22. června 2017

Události, komentáře - Předvolební daňové sliby

(Česká televize) Čtvrtá průmyslová revoluce a předvolební sliby Až padesát tři procent pracovních míst může podle šéfa poradců premiéra Vladimíra Špidly v následujících desetiletích zaniknout kvůli digitalizaci a robotizaci průmyslu. Prohlásil to na mezinárodní konferenci, která se zabývala právě transformací trhu práce kvůli takzvané čtvrté průmyslové revoluci. Je to reálná hrozba, nebo jen strašení? Jak moc jsou politické strany připraveny na změny na trhu práce? Sledujte debatu tří významných politiků: Lubomíra Zaorálka a dále vicepremiéra pro vědu, výzkum a inovace za KDU-ČSL Pavla Bělobrádka a předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury. Komentář připojí viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Celý pořad můžete zhlédnout ZDE

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Nižší daně pro většinu zaměstnanců, vyšší odvody pro ty nejbohatší a do pěti let průměrný plat 40 tisíc korun. To je odpověď sociálních demokratů na zásadní proměny průmyslu. Bude ale taková odpověď dostatečná? 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr a místopředseda strany /ČSSD/: 
Pokud tedy chceme pořádek, pokud chceme daňový výběr spravedlivý, tak to mělo platit pro všechny jako a to se nám v téhle vládě, bohužel, nepovedlo, protože jsme stabilně naráželi na to, že ten, že tady vyrábíme jako daňový ráj pro ty bohaté a daňové peklo pro ty, co jsou dole. Naše představa je, že snížíme daně 98 procentům lidí. To znamená ta daňová politika bude mířit na to, aby více se podílely na penězích pro veřejné služby ty dvě procenta těch nejbohatších. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
A se mnou ve studiu sedí Lubomír Zaorálek, volební lídr a ministr zahraničí. Dobrý večer. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Dobrý večer. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Já bych se rád dotknul toho, co tam zaznělo, řekněme meritum věci nebo to, o čem jste mluvili o víkendu, ale dovolte mi ještě na úvod se dostat nebo vrátit k tomu, co bylo před týdnem. Řekněte mi, v čem jste lepší než Bohuslav Sobotka? 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
V čem jsem lepší? Ježíšmarjá, tohle mě nechtějte zkoušet. Jako jestli je, jestli jsem schopen do toho přinést něco nového, to se pozná teď, to je přede mnou, ale nechtějte po mně, abych já to tvrdil. Jako tu bilanci teda já dělat nebudu, nezlobte se. Tu bilanci, jestli je, jestli se mi podařilo sociální demokracii nažhavit, jestli se mi podařilo vytvořit novou atmosféru, změnit styl, jestli se mi podařilo přesvědčit lidi, že nejsme nějaký establishment, a že se nám nedá věřit, to bude zodpovězeno, tuším, někdy toho 20., 21. října, a pak se mě ... 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
No, ale vy víte, proč se na to ptám, protože Bohuslav Sobotka byl tváří sociální demokracie, už není. Vy jste ho nahradil. Ta odpověď je logická. V čem vy budete jiný a budete lepší? Co máte víc nabídnout voličům? 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
No, já právě když jsem teď vystupoval v tu sobotu, tak to tak nějak dopadlo jinak, než se čekalo, protože to měla být konference o programu a já jsem o něm vlastně moc nemluvil, protože jsem si říkal oni všichni vědí, že jsem na něm pracoval a vlastně i s nimi jsem na tom dělal vlastně dva roky, a tak když se to tak rozhodlo, a když jsme se dohodli se Slávkem Sobotkou a s Milanem Chovancem, že musíme udělat změnu, a že dojde k jakési rekonfiguraci, tak mi připadalo, že ten čas toho, jak jsme se tam sešli, nejlépe využiju, když těm účastníkům řeknu, co ode mě mohou čekat, že jim pokusím se říct své vidění světa, protože mi připadalo, že člověk ..., aby viděli, že nejsem nějaká loutka, ale že jsem někdo, kdo má názory a přesvědčení, a že chcu vlastně vsadit právě na to, že o tom chcu otevřeně mluvit s lidmi, a proto je důležité, abych s nimi takto otevřeně promluvil na té konferenci sám. Takže byl to pokus jim říct, jak si představuju ten styl a co asi ode mě mohou čekat. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Takže otevřenost, rozumím tomu správně? To je to, co nabídnete ... Ne, mě to zajímá. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Já jsem nabídl víc než otevřenost. Já jsem dokonce ... Ano. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Já se omlouvám, já teď nemluvím dovnitř do strany, já mluvím ven. Já mluvím k voličům a to mě zajímá. Je to ta otevřenost? Budete otevřenější nebo ... Vy sám říkáte, že máte rád volby. Znamená to, že si myslíte, že umíte líp volební kampaň? 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Ne, já si myslím, že Bohuslav Sobotka zrovna byl člověk, který měl také rád volby. To shodou okolností vím. On měl rád volby, rád mluvil s lidma. V tom zas tak velký rozdíl není. Já jsem ale řekl, že pravděpodobně ..., my jsme každý jiný. Přece každý je jiný. Jiný je Milan Chovanec, jiný jsem já, jiný je Bohuslav Sobotka. A já jsem na té konferenci řekl, v čem možná já, když budu otevřený, tak budu jiný. A řekl jsem to docela konkrétně. Já jsem řekl třeba i některá témata, která jsem možná takhle nikdy ještě nevyslovil. Mluvil jsem o tom, že si myslím, že si myslím, že ani levice nemůže být bez určité národní hrdosti. To se možná nenosí takhle a já to nemyslím jako nějaký nacionalismus. Já to myslím tak, že bych si nedovedl představit, že bych dělal politiku a přitom neměl i některé okamžiky našich dějin, které jsou pro mě zásadní. Mluvil jsem o tom, že si v politice vážím Masaryka jako politika, který dokázal v jisté chvíli vsadit všechno na jednu kartu, i když byla neuvěřitelně riskantní, skoro šílená, a že mi připadá, že tohle je něco, co obdivuji. To, že politik někdy dokáže si jít za svým, i když to vypadá, že to je nemožné. Já jsem řekl, že jsou lidi, které v těch moderních dějinách obdivuji jako a jako jsou Gabčík a Kubiš. Řekl jsem, že obdivuji to, co v této zemi se dělo v 60. letech. Nemyslím politiku. Myslím to, co tady dělali lidi, v celé řadě oblastí, ta tvořivost, která tu byla, že jsou to věci, které mi dodávají sebeúctu, a že mi připadá, že tenhle proces formování života v této zemi není dokončen. A taky jsem tam řekl, že si myslím, že teď žijeme léta 17 a 18, ve kterých se bude rozhodovat hodně o tom, jak bude a kam se Česká republika bude ubírat do budoucna. To byly důvody, proč jsem tu nabídku vzal, protože bych byl rád, aby sociální demokracie se svými představami o životě v této zemi byla u toho, když se někam budeme vydávat. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
A jak velký risk je to pro Lubomíra Zaorálka? Jak velký risk to je pro člověka, který zasvětil velkou část politice a na kolik si říkáte, že to také může být konec? 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Víte, upřímně, upřímně, já jsem od sociální demokracie dost dostal. Mně sociální demokracie opravdu hodně dala. Já když jsem přišel do sněmovny, tak mi dali možnost dělat zahraniční politiku, která mě bavila. Vlastně vždycky mi to připadalo, že se ke mně sociální demokracie chovala jako velmi slušně. Jako nikdy jsem neměl pocit, že bych zůstal zkrátka, až mi to někdy připadalo, že až je ta moje zkušenost až jako příliš pěkná, že možná každý sociální demokrat takový pocit nemá. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Že jste dostal příliš. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Že jsem dostal příliš od sociální demokracie. Skoro ano, to jste řekl správně. Tak, sakra, jí to můžu taky někdy vrátit jako a ... 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
A zamýšlel jste se nad tím možným koncem pro sebe? 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
A že je to riskantní, a že to nemusí vyjít, no dobře, tak přijímal jsem dobré, tak přijmu i to těžké. Tohle je zatraceně těžká výzva. Jako každý tuší, že říci tak vám to teďka zvednu, takový frajer jako kdo tady je. Je to těžká věc a já když jsem to na sebe vzal, tak jsem to vzal i s tím, že za to všechno dobré, co mi sociální demokracie umožnila, uvědomte si, že to, že dneska dělám ministra zahraničí, že mám dneska přátele a možnost se zabývat evropskou politikou, která mě baví, za to všechno já vděčím sociální demokracii. Tak můžu na sebe vzít to riziko a kdyby to prostě nevyšlo, no, tak jako, chápete, to k tomu patří. V životě všechno nevychází. Ale teď bych se nechtěl bavit o tom, že to nevyjde. Já teď udělám všechno pro to, aby sociální demokracii se to vyplatilo. Ne proto, abych jako měl zas nějakou funkci, ale kvůli tomu, abych jí pomohl ve chvíli, kdy to potřebuje. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Být frajer, jak jste řekl. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Já jsem neříkal, že jsem frajer. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ne, ne, ne. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Já jsem řekl, že ... 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Kdo může být takový frajer. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
... dneska nikdo nemůže být takový frajer, aby řekl prostě já to sfouknu. Tohle je těžký. No, ale nevadí, tak to zkusíme. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Když jsme u toho risku, taková jedna aktuální věc, odbočím. Pražská ČSSD neschválila Jiřímu Paroubkovi návrat do ČSSD. Vy tomu říkáte co? 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
No že to chápu. Tak ono je to těžké. Já vím, že se dá apelovat na velkorysost, no, ale víte i to jako má své meze. Já jsem sám byl u toho u nás v Ostravě, že jsme přijali zpátky členy, kteří odešli a ptali jsme se jich tak proč se teďka vracíte? Já si to dobře pamatuju, že říkali argument, no, byli tam lidi ve vedení, nelíbili se nám, ale teď tam nejsou a my bychom to chtěli zase zkusit. A pamatuju si, že jsme hlasovali, všemi hlasy jsme jim to schválili. Takže to lze, lze se vrátit, lze ji opustit a lze se vrátit. Ale i mně připadá problém, když někdo odejde ze sociální demokracie, no, ale vlastně pak táhne v bojích proti ní a to je neštěstí předsedů sociální demokracie obecně. A já chápu, že to potom těm členům vadí, protože ty volby, to jsou taková bitva a nám potom jde o každý hlas. A když vás někdo o ty dvě, tři procenta připraví, tak to někdy bývá klíčové. A rozhoduje to o tom, jestli ta strana může nebo nemůže dělat politiku, kvůli které tady vlastně už 139 let existuje. Takže je to svízel. Já bych si přál, aby do budoucna předsedové sociální demokracie byli schopni být s námi. Já jsem si, skoro si dovolím říct jist, že Bohuslav Sobotka je ten, který tu s námi bude, a snad v tomhle ta kultura poroste a my nebudeme muset zabývat se takovými věcmi, jako se teď musela zabývat pražská organizace. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Pojďme k tomu vašemu programu nebo já se sněmu dostanu, k němu dostanu s lidmi, kteří se k nám i připojí. Jenom na začátek taková otázka. Jak se vám líbí označení Robin Hood nebo Jánošík, kterým vás častují komentátoři?

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
To někdo napsal o mně? 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Přesně tak. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
No, tak jako, tak se vztekat nebudu, protože v zásadě, v zásadě tam je něco, co asi pravda je, protože když se podíváte na to, že my jsme země, která se ..., vlastně se nám nedaří špatně. My jsme pokládání za úspěšnou zemi. Když tady přijela Angela Merkelová, rozevřela dveře, tak řekla: No Česko, to je vzor. Vás bychom měli dávat za vzor těm ostatním, akorát Česko a Německo to nevytrhne. Na druhé straně my jsme teda úspěšná země, ale podívejte se, jak vypadá život lidí. Jako najednou si připadají, že jsou docela chutí, zvlášť když se podívají k sousedům. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
A to rozebereme hned. Takže Jánošík nevadí, Robin Hood taky nevadí. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Ne, ne, ne, ale je to trošku povrchní, protože tady nejde brát a dávat. Tady jde spíš o to, že základem našeho problému je hospodářská strategie, která říká, jakým způsobem docílit toho, aby v této zemi více toho, co se tu získá, na ziscích zůstávalo a zároveň aby ti lidé z toho ve svých mzdách něco měli. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Tak a to bude přesně naše debata. Až za 50 nebo až 53 procent pracovních míst může podle šéfa poradců premiéra Vladimíra Špidly v následujících desetiletích zaniknout kvůli digitalizaci a robotizaci průmyslu. Prohlásil to alespoň na mezinárodní konferenci, která se zabývala právě transformací trhu práce kvůli tzv. čtvrté průmyslové revoluci. 

Lenka DO THI, redaktorka: 
Černé scénáře, které by mohly postihnout tuzemský pracovní trh v příštích desítkách let. Poradce premiéra Vladimír Špidla předpovídá zánik až více než poloviny pracovních míst. K extrémním odhadům se dlouhodobě připojují i odbory. Podle nich to bude 40 procent. 

Vladimír ŠPIDLA, ředitel odboru poradců předsedy vlády: 
Pokud jde o ta místa, která jsou "ohrožena", tak jsou to především čísla, místa intelektuální rutiny, která se snadno, snadno digitalizuje a naopak méně jsou ohrožena ta místa, která vyžadují vyšší city, to znamená empatii, schopnost vycházet s lidmi. 

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS: 
Naše snaha je, aby ta budoucnost znamenala taky vytváření nových pracovních míst, anebo modernizace těch stávajících pracovních míst směrem k vyšší přidané hodnotě a samozřejmě taky k využití těch nových technologií. 

Antonín ŠIMŮNEK, redaktor: 
I když některé odhady mluví o zániku až 53 procent pracovních míst, ministerstvo práce je mírní. Podle něj zmizí do dvaceti let desetina pracovních pozic. 

Lenka DO THI, redaktorka: 
To je přes 400 tisíc postů. Kvůli stárnutí populace ale podle rezortu práce zhruba stejný počet pracovních sil ubude. Podle odborníků se lidé musí připravit na to, že jiné budou hlavně požadavky a náplň práce. Stejný průběh měly ale i předchozí průmyslové revoluce. 

Miroslav LORENC, vedoucí Centra informatiky FPH, VŠE v Praze: 
Úplně vymizely práce jako například telefonní spojovatelka. Obsah práce administrativního pracovníka před dvaceti nebo třiceti lety nebo před pěti lety byl úplně jiný, než je dnes. Dřív byl požadavek na to, aby uměla sekretářka rychle psát na stroji, aby uměla těsnopis. 

Lenka DO THI, redaktorka: 
Ministerstvo práce počítá se změnou náplně u víc než třetiny postů. Plán pro nejbližší roky proto počítá třeba se zlepšením celoživotního vzdělávání nebo podporou vzniku nových pracovních míst snížením daní. Antonín Šimůnek a Lenka Do Thi, Česká televize. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
No a s námi ve studiu stále Lubomír Zaorálek. Proti němu už usedl také Pavel Bělobrádek, předseda strany a vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace. Dobrý večer. 

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/; vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace: 
Dobrý večer. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
A ve spojení jsme také se Zbyňkem Stanjurou, předsedou poslaneckého klubu ODS. Dobrý večer i vám. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
Dobrý večer z Malých Hoštic. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Pane Zaorálku, vy v tom materiálu, a je to, tuším, hned v první kapitole, téměř druhá nebo třetí věta, máte větu: Levná práce devastuje naše životy. Řekněte mi, na kolik za to mohou i minulé vlády i minulé vlády sociální demokracie, například investičními pobídkami? 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
To je, to je, ty investiční pobídky, to je podle mě složitější kapitola, protože vy můžete kritizovat to, že v té první fázi ty investiční pobídky se víc neorientovaly třeba na tu přidanou vyšší hodnotu. Jenomže když se podíváte na historii vývoje, tak zjišťujete, že to, co vlastně tady někdy bylo investováno do těch jako kdyby tzv. manufaktur, tak kupodivu bych vám mohl jmenovat celou řadu těchto provozů, které se postupem času vlastně posunuly a z těch manufaktur najednou se začaly tam objevovat investice také do výzkumu, do vývoje. Takže to vůbec není tak jednostranné a tak ploché, že by ty manufaktury byly něčím, co bylo jednoznačně jenom špatné. Ten vývoj byl složitější a vy víte, že my jsme ten charakter těch pobídek začali v určité fázi měnit a začali jsme preferovat ty výrobky a výroby s vyšší mírou přidané hodnoty. Ale také si myslím, že v tom není celá podstata toho problému, protože ta ..., a my v tom programu podle mě máme dneska rafinovanější program podpory toho, jak bojovat s levnou prací. Především proto, že ono se ukazuje, že i ty fabriky, třeba ty velké, dokonce ty transnacionální, které tady mají ty výrobky s vysokou mírou přidané hodnoty, tak tam jsou vlastně také nízké mzdy, protože vlastně je nikdo nenutí, aby byly vyšší. A náš program se opírá o to, že, a je to jedna z jeho stěžejních věcí, že chceme podpořit malé a střední podniky, české firmy, ve kterých chceme pomocí toho institutu, který bychom vytvořili, jim pomocí aplikovaného výzkumu umožnit vyrábět, modernizovat je a vyrábět jedinečné výrobky, kterými by se dostaly do těch globálních řetězců. A pokud tohle se bude dařit a také s pomocí, řekněme, té národní banky, kterou tu máme z dalších nástrojů, tak se v těchto firmách vytvoří podmínky pro zvyšování mezd a to pak by mohlo a předpokládáme bude působit i na zvyšování mezd v těch velkých podnicích, v transnacionálních. To je, zjednodušeně řečeno, ta strategie, která je základem toho našeho přístupu. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Pane Bělobrádku, tuším, že to byl Josef Středula, který tady seděl ve studiu na stejném místě jako vy a já jsem mu pokládal stejnou otázku. On říkal, že to vlastně byla trochu politická vůle, že v zásadě byla trochu politická vůle mít nízké platy, protože to byla naše konkurenční výhoda. Nedojíždí na to Česká republika nyní? 

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/; vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace: 
Já jsem byl ve čtvrtek na konferenci, kde vystoupil Günther Oettinger, bývalý eurokomisař pro průmysl a nyní pro rozpočet, a byl tam taky šéf českého Siemensu, Škodovky, pan Kysilka, bývalý guvernér, zakladatel Centrum.cz a další, a ta, ten závěr byl poměrně jednoduchý. Před těmi pětadvaceti lety to dávalo smysl, že v podstatě zanedbané hospodářství potřebovalo kapitál a know-how a mělo relativně nízkou, nízké náklady na, na pracovníky a přitom tady byli vysoce kvalifikovaní a to pomohlo poměrně rychlé transformaci. Nicméně teď už jsme skutečně o pětadvacet let dál a nyní máme skutečně nějakých deset let na to, aby se náš průmysl transformoval, modernizoval a k tomu je samozřejmě velká výzva Průmysl 4.0. Digitalizace, to je věc, která je tady už na stole a my máme jedinou šanci. Buď do desíti let, tohle je náš průmysl, a je potřeba říct, že HDP České republiky je kolem 37 procent oproti třeba 23 německým, to znamená my jsme průmyslová velmoc. A pokud to nezvládneme, tak i ty německé firmy si budou přetahovat svoji výrobu zpátky, protože to, co tady dělá relativně dobře kvalifikovaná pracovní síla za nízké mzdy, tak už budou dělat ty roboti. To znamená pro nás ta fáze, která měla svoji logiku v 90. letech i potom, tak teď musíme velmi rychle změnit. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Pane Stanjuro, fáze z 90. let, je to moment, který ještě můžeme změnit, nebo je to věc, která se v minulosti zanedbala a bude se těžko napravovat? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
Tak v roce 2017 debatovat o 90. létech a říct, jestli se dá něco změnit, nemá valný smysl. Máme se bavit o tom, aby byly vyšší čisté příjmy našich rodiny, nejenom mzdy a máte dvě možnosti. Buď budete říkat a ukazovat prstem na ty zaměstnavatele a budete jim říkat zvedněte mzdy těm lidem, oni si to zaslouží, nebo vezmete odvahu a snížíte daně a tím zvýšíte čisté příjmy. A my jsme pro tu druhou cestu. To, že náš průmysl si i se znovuobnovenou digitalizací poradí. Poradí, pokud se jim vláda, kterákoliv, do toho nebude příliš plést, nebude vymýšlet další a další nesmyslné regulace, další předpisy. To znamená musíme uvolnit prostor pro podnikání, pro inovace, věřit lidem, věřit malým a středním firmám. Mě Lubomír Zaorálek málem dojal, když říkal, že teď se budou starat o malé a střední firmy, když je celé čtyři roky vlastně dusí a pronásledují. No, tak to je trochu pozdě. Ale i tak je to dobře. Pokud to zastaví, ten tlak a otočí se a spolu s námi budou vytvářet svobodný prostor pro malé a střední podnikatele, tak oni si s tím bezesporu poradí. A já říkám pro zvýšení čistých příjmů je mnohem lepší cesta snížit daně všem, snížit daně ze závislé činnosti, daně z příjmů ze závislé činnosti, aby bylo jasné, o čem mluvím a lidé si s těmi penězi poradí mnohem lépe. Současně je dobré a my navrhujeme snížit i odvody za zaměstnance pro firmy. Tyhle uvolněné peníze mohou zase firmy použít pro zvýšení hrubých mezd. Tím pádem jsme schopni dostat do ekonomiky více peněz a udržet ekonomický, ekonomický růst. Čeho se bojím, tak to jsou taková čísla, jako říká bývalý premiér a dneska hlavní porad stávajícího premiéra, pan Špidla, který přesně spočítal, že zanikne 53 procent pracovních míst. No, to je úplný nesmysl. Taky si pamatujeme jeho výrok, že zdroje jsou, aby pak řekl, že zdroje nejsou. Nemá cenu to brát vážně takové katastrofické vize. Jsme se učili, když já jsem chodil na základní školu, jak v 19. století dělníci údajně rozbíjeli stroje, protože jim berou práci. Já myslím, že naše firmy, náš průmysl si s tím poradí, jenom jim nechat svobodný prostor, nepřejímat další a další regulace. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ano. Já dám prostor Lubomíru Zaorálkovi, který chce reagovat. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Mně to připadá trochu legrační, to, co říkal pan Stanjura, to všechno už tady přece jednou bylo. To je přesně to, co jsme slyšeli od pana Topolánka, od pana Nečase. Oni ... A mně to připadá, mě mrzí, tady mi říkali, že tady bude dneska Andrej Babiš, tak mě mrzí, že tady není. Já jsem myslel, že mu to řeknu. Mě fascinuje, když jsem se díval na program strany ODS, strany TOP a strany ANO pana Babiše, že jsem zjistil, že tam je úžasná podoba. Oni všichni mají vlastně podobný záměr. Oni sníží daně zhruba o 50, řekněme, až 100 miliard, což už je, to velice připomíná to, co jsme tady zažili, a pak si všichni úžasně především utáhnem opasky, protože zjistíme to stejné co tehdy, že nebude peníze na ..., budeme muset zavádět poplatky ve zdravotnictví, ... 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
To není pravda. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
... nebude peníze na školné, zjistíme, že není na penze jako a ta devastace veřejných služeb, kterou oni dělali, a navíc to uvolnění, o kterém říká, to je ten trickle-down effect, že to prokape k těm chudým, nic neprokapalo. Díky tomu velkému uvolnění, které oni tehdy udělali, tak se ukázalo, že ty velké firmy nedávají to do těch mezd, nedávají to do těch investic a naopak to všechno odtéká pryč. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Rozumím. Ano. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Jak je možné, že se oni z toho nepoučili? 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ano. Pavel Bělobrádek. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
To není žádná ... 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Já se omlouvám, pane Stanjuro. Hned vám dám slovo, hned vám dám slovo. Pavel Bělobrádek. 

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/; vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace: 
Ta místa, která určitě zmizí díky tomu, že dojde k digitalizaci, tak nebudou znamenat vyšší nezaměstnanost. I na té konferenci z minulého čtvrtka jednoznačně zaznělo, že tyto uvolněné kapacity naopak pomůžou v dalších dosud třeba ne úplně využitých místech, že se může rozvíjet právě sektor služeb, může se rozvíjet sektor například cestovního ruchu, tam, kde se třeba i nyní nedostává dostatek lidí. A já souhlasím s tím, že nějaké rozbíjení strojů nebo něco podobného nás nečeká. Firmy si s tím poradí, ale ne všechny. Já jsem přesvědčen, že obzvláště ty malé a střední podniky, které jsou i třeba tím koncovým výrobcem, já jsem byl minulý týden v jedné z takových malých firem a oni říkají děláme finální produkt, ale budeme mít potíže s tou, s tím přechodem, protože naše finanční možnosti jsou určité a my když si půjčíme, teďka jsou velmi nízké úroky, takže je to výhodné, ale nevíme, co se stane v budoucnosti, je to pro nás určité riziko. A je bezpochyby nutné začít u školství jako národohospodářského projektu a samozřejmě povzbudit i investici do aplikovaného výzkumu a to naše vláda skutečně udělala. Ty nárůsty, které jdou do oblasti ... 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Tak já se omlouvám ... 

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/; vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace: 
... aplikovaného výzkumu, jsou velmi vysoké. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Tak, pan Stanjura, kterému jsem slíbil slovo. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
Určitě. Tak v předchozí části rozhovoru řekl Lubomír Zaorálek, že odmítá návrat Jiřího Paroubka a teď mluvil úplně stejně jako Jiří Paroubek, stejné argumenty. Je to úplně směšné. Já řeknu jenom dvě čísla. Tato vláda, ve které sedí skoro čtyři roky Lubomír Zaorálek, loni 72 firmám, pouhým 72 firmám dala investiční pobídky ve výši 12,5 miliard. Neinvestiční dotace v soukromých firmách, neinvestiční, opakuju, ne investiční, byly 54 miliard. Jenom ty dvě položky dělají 65 miliard takřka zbytečných výdajů státního rozpočtu. Každý rok díky ekonomickému růstu dostává vláda 65 miliard navíc a tito ministři to utratí, prostě si na to zvykli, protože milují dotace, podpůrné programy, přerozdělování, místo aby si položili otázku, proč lidem berem tolik peněz a bavme se třeba o našem návrhu na snížení daní a ... 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Pane Stanjuro, já navážu, jestli dovolíte. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
... bavme se o střední, o střední mzdě, ne o průměrné, o střední mzdě a tam ta úspora dělá zhruba 12 tisíc ročně. To přece není vůbec málo, 12 tisíc ročně čistého pro střední mzdu, ne pro průměrnou, to znamená 25 tisíc korun pro pana Zaorálka, aby věděl. Navrhujeme úsporu 12 tisíc ročně, takže to k těm lidem prostě doputuje. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Já se omlouvám, pane Stanjuro, jedna věc, která by mě zajímala, protože vy jste zmínil právě moment, ... 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
Ano. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
... což je snižování daní. Vy jste řekl, že by bylo dobré jaksi pomoci všem, to znamená snížit daně. Jeden z momentů, který sociální demokracie objektivně v tom svém, v tom svém předvolebním programu má, je, že chce 98 procentům snížit, progresivní formou, snížit daně. Je to moment, s kterým vy tedy souhlasíte? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
No ne, tak nemají tam žádné propočty. Přece ještě v březnu před sjezdem představili úplně jiný daňový program. To je trochu v duchu odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil. Nebo naopak, už přesně nevím, jak to bylo v té pohádce. V březnu představili program, lidé, kteří mají 50 tisíc, měli mít vyšší daně. Dneska říkají 100 tisíc. To znamená úspěšný lékař tady má 100 tisíc. Kvalifikovaný lékař má platit větší daně? To je program sociální demokracie. Oni říkají dvě procenta, zaplatí to těm 98 procentům, ale já jsem neviděl žádnej výpočet. Já jsem viděl jejich návrh daňové reformy z března. Ten je podle mě špatný. Až předloží nový návrh, tak ho jsem schopen posoudit. Takhle nemám co posuzovat, protože podle mě to vymysleli v pátek ... 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Dobře. Já dám prostor, já dám prostor panu Zaorálkovi. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
... a ta čísla prostě nejsou k dispozici. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ano. Pan Lubomír Zaorálek. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Já myslím, že podstatné je to co jsme teď předložili ve volebním programu a tam si myslím, že ty údaje a ta čísla jsou naprosto jasná. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
No, na druhou stranu, nemáte tam, jaká to je částka, od kolika vlastně těch 98 procent počítáte. Pokud se nemýlím, tak to je někde kolem 75, 80 tisíc plat? 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
80 tisíc. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
80 tisíc. Ano. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
80 tisíc plat. Tohle je jednoznačné. Tím my plánujeme, že, a to, co bude dále zdaněné, tak to bude 32 procenty. To znamená ta suma, která je nad to, tak ta bude zdaněna 32 procenty a my předpokládáme, že touto úpravou daňovou, že přijdeme asi o ... 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Pardon. To je složená daňová kvóta nebo to je jenom čistá daňová kvóta, to znamená je to 32 procent daň. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Je to, je to tak, že těch 80 tisíc bude daněno tím způsobem, že to bude snižovat vlastně, že bude se zvyšovat příjem těch dotyčných a to, co je nad to, to bude zdaněno těmi 32 procenty 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
To znamená to, co bylo před zrušením nebo před daňovou reformou ODS. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Ano, přesně tak. A teď jde o to, že my tímhle přijdeme zhruba asi o 20 miliard ve státním rozpočtu a my zároveň plánujeme zavedení progresivní daně bank, což by nám mělo přinést asi 11 miliard, a pak je to zvýšení daně z příjmu právnických osob. Tam to máme rozloženo podle toho, jaká suma aktiv, a to nám by mělo přinést zhruba asi 12 miliard. Takže my to zhruba, já to zjednodušuju, ale zhruba je to /nesrozumitelné/. Náš návrh je fiskálně neutrální. Ale dovolte mi jednu věc ... 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Já se ale zeptám, protože ono to zaznělo, těch 80 tisíc, to je, nevím, zjišťoval jsem si, špičkový voják, špičkový lékař, špičkový IT odborník. To jsou lidi, kteří si zaslouží mít vyšší daně? 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
No, já se domnívám, že tím, že zvýšíme, že zvýšíme příjmy 98 procentům občanů, tak to skutečně je posílení střední třídy. Zatímco ta politika, kterou dělala ODS, ta je podle mě, pro střední třídu byla devastační. Jako ona totiž ... 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Já jsem se ptal na to, jestli špičkový voják, špičkový IT odborník, špičkový lékař jsou lidé, kteří si zaslouží mít vyšší daně? 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Ale podívejte se, když vy překročíte těch 80 tisíc o něco málo, tak to de facto, když si vezmete těch 32 procent, tak je to pár stovek. Teprve když máte ten plat 120, 130 tisíc, tak jsou to podstatnější sumy. Rozumíte? Protože 32 procent z té sumy, která jde nad těch 80 tisíc, tak když máte 85 tisíc, tak je to opravdu ještě pořád poměrně velice vysoké zdanění navíc. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ale ta otázka zněla, jestli tito lidé si zaslouží vyšší daně? 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
No, já říkám ... No, zaslouží, nezaslouží. Jako tady nejde o zásluhy. Tady jde o to, abychom posílili střední třídu a tady jde o to, aby ti, kteří jsou nejbohatší, se podíleli daleko víc na třeba financování veřejných služeb, protože v této zemi je to tak, že velké majetky, velké firmy nefinancují veřejné služby. A tragédie tady této politiky, kterou má ODS, TOP i strana ANO, je, že vlastně oni budou pokračovat v tom, že na bedra středních tříd půjdou celé náklady financování veřejných služeb. A víte, co je zajímavé, jak tady mluvil pan Bělobrádek o tom, že musíme řešit tu digitalizaci a pan Bělobrádek asi velmi dobře ví, že ty nástroje jsou naučit se lidi adaptovat, celoživotní vzdělávání a zároveň posílení toho sektoru veřejných služeb. Tam máme prostě velké možnosti umístit lidi. To znamená tahle devastace veřejných služeb vlastně jde úplně proti tomu řešení problému digitalizace. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Dobře, děkuju. Já dám prostor panu Bělobrádkovi. 

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/; vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace: 
Víte, existuje v matematice Gaussova křivka, kdy jsou extrémně nalevo, napravo. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Já se moc omlouvám, ale to diváci nevidí. 

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/; vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace: 
A tady je 50 procent těch lidí, kteří chtějí něco normálního a my jsme tady teďka slyšeli, jak to dělala špatně pravice a levice. Já myslím, že je důležité, jaký je výsledek. A já se domnívám, že není potřeba příliš s daněmi hýbat, že důležitější je stabilita a ty země, které prosperují, tak prosperují díky tomu, že je tam dlouhodobá stabilita i v daňové oblasti. To, co bychom měli, tak zjednodušit daně, to určitě ano, ten daňový systém. Nicméně celková kvóta, myslím si, že je rozumná a říkají nám to i naši ekonomičtí odborníci. To, co je podstatné pro, pro další vývoj toho, abychom zvládli právě investice do vzdělávání, do toho, abychom byli připraveni na to, že děti se budou umět učit. My potřebujeme, aby byl kompetentní učitel, protože dobrý učitel je základem dobrého vzdělávání a také potřebujeme, aby ti noví studenti, když vyjdou školu, tak aby byli relativně flexibilní. To, co říkal tady pan ministr Zaorálek, samozřejmě je to tak, že pokud budete příliš často hýbat daněmi a budete zvyšovat daňovou progresi, pro nás daňová progrese je možný nástroj, kde můžete zavést společné zdanění manželů, ale my jsme si poradili i bez toho progresivního zdanění, šli jsme formou slev, takže to, s čím bychom jedině chtěli hýbat, tak je jako otázka pro, pro lidovce a pro Starosty, abychom snižovali náklady nebo snižovali odvody těm, kteří vychovávají děti, s tím, že pro nás je velmi zásadní, aby nebyla tady situace, kdy lidé jsou zdaněni, a potom je jim to některým vráceno pomocí dávek v takové míře jako nyní. To znamená pokud s něčím hýbat, tak pouze v rámci slev na dani. To je podle mě rozumné. Nějaké výrazné snižování sociálních odvodů může vést k tomu, že je skutečně výpadek a vyšší platy nezajistí vláda nějakým rozhodnutím. To musí tomu pomoct skutečně především výkonnost ekonomiky, ... 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
K tomu se také dostaneme. 

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/; vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace: 
... abychom měli vyšší přidanou hodnotu ve výrobcích. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ještě jednou Zbyněk Stanjura. Nechám ho reagovat na to, co tady zaznělo. To znamená, že to byla právě ODS, která položila tu tíhu na bedra střední třídy. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
Je to přesně naopak. Ne, je to přesně naopak. Lubomír Zaorálek se tváří, jako kdyby byl v opozici čtyři roky. Já jsem mluvil o těch investičních podmínkách. Celé čtyři roky tato vláda podporuje velké, velké proti malým a středním. Vždyť tam může jmenovat jedno opatření za druhým, které, které zaváděla tato vláda. Lubomír Zaorálek se tváří, že tam není. A máme trestat špičkové lékaře a špičkové IT odborníky. On říká 32 procent, ale to je ze superhrubé mzdy. To je skoro 50 procent z hrubé mzdy. To znamená z tisíce tisíce korun navíc, které, které ten člověk vydělá svojí aktivitou, tím, že je skvělý ve svém oboru, zaplatí daň z příjmu skoro 500 korun a ještě k tomu zaplatí 11,5 procenta zdravotní a sociální. Takže z tisíci korun zbude tři sta a pro Lubomíra Zaorálka je to spravedlivé. Ty lidi vyženeme do zahraničí. Pokud mluvíme, že chceme získat, zachovat kvalitní odborníky v České republice a získat naopak špičkové pracovníky ze zahraničí, aby třeba pracovali ve vývojových odděleních v našich firmách, tak jim musíme nabídnout dobré a to znamená nízké a jednoduché daně a ne, že je budeme vyhánět progresí. Takže to strašení, které říká, pan Zaorálek říkal onehdá, stěžoval si že, že členové nečtou program socdem, tak já bych mu doporučoval, aby si přečetl náš program nebo dneska můj článek dneska v Euru, kde říkám, kde ten výpadek se dá v pohodě ušetřit. Ne tím, že omezím veřejné služby, ale tím, že omezím nesmyslné dotace, neinvestiční dotace privátním podnikům, investiční pobídky. Říkám, jenom loni 65 miliard. Tak to ať mi vysvětlí pan ministr Zaorálek, proč těch 60 miliard, 65 miliard takhle, takhle utratili, protože je neinvestovali do veřejných služeb? 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ano. Já mu dám prostor. Lubomír Zaorálek. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
Proč se starají jenom o státní zaměstnance. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Prosím. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
My říkáme, že se má snížit daň ze závislé činnosti pro všechny zaměstnance, nejenom ... 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Rozumím. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
... pro státní, ale pro všechny. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Rozumím, rozumím. Teď dám prostor ... 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
A oni se starají jenom o těch 10 procent státních zaměstnanců. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Pane Stanjuro, rozumím. Děkuju. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Pokud si vzpomínám, tak když tato vláda nastupovala a odcházela vláda pana Nečase, tak tady byla ekonomická situace taková, že to vypadalo, že Česká republika ztratila veškeré tempo. Jako to ... 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
No, ale čím to bylo, pane Zaorálku? Bylo to také jaksi situací na ekonomických trzích. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Já se obávám ale, že tahle vláda, která tady byla, se velmi významným způsobem podílela na tom, že ten dopad na Českou republiku byl ještě daleko tvrdí díky velice nerozumné politice utahování opasků, která byla, jak se ukázalo, neproduktivní. Dokonce dneska už se ví, nejenom v České republice, ale i v jiných zemích, ale v České republice jsme byli mistři a ... 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Dobře, ale ta otázka, abyste jí rozuměl dobře, je, kde je těch 65 miliard? Proč jste je neinvestovali? 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
No a výsledek naší politiky a výsledek naší politiky je, že se ta nálada v této zemi daleko zlepšila, že tady máme dneska rekordní nízkou nezaměstnanost, že dneska v této zemi zavládla, a my jsme vlastně hodnoceni jako jedna, v tom prostoru střední, východní Evropy, nejúspěšnějších zemí. Takže když pan Stanjura se takto rozčiluje nad těmi poměry, které tady jsou, tak ať si to srovná s tím stavem, kterou tu zemi oni nám předávali. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ještě jedna věc, která zazněla a řekl to tady pan Bělobrádek. Hned se k vám dostaneme. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
/Nesrozumitelné/ vstupovat do vlády. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Dobře, velmi stručná reakce. Pane Stanjuro, prosím. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
Tak v okamžiku 2013, který tak kritizuje ministr zahraničí, tak jsme měli pátou nejnižší nezaměstnanost. Já souhlasím, že to není první, ale pátou z 27 nebo 28 členských států. To je špatné číslo, pane ministře, pátá z 27 nebo 28? To nebyla taková kritická situace, jak vy ... 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Tak děkuju za řečnickou otázku. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
... jak vy říkáte. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
/Nesrozumitelné/ ekonomický růst ... 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Tak já už na ni nenechám reagovat. Pavel Bělobrádek tady řekl jednu věc a to je moment, že průměrná mzda nebo vyšší platy, že se nedají nařídit zákonem, že se nedají zařídit politicky. Vy chcete průměrnou mzdu v roce 2022 40 tisíc korun. Sám víte, že to prostě politik zařídit nemůže. Dokonce jste sám řekl, že jste byl trochu na vážkách, jestli vaši ekonomičtí experti v Lidovém domě nemíří příliš vysoko. Proč to dáváte do předvolebního programu, když víte, že to záleží na stavu ekonomiky, nikoliv na nějakém politickém rozhodnutí. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Ne, ty, to, co jsem říkal, bylo jenom to, že samozřejmě ne všechny faktory můžeme ovlivnit. Ale domnívám se, že ten cíl je v něčem reálný a uvědomte si, v jaké situaci my jsme. Jako vy říkáte 40 tisíc, že to je moc, průměrná mzda, ale podívejte se, kolik to je, 1500 euro? Podívejte se, jaké jsou dneska průměrné mzdy v Německu, v Rakousku, u našich sousedů. Vždyť to je nedůstojné. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ano, ale ty také rostly nějakým jiným způsobem a u nás ty platy také rostou nějakým jiným způsobem. Tam je otázka, jestli, když to říkáte, vy jste schopni zařídit takový extrémní a enormní nárůst. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Samozřejmě těch nástrojů v tom programu máme celou řadu. Jeden z těch klíčových je, že oproti straně ODS a TOP máme skutečně hospodářskou strategii a máme způsob, jak chceme pomoci modernizaci českých firem, malých a středních, docílit toho, že se skutečně podaří ty mzdy zvyšovat. Máme tam nástroje, jako je zvyšování minimální mzdy, máme tam prostě celou řadu věcí, to znamená to není tak úplně, můžeme posilovat platy zaměstnanců ve státním sektoru, takže to není úplně tak, že by vláda nemohla. Naopak, já se domnívám, že dokonce dneska je povinnost vlády, aby tento nedůstojný stav se snažila změnit, a aby především odstranila ty nemožné poměry, že v České republice máme velké podniky jako třeba banky, které mají zisky na úrovni 13 procent, když víme, že banky v Evropě mají průměrné zisky 5. To znamená někteří si tady opravdu, jak jsem to tady říkal na úvodu, pro některé je to daňový ráj a pro druhé, ty se tady daňově dusí. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ano. Pavel Bělobrádek. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Tuhle nespravedlnost prostě musíme změnit. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Tak, tečka. Děkuju. Pavel Bělobrádek. 

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/; vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace: 
Naše hospodářství musí mít daleko větší skutečně nepoměr mezi těmi malými a středními podniky, než má v současné době. To máme tak skoro 50 procent a třeba v Německu je to výrazně ve prospěch malých a středních firem, které dokážou daleko rychleji a efektivněji zvládat i eventuální výkyvy na trhu a poradí si s nimi i společnost, když zkrachuje menší firma, tak se to dá samozřejmě vyřešit v rámci toho regionu. Druhá věc je, že skutečně potřebujeme podporovat takové výroby, které mají vysokou přidanou hodnotu a finální výrobek. To některé firmy zvládnou a nemyslím si, že je nezbytně nutné platit za to všem firmám, ale je potřeba jim vytvořit, za prvé prostředí a za druhé jim pomoci v některých přechodových fázích. Především tím, že skutečně tady bude špičkový aplikovaný výzkum s tím, že ta spolupráce mezi podniky a mezi výzkumnými, výzkumnými organizacemi bude daleko větší a my takto máme i nastaven nový systém hodnocení, který vláda schválila, a pro nás je zcela zásadní si uvědomit, že daňové změny nemohou zvýšit kupní sílu jen tak samo od sebe. My se domníváme, že ani progrese, i když my tady takovou skrytou progresi díky té přirážce máme, v zásadě dvě pásma, ale myslíme si, že je to nastaveno relativně rozumně a zase na druhou stranu výrazně snižovat daně nebo výrazně snižovat odvody, to si taky nemyslíme, že je správné. Máme tady před sebou důchodovou reformu, která se, bohužel, nedala realizovat, protože nebylo vůbec žádná shoda napříč politickým spektrem, ani v rámci koalice jsme se neshodli, a my budeme potřebovat mít nějaké peníze. A naopak, já souhlasím s tím, že musíme efektivněji nakládat s veřejnými prostředky, to ano, ale potřebujeme také mít na ty reformy, která nás čekají, digitalizace Česka, potřebujeme výrazně posílit právě přechod našeho průmyslu, potřebujeme také vyřešit důchodovou reformu. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Právě proto to snižování daní je vlastně obrovsky riskantní a to by vlastně neumožnilo vůbec se připravit. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Tak. Já dám prostor ještě Zbyňku Stanjurovi se stejnou otázkou v zásadě, jestli se dá nějakým způsobem politicky motivovat prostředí tak, aby v roce 2022 byl průměrný plat 40 tisíc korun? 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
tak poctivá politika, kterou my se snažíme dělat, neslibuje něco, co není schopen politik zařídit. Ono to může být a nemusí, ale bude to navzdory kterékoliv vládě. Taky záleží, jaká bude inflace. Jestli bude inflace 2 procenta nebo 15 procent. Takže to je vystřelené číslo, které neumí žádná vláda, už vůbec ne levicová, zařídit. Ale my máme jiné nástroje. Pokud mluvíme o tom, že chceme podporovat inovace, tak my navrhujeme například zvýšit daňové odpisy pro malé a střední podniky za investice do výzkumu, inovací, tak, aby to bylo pro ně atraktivní, aby, aby nemusely platit daně, ale tyhlety prostředky mohly do této oblasti, oblasti věnovat. To je ta správná podpora, nižší daně, ne nové dotační programy, že se sejde rada moudrých někde na ministerstvu, budou se psát projekty a někteří budou rozhodovat ten podpoříme, ten nepodpoříme. Naopak, musíme snížit byrokracii, protože zejména ty malé a střední firmy zatěžuje. Zeptejte se, pan ministr Zaorálek ať se zeptá v malé a střední firmě, kolik musí vyplňovat účetní hlášení, kolik času věnuje podnikatel. Já když jsem mluvil, mluvil jsem o tom ve sněmovně, že malý minipivovar, který má 10 zaměstnanců, tráví kontrolami 45 pracovních dnů v roce, 27 kontrolních institucí. To jsou všechno věci, které odvádí, které odvádí naše podnikatele od toho, aby se věnovali inovacím, výzkumu, aby mohli více investovat do mezd. To znamená pokud budou mít nižší byrokratické náklady, budou mít peníze, jak mohou zvýšit /nesrozumitelné/. Pokud navrhneme snížit odvody o 2 procenta, tak to není žádná revoluce. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Tak já tomu rozumím. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
Ale v sumě je to 27 miliardy a ty by mohli ... 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ano, pane Stanjuro, rozumím tomu. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
... zaměstnavatelé použít pro zvýšení platů. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Tak, jedna věta, pane Bělobrádku. 

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/; vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace: 
Co se týká daňově uznatelných nákladů na vědu a výzkum, tak finanční správě je nechce moc uznávat, protože je používán jako daňová optimalizace a my jsme tady měli minulý týden rakouskou delegaci a chceme navrhnout, aby byla povinnost zpětně reinvestovat tyto uznané náklady zpětně do vědy a výzkumu, aby se to nemohlo obcházet. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Tak to byla odpověď a, pane Zaorálku, poslední věta. Jenom jedna jediná věta. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Já bych chtěl říci, že to, co děláme, to není žádný experiment. Fraunhofer-Institut v Německu, to je ten, se kterým my spolupracujeme právě na tom programu modernizace malých a českých firem a v Německu to funguje výborně a my to chceme aplikovat v Česku. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Tak. Já vám, pánové, děkuju, že jste byli se mnou v Událostech, komentářích. Děkuju hlavně panu Stanjurovi, že byl s námi na vstupu. Děkuji panu Bělobrádkovi. Děkuju i Lubomíru Zaorálkovi. 

Lubomír ZAORÁLEK, volební lídr; ministr zahraničí /ČSSD/: 
Taky děkuju. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Děkuju, že jste byli se mnou, pánové. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/: 
Taky děkuji. Na shledanou. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Mějte se hezky. Na shledanou. 

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/; vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace: 
Na shledanou. 
 

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS