26. června 2017

ODS: Další kapitální nesmysl vlády – státní podnik pro leteckou záchranku

Ministerstvo zdravotnictví posílá do meziresortního řízení materiál, který navrhuje řešit leteckou záchrannou službu na území ČR po roce 2020 vytvořením státního podniku.

Jde fakticky o znárodnění fungujících soukromých služeb. Vláda chce zničit něco, co funguje, aby to nahradila něčím, co nikdy tak dobře fungovat nebude. Zato to bude dražší,“ říká místopředseda ODS a krajský radní pro zdravotnictví Martin Kupka.

Naprosto nechápeme, proč by se mělo rušit něco, co funguje. Každý rozumný člověk by to naopak zachoval a rozvíjel,“ přidává se radní pro zdravotnictví Libereckého kraje Přemysl Sobotka.

Ministerstvo si chce udělat čárku, zájem na skutečné pomoci lidem a na úspoře peněz stojí ale úplně stranou,“ dodává Kupka. Armáda ČR zajišťuje podle dostupných informací v současnosti stanoviště LZS s ročními náklady 125 mil. Kč, Policie ČR s náklady 58 mil. Kč za rok. Zato nestátní provozovatelé jsou schopni to zvládnout do 48 mil. Kč za rok. „Tady nepotřebujete doktorát z ekonomie, abyste takový návrh okamžitě zavrhli. Proč to ale vláda naopak otevírá, vzbuzuje podezření, že jí odpovědné soukromé podnikání smrdí a že zase hledá nová státní teplá místa pro kamarády,“ podivuje se Přemysl Sobotka.

Vyzýváme vládu, aby upřednostnila zájem pacientů a neničila fungující systém zajišťování letecké záchranné služby s nestátními provozovateli. Další státní podnik je nesmyslný hazard, který bude navíc nákladnější. Alespoň v případě záchrany životů by měla vláda odložit hloupý ideologický metr a postupovat racionálně,“ dodává Martin Kupka.