14. srpna 2017

O koalici s Babišem bude tlačenice

(Týden) Pokud Andrej Babiš (ANO) nabídne po volbách někomu post vicepremiéra, kývnou mu na spolupráci všichni. ODS nemá velké téma a měla by se v kampani zaměřit na přízemnější věci, říká dlouholetý senátor ODS a primátor Teplic Jaroslav Kubera. Mluví i o Miloši Zemanovi, své prezidentské kandidatuře, kouření, zákazech nebo nezbytném humoru.


Nechává vás žena doma kouřit, nebo máte zákaz?

Mám naštěstí krásnou zahradu, takže s tím nemám problém. Nekouřím v obývacím pokoji. Bohužel to smrdí. Asi proto v Bruselu zakazují voňavé příchutě cigaret. Smrdí záclony a oblečení, chápu, že je to nepříjemné. Teď ale zrovna řeším, co vlastně kouření je. Co když člověk k té cigaretě jen čichá? To je také zakázáno? Kouření je nicméně jen kamínek v mozaice. A začátek něčeho, co si zatím vůbec nedovedeme představit.

Co tím myslíte?

Různé absurdní restrikce samozřejmě budou pokračovat - a už to začíná. Zakážeme vám tradiční belgické hranolky, přijdeme na kontrolu do ledničky, a pokud budete jíst špatně, budete platit větší zdravotní pojištění. Těch nesmyslů je spousta. Já vždy říkám, že Evropa jednou určí váhu standardního Evropana, a kdo bude mít víc, bude platit vyšší daně. Nesmějte se, vždyť je to hrůza. Lidé se prostě vždycky nechovají racionálně. Adrenalinové sporty nejsou racionální, a přesto je dělají. Nebo pijí víc než jedno pivo, to přece také může někdo brzy zakázat. Vždyť jedno na napití bohatě stačí.

Ptal jsem se na kouření doma, protože už si nezakouříte ani v hospodě. To si tady, ve své senátní kanceláři, musíte připadat jako v ráji, ne? Jak je na tom ústavní stížnost, kterou jste s kolegy proti zákazu kouření podával?

My jsme už podali tolik ústavních stížností, že bychom potřebovali udělat jejich inventuru. Ústavní soud je zahlcen a nestíhá. Stížnost na protikuřácký zákon ale může být úspěšná, protože není až tak o kouření. Řeší především to, že je nově vrchní zodpovědný za své hosty, což mi připadá jako úplný nesmysl. Mohla by uspět, protože alkohol u nás nemá tolik nepřátel jako kouření. My jsme v pití přeborníci, světová špička. Lidi baví, tak co s ním? Budeme ho také zakazovat?

Kdybyste byl prezidentem, vetoval byste protikuřácký zákon?

Já bych nepodepsal žádný zákon, který omezuje lidskou svobodu. Útok na ni je ohromný, ale přichází pozvolna a nenápadně, takže si to většina lidí ani neuvědomuje. Každý si vesele stahuje aplikace, a dává tak k dispozici své kontakty, e-maily, fotky, prostě všechno. S hrůzou sleduji, že dokonce existují lidé, kteří říkají, že jim nevadí odposlechy, protože oni sami nic špatného nedělají. Jasně, ale nebudou jim vadit jen do chvíle, než se o nich v novinách objeví, že na ně manželka řve, protože zase nedali dolů prkýnko. Až se ukáže, že je vlastně debil, bude najednou každému odposlech vadit. Jenže pak už bude pozdě.

K tomu se ještě určitě dostaneme. Sesbíral jste od senátorů dostatek podpisů, abyste mohl kandidovat na prezidenta. Rozhodnout se chcete až po sněmovních volbách. Co vám ale tak vadí, že vůbec přemýšlíte o kandidatuře?

Mě irituje hodně věcí. Nejvíc to, že nálada ve společnosti je tak strašně negativní. Lidé se nezdraví, sprostě si nadávají, opovrhují sebou, jsou čím dál agresivnější na silnici. Chováme se k sobě hrozně. To bych chtěl změnit.

Jak? Jeden člověk, byť prezident, to asi těžko dokáže.

Současný prezident sliboval ve volební kampani, že bude sjednotitelem společnosti. To evidentně nesplnil. Neexistuje samozřejmě ideální prezident, společnost je hodně rozdělená, což dokazuje, že má ve volbách kandidovat snad šestadvacet stran. Ale prezident může dávat pozitivní příklad. Nic nám nebrání, abychom se pozdravili, když přijdeme do krámu. Lidé chtějí pozitivní příklady, bohužel současná hlava státu jich jim příliš nedává. To bych chtěl změnit, podle mě to lze. Na druhou stranu je situace mnohem lepší, než jak ji zobrazují média. Ta potřebují udržet prodej, přehánějí, ukazují negativní případy, které lidi baví. Všichni s napětím a pobavením sledují bouračky a pády, ale zároveň chtějí, aby se nikomu nic nestalo. Na tom je třeba stavět.

Co na vaši možnou kandidaturu říkal šéf ODS Petr Fiala?

My máme velice jednoduchou dohodu, že do voleb do Poslanecké sněmovny se soustředíme jen na ně. Pak se uvidí. Jsme nicméně domluveni na tom, že pokud ODS představí kandidáta, který mi bude připadat dobrý, smeknu klobouk a tím to pro mě bude vyřešené. Já nikdy nepůjdu proti ODS. To ani omylem. Uvidíme po volbách.

Když jste možnost kandidovat ohlásil, bralo to hodně lidí jako typický kuberovský vtípek. Nebylo to zpočátku tak?

Vůbec ne. To je můj veliký problém, že lidé nepoznají, kdy mluvím vážně. I o vážných věcech jde přece mluvit s humorem, kdybych ho neměl, dávno bych se z politiky zbláznil. Humor je to jediné, co mě drží nad vodou. Byl tam ode mě jiný motiv - aby se objevil někdo další. Je možné, že se ukáže, ale čím později to bude, tím větší bude mít problém kandidovat. Jsem na to zvědav a budu čekat. Zatím mě nikdo nepřesvědčil. Tím spíš, že odpůrci Miloše Zemana jsou tak zavilí ve své nenávisti k němu, že neuznají ani jednu větu, kterou řekne. Totéž svého času zažili Václav Klaus i Václav Havel. Já jsem naštěstí závist ani nenávist do vínku nedostal. Nedělal bych negativní kampaň. A mám ještě jedno plus. Obrovský problém Miloše Zemana je jeho paměť, protože si pamatuje křivdy staré dvacet let a to ho dost ovlivňuje. Já si naštěstí nepamatuji, co mi kdo udělal včera.

Říkáte, že vás současní kandidáti neoslovují. Je ale mezi nimi někdo, kdo dokáže Miloše Zemana porazit?

Z těch, kteří tam jsou, ho nedokáže porazit nikdo.

Nebojíte se jít se Zemanem do kampaně? Chcete být pozitivní, ale Miloš Zeman, i když se máte rádi, by se do vás určitě dokázal opřít…

To ano, s tím počítám. Ale jsem přesvědčen, že by se do mě opíral mírně. Nebyla by v tom žádná agresivita. Oba by nás to bavilo, nešlo by o to, tomu druhému ublížit.

Zmínil jste, jak se tu v posledních letech plíživě oklešťují svobody. Je to především vizitka současné vlády, která se v nejrůznějších omezeních a utahování šroubů vyžívá?

Vláda je možná špatné slovo. Já bych spíš řekl, že to dělá stát. My jsme si tu z úředníků s razítkem udělali pány. Teď mi někdo psal kvůli kritice prolomení domovní svobody, jestli mi nevadí, když lidé topí nějakým bordelem. Samozřejmě že mi vadí, když někdo topí PET flaškami. Ale ne za cenu toho, že ho někdo další bude chodit domů kontrolovat. Dnes mi nějaký člověk přijde zkontrolovat kotel, zítra ledničku a pozítří třeba to, na co se dívám v televizi. Tohle skutečně chceme? Už jsme lidem zakázali nakupovat o svátcích, dřív nemyslitelná věc. Já to například nedělám, ale proč bych to měl, probůh, někomu zakazovat? Ať si to sváteční odpoledne tráví, jak chce, je to jeho volba. Já vládě vyčítám hlavně dvě věci.

Které?

Především dluhy, které jsou enormní. Jestli tato vláda k něčemu přispěla, je to právě zadlužování. Babiš z toho už má hrůzu, protože pokud bude premiérem, bude muset mandatorní výdaje nasekané touto vládou platit. A neví, kde na to vezme. Směřujeme do pekel a už i ekonomové říkají, že krize, která nás čeká, bude mnohem horší než ta, která přišla v roce 2008. To zadlužování je nepochopitelné. Erik Best (novinář, pozn. red.) kdysi řekl, že neexistuje žádný způsob, jak se dluhů zbavit, než válka. Přesně tak to bohužel je. Tahle vláda je také zodpovědná za to, že půlka národa je závislá na nějakých sociálních dávkách. To je šílené. Navíc všechny ty zákazy a příkazy týkající se kouření, alkoholu, podnikání, života, povinné školky a tak dále.

Jedním z lídrů ve vymýšlení těchto omezení je Andrej Babiš. Přesto ČSSD padá ke dnu a Babiš stále táhne. Kde se vzala záliba lidí v Babišovi?

To je těžká otázka. On říká líbivé věci, které mu lidé prostě věří, stále jsou jím oslněni. Rovněž má výhodu, že mu procházejí naprosto neuvěřitelné věci. Občané podlehli dojmu, že nemá proč krást, když je miliardář. Prý to nepotřebuje, což je ale hluboký omyl. Každý chce rozšiřovat své panství a moc, ta touha je neomezená. Na druhou stranu se z Babiše dělá ďábel, přitom je to také jen člověk z masa a kostí. Někomu zkrátka něco prochází. Mně celou školní docházku procházelo, že jsem měl úchylku jíst při vyučování. Nakonec už to bylo každému jedno.

U Babiše to zatím mnoha lidem jedno je. Jak podle vás ve volbách uspěje?

Tipuji něco kolem šestadvaceti procent. Takže bude potřebovat jednoho koaličního partnera. Těch potenciálních bude plno. Pokud někomu nabídne vicepremiéra, může být hotovo za čtrnáct dní po volbách. To říkám s vědomím, že je jedno komu, protože to všichni vezmou.

I ODS?

Já doufám, že ne. Je velký rozpor mezi členskou základnou, která z účasti na vládě nic nemá, a těmi vrcholnými politiky, kteří už by rádi vládli. Takže ti tři, kteří by dostali nějaká ministerstva, mají potom úplně jiný názor než zbytek. Jak to dopadne, je otázka. Myslím, že na místo menšího koaličního partnera hnutí ANO bude celkem tlačenice. Záminka, jak to vysvětlit médiím, je jasná: „Aby Babiš nemohl vládnout s komunisty.“ A bude to. Viděli jsme to v krajích, kde se bohužel i ódéeska nechala napálit a šla do koalic. Na druhou stranu - proč nenávidět Babiše? Je to politický soupeř jako každý jiný. Má i dobré nápady. Nedémonizujme ho.

Co říkáte na zpackanou spolupráci lidovců se Starosty a nezávislými? To asi ODS docela pomohlo, ne?

Každou cestu do Prahy se bavím, když sleduji jejich společné billboardy, na nichž ujišťují, že se nebudou zabývat svými vlastními problémy. Je to hodně pikantní. Ale řekl bych, že stejně ukvapeně, jako udělali koalici, reagovali na pár průzkumů a vycouvali. Do voleb se však stane ještě spousta věcí.

Když jste u těch billboardů - jak hodnotíte kampaň ODS? Líbí se vám?

Já jsem v malém sporu s vedením, kampaň bych si představoval trochu jinak. Věnoval bych se přízemnějším tématům, která jsou třeba i kontroverzní. Například zvýšení tolerance hladiny alkoholu v krvi u řidičů na půl promile. Další téma je kouření, ale ani toho se ODS nechce chytit. Zdají se jí málo skoro dva miliony voličů, které by tím mohla získat. Program musí být pro lidi, což právě Babiš umí dokonale. Třeba heslo Chceme lepší Česko je úžasné. Nikdo nestojí o čekání na úřadě, u lékaře, každý chce být rychle v Brně. Tony Blair kdysi říkával, že do roku 2050 zmodernizuje anglické ponorkové loďstvo. Vypadá to pěkně, ale v roce 2050 už mu to nikdo nepřipomene, že?

ODS to ale vůbec nedělá. Mluví o silném programu pro silné Česko, což je dost vágní heslo. Na webu hledá sedm divů Česka a zve lidi na promítání filmu Špunti na vodě. To má opravdu stačit?

To je pravda. Ale ODS má na rozdíl od ostatních velkou nevýhodu v tom, že teď tady velké téma, které by mohla použít, není. Má snad říkat, že je potřeba snížit platy, protože žijeme na dluh? Když všichni ostatní chtějí platy zvyšovat? Nemáme velké téma.

Nebo ho jen neumíte najít a zvednout? Co třeba právě ochrana svobod a umenšování role státu?

Nedávno jsem byl v Telči na jarmarku a skoro všichni budou volit ODS. Neštve je EET jako taková, ale ten systém, kdy se čím dál víc blížíme presumpci viny. Musíme dokazovat, že nediskriminujeme, nekrademe a tak dále. To lidem vadí a je naší morální povinností, abychom o tom mluvili. Děláme to, jen možná málo.

Je Petr Fiala ještě stále dobrým předsedou pro ODS? Nepřijde po volbách jako nový impuls jeho výměna? Ve straně se mluví třeba o Václavu Klausovi mladším…

To samozřejmě záleží na výsledku voleb. Když to bude devět procent, je to v podstatě konec Petra Fialy. Když to bude čtrnáct procent, je rázem na piedestalu. On udělal velkou věc už tím, že do toho tehdy šel a ódéesku zvedl. Uvidíme. Mladý Klaus je výborný, ale je to trochu zlý muž. Je otázka, koho budeme potřebovat, aby se nám vrátili alespoň někteří Babišovi voliči.

Pokud nakonec nebudete kandidovat na prezidenta, měl byste příští rok obhajovat mandát v Senátu. Je vám sedmdesát, chce se vám ještě do toho, nebo už si říkáte: „Prezident, nebo nic?“

To si neříkám. Původně jsem si to myslel, ale tlak mých kolegů v Senátu byl tak silný, že jsem jim v podstatě slíbil, že do toho případně znovu půjdu. Abych ODS posílil. Šel bych do toho už jen kvůli onomu boji proti všemu, co nás omezuje. S tím se nemůžu smířit.

(Autor: Filip Nachtmann)

Rozhovor vyšel na serveru Týden.cz.

Jaroslav Kubera

místopředseda Senátu PČR
primátor