4. října 2017

ODS s Babišem do vlády nepůjde. Zničilo by nás to

(INFO.cz) Podle exministra spravedlnosti a bývalého místopředsedy ODS Pavla Blažka je prakticky vyloučené, že by ODS po volbách otočila a vstoupila do společné koalice s hnutím ANO Andreje Babiše. Na adresu favorita voleb v rozhovoru pro INFO.CZ říká, že voličům nenabízí žádnou změnu. Až na to, že chce obsadit svými vlastními lidmi z Agrofertu rozličné státní pozice, a uplatňovat v nich skrze ně svůj vliv. „Babiš chce pouze koncentrovat moc do svých rukou, chce mít pod kontrolou veškeré rozhodování. A pokud se mu to podaří, bude to katastrofa,“ nepochybuje Blažek.


Jaké je základní téma letošních voleb? O čem se v nich podle vás rozhoduje?
 
Byť to politici říkají před každými volbami, tentokrát je to pravda: letošní volby rozhodnou o dalším směřování České republiky, rozhodnou o jejím charakteru. Buď bude mít naše politika dosavadní charakter, tedy republika, kterou bych nazval liberální, anebo se může posunout směrem k nějakému systému, který bude více autokratický. A to by nebylo dobře. Zvlášť za situace, když ti, kteří to chtějí tímto směrem posunovat, ani sami nevědí, co přesně budou dělat. Na mysli mám samozřejmě tzv. nesystémové strany: hnutí ANO, SPD a komunisty. Tyto strany sice nevědí, co by dělaly, určitě by tady ale nezanechaly pořádky, které zde jsou nyní.
 
A co by dělaly tyto strany podle vás?
 
Bedlivě jsem četl knihu pana Babiše, přečetl jsem si také program hnutí ANO, a musím říct, že jsem na ty základní otázky odpověď nenašel. On sice říká, že je tady všechno špatně, ale nenabízí vůbec nic, možná kromě toho, že sníží počet poslanců nebo senátorů. To jsou ale nepodstatné věci. Kromě toho, že by chtěl svými vlastními lidmi z Agrofertu obsadit všechny možné státní pozice, orgány státu a státní firmy, Babiš nenabízí vůbec nic. Babiš chce pouze koncentrovat moc do svých rukou, chce mít pod kontrolou veškeré rozhodování. A pokud se mu to podaří, bude to katastrofa.
 
Umíte si představit situaci, že mu v tom bude pomáhat ODS? Anebo koalici hnuti ANO s občanskými demokraty vylučujete?
 
Podle mě to není možné. Nevím sice, jak dopadnou volby, od jejichž výsledku se bude odvíjet vnitrostranická debata v ODS směrem ke kongresu, co mohu ale vyloučit, je, že by ve straně převládli lidé, kteří by preferovali koalici s Babišem. V opačném případě bychom porušili úplně všechno, co říkáme před volbami, a to si nedovolí jakákoli skupina v ODS. Ledaže by to byla skupina politiků, kteří by chtěli ODS zničit.
 
Byl jste dlouholetým zastupitelem na brněnském magistrátu, určitě sledujete brněnskou politiku dodnes. Současný primátor Brna Petr Vokřál je z hnutí ANO. Jaká je podle vás základní zkušenost s hnutím ANO ve vedení takto velkého města?
 
Je potřeba rozlišit dvě různé věci. Pan primátor Vokřál je osoba, ke které žádné velké výhrady nemám. Jiná záležitost je ale hnutí ANO jako takové v tomto městě, a třetí věc, kterou musím zdůraznit, je, že Andrej Babiš vlastní média a podle jihomoravské mutace Mf Dnes to vypadá, že se Brno pohnulo nejméně o sto kilometrů dopředu, ve skutečnosti se ale v Brně nic zásadního neudálo, jen se o něm oproti minulosti jinak píše.
 
Taky je potřeba připomenout, že bývalí tři klíčoví novináři jihomoravské Mf Dnes dneska pracují pro magistrát a taky, že tato Mf dnes pracovala již před komunálními volbami jednoznačně a dokazatelně ve prospěch hnutí ANO. Dneska se Brňané dočítají, jak se tady všecko změnilo, přitom se tady žije pořád stejně, naopak přibyly některé problémy, které dříve nebyly. Zmínit mohu například dopravu, která je v Brně katastrofální vinou magistrátu, který začal zcela iracionálně opravovat spoustu ulic a Brnem se nedá téměř projet.
 
Před časem jste v tiskovém prohlášení v souvislosti s hnutím ANO v Brně psal o mafii…
 
Ano, a psal jsem to slovníkem Andreje Babiše, v jehož logice lze o mafii v Brně mluvit v tom smyslu, a lze to dohledat ve veřejných zdrojích, že je významná část jeho členů napojena na státní zastupitelství, od kterých čerpá za úplatu informace o tom, zda je náhodou nechtějí stíhat. Stát se to za primátorů Onderky, Lastovecké nebo Duchoně, tak v regionálním vydání Mf Dnes nepíší o ničem jiném, teď to přešli. Přitom je to mimořádně nebezpečná záležitost, která svědčí o tom, že se některé ekonomické nejenom dostávají přes politiku k různým finančním zdrojům, ale dost pravděpodobně se pohybují na hraně zákona a zajímá je, zda po nich „nejde“ policie.
 
Plní podle vás podobnou funkci Babišova média také na centrální úrovni?
 
Stoprocentně. Mf Dnes se dřív číst dala, teš se číst nedá. Mf Dnes se nepodobá ani tak Rudému Právu v tom, že by chválila politiku velkého vůdce a jeho strany, ale spíše se snaží nepsat o hnutí ANO negativně, případně o některých jeho kauzách nepsat vůbec. Její role je jednoznačná a spíše je podstatné to, o čem se tam nepíše, než o to, o čem se tam píše.
 
Co máte přesně na mysli, když mluvíte o fenoménu tzv. ištvanizace trestních řízení?
 
Je to velmi jednoduché. Pokud se státní zastupitelství v Olomouci o někom domnívá, že je pachatelem nějaké trestné činnosti, a není schopno mu to prokázat v řádném procesu, tak bohužel mnohdy používá prostředky, které jdou podle mého názoru nad rámec. Jsou to třeba známé případy toho, když si při povolování o vazbách nebo odposleších vybírali soudce a soudy, což i Ústavní soud označil za protiústavní, pokud ani toto nestačí, tak jim „náhodně“ uniknou informace ze spisů, které potom vždy a pravidelně Babišova média otiskují, těch příkladů je celá řada, a když už si nevyberou soudkyni, která se jim hodí, tak mají ministra spravedlnosti k tomu, aby tato soudkyně byla odklizena z cesty (Ministr spravedlnosti Robert Pelikán podal v září kárnou žalobu na soudkyni Helenu Královou, požaduje její odvolání. Soudkyně je spojována s kauzou Jany Nečasové obžalované ze zneužití Vojenského zpravodajství. Králová ji několikrát osvobodila, pak jí byl případ odebrán. pozn. redakce.)
 
Vidím v tom velmi závažnou věc, a vím, o čem mluvím. Už před nějakou dobou si soudci s humorem říkali, že když neodsoudí nějakého pachatele, kterého stíhají olomoučtí státní zastupitelé, tak že budou minimálně odposlouchávání kvůli tomu, zda nejsou součástí nějaké mafie. Byl to humor, avšak tento krok ministra Pelikána dokazuje, že můžou přijít o místa, pokud se postaví do cesty. A to je hrozně špatně. A mimo jiné, na západ od nás nenajdete stát, kde by několik desítek nebo stovek policistů obsadilo úřad vlády a čtyři toky poté by nebyl jeden jediný rozsudek v dané věci.
 
A v jaké kondici je čtyři roky po tomto zásahu policie ODS? Oklepala ze z toho už?
 
To se uvidí ve volbách. Pravda je jedna, tím, že jsme spadli téměř na dno, odešla z ODS spousta lidí, kteří nikomu nechybějí. Mnoho z nich se dnes v různých krajích napojuje na jiné strany včetně hnutí ANO a myslím, že si je toho vědom i Andrej Babiš. Pokud jde o kondici ODS, myslím, že strana je v tuto chvíli jednotnější než kdysi a kdybych to měl říct jednoduše, řekl bych, že opoziční léta ODS celkově prospěla.
 
Z dlouhodobého hlediska se ukazuje, že obě velké strany, tedy ODS a ČSSD, doplatily na vznik krajských samospráv. A to v tom smyslu, že v regionech vznikly silné mocenské skupiny, které mnohdy znemožňovaly centrálnímu vedení efektivně strany řídit…
 
Do značné míry tomu skutečně tak bylo. A nevadilo by to, pokud by kraje řídila politická reprezentace. Bohužel, a nemá smysl před tím uhýbat, v některých krajích, především v Čechách, na Moravě takový případ neznám, docházelo občas k tomu, že stranu řídili lidé, kteří v ní buďto nebyli, anebo byli, avšak nezastávali vůbec žádné funkce. A to samozřejmě není dobře. Dneska taková situace u nás už není, mimo jiné proto, že dneska na rozdíl od minulosti nejsme až tak ve vedení krajských samospráv a není tam tudíž o co vlivově bojovat.
 
V ODS jste expert na resort spravedlnosti, jaké je vaše základní hodnocení českého soudnictví?
 
Dobré. Sice je populární o něm tvrdit, že je třeba si na soudce došlápnout, aby byly soudy rychlejší, efektivnější a podobně, jsme přitom na číslech, která jsou v zásadě srovnatelná se všemi zeměmi na západ od nás, pokud jde o rychlost řízení a myslím, že i pokud jde o jeho kvalitu. To, že v těch tisícovkách soudců určitě budou soudci horší a lepší, je myslím normální a nikdo s tím nic neudělá. Celkově si ale myslím, že soustava soudů funguje dobře.
 
Na jarní ideové konferenci ODS jste mluvil o Josefu Stalinovi v té souvislosti, že si permanentně vytvářel nepřátele, aby mohl politicky jednat…
 
To je zase jiná věc. Politici často, aby si odůvodnili svoji existenci, tak vymýšlejí nejlépe nějaké mafie. Na to je mistrem hnutí ANO, které bojuje s justiční mafií, s exekutorskou mafií, s insolvenční mafií, a dalšími údajnými mafiemi… V tom smyslu, jak já si představuju mafii, tady ale žádné nejsou. Babiš na to pouze láká voliče. Zase: u insolvenčních správců bude nepochybně několik jedinců, kteří zneužívají svých pravomocí, avšak žádná mafie tam podle mého názoru neexistuje. To, že byl kdysi jeden soudce zvaný Berka stíhán za nehoráznosti, které se děly u Ústeckého krajského soudu, neznamená, že je celý systém prohnilý. Na voliče to ale působí lákavě a chtějí chlapa se sekyrou, který to všechno rozmlátí a tím má být velký Andrej.
 
Musím se zastat voličů, nějaká objektivní příčina úpadku tradičních velkých stran polistopadové historie tu přece být musí. Voliči jim přestali důvěřovat a zcela jistě k tomu museli mít nějaké důvody. Vždyť ODS a ČSSD volilo ještě před deseti lety v součtu přes sedmašedesát procent voličů, letos to bude v lepším případě okolo pětadvaceti procent. Kde spatřujete příčinu takového sesunu?
 
ODS je pokračovatelka polistopadového Občanského fóra, a pokud se podíváte do okolních zemí, zjistíte, že tyto strany již téměř všude zanikly. To za prvé. Za další bych řekl, že těch příčin krize ODS bylo více. Byly jsme navíc součástí obecnějšího trendu, ztrátě důvěry voličů čelí tradiční strany i na západ od nás. Obstát v nových poměrech je těžké, dorůstá nová generace, která má zcela jiné a správné představy o tom, jak má vypadat republika, ve které žijí, a samozřejmě jsme také udělali spoustu chyb, které nás diskreditovaly.
 
Nemohu z toho ale vynechat také média, pokud bych se vrátil k té justici: denně se soudí nevím kolik tisíc případů, média si ale vždy všimnou jednoho jediného, který se nepovedl. Totéž bych mohl říct o fungování Poslanecké sněmovny, vlády, měst nebo krajů… A lidé pak mají tendenci tyto informace zobecňovat a myslí si, že tady nefunguje vůbec nic. Nemohou přitom za to ti lidé, nýbrž z velké části právě média. Tím nechci říct, že žádné problémy neexistují, někdy mám ale pocit, že se navzdory relativnímu blahobytu, ve kterém žijeme, trápíme věcmi, na které bychom nemysleli, pokud bychom měli skutečné existenční starosti. Tím je nechci přivolávat.
 
V jednom z vašich projevů na některém z kongresů ODS jste varoval před tím, aby se tady nerozevíraly nůžky, pokud jde o příjmy lidí. Nedoplatila ODS mimo jiné také na to, že byly její reformy příliš asociální?
 
Pokud jde obecně o nerovnost mezi lidmi, je otázka, do jaké míry do toho má vstupovat stát. Je ale pravda, že dával v některých profesích naprosto nehorázné odměny, na mysli mám představenstva různých státních a polostátních podniků. Pokud jejich členové berou miliony měsíčně, je to věc, kterou nelze obhájit. Sám jsem dokonce kdysi ve vládě navrhoval, aby se uzákonilo, že kdo pracuje pro stát, tak nemůže pobírat vyšší příjem, než prezident republiky. Nedokážu nikomu – a ani sobě – odůvodnit, jak je možné, že někdo bere ve státním podniku víc než prezident. Prezident je vrcholný představitel státu a má mít suverénně ze všech nejvíc. A pokud se lidé dočítali o milionových padácích, tak je to věc, kterou nedokážu a nechci hájit, způsobovalo to v lidech oprávněný dojem, že nežijí ve státě, který je spravedlivý. A měli pravdu.
 
Když už o tom mluvíte, co říkáte na Miloše Zemana? První jeho funkční období se chýlí ke konci, jak ho hodnotíte?
 
Musím učinit dvě hodnocení. Objektivní hodnocení je, že jde o mimořádně úspěšného politika. Pokud se někdo dokáže pětadvacet let udržet v nejvyšších politických funkcích, anebo je schopen se do nich vrátit, nemůže být pochyb o tom, že jde o mimořádně úspěšného politika. Kromě Václava Havla a Václava Klause se tady nikdo podobně úspěšný po listopadu 1989 neobjevil. Subjektivní hodnocení je toto: největší slabinou Miloše Zemana je, že občas nedokáže uhlídat sám sebe. Pokud by to dokázal, mohl se vyhnout spoustě excesů. Třetí věcí, kterou musím zdůraznit, spočívá v tom, že je Miloš Zeman chytrý člověk a naprosto přesně chápe, co to je přímá volba prezidenta. Chová se a mluví takovým způsobem, aby v přímé volbě prezidenta určitý typ voličům volil právě jeho.
 
(Autor: Vratislav Dostál)
 
Pavel Blažek

poslanec PČR
expert pro spravedlnost