25. května 2017

Interpelace na premiéra ve věci poplatků za účast ve výběrových řízeních

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Petra Bendla na premiéra Bohuslava Sobotku ve věci poplatků za účast ve výběrových řízeních.

 
Petr Bendl:
Vážený pane premiére, množí se záležitosti, že pokud se nějaká konkrétní osoba přihlásí o státní zakázku, je přinucena zaplatit poplatek a ten nedostane zpátky v případě, že nevyhraje v daném výběrovém řízení. Například Ministerstvo životního prostředí přes několik serverů organizuje státní veřejné zakázky a ti, kteří se o tyto zakázky hlásí, musí zaplatit tisíce korun jenom za to, že se přihlásí. Nejde o žádnou formu kauce, která je běžná v systému výběrového řízení či bankovních záruk.
 
Chci vědět, zdali je toto ministerstvo, myslím tím Ministerstvo životního prostředí, jediné, jakým způsobem k takovýmto závěrům nebo k takovémuto zprostředkování zakázek jednotlivá ministerstva došla, zda si myslíte, že to je férové jednání, a jestli to náhodou není v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Protože to samozřejmě omezuje podnikání podle mě nelegitimním způsobem a komplikuje šanci přihlásit se do více výběrových řízení a ucházet se o státní zakázky. Děkuji vám.
Petr Bendl

poslanec PČR