5. října 2017

Paušální daň místo EET

(Reflex) Poučili jsme se z minulosti, hned po volbách zjednodušíme a snížíme daně a pak už je měnit nebudeme. Tvrdí to předseda ODS Petr Fiala, jenž teď částečně centrálu své strany přesunul do Brna, kde vede jihomoravskou kandidátku.

PETR FIALA: Se mnou přichází éra nové pravice



Přesvědčil jste už vy osobně nějakého konkrétního voliče, který vás volit nechtěl nebo byl nalomený?

Ano. Nejvíc funguje kontaktní kampaň, setkávání s lidmi a odpovídání na jejich otázky. Takových zážitků mám spoustu. Lidé pak říkají, že jim má odpověď přijde správná, že třeba minule svůj hlas ODS dát nemohli, ale že teď jim to dává smysl. A musím říct, že se téměř výhradně setkávám s pozitivními reakcemi.

Ve volbách v roce 2013 to tak nebylo?

Ne. Vidím teď naprosto zásadní změnu, dokonce i ve srovnání s komunálními a krajskými volbami před rokem.

Co je tou otázkou, která je pro voliče nejvíc rozhodující?

Nedá se jedna vyzdvihnout. Jsou to otázky na antibyrokratickou revoluci, na euro, řada jde směrem k EET, ptají se na daně, na důchody.

Zatím se ale nezdá, že by se k vám voliči vraceli v takovém množství, v jakém jste o ně před čtyřmi roky přišli. Václav Klaus mladší nedávno řekl, že má v úctě program Svobodných, obdivuje jejich zásadovost, ale že jejich voliči mají zavřít oči a volit ODS. Vidíte to stejně?

Se mnou přichází nová éra pravice v České republice. Je potřeba mít silnou stranu, v níž jsou nejrůznější názorové proudy, které se v ní spojují. O to se snažím s ODS. Pak budeme mít silný mandát a jsme schopni prosadit pravicový program. Spojím dohromady různé osobnosti a různé proudy. Slibuji, že k práci pozvu ty nejlepší i z jiných politických stran, až budeme potřebovat odborníky. Jestli se budeme tříštit do 50 straniček, kde je každý hrdý na to, že vymyslel tu jednu nejpravicovější větu, tak jsme dohráli. ODS má v sobě různé proudy, ale všechny je dokážu sjednotit a budeme silná pravice. Takhle jednoduché to je.

Uvnitř ODS existují například různé názory na EU, včetně požadavku na vystoupení ČR. Vy jste zastáncem nevystupování a reformování EU…

... To je postoj strany. Chceme být v EU, chceme být silní v EU, chceme EU reformovat, víme, jak ji reformovat a jak formulovat zájmy České republiky.

Je pro vás osobně nějaká hranice, za niž kdyby EU šla, tak byste ji prohlásil za nereformovatelnou?

Pokud se EU nereformuje, nepřežije. A záleží na tom, abychom v této reformě byli aktivní, abychom věděli, co chceme. Já nechci reformu, která se vymyslí v Paříži a Berlíně. Poslouchám hlasy, že jsme malí a nemůžeme o ničem rozhodovat. Nemůžeme, když nevíme, co chceme. A to teď nevíme. Sobotkova vláda nemá žádnou představu. Já říkám: Pojďme se domluvit na minimálním národním konsensu, všichni. Shodněme se na národních zájmech a ty pojďme všichni prosazovat. Tady se opravdu jedná o osud Evropy a my nemůžeme sedět a čekat, kdo co někde udělá.

ODS je proti migračním kvótám. Jak se proti nim může Česko bránit ve chvíli, kdy jsou schválené a kdy byla odmítnuta žaloba Slovenska a Maďarska?

Kdybych byl ve vládě, do této situace bych se nedostal. Já varoval premiéra včas, že hrozí přehlasování. On mi do očí tvrdil, že přehlasováni nebudeme, že se to bude projednávat na Radě jednomyslně. Kvóty jsou nefunkční, jsou proti evropským principům, jsou nehumánní a proti našim hodnotám, proti etice! Nemůžete nutit lidi, kteří odněkud utekli, aby šli do země, v níž nechtějí být. Lisabonská smlouva nepředpokládala, že by se hlasovalo v takto podstatných otázkách většinově. Vždyť to se dotýká suverenity státu! Není možné tady někoho přehlasovat. Musíme být dál tvrdě proti kvótám.

Padaly ale různé návrhy, jak nás potrestat. Třeba zaražením dotací z fondů dotací.

Nikdo to nesmí spojovat s otázkou kvót.

Co když to spojí? Jaké jsou naše možnosti obrany v takovém případě?

Tak daleko to nedojde, to je vyloučeno. Jen připomínám, že v Německu dotace s migračními kvótami spojovala tamější sociální demokracie. A kdo byl proti? CDU/CSU. Dokonce i kancléřka Merkelová. A nenechme si namluvit, že jsme sobečtí. Nejsme. My přece nabízíme pomoc při řešení uprchlické krize. Pomáhají naše bezpečnostní služby, naši policisté, pomáháme finančně, jsme připraveni pracovat u míst konfliktů. To jsou správná řešení a Česká republika to dělá. Ale nepřistupujme na blbosti.

Vy jste nedávno formulovali několik základních bodů, za něž koalice s vaší účastí nesmí jít. Jsou to opravdu nezrušitelné mantinely?

Ano. Tyto body z našeho programu jsou tak důležité, že přes ně nejede vlak. Nevidím tam zas tak dramatické body, že by je někdo nemohl skousnout.

Opravdu? Neumím si představit, že by ANO nebo ČSSD přistoupily na zrušení EET.

Dneska se všechny strany, které dřív nebyly ochotny diskutovat ani o úpravách EET, předhánějí v tom, kde by udělaly výjimku. Třeba jim bude náš přístup „zrušte to celé a nekomplikujme to“ nakonec vyhovovat.

Chcete opravdu EET zrušit úplně? Spousta podnikatelů ji sice nechtěla, ale vnímají, že se konečně udělalo aspoň něco. A neslyší od ODS, že by jim nabízela náhradu.

S těmito argumenty se také setkávám. My nabízíme paušální daň, jakousi podnikatelskou licenci, jež řeší problémy s daňovými úniky u drobných živnostníků. Zaplatíš nějakou částku, která se určí podle druhu podnikání a místa a podobně, a bez ohledu na tvé příjmy a zisky už dál nic neplatíš a stát tě nechává podnikat. Odpadá tím spousta byrokracie. Je to jednoduché a dobré řešení. EET vyžaduje neustálé připojení a sbírá citlivá data. Navíc je drahá. Takže dá se bavit o různých řešeních, ale EET to není.

Jenže podnikatelé už na to vynaložili spoustu peněz.

Nesetkávám se s podnikateli, kteří by říkali: Nerušte to, protože jsem si to už koupil. Podnikatelům zrušení EET uleví.

Trochu to připomíná protikuřácké zákony: nejdřív hospodští investovali do oddělení kuřáckých prostor a pak je museli zrušit úplně.

Tahle obava je důležitá, já jí rozumím, a proto říkám zcela jednoznačně, že zrušíme několik nesmyslů této vlády, snížíme a zjednodušíme daně hned po volbách. Uděláme antibyrokratickou revoluci – do šesti měsíců po nástupu do vlády provedeme audit, následně změny a hotovo. Nebudeme neustále všechno měnit. V tom jsme se poučili z minulosti. Žádné experimenty.

Poslední vláda ODS ale daně zvyšovala opakovaně.

My chceme zavést rovnou patnáctiprocentní daň z hrubé mzdy, zavést pouze dvě sazby DPH – 19 a 10 procent. Provedeme základní úpravy daňového systému, zjednodušíme ho a konec, nebudeme na to sahat.

(Autor: Miroslav Cvrček)

Petr Fiala

předseda strany