5. června 2017

Není kouře (bez ohně) 

(Novinky.cz) Tak nám v pátek večer konečně rodiny s dětmi, co dříve nemohly kvůli kouři, zaplnily venkovské hospody. Nebo to bylo maličko jinak? Že hospody zely vevnitř prázdnotou. Že totiž bohatí lidé a poslanci, kteří už spousty let chodí do nekuřáckých luxusních restaurací, aby si neponičili oblek – zaútočili ve jménu „dobra“ na lidi chudší a zakázali jim část jejich dosavadního života. Dát si pivko, cigárko, pokecat a zahrát si třeba mariáš. Že hodně dalších malých hospod, bufetů a podobně zavře. Pokud tedy už nezavřely kvůli EET.

 
Argumentace pro zákon je dvojího druhu. Zaprvé kouření není zdravé a smrdí to a tak dále. Tomu rozumím, jsem celoživotní zapřisáhlý nekuřák vyhledávající nezakouřené prostředí. Akorát to není žádný argument pro to nakazovat Frantovi v jeho vlastní hospodě – jaká tam má mít pravidla, klientelu a tak dále.
 
Na to vám řeknou, že hospoda je „veřejný“ prostor. Není. Hospoda je něčí majetek. Žádný zákon vám neukládá, že musíte chodit do hospody a jak se tam máte dlouho zdržovat. Naproti tomu třeba škola je úplně něco jiného – tam jít musíte, protože je povinná školní docházka.
 
Když stát zakáže kouřit v úřadech, na poštách, na vládě a tak dále – je to zcela v pořádku. Jsou to jeho úřady. Podobně jako je Franty na vesnici ta hospoda.
 
Václav Klaus ml.

expert ODS pro školství