12. srpna 2017

ANO nemůže být ve vládě, když se nikdo nedistancoval od Babiše

(FORUM 24) Poslankyně ODS Miroslava Němcová je zároveň předsedkyní mandátového a imunitního výboru. Deníku FORUM 24 sdělila, že ji žádost policie o vydání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a jeho místopředsedy Jaroslava Faltýnka nepřekvapila. Je však přesvědčena o tom, že by oba dva měli sami složit mandát a odejít z politiky.

 
Překvapilo vás, když jste se dozvěděla, že policie žádá vydání Andreje Babiše?
 
Nepřekvapilo. Doufala jsem, že celá věc bude pokračovat. Všichni jsme před rokem a půl sledovali schůzi poslanecké sněmovny, ale na té jsme se v podstatě nic nedozvěděli. Od té chvíle pokračovala kauza Čapí hnízdo pouze mediálně – a já jsem doufala, že nevyšumí.
 
Nepřekvapilo vás ani načasování?
 
Takhle jsem o tom nepřemýšlela. V demokratickém právním státě musí fungovat všechny instituce včetně policie. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby žádost o vydání přišla dříve, znamenalo by to, že se postupuje rychleji. Také paní doktorka Bradáčová uvedla, že s délkou vyšetřování nebyla spokojena. Bylo to ale proto, že je brzdil Agrofert.
 
Často se hovoří o tom, jestli podobná věc pomůže nebo nepomůže Babišovi ve volbách. Je správné o celé věci takto uvažovat?
 
Není. V tomto případě neexistuje nic důležitějšího než to, aby bylo vyšetřeno, zda se stal či nestal podvod. Abychom se na tuto kauzu stále dívali jen prizmatem voleb, to je něco, co ji zkresluje. U politiků je zásadní jejich kredibilita. Andrej Babiš sám sebe prezentoval jako jezdce na bílém koni s ohnivým mečem, který přišel bojovat proti korupci. Nyní se ukazuje, že nic takového není pravda. Ostatně – není to jen o Čapím hnízdě, jsou tu nejasnosti kolem dluhopisů, mnoho nevysvětlených věcí z minulosti, přátelství se Stanislavem Grossem, švýcarští kamarádi…Nemělo by se psát jen to, že se blíží volby. Nejdůležitější je to, s čím Andrej Babiš vstupoval do politiky a jaký je nyní jeho obrázek.
 
Existují pochybnosti o tom, zda Babiše sněmovna vydá policii?
 
Nemohu hovořit za všechny kolegy. Předpokládám ale, že všichni včetně hnutí ANO budou chtít, aby byl případ důkladně vyšetřen.
 
Pokud ale bude Babiš znovu kandidovat a bude zvolen, sněmovna bude muset o jeho vydání rozhodovat znovu, je to tak?
 
Ověřovala jsem si to a je to tak. S novým zvolením získává poslanec novou imunitu, proto by policie musela opět požádat o jeho vydání. Jenomže tomu by se dalo velice dobře předejít, kdyby pánové Babiš a Faltýnek nyní složili své mandáty, odešli z politiky a počkali na to, jak dále rozhodnou orgány činné v trestním řízení. Hnutí ANO ostatně mělo ve svém etickém kodexu uvedeno, že trestně stíhaný člověk má složit nejen mandát, ale i členství. Kdyby se Andrej Babiš k celé věci postavil čelem, místo aby vykládal, jaká je to kampaň a že žijeme v padesátých letech, bylo by to rozhodně lepší. Vzhledem k tomu, o jak závažné obvinění se jedná, měl by dostát tomu, co sám hlásal.
 
Pokud by ale Babiš byl znovu zvolen a stal se předsedou vlády, nastala by naprosto bezprecedentní situace. Dovedete si představit, že by pak nějaká strana mohla jít s hnutím ANO do koalice?
 
Byla by to velikánská ostuda. Celosvětová. Vrcholný reprezentant země obviněn z dotačního podvodu – vůbec si neumím představit, jak by se s ním například mohli stýkat světoví státníci. A stejně tak si nedovedu představit, že by jakákoli strana šla s hnutím ANO do koalice, ať už s Babišem, nebo bez něj. Ostatní členové se totiž naprosto nedokázali od Babiše distancovat, naopak se kolem něj ještě více semkli. Je tedy zjevné, že se nejedná o držitele demokratického étosu, a je naprosto nesmyslné počítat s nimi do jakékoli vlády.
 
(Autor: Johana Hovorková)
 
Miroslava Němcová

poslankyně PČR
předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR