13. července 2017

Interpelace na ministra životního prostředí ve věci vodní záchranné služby v Kyselové

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Jana Zahradníka na ministra životního prostředí Richarda Brabce ve věci vodní záchranné služby v Kyselové.

 
Jan Zahradník:
Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, dámy a pánové, já se obracím na pana ministra životního prostředí s následující interpelací. Správa Národního parku Šumava oznámila, že hodlá neprodloužit nájem pro stanoviště Vodní záchranné služby v Kyselově na Lipenské přehradě. Důvodem je prý to, že se objekt Vodní záchranné služby nachází v těsné blízkosti přírodní rezervace Kyselovský les, tam, kde se někde blízko prý vyskytuje tetřívek obecný, také by tam měl hnízdit hýl rudý a někde by se měl poblíž potulovat také los evropský. Objekt sám, stavba, je v majetku správy národního parku, pozemek pod stavbou je majetkem Povodí Vltavy.
 
Vodní záchranáři jsou velmi důležitou složkou integrovaného záchranného systému a nepostradatelní jsou na Lipenské přehradě. Právě to kyselovské přístaviště a stanoviště má nesmírný význam díky své ideální poloze v polovině Lipenské nádrže, také na druhé straně vlastně blízko ke státní hranici, a tak se záchranné akce mohou týkat jak českých, tak i rakouských turistů jezdících po nějakých plavidlech po Lipenské přehradě.
 
Obracím se na vás, pane ministře, s následujícími dotazy. Opravdu chcete, pane ministře, vyhovět ochráncům přírody a zrušit pracoviště záchranářů, kteří zachraňují lidské životy? A za druhé, a to je spíš, pane ministře, prosba. Záchranáři by snad měli ten svůj objekt vyklidit do 15. července, to je do soboty, ano. Obracím se na vás s prosbou, zda byste přece jen ještě nezvážil revizi tohoto rozhodnutí a nenařídil řediteli Správy Národního parku Šumava panu inženýru Hubenému, aby smlouvu s vodními záchranáři prodloužil. Děkuji.
 
Místopředseda vlády ČR a ministr životního prostředí Richard Brabec:
Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo - chtělo by se mi říct vážení pozůstalí tady, skoro, vzhledem k tomu, kolik nás tady zbylo. Ale děkuji za ten dotaz, vážený pane kolego, protože já jsem v tom už mezitím některé věci podnikl. Já jsem se byl v Kyselově podívat minulý týden s panem ředitelem národního parku a i jsem hovořil s panem ředitelem Bukáčkem jako šéfem záchranářů. A já jenom úplně kratičký exkurz do historie, ale důležitější je, co dál. Správa Národní parku Šumava převzala objekt těch bývalých garáží od Ministerstva vnitra v roce 2008 s podmínkou, že je v nějaké době vlastně zdemoluje a uvede ten pozemek do původního stavu. Potom ovšem vlastně v rozporu s touto podmínkou bývalý pan ředitel správy národního parku pan Stráský podepsal se záchranáři nájemní smlouvu na tento objekt s tím, že potom tam vzniklo jakési improvizované - a to bych chtěl zdůraznit - improvizované záchranářské středisko, nebo spíš základna, a já chci říct zároveň nedůstojná základna. To jsou opravdu staré garáže ze 70. let v ne úplně dobrém stavebním stavu.
 
A já spíš řeknu, jak jsme se s panem ředitelem Bukáčkem domluvili, protože to vás bude zajímat asi nejvíc. On přivítal to, že - mimochodem garážeuž jsou vyklizené, už byly vyklizené, když jsme se tam byli podívat, v zásadě už tam skoro nic nebylo. Oni už tu techniku z té jedné garáže mají odvezenou. A já jsem panu řediteli Bukáčkovi slíbil, protože samozřejmě záchranáři jsou pro mě velmi důležití - sice oni mají vlastně necelý kilometr vzdušnou čarou přes jezero svoji moderní stanici ve Vltavici, nebo Vltavicích, Dolní Vltavice tuším, na kterou vidí i vlastně z těch svých garáží. Ale my jsme se dohodli tak, a tak to i pan ředitel akceptoval, že bychom tento nedůstojný objekt zdemolovali, protože si opravdu myslím, že se není čím chlubit, zvláště pak před zahraničními turisty, kteří přijíždějí na Lipno, a že bychom hledali zároveň ve spolupráci záchranářů, Správy Národního parku Šumava, která tam, jak správně říkáte, vlastní pozemek, Povodí Vltavy a také případně dalších subjektů, jako rakouské strany, která má zájem se spolupodílet na financování něčeho do budoucna, že bychom urychleně hledali cestu, jak nedaleko odsud, možná v řádech desítek metrů třeba, protože ono tohleto je mírně i v záplavové oblasti, tam už byla voda v těch garážích také při nějakém vyšším stavu Lipna, že bychom hledali prostě možnost, jak tam postavit společně a umožnit stavbu. To znamená, že my bychom tomu určitě nebránili, něčemu, co je důstojná základna pro záchranáře. A to já si myslím, že by bylo nejlepší. Pan ředitel Bukáček to přivítal, ta myšlenka se mu líbí a takhle jsme se vlastně i domluvili s tím, že následně budeme řešit detaily. Děkuji.
 
Jan Zahradník:
Děkuji panu ministrovi za odpověď i za jakousi naději, kterou dal pro vodní záchrannou službu. Ale musíme si, pane ministře, hlavně vaši lidé, uvědomit, že je tam stavební uzávěra. Že za podmínek, které dneska jsou na Šumavě a kdy každý kdokoli chce čemukoli zabránit, tak to velmi efektivně může udělat, tak naděje na to a pravděpodobnost, že by se podařilo něco na tom místě vystavět, je skoro nulová. Čili zase je třeba si uvědomit, že nemůžeme něco slibovat a vodním záchranářům dávat nějakou naději, když zase zároveň ale bychom měli vědět, že naplnění té naděje i právě vinou přísných povolovacích režimů v tomto místě je skoro nemožné.
Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR
expert pro životní prostředí
lídr kandidátky ODS v Jihočeském kraji