20. března 2017

Když něco umře a nic se nenarodí

(Novinky.cz) V přírodě funguje přirozený koloběh, něco se rodí, něco umírá. Ve zdravém hospodářství také. Musíte ho sledovat jako film, nikoli jako fotku. Slabí a příliš drazí umírají, jejich místo zaujmou jiní. Někteří rychle rostou, stanou se velkými. Pokud je tedy normální stav a funguje kapitalismus (na tohle slovo hodně lidí vidí rudě, ale je to ekonomický systém, který přinesl lidstvu největší bohatství v dějinách). Největším nepřítelem kapitalismu jsou vlády, lobbisté, kartely atd.

Jak trefně řekl kdysi můj milovaný americký prezident Ronald Reagan, „vládní politika k hospodářství se dá shrnout následovně. Pokud se to hýbe, zdaňme to. Pokud se to stále hýbe, regulujme to. Pokud se to už nehýbe, dotujme to“. Tak dnes k těm regulacím a buzeracím.

Bohatství země vzniká z iniciativy svobodných lidí, kteří při tom sledují vlastní zájem (zbohatnout), ale spolu s nimi bohatne i celá společnost. Z každé transakce. Třeba když si u pekaře koupíte chleba za třicet korun. Vy si ceníte toho chleba více než třiceti korun (máte hlad nebo chuť) – obchod je pro vás výhodný. Pekař si cení více vašich třiceti korun než chleba, protože jich vyrobil stovky (třeba po desetikoruně za kus) a prodat je chce. Oba jste zbohatli. Jinak by se žádný obchod na světě nikdy neuskutečnil.

Když malý pekař utýraný regulacemi a kontrolami zavře – společnost trochu zchudne.

Václav Klaus ml.

expert pro školství