21. srpna 2017

Růst příjmů zajistí nižší daně, ne umělé navyšování minimální mzdy

(www.ods.cz) Komentář ekonomického experta ODS Jana Skopečka ke zvýšení minimální mzdy.

 
Dnešní vládní rozhodnutí o zvýšení minimální mzdy je absurdní snahou, jak vyvolat dojem, že chce vláda přilepšit našim zaměstnancům. Pokud by to vláda myslela s peněženkami všech zaměstnanců skutečně vážně, sníží daně či odvodové povinnosti. To pocítí ve svých peněženkách všichni zaměstnanci, nikoliv pouze cca 2 % zaměstnanců pobírajících minimální mzdu. Zvýšení minimální mzdy je ze strany agrosocialistické vlády populismus.
 
Vláda vůbec nebrala v úvahu názory podnikatelského sektoru. Je vidět, že na vládě, resp. v tripartitě, mají zastání jen odbory. Připomeňme, že minimální mzdu pobírají ti nejméně kvalifikovaní zaměstnanci. Pokud minimální mzda poroste bez ohledu na růst produktivity, budou to právě nízkokvalifikovaní zaměstnanci, kteří budou v krizových dobách přicházet kvůli vyšší minimální mzdě jako první o práci.
 
Růst mezd a platů v době ekonomického růstu a v souladu s růstem produktivity je cíl, o který usilujeme všichni. Růst prosperity a bohatství však nelze zajistit podobnými regulacemi a rozhodnutími ze Strakovy akademie, jak to dnes předvedla agrosocialistická vláda.
Jan Skopeček

poslanec PČR
ekonomický expert ODS