazovat, vy jste přijali 30 tisíc státních zaměstnanců. Když se kohokoliv zeptám, jsou lepší služby státu? Každý řekne, že ne. Tak se podívejte na výsledky své vlády, jsou opravdu smutné.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Z těch 30 tisíc je tři čtvrtiny učitelů, pak jsou to policisté a hasiči a těch úředníků, těch je jenom pár stovek.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To pořád opakujete dokola.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Já se omlouvám, nechám ještě pana, pana Bartoše reagovat i přesto, že máme po gongu.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Tady už asi bylo všechno řečeno. Já prostě nesouhlasím s tímhle tím, i třeba v rámci ODS. A já třeba jsem ten program studoval a koukal jsem se, jak CERGE hodnotilo ten program, ale tam se třeba jako hovoří o prorodinné politice, ale zvýšení peněz na manželku, třeba to taky není to řešení, pokud my chceme, aby ti lidé se zapojovali do práce, tak tím, že tu ženu třeba odstavím na nějaký jako ona bude doma a dostane 12 tisíc korun za to, že jako nepracuje, to prostě nejsou systematické věci. A pojďme se bavit o tom...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To není zcela pravda.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
...zjednodušme ten systém. Podívejme se, kolik si ti lidé reálně vydělávají, než dělat nějaké zase jenom posuny v rámci těch jednotlivých třeba dávek, slev. Pojďme řešit to, aby ten člověk za svou práci dostal zaplaceno, protože i těch 40 tisíc, který si v Čechách nevydělá čtyři pětiny lidí, je stále méně, než je minimální mzda v sousedním Německu, s kterým se teda obě dvě strany tak rády srovnávají, když se bavíme o tom, jak ta ekonomika roste.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pánové, já vám děkuji k tomuto tématu. Gong jsme překročili, protože jsme měli malý technický problém, za který se vám omlouvám.

A já poprosím režii o další téma. A tím je zahraniční politika. Začneme migrační krizí. Končí program kvót na přerozdělování uprchlíků. Česko přijalo 12 lidí z více než 2500, jak nám kvóty nařizovaly. Podobně se ke kvótám postavilo Slovensko, které přijalo 16 lidí. Polsko a Maďarsko nepřevzalo ani jednoho člověka. Poprosím o režii o start časomíry. Otázka stejná na všechny: uspěla Česká republika, a hlavně Evropa, v této zkoušce? Pane ministře.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Myslíte migrační?

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Ehm.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Nebyla to žádná sláva, protože se opět ukázalo, že bohužel na takovéto velké krize Evropa připravena není. To se ukázalo stejně tak v ekonomické a finanční krizi, kde to vlastně odskákaly miliony lidí, nezaměstnaností, hlavně na jihu Evropy, kde to má opravdu devastující, to mělo účinky. A migrační krize bohužel to, že se podařilo a že do Evropy vstoupilo milion lidí v případě Německa, tak to je něco, co by podle mě porazilo každou politickou reprezentaci, pokud se nezačne něco rychle dít, protože to jsou podle mě věci, které úplně znejisťují ten systém bezpečnosti v Evropě, že my tady máme pasy, občanské průkazy a předpokládáme, že je nějaká kontrola nad tím pohybem obyvatel, a tady najednou člověk slyšel, že jsou statisíce lidí, které se pohybují a nikdo přesně neví, ani co jsou zač. To je něco, co se nepovedlo a postupně se ta situace nějakým způsobem napravuje, a to, že jsme se v poslední době ozvali tak razantně a že jsme řekli, že odmítáme vyplňovat nějaké kolonky a psát jako nějaké počty, tak jsme tím dali najevo, že pozor, byrokraticko-technokraticky se to prostě řešit nedá a ta metoda, jako která stále počítá s nějakou distribucí těch, kteří se přistěhovávají nebo migrantů, to je prostě něco, co je zásadně vadné. Takže řekli jsme jasně, takovýto způsob podílení se nemá smysl. My musíme uvažovat o tom, co bude, především se zabývat ochranou a jasnou kontrolou hranice Evropy, zabývat se tím, abychom řešili ty problémy v těch zemích, které jsou zdrojem těch migrantů, tam jsme připraveni a také jsme se tam angažovali, abychom tam pomáhali, a ono se do určité míry ty věci pohnuly, například v případě Libye, tam se Italům podařilo poměrně úspěšně vyjednávat a docílit toho, že dneska můžeme vstupovat i do těch pobřežních vod, aspoň italské lodě, a mohou pomáhat bránit tomu, aby se z toho dělal prostě byznys. Jako tady to, že se...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo Fialo.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
...tam je prostě určitý posun, díky tomu vlastně významně poklesl počet migrantů z této oblasti ve Středomoří a problém se začal řešit. Ale je důležité, aby Evropa v tom skutečně byla efektivní, aby ukázala občanům Evropy, že je schopna tomu problému čelit a bojovat s ilegální migrací.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Děkuju. Pane předsedo Fialo, stejná otázka, uspěla Evropa, Česká republika?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Evropa určitě neuspěla. Na to nepotřebujeme hledat nějaké sofistikované odpovědi. Ono je to prostě jasné. Nepodařilo se řešit ten obrovský proud migrantů, kteří nebyli zkontrolováni po žádné stránce ani z hlediska bezpečnosti. To, co se odehrálo, na co tady upozorňoval pan ministr zahraničí, třeba v Německu to nebylo nevyhnutelné, ta politika mohla být jiná. Od počátku my jsme upozorňovali na to, že je potřeba migrační politiku evropskou postavit na jiných principech, lépe chránit vnější schengenskou hranici, pomáhat v místech konfliktu, vybírat ty lidi na základě nějakých bezpečnostních prověření. To všechno by té situaci pomohlo. Teď vidím malé zlepšení alespoň v tom, že se mluví o důkladnější a přesnější návratové politice, ta nám taky v Evropě velmi chyběla. Uvidíme, na kolik se to bude moci realizovat, ale ten problém migrace je obrovský a bohužel to není problém jenom toho množství lidí, kteří přicházejí, ale je to i problém bezpečnostní. Všichni víme, že se nedaří dobře integrovat muslimské komunity, že se v Evropě radikalizují a do toho ta migrační vlna nám jenom ta rizika, která tu už byla, tak nám jenom zvětšuje.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo Bartoši, stejná otázka.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Česká republika je 6. nejbezpečnější zemí na světě. To je dobře. A česká vláda i v rámci jednání, v rámci Evropské unie by měla dělat maximum pro to, aby to takhle zůstalo. My jsme s Pirátskou stranou už v roce 2015 vydali poměrně komplexní stanovisko, které v danou chvíli už hovořilo o tom, že jsou nějací ekonomičtí migranté a že jsou uprchlíci, kteří utíkají před nějakým konfliktem v místě. A ta Evropa skutečně zaspala tu první vlnu. Tady bylo do Schengenu, kterého my si všichni vážíme, protože právě proto nemusíme nikde ukazovat na nějaké hranici ty naše občanky, byli vpuštěni lidé, kteří nebyli identifikovaní a prostě ta krize takto byla. Ty kvóty vůbec nic neřeší. Co ty věci řeší, a my jsme zase na to ukazovali už 2015, je společná azylová politika v rámci EU, pomoc na těch hranicích, tam naštěstí česká vláda, kromě toho, co čteme na těch billboardech jako za různá hesla, tak my jsme pomohli jak vojensky, tak jsme tam poslali policisty, tak finančně, a dokonce se podílíme na pomoci v těch zemích, kde je ten konflikt finanční. A my se teď bavíme o tom, že jsou nějaké válečné konflikty, které může jako Evropa nějakým způsobem uklidnit nebo je ovlivnit, ale pokud se budeme bavit o budoucnosti 10, 20 let, kdy třeba Afrika bude trpět silným nedostatkem vody, tak ta migrační vlna půjde zase teď zase z jiných důvodů. A tam je potřeba být na toto připraveni a už teď třeba v rámci rozvojové pomoci tuto věc řešit na místě, protože ta Evropa musí zůstat bezpečná a ta kvalita života lidí, třeba i v České republice, není vysoká a samozřejmě i ta ekonomická migrace, proti které teda se vymezujeme s Piráty, protože tady není naše povinnost přijímat lidi, kteří utíkají prostě za lepším. My musíme řešit, aby se ti lidé tam měli líp, abychom se do budoucna tímto způsobem ochránili. To si myslím, že je důležité. A tady i ta vláda naštěstí začala jednat, i ta Evropa začala naštěstí začala jednat tímto způsobem.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Já se ještě zeptám na jednu věc, v posledních letech se u nás poměrně dost diskutuje vztah naší země ke světovým velmocem, Rusko, Čína, Spojené státy. Kam směřuje Česká republika, pane ministře?

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Já si myslím, že Česká republika především je v Evropské unii. To je vlastně pilíř. A Aliance, ve které jsme jak teda evropská, tak severoatlantická, to je vlastně to naše směřování, to je to, co nám dává největší garanci prosperity a bezpečnosti do budoucna. A to, že se ten svět najednou znejisťuje, protože máme nepředvídatelné partnery v těch velkých zemích, které byly často v tomhle transparentnější, tak to je realita. A my s tím musíme nějakým způsobem se vyrovnat. Já si myslím, že to je v tom, že musíme prostě posilovat odolnost, odolnost tady v České republice a odolnost, řekněme, i Evropy a schopnost čelit možným rizikům. My nemůžeme vyloučit, že se věci mohou zkomplikovat. Způsob, jak se řeší například Severní Korea, to je pro mě strašně nepříjemné, protože tady je vidět ta neschopnost těch velkých hráčů dohodnout na společném postupu.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
To znamená Čína a Rusko.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Ano, jako totiž řešení Severní Koreje není bez nuancovaného sofistikovaného přístupu všech těch hráčů, ať je to Japonsko, Rusko, Čína, Spojené státy, Evropa a podobně. A když vidíte, že toho nejsme schopni, no, tak to se ten Kim Jong-un, prostě si to /nesrozumitelné/, my v tomhle opravdu je ten svět ne moc dobrý. Ale je, odpověď na to je, budovat odolnost ve všech, nejenom vojenskou, ale obecně budovat odolnost naší společnosti, českou, a samozřejmě podílet se na budování podobné odolnosti v Evropě.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo Fialo, stejná otázka.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Otázka je, co to znamená, to, co říká tady pan ministr Zaorálek, budovat odolnost. No, já si za poslední 4 roky vlastně nepamatuji žádnou rozumnou iniciativu České republiky, kromě toho prohlášení 4 ostudného vůči Číně. A myslím si, že toto není politika, která je dobrá. Stejně tak v Evropské unii, my nezastáváme žádnou linii, my se někde vezeme, ani v rámci zemí V4 není Česká republika iniciativní. Podívejte se na ten chaos, který vysíláme do zahraničí, jednu politiku dělá prezident, jednu politiku dělá úřad, premiér a další někdo jiný. Takto to prostě nemůže být. Připomenu tady ten příklad kvót, kdy vlastně pan ministr zahraničí s premiérem měli informaci o tom, že Polsko už nebude držet tu linii, neměl ji ministr vnitra, který na tom jednání byl. Takto se podle mě zahraniční evropská politika nedá dělat. A ještě mi dovolte jednu poznámku. Já jsem si velmi pečlivě četl i program Pirátů k této věci, a trošku mě tam zneklidňují některé věci, které jsou tak jako trošku nějak tak zamlžené. Například když tam říkáte o tom, nebo že bychom měli usilovat u všech akcí NATO, Evropské unie o mandát Rady bezpečnosti OSN, no, tak musíme si třeba uvědomit, že v Radě bezpečnosti OSN je Čína a Rusko, vždycky bychom o ten mandát měli usilovat, ale nemůže to být podmínka nějaká...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Nechám pana Bartoše reagovat.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Takže toto jsou věci, které mě trošku znejisťují.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já nevím, co je na tom nejasné. Pirátská strana dlouhodobě je strana proevropská. My jsme nikdy nezpochybňovali roli České republiky v rámci NATO, i v rámci Evropské unie. Vy jste se ptala, kam míříme.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
A jestli je to správný směr.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já si myslím, že ten směr je správný. My musíme utvrzovat naší pozici i třeba v rámci Evropy. A v rámci našich spojenců, ale tady prostě je roztříštěná skutečně i ta vládní politika. A podíváme se i na to lehce, co tady třeba řekl pan Zaorálek, my tady máme z Číny uprchlíky, kteří utíkají z náboženských důvodů a už jsou přes státem stanovený nebo zákonem stanovený limit pro jejich přijetí a furt jakoby nevíme, jestli ano nebo ne. Já si myslím, že Česká republika by neměla být přehnaně servilní vůči třeba zemím, s kterými ani nemáme markantní obchodní styky, protože 83 % našeho mezinárodního obchodu je za státy Evropské unie.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Vy mluvíte o Číně?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Mluvím o Číně, mluvím o Rusku. A tady pan Fiala zmínil tu V4. A já za sebe, teda jako liberál i za Pirátskou stranu, Evropa se nedělí pouze geograficky, kdo je náš soused. Já tu V4 chápu, ty země jako země, s kterými můžeme rozvíjet, já nevím, výměnu studentů, řešit společnou dopravní politiku a tak, ale v rámci té Evropy pojďme hledat ty liberální partnery, nebuďme se zeměmi primárně, aspoň jako házeny do jednoho pytle se zeměmi, kde třeba výrazně...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Velice krátce.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
...které jsou výrazně konzervativní, nebo které mají problémy s lidskými právy a vůbec demokracií jako je Maďarsko, takže...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Velice krátce. My jsme to ukázali, protože my v rámci frakce evropských reformistů a konzervativců spolupracujeme napříč těmi zeměmi. V4 byl příklad. Já říkám, že v zahraniční politice a Evropě je potřeba hledat spojence.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pojďme na další téma.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A to česká zahraniční politika nedělá.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Já jenom poslední, že na tom se shodneme, že skutečně samozřejmě Visegrád je důležitý, ale dělat to dneska křížem a hledat další partnery, jak to říkal pan Bartoš, to dneska opravdu je v Evropě nutné, zvlášť po odchodu Brexitu.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pánové, děkuji vám.

Já poprosím režii o poslední téma. Zemědělství a potraviny. A já poprosím zároveň o časomíru, která nám běží teď. Pane ministře, ve svém programu ČSSD píšete: „Skončí éra, kdy na pultech bylo běžně k dostání zboží druhé kategorie.“ Proč se to nepodařilo za vaší vlády, pane ministře? O tom tématu se mluví dlouho.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Ano. Tak zaplaťpánbůh, ať už nějaký výsledek máme. Jako myslím si, že tady se asi všichni shodneme, že nechceme být odpadkovým košem Evropy, a teď máme konkrétní věc, máme poslankyni Olgu Sehnalovou, která je zpravodajkou toho nařízení o spolupráci dozorových orgánů v oblasti ochrany spotřebitele. To je to, co nefungovalo, vlastně ty dozorové orgány jednotlivých zemí nespolupracovaly mezi s sebou. Ono je dost těžké, aby nějaký vtrhl na území jiné země a dělal tam pořádek, protože teď vlastně je tady poprvé dohoda, která otvírá prostor pro to, že my budeme moci spolupracovat s dalšími zeměmi a kontrolovat potraviny, které se tam produkují a mít možnost srovnat s tím, jak jsou kvalitní. Jako to je podle mě docela zásadní změna, všichni se vlastně zavazují k tomu, že to budou držet. Čeká nás ještě hodně práce, protože je třeba bavit se o takových věcech, jako jsou třeba sankce, a to není jednoduché mezi evropskými zeměmi. Takže myslím si, že ty první kroky se v této chvíli dějí a ta spolupráce mezi dozorovými orgány vlastně otevírá prostor pro to, abychom začali bojovat s tím, že některé země si připadají jako odpadkový koš. Takže proč to trvalo tak dlouho? No, protože já si myslím, to je, jednak je to věc vždycky, že se musí ozvat ty země, ti občané, musí říci, a to se prostě stalo, že musí jasně říci: tohle my nebudeme trpět, protože někdo tady využívá toho, že se snaží nás obalamutit, dává nám zboží údajně první kvality a přitom prostě je nízkojakostní. A to se stalo, a myslím si, že se to stalo dostatečně hlasitě, je to příklad toho, kde visegrádská skupina postupovala jako jeden muž a dokázali jsme, teď se to, myslím, objevilo dokonce i v projevu Jeana-Clauda Junckera. Takže vlastně i ty evropské instituce to uznaly a Evropský parlament vlastně připravuje nařízení, kterým by se ta situace měla začít zásadně měnit.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo Fialo, jak by měl stát ideálně postupovat v problému dvojí kvality potravin?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ten problém existuje, je velký. To, co předvádí teď pan premiér, to je takové trošku předvolební divadlo, ale řešit se to samozřejmě musí. To řešení nebude takhle jako lusknutím prsty, ale je potřeba například dosáhnout toho, aby naši zákazníci chtěli to kvalitní zboží a chtít ho mohou jedině tehdy, když na to budou mít, a tomu je potřeba zase pomoci nízkými daněmi, tím, aby měli lidé vyšší platy, aby tady byla nižší DPH, aby lidé mohli skutečně po těch potravinách, za které si zaplatí, protože řada lidí kupuje, vždyť je to až 40 % potravin, které se kupují v akcích. Tak potom je ta situace velmi obtížná. A je potřeba samozřejmě tlačit na ty řetězce, na ty nadnárodní společnosti i politicky, i symbolicky, i jinak, aby si nedovolily tady dodávat pod stejnou značkou potraviny, které jsou méně kvalitní. Když toto budeme dělat dohromady, tak ten efekt nepochybně nastane, ale teď před volbami to pan premiér určitě nevyřeší.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane Bartoši, jaký je recept Pirátů?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Tady zaznělo ta visegrádská čtyřka, já myslím, že ten úspěch je na úrovni nějakého procenta kakaa v čokoládě nebo něco takového. Ale pojďme si říct, že ten problém jako není jenom, že by tady byly zahraniční nekvalitní potraviny. My samozřejmě můžeme ovlivnit jako vláda i kvalitu těch potravin na českém trhu a prostě já, když bych dal příklad konkrétní firmy, třeba Hamé, která dlouhodobě prostě bojuje s kvalitou svých výrobků. A tam my můžeme samozřejmě cenotvorbu ten stát nemůže ovlivnit, ale požadavky na ty potraviny ovlivnit může. A je to skutečně hodně i tím způsobem, jak třeba to domácí zemědělství a vůbec ti výrobci potravin, jakým způsobem probíhá ten proces. A pokud budou dotace, které jdou do třeba českého zemědělství, neustále dopadat na ty největší, pokud se prostě těm zemědělcům vyplatí pěstovat řepku nebo tu půdu devastovat, aby dostali ty peníze za ty své výrobky, tak ta kvalita, tak ty potraviny budou buďto dovážené a nebo je budou vyrábět ty koncerny. Takže ten problém je kupní síla a naprosto špatně roztříštěný ten trh, nebo respektive ten proces výroby potravin.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pojďme na dotace, pan předseda Bartoš to otevřel. Já začnu u vás, pane předsedo ODS, vy ve svém programu píšete, že se chcete, že chcete zastropovat dotace, kde by ten strop měl vlastně být, od jakého výměru by už farmy nebo zemědělské podniky nedosáhly na evropské peníze?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem především rád, že slyším, že nejenom ve zjednodušování daní a snižování byrokracie, ale i v těchto věcech budou Piráti podporovat, to, co my říkáme, a to mě těší. Já jsem velice pro to, abychom, a to je vlastně důvod, proč mluvíme i o tom zastropování, aby ty dotace podporovaly především menší a střední podnikatelé v zemědělství, o té výši toho stropu se můžeme bavit a je to otázka...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
A jak si je třeba představujete vy?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je to i otázka jako vyjednávání. A je to na odbornících, jak to stanoví. Ale tady je potřeba udělat tu věc, že budeme podporovat české zemědělce, že nebudeme pokřivovat trh dotacemi, které jdou na to, aby se něco neprodukovalo a nedělalo. To se pak můžeme bavit o cenách másla, ale že ty dotace, že se s nimi bude nakládat rozumně. A mně jde o to, aby tu byli čeští zemědělci, kteří dodávají kvalitní české produkty, abychom jim neházeli klacky pod nohy, vytvořili jim přinejmenším rovné podmínky, a pak tu budeme mít i lepší potraviny.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, zastropovat dotace nebo ne?

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Ano, já bych rád řekl, že teď neskáču panu Fialovi do řeči, protože teď...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem to ocenil.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Ale teď...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Jste oba tak strašně napružení, že mám pocit, že si skáčete do řeči pořád.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Tady se k němu fakt teda musím přidat, protože já bych chtěl říct, a najdete to v našem programu, že ta podpora těm malým a středním, a to, že bychom měli vlastně tohle zvýhodnit proti těm velkým, kteří se prostě roztahují jako a vyloženě využívají své síly, to je podle mě politika, na které bych se dokázal shodnout. A dokonce ještě jednu věc musím říci, že vřele souhlasím s tím, co jste řekl, že máme-li mluvit teda o těch nekvalitních potravinách, tak ten hlavní problém je zase v těch platech a mzdách, aby lidé skutečně měli na to si koupit slušné potraviny. Kdyby tohle byl program, tak tady je zase něco, na čem bychom se shodli.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Proč jste s tím něco neudělali za ty 4 roky?

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
My jsme zvýšili průměrnou mzdu o 4 tisíce. Takže ještě...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, ale s těmi potravinami.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Dovolte mi ještě jednu věc. Tady nejde jenom o potraviny, to jako to, že se vlastně začaly ty potraviny řešit, to byla vaše původní otázka, to souvisí celkově se situací v Evropě. Já si myslím, že tam velkou roli sehrál třeba dieselgate, to, že se začalo uvažovat, proč v Evropě nemáme takové, takové nároky na životní prostředí jako třeba Spojené státy americké, to je otázka také telekomunikací, těch takzvaných šmejdů a kazítek. Víte, co jsou kazítka? to, že se prostě zabudovává do těch výrobků, to, že se ty výrobky rozsypou po určité době. To znamená, tohle téma obecně v Evropě začalo růst a do toho vstupuje to naše téma toho odpadkového koše a těch potravin. Takže to je něco, co vlastně získává váhu a je třeba, abychom v tom se angažovali.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pojďme ještě zpátky k dotacím. Pane předsedo Bartoši, kde by ten strop k těm dotacím, píšete o něm ve svém programu, kde by měl být.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
To zastropování není podstatné, ta výše. Já jsem chtěl říct důležitou věc, která tady z toho jakoby vyplývá. Problém je ten, že ta dotační politika je naprosto netransparentní a to je ten problém. Tady není stanoveno, kdo si na co, jestli jsou tam, kdo si na co může sáhnout, jestli jsou tam zohledněny třeba ekologické dopady určitého typu toho zemědělství. Takže úplně elementární, a to se prolíná celým program Pirátů nejen v oblasti zemědělství, je transparentní nakládání s prostředky vlastními, státními, anebo s dotacemi z Evropské unie, protože tady pak máme kauzu ROP. Ty peníze prostě jsou nehospodárně investovány tam, kde prostě vznikají monokultury na obrovských plochách půdy, protože ten člověk bere třeba tu dotaci na množství té půdy, které spravuje a to je špatně, podpořme ty malé zemědělce, všichni se baví o ekonomice.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Do jaké míry je vlastně zemědělec malý, když se bavíme o tom...

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já si netroufnu tu míru říct. A já nejsem expert na zemědělskou politiku.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane Fialo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Jenom, prosím vás, abychom nezapomněli, ten problém není jenom v dotacích, ten je i v dalších restriktivních opatřeních, v administrativě. Já jsem zrovna včera byl na jednom statku na Pardubicku, ti lidé vám mohou povídat, s čím se potýkají, jak je to všechno svázané, co všechno musejí dělat. Podívejme se, co se děje s naším venkovem v důsledku takových opatření jako je EET, byrokratická opatření jedno za druhým, takže tady je potřeba udělat taky změnu, abychom dosáhli lepších podmínek pro ty, kteří hospodaří.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane ministře.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Musíme se zamyslet nad podporou biopaliv, protože když se tím člověk trochu zabývá, tak zjišťuje, že máme 17 % oseto řepkou, ta řepka je strašně náročná na...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nejvíc v Evropě.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Nejvíc, ano, jsme rekordmani, souhlasím.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nejvíc v Evropě. Ale proč jste s tím něco neudělali vy, když jste byli ve vládě...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Počkejte, pánové, máme poslední minutu, buďme uměření, děkuju, ať se dostane ještě ke slovu pan Bartoš.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Dovolte, abych to dopověděl. Teď jste mi vzal slovo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To se omlouvám.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Jde o to, že třeba tenhle typ plodiny je strašně náročný na insekticidy, herbicidy, na chemické dohnojování. A výsledek je, že vlastně ta půda dostala strašně zabrat. To znamená, ukazuje se. Podívejte se, Česká republika to udělala proto, že nemá vodní elektrárny jako Rakousko, tak se prostě 10, těch 10 %, co měla splnit jako obnovitelných zdrojů, tak se vrhla do řepky. A teď se ukazuje, že to prostě strašně zatěžuje půdu. Naštěstí se objevuje perspektiva a biopaliva druhé, třetí generace. A já si myslím, že my musíme, a to je úkol pro tu vládu, vlastně z toho, co si myslím, má svá velká rizika, protože už nemáme motýly...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pojďme, já chci nechat reagovat ještě pana Bartoše.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Tak vlastně důsledky toho, téhle monokultury je třeba nahrazovat...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Děkuju, pane ministře.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Bavíme se o řepce a o jiných biopalivech, a ten efekt je takový, že reálně to tu přírodu nešetří, proto my máme v programu rovnou dotace na biopaliva zrušit.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Chcete ještě reagovat, pánové.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jenom bych chtěl říct, že někomu to sloužilo, to, že Česká republika má 15 % řepky, že to je největší podíl v Evropě. Tady je nějaký producent těch biopaliv, a to by měl pan ministr říct, proč s tím něco neudělali během těch 4 let, když vlastně proti tomu, jak jsem pochopil z té debaty, jsem rád, že proti tomu je, ale dalo se proti tomu dělat něco mnohem dřív.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Pane profesore, víte, že tohle začalo už za socialismu. Ta řepka, podpora tady toho, to není něco, co vzniklo za poslední 4 roky.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale za poslední...

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
To znamená, víte, vy v politice, když budete ve vládě, tak víte, že to je ten tanker vlastně, můžete ty věci měnit, teď říkám, pokud nastupují biopaliva druhé, třetí generace, zabývejme se tím, tady to nemá, tady to, tam se to dělá jinak, z mikrobů a podobně, zabývejme se tím, přesunout to tam. Já si myslím, že to je dneska debata i v Evropě, nejenom v Česku.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Jednoduše řečeno, vytvořme rovné podmínky, starejme se o ty malé a střední, kteří tvoří naší prosperitu, snížíme lidem daně, dejme jim víc peněz a bude to fungovat.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pánové, konec. Já vám děkuju za to, že jste přišli, diskutovali, prezentovali svoje názory. Lubomír Zaorálek, Petr Fiala i pan Bartoš, děkuji vám.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Děkujeme za pozvání.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkujeme, na shledanou.

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr strany /ČSSD/:
Děkuju taky.
 

Petr Fiala

předseda strany