5. října 2017

Institut europrokurátora je nadbytečný, oblast by měla zůstat v kompetenci členských států

(www.ods.cz) Nový úřad evropského prokurátora posvětila ve Štrasburku většina europoslanců. Podle ODS tím ale v EU vzniká zcela zbytečný a nesystémový prvek, který bude dublovat práci již existujících unijních institucí i národních vyšetřovatelů.

Evžen Tošenovský k tomu uvedl: „Vytvoření evropského prokurátora je pro mě nepřijatelné. Jsou oblasti, které by měly zůstat ve výlučné kompetenci členských států a toto je jedna z nich. Pokud jde o přeshraniční dimenzi, je zde prostor pro efektivnější spolupráci, nikoli nadřízenost orgánů EU. Myslím, že rozumnější by bylo finančně a personálně posílit výborně fungující Eurojust.“ Tošenovský také vyjádřil obavy ohledně právních problémů a možných žalob.

„Dlouhodobě podporujeme vícerychlostní Evropu, která nabízí členským státům spolupráci tam, kde je to pro ně výhodné. Toto ovšem z hlediska České republiky není ten případ. Bohužel, dosluhující česká vláda nás do tohoto zcela zbytečného mechanismu vtáhla, a to i přes negativní postoj například českého nejvyššího státního zástupce Zemana, jak jej prezentoval zde na půdě Evropského parlamentu,“ řekl Evžen Tošenovský.
Evžen Tošenovský

místopředseda strany