29. března 2017

ODS: Brexit má být příležitostí ke skutečným reformám Evropské unie

(www.ods.cz)

„Odchod Velké Británie z EU není překvapením. Dobrá zpráva to není, ale je to realita. Nejdůležitější teď ale je, aby EU vyjednala s Velkou Británií co nejlepší podmínky budoucí spolupráce, neboť je to i v našem bytostním zájmu. Na britských ostrovech našla řada českých občanů pracovní uplatnění a především je to pro nás mimořádně důležitý exportní trh. Velká Británie odchází z EU, ale zůstává součástí Evropy," uvedl předseda ODS Petr Fiala a dodal: „Neméně důležité je, aby se brexit stal pro EU příležitostí ke skutečným reformám, jinak nemá do budoucna šanci na životaschopnou existenci. Pro Českou republiku je klíčové, aby toho využila k právnímu a politickému zakotvení svých dlouhodobých zájmů v EU, např. vyjednáním výjimek v některých oblastech společné politiky."

„Oznámení o odchodu Velké Británie z Evropské unie je historický okamžik. Unii poprvé opouští silný a úspěšný člen, což by mělo vést především k důkladné sebereflexi o dalším směřování sedmadvacítky. Je vyloučeno, aby Brusel v dalších letech zneužil brexit k dalšímu utahování šroubů centralizace unie. Nesdílím představy bruselských elit, že Británii je nutné za její rozhodnutí pokutovat a trestat. V zájmu všech evropských států a zejména České republiky je naopak pokračování co nejtěsnějšího partnerství s Londýnem, zejména v obchodní a bezpečnostní oblasti. Náš export je výrazně orientován na Západ a naše firmy jsou subdodavateli významných vývozců do Británie. Životně důležitá je pro nás také transatlantická vazba, kde bude Spojené království i nadále figurovat jako most mezi Spojenými státy a Evropou,“ dodává europoslanec Jan Zahradil.