18. května 2017

Zpráva z Marsu: Babiš slibuje obcím a městům vlastní ministerstvo

(www.ods.cz) Andrej Babiš na dnešním sněmu Svazu měst a obcí představil jeden ze svých snů. Chce vybudovat ministerstvo veřejného financování, kam by starostové chodili žádat o peníze na své projekty.

 
„Starostové žádné takové ministerstvo, kam by chodili klečet a prosit o peníze, nepotřebují. Správným řešením je zvyšovat daňové příjmy obcí. To totiž nevyžaduje žádný zbytečný byrokratický aparát. Místní samosprávy pak budou moci samy nejlépe rozhodovat o tom, co je nejdůležitější vybudovat,“ uvedl Martin Kupka, místopředseda ODS a starosta Líbeznic.
 
„Andrej Babiš svou náturu nezapře. Chce všechno centrálně řídit a plánovat. Proč by mělo ale ministerstvo nákladným způsobem rozhodovat o tom, co kde v obcích a městech vyroste. Správné je naopak množství dotací a přerozdělování omezovat a obcím zajistit více autonomních prostředků, o kterých si budou rozhodovat samy. Chceme také vědět, kolik úřednických míst by mělo podle dnešních slibů Andreje Babiše zaniknout. Doposud jeho vláda jen státní aparát zvětšovala,“ doplnil Jan Skopeček, poslanec a ekonomický expert ODS.
 
„Vznik dotačního ministerstva by byl definitivním potvrzením omezení pravomocí a svobodného rozhodování obcí a je v přímém rozporu s principem zastupitelské demokracie. Andrej Babiš opět potvrdil, že fungování obcí nerozumí. Pravděpodobně by byl nejraději, kdyby každý starosta měl implantován čip, ten by Andreje Babiše informoval o každém starostově kroku s tím, že by dotační ministerstvo rozhodovalo o tom, jaké ty kroky budou,“ dodal předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.