29. května 2017

S Babišem do vlády nepůjdeme

(www.blesk.cz) Předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro Blesk.cz odmítl, že by mohl po volbách vládnout s hnutím miliardáře a předsedy ANO Andreje Babiše. Babiš čelí podezření z krácení daní a ovlivňování novinářů, kteří pro něj pracovali, sám je ale odmítá. Stejně tak není pro ODS partnerem ani KSČM, dodal šéf podle preferencí nejsilnější pravicové strany v Česku.

 
 
Ve vaší kampani se objevuje heslo „poctivá strana“. Nebojíte se, že to opět spustí vlnu kritiky směrem k minulosti ODS?
 
Ne, to se vůbec nebojím. Několikrát jsme řekli, že jsme strana, která je poučena z minulosti, a právě proto jsme dobře připraveni na budoucnost. Nabízíme rozumnou budoucnost. Lidé vidí, že náš program, který směřuje k nižším daním a vyšším příjmům, k tomu, aby tady bylo méně byrokracie a více svobody, že ten program je garantován osobnostmi, které mají důvěru lidí.
 
Jste ochotný do kampaně zapojit rodinu, osobní záležitosti, tak jak se to v poslední době děje u vašich konkurentů?
 
O zapojování rodiny do kampaně příliš neuvažuji, ale před minulými krajskými volbami mě veřejně podpořila moje manželka. Předpokládám, že něco takového udělá i před těmito volbami.
 
Každopádně vás asi neuvidíme doma mazat si chleba… (Andrej Babiš krájel chleba ve videu hnutí ANO z posledního dne ve funkci ministra financí, pozn. red.)
 
To mě teda neuvidíte. Poctivá politika je taková, kdy vám politická strana předloží program, řekne vám konkrétně, co pro vás udělá, a pak to udělá. To, že to někdo doplňuje nějakými koncerty, rozdáváním koblih a podobnými věcmi, to vám lepší život nepřinese. Myslím, že lidé nechtějí, aby je politici bavili, na to jsou tady jiní. A herci to umí lépe než politici. My chceme, aby v době ekonomického růstu z něj lidé něco měli. Proto nabízíme konkrétní snížení daní. Všem lidem o sedm procent čisté mzdy každý měsíc víc.
 
Připouštíte si, že ten profesorský projev, kterým působíte, může být i vaše minus?
 
Ať si každý odpoví, koho by chtěl mít za partnera třeba pro svou dceru. Jestli by chtěl mít toho, kdo přijde do hospody, tam pobaví hospodu, opije se a nic z toho druhý den nebude. Nebo třeba pana doktora, který možná není tak zábavný, ale dělá poctivou práci, lidé si ho váží a je dobrým otcem rodiny. Myslím, že tak lidé mohou uvažovat i v politice. Já ze svého profesorského projevu obavy nemám. Lidé mi rozumí, rozumí mi dost dobře. Nepovažuji slušnost a vzdělání za nevýhodu.
 
Na Pražském hradě leží demise ministryně školství Kateřiny Valachové. Jako jeden z jejích předchůdců, jak hodnotíte její působení v resortu?
 
Paní Valachová přinesla do té funkce spoustu energie a nápadů. Většinu z nich bohužel špatných, které neprospívají ani školství, ani budoucí vzdělanosti našich dětí. Těch příkladů bych mohl uvést celou řadu. Místo, aby se řešila pamlsková vyhláška a podobné nesmysly, tak bychom se měli zabývat třeba tím, jaké mají být znalosti dětí, když odcházejí z deváté třídy.
 
Přesto. Je pět měsíců před volbami. Nebylo by lepší, kdyby dovládla?
 
Na to mohu říct jediné. Budeme mít 16. ministra školství od vzniku samostatné České republiky. A to nepočítám ty, kteří tam byli velmi krátce. Když se podíváme do sousedních zemí, v Rakousku a Německu za tu dobu se jich vystřídalo šest. Jaká může být koncepční politika, co může ten ministr udělat, když je ve funkci v průměru jeden a půl roku?
 
Na plénu Evropského parlamentu se bude diskutovat nezávislost českých médií v souvislosti s Andrejem Babiše. Velmi to řeší také v Německu. Můžete za sebe a ODS jasně říct, zda jste ochotni jít s Andrejem Babišem po volbách do koalice?
 
S Andrejem Babišem ne. Andrej Babiš podle mě nemůže být v žádné vládě. Nedokázal vysvětlit některé otázky, které se týkaly dluhopisů. Andrej Babiš, který má pořád nejasnosti kolem Čapího hnízda. Ale hlavně Andrej Babiš, který na nahrávkách, ze kterých žádnou radost nemám, v podstatě zcela jasně úkoluje média proti svým politickým soupeřům. Navzdory tomu, že veřejnosti tvrdil, že do svých médií nebude zasahovat. Tedy veřejnosti lhal. to je něco, co ho diskvalifikuje z účasti ve vládě.
 
I v případě, že by vám nabídl post vicepremiéra?
 
I v takovém případě. Já nepůjdu do něčeho, čemu nevěřím. Jen proto, abych měl nějakou funkci. Odmítl jsem pokračovat ve své ministerské funkci, nepřijal jsem nabídku být ve vládě Jiřího Rusnoka. Protože jsem nevěřil v to, že je sestavena v souladu s demokratickými pravidly hry, že to nebude vláda Miloše Zemana.
 
Andrej Babiš, než odešel z ministerstva financí, připravil státní rozpočet, alespoň tedy rámcově. Co by se muselo stát, abyste takový schodek podpořili?
 
Nic. Věřím, že se stane něco jiného. Že získáme co nejsilnější mandát od voličů a rozpočet přepracujeme. Toto není možné. Ten rozpočet považuju za nehorázný. Dá se sestavit úplně jinak. Neinvestuje se do silnic, dálnic dostatečně, do vzdělání, do výzkumu, do toho, z čeho by byl v budoucnosti přínos pro všechny. Místo toho se tady peníze rozdělují, navíc vybraným sociálním skupinám, ak má zrovna Andrej Babiš nebo Bohuslav Sobotka názor, že tihle lidé ho budou volit, tak jim přidává. To je přece špatně.
 
S kým vy byste se chtěl racionálně bavit po volbách o sestavení případné vládní koalice?
 
Pokorně čekám, jak rozhodnou voliči. Moje priorita je jasná, preferoval bych vládu středopravých, pravicových stran. Vládu, která by přestala rozhazovat a zatěžovat novými a novými povinnostmi.
 
S kým byste tohle mohli prosazovat?
 
Nechci dělat koalice, dokud nevíme, kdo v Poslanecké sněmovně je a kdo je jak silný.
 
Pokud ale říkáte, že s ANO to pro vás není varianta a u ČSSD o tom také pochybuji, tak kdo je pro vás „hratelný“?
 
Všechny strany, které nejsou socialistické, populistické a extremistické. To je podle mě jasná odpověď.
 
Považujete za extremisty komunisty?
 
Ano, to je strana, která pro ODS nepřipadá vůbec v úvahu.
 
Jste případně připraveni strávil další čtyři roky v opozici?
 
Já jsem připraven převzít odpovědnost a vládnout. Nemůže pokračovat vláda sociálních inženýrů s populisty, nemůže pokračovat tohle projídání našeho růstu, který nezpůsobila vláda, ale lidé.
 
Co říkáte na studii Světového ekonomického fóra, která říká, že by lidé ve vyspělých státech měli chodit do důchodu nejdříve v 70 letech?
 
Důchody jsou problém pro každou společnost, která nemá dostatečný populační rozvoj. My k tomu přistupujeme následujícím způsobem - zavedeme, že kdo pracuje, může dát jedno procento ze sociálního pojištění, které odvádí, přímo svým rodičům nebo prarodičům. To je jasná nabídka na zlepšení situace seniorů a současně posilování rodinné politiky.
 
Petr Fiala

předseda strany