14. dubna 2017

Krnáčová, Airbnb a terorismus - když něčemu nerozumí, tak to „prostě“ zakážou

(iDNES.cz) Ve světle bezpečnostní situace v Evropě musí politici přemýšlet, jak zajistit bezpečí občanů. Jenže někdo dělá reálné kroky a někdo jen plácá nesmysly. ODS podniká reálné kroky, jako je například návrh na zvýšení výdajů na obranu o 10 miliard nebo podpora práv legálních držitelů zbraní.

Oproti tomu pražská primátorka se rozhodla bezpečnost a „boj s terorismem“ řešit omezováním služby Airbnb, kde lidi mají možnost pronajímat svůj byt. To je přeci absolutní nesmysl. Podobné služby tzv. „sdílené ekonomiky“ nemá smysl zakazovat, protože jich bude s rozvojem technologií přibývat čím dál víc a jsou v podstatě nevyhnutelné. To bude Krnáčová zakazovat i sdílení aut mezi obyvateli města? Nebo půjčování si nářadí? Nebo snad zakáže spolujízdy, které např. hojně využívají dojíždějící studenti?

Naopak je potřeba nastavit stejná pravidla pro všechny. Pro tradiční odvětví i nově vznikající oblasti, tj. i sdílenou ekonomiku. Jedině tak se zajistí na trhu pro všechny férové výchozí podmínky, kdy např. i krátkodobý pronajímatel bytu zaplatí stejně jako hotel poplatek městu či bude povinně registrovat návštěvníky.

Následující roky nás čeká obrovské množství výzev, které je potřeba řešit koncepčně, s rozvahou a dlouhodobým smyslem, ne hned zakazovat první projevy nových služeb. Vládnoucí garnitura na celostátní i pražské úrovni nebyla schopna ani začít formulovat řešení a pražská primátorka evidentně nerozumí ani „smart city“, o kterém tak ráda mluví, ani sdílené ekonomice.

Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí
uvolněná místostarostka městské části