19. března 2017

Partie

(TV Prima) Hostem nedělního diskusního pořadu TV Prima byl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

 

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout v archivu TV Prima.


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Dobré nedělní dopoledne. Za malou chvíli odehrajeme první tahy v dnešní Partii. Jejími hlavními aktéry jsou za KDU-ČSL Jan Bartošek, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny. Dobrý den.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Pěkné dopoledne.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A za opoziční ODS Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu. I vám dobrý den.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý den.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Představenstva KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí jednala v pátek a v sobotu v Lipnici nad Sázavou o vytvoření volební koalice. Včera odpoledne o tomtéž jednala KDU-ČSL na celostátní konferenci. Dohoda je na stole a tak do nejbližších voleb půjdou na jednotlivých kandidátkách do boje členové KDU-ČSL a STAN. V 8 krajích bude lídrem lidovec. V 6 zástupce STAN. Včera večer jste jednali, hlasovali o této koalici. Bylo to dost těsné, 39 pro spolupráci, 31 proti. To nevypadá jako úplné nadšené vítání koaličního partnera?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Rokovali jsme několik hodin. Samozřejmě padaly tam zásadní argumenty, proč jít, nebo proč případně nejít do té koalice. Hlasování proběhlo, bylo to hlasování většiny. V tento moment je potřeba respektovat to rozhodnutí. A napnout síly, abychom udělali dobrý výsledek a měli jsme aspoň 15 procent.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Když ještě zůstanu u toho, u toho velmi vyrovnaného hlasování, není to třeba důkaz o oslabení pozice vašeho předsedy?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Takto to vůbec nečtu. Je samozřejmé, že v krajích, kde jsme silní, jako je Morava, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj, samozřejmě ta potřeba s někým jít není tak silná, jako například v krajích, kde lidovci nemají tak silnou členskou základnu a zastání. Samozřejmě ta vzájemná spolupráce není pouze o tom, abychom měli 15 procent, ale o celkové politické atmosféře v České republice, protože to, co je zcela zásadní, je, že když máte 6 procent, tak politikům můžete realizovat pouze do určité míry a prosazovat program. A když máte 10-15 procent, tak je to samozřejmě jiná síla. A úměrně tomu, jak se potom budou skládat koalice po volbách, tak je důležité, abychom měli také sílu prosadit náš program.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Říkal jste, že nečtete jako oslabování pozice vašeho předsedy, ale přeci jenom, čekali jste třeba, že ty síly ve vaší straně uvnitř jsou takto vyrovnané?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Před včerejším jednáním proběhla celostátní konference v Brně, kdy 86 procent všech delegátů celostátní konference řeklo: milé předsednictvo, vyjednávejte a představte nám podmínky, za kterých vyjednáte tu spolupráci. Včera byla představena vzájemná spolupráce. Znovu říkám, promítla se do toho určitá opatrnost krajů, které si myslí, že bychom měly jít samy. Na druhou stranu, a o tom je demokracie, jestliže většina rozhodne, tak holt prostě takový je závěr. A na předsedovi je v současné době především to, aby dokázal kvalitně zvládnout kampaň, abychom dokázali mít víc jak 10 procent, a to je výsledek, který bude rozhodovat.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Vyrostla vám volební konkurence. Jak se na tuto nově vzniklou koalici dívá ODS?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Na to není jednoduchá odpověď, protože když řeknu, že to vítám, tak mohu být obviněn z toho, že to není upřímné. Když řeknu, že to mohu považovat za riskantní podnik, tak zas někdo může říct, že se toho bojíme. Já myslím, že to je výsostné rozhodnutí našich politických konkurentů. My nemáme rádi, když někdo komentuje naše vnitrostranické kroky, tak já nebudu říkat, zda je to dobře nebo špatně. Možná jenom dvě poznámky, ať to není úplně neutrální, tak za tu dobu vyjednávání jste ztratili podporu 30 procent vašich členů, aspoň toho orgánu, vy jste říkal, že jste měli 86 procent, nám řekla, že to je jedna, když jste přinesli výsledek jednání, tak jestli jsem to dobře četl v médiích, 55 procent, já jsem to nepočítal. A co mi přijde na tom trošku zvláštní, je, že koalici vytváří jedna vládní a jedna opoziční strana. A ještě říkají, že mají stejný program. No, já jsem ty 3 roky nebo 3,5 roku v Poslanecké sněmovně ten pocit neměl, ale to je všechno. Zbytek je na naší politické konkurenci, my se soustředíme na sebe, na svůj program. Já myslím, jsem zase dneska slyšel procenta, když sečtu za poslední týden, kolik procent získaly jednotlivé kandidující subjekty, tak bych řekl, že ať bude volební účast jakákoliv, tak voliči rozdali tak mezi 140 a 150 procenty hlasů. Když to tak posčítáte, jak se každý...My se soustředíme na program, my už vlastně měsíc jezdíme po republice, myslíme si, že v politice máme vrátit obsah, že politika vznikla pro to, a bychom zastávali programové hodnoty a přesvědčovali voliče, to je mnohem podstatnější, než neustále počítání, kolik je hranice pro vstup do sněmovny, kdo ujal 101 a kdo bude mít 99.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
To samozřejmě nechme potom na výsledek až voleb. Mě zaujalo, jak jste říkal, že vlastně koalice jedná vládní a jedna opoziční strana. Jak moc jste museli ohoblovat vaše programy a najít tu společnou cestu se Starosty a nezávislými?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Je potřeba si uvědomit, že hnutí Starostové nemohlo rozvázat spolupráci s TOP 09 do konce loňského roku, už z toho důvodu ta spolupráce se začala definovat po novém roce nebo na konci loňského roku. Z našich programových priorit tam vidím velké shody, protože jsou to Starostové, jsou to lidé, které známe z praxe a při vyjednávání jsme jasně řekli, že jsou určité základní pilíře, z kterých lidovci nikdy nesleví a je to jedna z podmínek naší spolupráce. To znamená, jasné zacílení na podporu rodin, otázky bioetiky a další. Starostové řekli, že to je pro ně akceptovatelné. A samozřejmě otázka programu je pro nás naprosto klíčová. V tento moment vzniká na politické scéně nový subjekt, který jednoznačně říká, že je proevropský, který říká, že naše spojenectví je v Severoatlantické alianci, který říká, je to standardní demokratická strana, a to je, myslím si, zajímavá volba pro voliče.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Vy jste říkal, že, že...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já se omlouvám, žádný nový subjekt nevzniká, vy jste přece odmítli myšlenku vzniku nového politického subjektu, tak jaký nový politický subjekt vzniká? Já tomu nerozumím. Podle mě jsou dva politické subjekty, které jsou tady už dneska, byly tady včera, budou tady zítra, ano, budete kandidovat společně, ale žádný nový politický subjekt nevzniká. Nebo se pletu? Pak by ta kandidátka se jmenovala jinak, ten subjekt by se jmenoval jinak, nemluvili bychom o 10procentním vstupu do Poslanecké sněmovny. Mě je to jenom zaujalo, že...

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Já na to odpovím. Samozřejmě ta možnost tady byla, že vytvoříme nový pseudosubjekt, který nějak přejmenujeme a budeme si hrát na to, že tady vznikla nějaká nová strana, byla by to lež ve vztahu k voličům, my jsme to odmítli. My jsme řekli, že lidovci a značka KDU-ČSL je kvalitní a tradiční a že půjdeme pod značkou KDU-ČSL a stejně tak bude zachována značka hnutí STAN. Ale to, co je nové, vzniká propojením těchto dvou subjektů, protože samozřejmě tam, kde jsou silní lidovci, máme silnou základnu my, tam, kde je silné hnutí STAN, což jsou střední Čechy, Ústecký, Liberecký kraj, prostě to je v tom ta síla. My to, co vidíme jako zcela zásadní, je, že chceme, aby ta politika a spolupráce s občany vycházela odspoda, od komunální politiky. V tomto je velký potenciál. A ohledně programu já tam nevidím zásadní problémy.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Mě zaujala jedna věc, co jste říkal, několik těch témat, o kterých jste jednali a které Starostové a nezávislí odsouhlasili. Jsou nějaká témata, o kterých jste museli vy, jako KDU-ČSL, jednak a které vy jste museli nějakým způsobem upravit a přizpůsobit právě STAN?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Při vyjednávání, která jsme vedli, jsme zatím nenarazili na nějaký zásadní problém, který bychom museli obcházet anebo říkat, že se o něm nebudeme bavit, není to tak. My jsme přišli s jasným požadavkem, jak jsem říkal, směrem k rodině, k bioetickým otázkám a hnutí Starostové řekli ano, to jsou hodnoty, které my budeme akceptovat a rozumíme vám.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Starostové a nezávislí jsou bezesporu zajímavou, když to řeknu nevěstou pro silné politické strany. Neuvažovali jste třeba v ODS, že byste oslovili STAN na případnou podobnou spoluprací?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Vždycky se musíte dívat kolem sebe. My jsme měli signály, že ta spolupráce vzniká v Poslanecké sněmovně, a jako sebevědomá silná politická strana, jak jsme určitě se nechtěli účastnit nějakého konkurzu, kdo nabídne víc a kdo nabídne méně.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Poptali jste třeba, zkusili jste třeba...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Určitě jsme nezávazně, podotýkám neoficiálně spolu prohodili pár vět na toto téma v Poslanecké sněmovně, taky jsme se Starosty v opozici. A spolupracujeme 3,5 roku proti vládě, kterou tedy reprezentuje pan místopředseda Bartošek. Takže je logické, že spolu mluvíme vlastně celou dobu. A jestli se můžu vrátit k těm programovým otázkám, tak ty věci, o kterých mluvil pan místopředseda Bartošek, jsou pro konzervativního pravicového politika vlastně samozřejmé. My jsme vytipovali 4 témata, která si myslíme, že jsou pro naše občany zajímavá. Už měsíc jezdíme, ještě měsíc budeme jezdit po republice. A vlastně na každé z nich se ukazují, že ta témata veřejnost zajímavá. Silná česká ekonomika, neustálý boj s byrokracií, nejenom pro podnikatele, pro běžného občana. To se vlastně, tohle slyšíme na každém, na každém setkání, my jsme ve čtvrtek odstartovali, my tomu říkáme velká antibyrokratická revoluce...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Já poprosím, možná jenom doveďte ty body.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Pan místopředseda taky měl, měl možnost říct ty svoje body.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Máte samozřejmě...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Třetí věc je školství nebo vzdělávání v širším slova smyslu. Bývali jsme na špičce, v této chvíli české školství stagnuje, takže to je jedna z priorit. A poslední jsou bezpečnostní a zahraniční politika. Tato vláda o té bezpečnosti vlastně jenom mluví, mluví, mluví a my chceme nabídnout konkrétní recepty, konkrétní programové body pro to, aby se každý občan České republiky cítil bezpečněji.


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Pojďme, pánové, od toho tématu dál. Posuneme se nebo podíváme se do Poslanecké sněmovny. Tento týden tam bylo hodně veselo. Poslanci řešili mimo jiné i bod s názvem daňové podvody ministra financí. Sněmovna v usnesení požádala Andreje Babiše, aby do konce dubna věrohodně vysvětlil své příjmy na nákup dluhopisů Agrofertu a zároveň vyvrátil podezření z daňových úniků. V případě, že ministr financí své daňové záležitosti nevysvětlí, má předseda vlády Sobotka vyvodit důsledky. Andrej Babiš nejprve řekl, že nic už vysvětlovat nebude. Ve čtvrtek ale Právu připustil, že vysvětlovat bude. Kdo posoudí a rozhodne, zda vysvětlení Andreje Babiše je věrohodné?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Má to několik rovin. Jedna z nich je, aby dokázal Andrej Babiš doložit příjmy, které deklaruje, že jsou správné. A druhá věc je, že Poslanecká sněmovna řekla, že vidí rozpory, minimálně se vyjádřil například předseda kontrolního výboru, pan poslanec Koníček, že i pro kontrolní výbor tam jsou nesrovnalosti. Jediný, kdo má právo posoudit, zda byl nebo nebyl porušen zákon, je samozřejmě soud.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Proto se na to ptám, protože i prezident Miloš Zeman vlastně se ozval proti tomu, že by Poslanecká sněmovna měla rozhodovat o tom, co je nebo není věrohodné.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Na druhou stranu je potřeba si uvědomit jednu věc. Jestliže ministr financí svojí rétoriku vede tak, že se nemá krást nebo potažmo všichni kradou. Kdo jiný by měl mít pořádek ve svých účtech, než ministr financí. Jestliže zde jsou některé pochybnosti, měl by doložit nebo vyvrátit. A není možné, aby, jestliže se reportéři veřejnoprávní televize zeptají, aby doložil příjmy, tak byli odkázáni na to, že se jim nic vysvětlovat nebude. Holt politici jsou v situaci, kdy musí doložit příjmy, ty příjmy musí sedět a my jsme zodpovědní veřejnosti za to, že jsme schopni doložit má dáti dal.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Takže o tom, jestli je to věrohodné, rozhodnou poslanci? Usnesete se o tom, že toto vysvětlení je třeba v pořádku?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
O tom, zdali byl porušen zákon, rozhodne soud, o tom, zda příjmy sedí nebo nesedí, nechť potom rozhodnou i další orgány, například finanční správa.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Mně spíš jde o to, protože v tom usnesení Poslanecké sněmovny je, že v případě, že nebude ministrem financí věrohodně vysvětleno, jakým způsobem získal finance na nákup dluhopisů, bude premiér požádán, aby vyvodil důsledky. A mě zajímá, na základě čeho bude premiér požádán, aby vyvodil důsledky?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Každý politik dává, ne daňová přiznání, ale zveřejňuje svůj majetek. Každý politik by měl být schopen doložit původ svého majetku. Vzpomeňme například na premiéra Grosse, který při nákupu svého bytu nebyl schopen doložit 1,5 milionu. A nebyl to schopen vysvětlit. Stálo ho to premiérské křeslo. Je to otázka nejenom zákona, ale také určité kultury.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
To je samozřejmě pravda. Jak vy se díváte na závěr té, toho jednání Poslanecké sněmovny a na ten výstup?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já myslím, že první, kdo to musí rozhodnout, zda to vysvětlení, které ministr financí podá, je věrohodné nebo není, je premiér. Je to ministr jeho vlády. Nese zodpovědnost za všechny ministry. Taky to usnesení směřuje k tomu, aby to posoudil premiér, na základě toho nějak postupoval. To je jeho zodpovědnost. Ale já myslím, že tady není hlavně otázka toho, jestli měl ministr financí dostatek prostředků na nákup dluhopisů.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
To ani nechci řešit, protože tady není, aby nám to vysvětlil, spíš mi jde o ten proces, který se ve sněmovně...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale co je důležité, jestli tady nedošlo k něčemu, čemu se říká zneužití práva. To právníci, ale i soudy definují tak, že vlastně formálně splníte všechny zákony, všechny kroky, které uděláte, jsou přesně podle zákona, ale pokud se ukáže, že jediným cílem bylo buď snížit daně nebo neplatit daně, tak je to takzvané zneužití práva, mělo by se to dodanit. Mě na tomto případu nejvíc štve postoj finanční správy, která dnes a denně drtí malé podnikatele, dává jim nesmyslné pokuty za pouhé administrativní pochybení, kdy nic nedluží, jenom například potvrdí státu, že to, co už jednou poslali, platí, pošlou s 5denním zpožděním. Za to...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Takže finanční správa by měla dluhopisy...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
A pro mě je třeba věrohodná zpráva, že finanční správa prověřila emisi vydání a nákup dluhopisů u všech společností, nejenom u jedné společnosti, kterou vlastní ministr financí.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Samozřejmě.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
A může nám říct, prověřili jsme to a, dejme tomu, v 90 procentech případů to bylo v pořádku, v 10 procentech jsme přistoupili k dodanění. To je přece správná otázka. My jsme k tomu opakovaně jako poslanci rozpočtového výboru vyzývali finanční správu, generálním ředitelům se to evidentně nechce. To je ten rozpočet na ty velké, protože to jsou velké firmy, které vydávaly dluhopisy, které mají právníky, auditory, externí poradce, tam je to mnohem složitější prokázat například to zneužití práva, než říct, tady je pokuta o 2 dny později 30 tisíc. Takže to je ten orgán státu, který si my všichni zřizujeme, aby posoudil, zda tady nedošlo ke skrytému vyplacení dividend. A jak víme, dividendy jsou zdaněny 15 procenty...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Já se omlouvám, že vám do toho skáču. Ale závěr toho jednání je, že ministr financí musí věrohodně vysvětlit dokonce dubna, jinak premiér má konat. Takže premiér podle vás rozhodne o tom, jestli vysvětlení je věrohodné, pakliže nebude, tak by měl co?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Měl by konat.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
No...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Počkejte, na tom je docela zajímavé, že návrh usnesení, já jsem pro něj hlasoval, musím říct.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Já vím.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jsem pro něj hlasoval. Přinesli kolegové z KDU. Hlasovala pro něj významná část vládních poslanců.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Mě by spíš zajímalo, co si od něj slibujete právě.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já si od něj slibuji, že finanční správa prověří, zda v otázce, když se vydávaly korunové dluhopisy, nešlo o neplacení daní, že jediným účelem těch operací bylo vyhnout se dani z dividendy, ušetřit 15 procent.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A to je závěrem toho usnesení?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já to takhle chápu, protože když se věrohodně prokáže, a to může rozhodnout finanční správa, nemyslím soud, to určitě víme, že soud do dubna žádný ani proběhne...

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Já říkám, byl-li porušen zákon.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale pokud finanční správa rozhodne, že to bylo v pořádku, že to není zneužití práva, tak já to akceptuji. Pokud rozhodne, že se to dodaní, tak se to dodaní, tak jak se to týká...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A bude to Finanční správa řešit tedy podle vás do konce dubna.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Zatím se jí nechce. Já si dokonce myslím, že by ten daňový subjekt mohl sám požádat finanční správu, aby provedla tu kontrolu, když už je to ve veřejné debatě. A souhlasím tady s panem místopředsedou, pokud někdo pořád křičí, že všichni kradou, a pak je tady podezření, že účelově využije zákon. To určitě nebylo nezákonné. Nebylo nezákonné vydat dluhopisy a nakoupit je, ale je tady podezření, že to bylo použito, ty korunové dluhopisy jenom proto, aby se z toho neplatila. Jestli přijmeme vysvětlení, že ta firma potřebovala peníze a vydala za 3 miliardy dluhopisy, tomu já rozumím, nemám důvod to zpochybňovat, ale pak je legitimní otázka, proč nevydala milionové, tisícikorunové dluhopisy, stokorunové, protože v tom případě by se z toho platily daně. A vydala podle mě tu nejtěžší 3 miliardy jednokorunových dluhopisů.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Samozřejmě by mě zajímalo tedy, jestli počítáte s tím, že finanční správa tento případ bude vyšetřovat a bude výsledek do konce dubna, aby se o něj mohl premiér opřít?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Je to v kompetenci finanční správy a pravda je, že Poslanecká sněmovna nemá co nařizovat. Na druhou stranu to, co...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Proto se na to ptám.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
...to, co tady zvláštní je, že finanční správa má prověřovat svého šéfa, to je zcela nestandardní. To, co je pro nás zvláštní, je, že opakovaně jsou dokládány příjmy, v kterých jsou některé rozdíly, je tam audit, který audit není, jsou tam příjmy, který jsou teda vlastně před zdaněním nebo po zdanění. Bavíme se o číslech. Bavíme se o prosté matematice. To znamená, já v tom žádný problém nevidím. Ministr financí doloží příjmy výdaje, zda byl nebo nebyl porušen zákon při nákupu akcií, nebo respektive dluhopisů, nechť teda to posoudí zákon, protože pokud vím, tak tam je trestní oznámení. Nechť předloží ministr financí do rukou premiéra doklad o tom, že jeho příjmy jsou v pořádku. A v případě, že v pořádku nebudou, tak my očekáváme, že premiér vyvolává podle koaliční smlouvy dohadovací řízení, kde si řekneme, jaké kroky budou potom následovat, ale skutečně není...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Jaké by pro vás byly akceptovatelné ty kroky, nebo co byste přivítali?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Z mého pohledu já to nebudu předjímat. Problém jednoho ministra není problém celé vlády. To, že má problém jeden ministr, není problém celé vlády. To, že ministr bude schopen řádně doložit, my to očekáváme, předpokládáme, protože ctíme presumpci neviny, takže očekáváme, že ministr financí doloží své příjmy a řekne, že to je v pořádku.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Samozřejmě v případě varianty B, kdy nedoloží, budete požadovat odvolání, třeba tak, jak byl odvolán ministr Mládek?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Jediný, kdo to má ve své kompetenci, je premiér. Je to vláda, za kterou je zodpovědný.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Vy jste v té vládě nebo vaše strana je v té vládě taky, tak bych se právě ptal na to, s čím půjdou vaši zástupci na to dohadovací řízení?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
My budeme postupovat podle koaliční smlouvy, to znamená nejprve dohadovací řízení, já nedokážu předjímat výsledek dohadovacího řízení. A znovu říkám, nebudu předjímat, bude to špatně, a proto. Já v tento moment čekám, že ministr financí slíbí, nebo respektive splní to, co slíbil a on slíbil, že doloží, takže počkejme na to, s čím ministr financí přijde.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Nebudete tedy požadovat striktně, pakliže nedoloží, odvolat?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Ne, hlavně nebudu nikomu vyhrožovat dopředu. Já předpokládám, že ministr financí doloží a potom se budeme bavit dál.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
To je dobře.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já bych řekl, že nesouhlasím s jedním vývodem, který říkal pan místopředseda Bartošek. To, že to je problém jediného ministra, není problém vlády. Je to problém celé vlády a je to problém pana premiéra, protože taky to usnesení sněmovny podle mě je takhle navrženo, vy jste si toho moc dobře vědomi, protože to usnesení jste navrhli vy. Takže nemůžeme říct, že to není problém ostatních členů vlády nebo ostatních stran, které jsou v té vládní koalici. A samozřejmě je to problém premiéra Bohuslava Sobotky. V tom s vámi naprosto souhlasím.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A očekával byste, že premiér v případě, že ministr financí nevěrohodně vysvětlí, tak jak je v tom usnesení, takže ho premiér odvolá?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
V normálním světě ano, ale...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Žijeme v České republice, tak by mě zajímal názor České republiky.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Když sleduji, jak se chovají a vystupují představitelé vlády, tak reálně to neočekávám. Kolegové z KDU-ČSL jsou vždycky nejvíc kritičtí k Andreji Babišovi a hnutí ANO o víkendu, v sobotu, v neděli, tomu teda dávají. Pak přijde pondělí nebo středa, vláda, tam se zase potkají, odhlasují další špatný zákon, pošlou nám ho do Poslanecké sněmovny, tam hlasují ruku v ruce. Je to trošku hra před těmi voliči, aby se zapomnělo na to, že vládli 3,5 roku spolu a teď se tváří jako ti největší soupeři, tak to vůbec není, když se člověk dívá na jejich reálné kroky ve vládě každý týden ve sněmovně, každý týden, tak ta spolupráce funguje, ty 3 strany hlasují spolu. A tohle je jenom takové předvolební předstírání souboje před voliči, aby viděli: vidíte, my spolu i bojujeme.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A bylo by to jiné, kdyby se volby neblížily?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Po zkušenosti z tohoto volebního období, tak si troufám říct, že by to jiné nebylo.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Já nemohu...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Možná by, a to si všimněte, první dva roky ty konflikty tam bezesporu byly, a ty první dva roky vláda, to bych ocenil, opravdu ocenil, je řešila potichu, ve skrytu, bez sdělovacích prostředků, bez tiskových konferencí, bez silných výroků, myslím, že se poučili z toho, jak my jsme to dělali špatně v tom předchozím volebním období. Nicméně teď na tu zkušenost zapomněli. A posledního půlroku vidíme už ty hádky na veřejnosti, před novináři, i v těch stranách jako běží soutěž, kdo přednese nejsilnější výrok na koaličního partnera, ten sklidí největší potlesk. A já myslím, že to bude ještě gradovat. Takže na jedné straně říkám, že je to v zásadě normální.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Nechme tedy reagovat. Soutěžíte o nejsilnější výrok, jak si v té soutěži vedete?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Já...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobře.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Já musím ocenit kolegu Stanjuru, že hraje tu svojí opoziční roli skutečně dobře. To, co bych chtěl říct je, že jestliže jsme vázáni koaliční smlouvou, je to špatně, že ctíme koaliční smlouvu? Já si myslím, že sám víte, jak...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To je samozřejmě normální.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Já si myslím, že víte, jaká má koaliční spolupráce a koaliční smlouvu, smlouva hodnotu. A že v rámci toho my respektujeme koaliční smlouvu a úměrně tomu i hlasujeme, protože jsme se k něčemu zavázali v koaliční smlouvě, to není o tom, že...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Tomu já plně rozumím.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
...spravujeme zemi na základě vzájemných sympatií a na základě smlouvy.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Souhlasím.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
To souvisí s tím hlasováním. Na druhou stranu my skutečně nejsme ti, a teď budu mluvit za lidovce, kteří neustále na někoho ukazují prstem a říkají: ty kradeš, nebo ty jsi zpronevěřil, tady je OKD. My skutečně jedeme tu linku, že realizujeme program a realizujeme koaliční smlouvu. Na druhou stranu dovedete si představit, že by ministr vaší vlády nebyl schopen doložit příjmy a řešili jste to pouze na koaliční radě? To je z mého pohledu tak velký problém, že....

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Už by v té vládě nebyl.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Já si myslím, že to je tak velký problém, který musíme řešit a prostě řeší se veřejně. Na druhou stranu to není žádné rétorické cvičení, to je skutečně o tom, že my realizujeme program, jestliže máme nějaké připomínky, tak je říkáme. Na druhou stranu my jsme zodpovědní za realizaci koaliční smlouvy. Já se nechci vracet do minulosti. Já prostě si myslím, že i samotná stabilita, samotná hodnota toho, že budeme schopni dovládnout 4 roky, má svoji hodnotu pro tuto zemi. Stabilita má svoji hodnotu.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Pane místopředsedo,...

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Tak...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
...já jsem ocenil ty první dva roky a to jsem opravdu ocenil, i když jsem politicky nesouhlasil s tímto, co dělá vláda, tak jsem ocenil, že vystupovala jednotně, že ty...Ale jeden jediný příklad, který vy říkáte, že to, že program, vy jste prosadili EET v té podobě, která je. A teď říkáte, v žádném případě nebudeme, zrušíme třetí a čtvrtou vlnu, což je dobře, já to podporuji...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Pánové, pojďme...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
...ale to je přece jasný rozpor.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Utíkáme už k fungování vlády a hodnocení vlády, to nechme na voličích na podzim. Pojďme dál, pojďme k dalšímu tématu. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD přišla s revolučním návrhem, který by měl motivovat rodiny, aby měly více dětí. Plošné porodné, zkrácené úvazky pro rodiče nebo daňové zvýhodnění. To jsou některé z nápadů, které by v souhrnu měly státní kasu stát miliardy korun. Návrh se vůbec nelíbí opozici a částečně ani koaličním partnerům sociální demokracie. Pojďme se podívat na jednotlivá témata toho návrhu té reformy podrobněji. Vám už se nelíbí ten základní pojem rodina v této...

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Nám se pojem rodina líbí...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Ano, takhle, ale jeho popsání. Budu citovat: „Rodinu tvoří i bezdětné páry, nesezdané dvojice či registrované páry a také rodiče samoživitelé,“ tak, jak je to v tom návrhu paní Marksové. V čem je ten problém podle vás?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Pro nás rodinu tvoří muž a žena v manželství nebo nejlépe v manželství, s tím, že společně vychovávají děti. To, co si myslím, že dělá připravovaná koncepce rodiny nebo rodinné politiky je, že staví na stejnou úroveň jedno rodičovství jako manželství. Já si myslím, že skutečně manželství tvoří muž a žena a společně vychovávají děti.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Není třeba už načase v roce 2017 tento pohled změnit a upravit ho třeba k vývoji ve společnosti, k liberalizaci některých těch postojů, třeba k registrovanému partnerství a podobně?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Jestliže budete nahlížet na rodinu z pohledu dobrého vývoje dítěte, tak všichni vývojoví psychologové vám říkají, že je důležité, aby dítě vyrůstalo v rodině, kde je zastoupen otec a matka v dlouhodobém stabilním vztahu, že to je nejlépe formativní prostředí. To znamená, toto je její odborný názor.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
S tímto názorem souhlasíte, připojíte se ke kritice tohoto návrhu v tomto bodě?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Vy jste použil slovní spojení, že jsou to revoluční návrhy, ale já tam nic revolučního nevidím. Paní ministryně vlastně přichází s plošnými sociálními dávkami. My si myslíme, že podpora tradiční rodiny, jak o ní mluví pan místopředseda Bartošek, je ze státu potřebná a nutná. A nejlepší nástroj jsou daňová zvýhodnění. Opravdu je to nejlepší nástroj, protože to je jednoduché, nepotřebujete k tomu úředníky, nepotřebujete kontrolovat vyplácení dávek, nemusíte je distribuovat, je to prostě jednoduché. Ti, kteří se snaží a kteří pracují, tak mají mít výhody, když mají děti. My určitě, jak jsem říkal, v dubnu představíme program. Já něco už z toho prozradím, co si myslím, že by mohlo podpořit soudržnost rodiny. Například, když platíme sociální pojištění, abychom přímo 1 procento z toho platíme, mohli přímo posílat na penzi svým rodičům či prarodičům, to je věc, která podporuje rodiny. A ta rodina, která má nebo ti senioři, kteří...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Já se omlouvám, že vám do toho, že vám do toho skáču...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
...ti mají větší šanci...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
K těm dávkám a daňovým úlevám se ještě dostaneme. Spíš bych jako teď se zaměřil...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Vy jste s tím začal, tak se omlouvám, vy jste mluvil o těch přídavcích a podobně.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Spíš mě zajímal ten pojem rodina, o kterém jsme tady diskutovali. Vy jste říkal, že základem té rodiny je muž a žena, jaký je podle vás rozdíl mezi ženou a mužem, kteří spolu dlouhodobě žijí a vychovávají děti. A ženou a mužem, kteří se vzali a dlouhodobě vychovávají děti?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Já jsem říkal, že na rodinu je důležité pohlížet z pohledu dítěte, které vyrůstá ve stabilním vztahu, nejlépe v manželství. A v manželství má i speciální místo i v českém právním řádu. Nedávno jsme vedli diskusi na téma, zda je manželství přežité a zda skutečně je manželství pouze jenom kus papíru. Probírali jsme to z různých úhlů pohledu, vývojové psychologie, sociální patologie, vzdělání a podobně. A zabývali jsme se i statistikou. Překvapivé je, že i statisticky manželství vychází jako nejlepší forma soužití pro tento stát. Lidi, kteří žijí v manželství, tak většinou nejméně čerpají sociální dávky, spoléhají se sami na sebe, je tam větší míra toho, že chodí do práce a starají se o sebe, méně potřebují podporu státu. To znamená, manželství se i statisticky ukazuje jako to nejlepší možné soužití, které můžou lidi nabídnout pro tento stát a i pro výchovu dětí. To, co já osobně si myslím, je, že pan kolega Stanjura začal představovat svůj program za ODS. Já k tomu pouze řeknu to, že, ano, role státu je umožnit rodinám, aby se rozvíjely, v maximální míře rozvíjely svůj potenciál, aby stát nastupoval pouze v okamžiku, když rodina některé věci nezvládá a aby daňovými výhodami a ne přerozdělováním peněz, ale tím, že když chodím do práce, tak v té rodině zůstanou peníze, motivoval lidi k tomu, aby měli děti. Já rozumím tomu, že dneska je určitý trend odsouvat založení rodiny a početí dětí do pozdějšího věku. S tím souvisí i to, a já tomu rozumím, biologické hodiny jsou mnohdy nekompromisní a tím, že se odkládá založení rodiny, pak to má souvislosti s problémy s početím, já tomu plně rozumím. Na druhou stranu, jestli český národ má pokračovat, jestli má fungovat důchodový pilíř, jestli chceme, aby to, co jsme vybudovali, jsme dokázali předat do budoucnosti dalším generacím, my ty děti potřebujeme. My potřebujeme vrátit hodnotu rodině, my potřebujeme vrátit to, že mateřství a otcovství má svoji hodnotu ve společnosti.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Jsem rád, že jste začal hovořit o tom, že se mají rodit děti, aby zachovaly národ. Tak s tím samozřejmě souvisí problematika asistované reprodukce. Návrh paní ministryně i předloha poslance Františka Adámka z ČSSD počítá s tím, že na umělé oplodnění budou moci jít i ženy, které žijí takzvaně singl, aniž by měly souhlas partnera. To je tedy z toho, co jste říkal, věc, kterou striktně odmítáte?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Příklad z praxe. Představte si, že žijete s ženou a ona vám ráno řekne: já bych si zašla na umělé oplodnění. Vy jí řeknete, já si nemyslím, že je to dobrý nápad. A ona se vám večer domů vrátí a řekne: já si myslím, že to je dobrý nápad, já jsem tam byla.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Otevřeně se hovoří o tom, že ta praxe je taková, že ženy, které žijí singl, přijdou na kliniku s kamarádem, s mužem, který prostě není jejich partner, který jí dá ten souhlas. Není toto spíš jenom jako narovnání nějakého stavu?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Z pohledu technického řešení to řešení je. Z pohledu rodiny, výchovy dětí a jejich dobrého vývoje je to prostě šizení toho dítěte. Je to o tom, že, a já jsem to říkal, já jsem si plně vědom toho, že ženy mnohdy odkládají v důsledku kariéry to početí, že odkládají i to, že se jim nepodaří najít vhodného partnera pro společné soužití, potom přichází na kliniku s tím, že chtějí umělé oplodnění. Na druhou stranu já si skutečně myslím, že pro zdravý vývoj dítěte je důležité, aby v té rodině byl i otec. Matky samy, a to je z praxe, poté matky samoživitelky přiznávají, že ta role druhého partnera chybí, že hledají tu oporu, aby s nimi někdo to dítě vychovával, aby společně s nimi nesl tu zátěž, protože pak se to řeší různými chůvami a různými zástupy v té rodině.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A není to, co vy teď kritizujete jakoby předjímání problému, který třeba někdy pro matku nastane, nemělo by to být na jejím rozhodnutí?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
To není předjímání problému, to jsou prostě informace z praxe, které mám. Sám jste řekl, že žena přijde s někým, jakoby pseudopartnerem a řekne: je to můj partner. To znamená, já nevycházím z nějaké teorie, já vycházím z toho, jak je reálně žitý život. Tak to prostě je.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Mají mít právo na umělé oplodnění i ženy, které žijí samy?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To je velmi problematické. Já si myslím, že v těchto etických otázkách, aspoň já se kloním k tomu, aby se každý zákonodárce rozhodoval sám. A nehledali jsme, dejme tomu, společné stranické postoje. S mnohým s tím, co říkal pan místopředseda Bartošek, souhlasím, na druhé straně je tady také zdravotní a etické hledisko. A byl bych velmi nerad, abych takhle jednoduše řekl, že každá žena, která o tom přemýšlí, že dělá něco špatně. Proto říkám, že ten návrh považuji za velmi problematický, mimochodem je proti němu i ministr zdravotnictví, který je stranický kolega toho poslance, který to podal. Takže z mého pohledu těch rizik je tam více, než těch přínosů, ale opravdu bych doporučoval takové případy posuzovat zejména individuálně a s respektem ke každému, protože já jsem taky příznivec tradiční rodiny, nicméně jsem připraven respektovat názor i někoho jiného. Ale souhlasím s tím, že stát má podporovat svými nástroji tradiční rodinu. A ty nástroje jsou možné.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Tradiční rodina je dnes žena - muž.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Samozřejmě. A k tomu formálnímu, to máte pravdu, že mnohdy tam jsou formální souhlasy, ale to je skoro vždy, občas máte formální smlouvy, po staletí byly občas formální manželství nebo domluvená manželství a podobně. Přece pravidla, nezrušíme jenom proto, že je někdo třeba formálně naplňuje. To si nemyslím, že obecně platí, že takový princip máme zvolit, že když zjistíme, a je to v mnoha případech, i v mnoha jiných věcech, že je tam jako formální souhlas nebo něco, tak ta pravda úplně zrušíme a řekneme si, tím pádem máme dílčí problém. A abychom je vyřešili, tak ta pravidla úplně zrušíme a problém jsme jakoby vyřešili. No, nevyřešili jsme ho, jenom jsme ten problém přenesli někam jinam.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Obáváte se, z opozičních lavic zazněla obava, že při povolení umělého oplodnění i žen, které žijí, žijí bez partnera, vzroste počet samoživitelek, které budou žádat o sociální dávky.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To se stát může, ale nemusí. My máme obecně problém. Vy jste o něm mluvil, vy jste se ptal, jaký je rozdíl, když spolu mají děti a jsou manželé, a když spolu mají děti a nejsou manželé. Někteří z těch, kteří spolu žijí a mají děti, tak se tváří před státem, že je tam samoživitelka nebo samoživitel. A to není korektní vůči těm, které jsou skutečně samoživitelky, že ta podpora, že ji dáváme i těm, kteří nepotřebují, není tak vysoká jako k těm, které si to bezesporu zaslouží. A potřebují tu podporu a vyšší než dneska. A my toho docílíme jenom tak, že to bude adresnější, přesnější a budeme to schopni posoudit, kde je to skutečná samoživitelka nebo samoživitel, to nemusí být žena, to může být i muž.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Takže byste něco takového přivítali i v té novele paní ministryně Marksové, aby tam bylo nějaké striktnější...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Reálně by to chtělo delší debatu, to není věc, kterou načtete v rámci druhého čtení pozměňovacím návrhem, za týden o tom hlasujete a změníte systém. To by chtělo podrobnější debatu o celém sociálním systému. A o tom, které skupiny si zaslouží podporu. Já vždycky říkám, že jsou automaticky dvě skupiny, možná tři, které by měly mít větší podporu než všichni ostatní, to jsou handicapovaní a naši senioři. A pak možná děti, které odcházejí z dětských domovů, když třeba o bydlení, teď se hodně debatuje o sociálním bydlením, tak to jsou skupiny, které si zaslouží v zásadě plošnou podporu. A pak v těch ostatních případech musíme preferovat to, na čem se shodujeme. To znamená, tam, kde rodiče pracují, tak stát musí dávat lepší, lepší podmínky, například daňové, vytvářet lepší podmínky na pracovním trhu, aby pro zaměstnavatele bylo atraktivní dávat zkrácené úvazky, dělit se o pracovní místa několika lidí.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Já se omlouvám...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To je všechno ta správná podpora rodiny.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
..než utečeme dál do nějakých dalších detailů, mě tam zaujalo, říkal jste, že chce to podrobnější debatu o sociálním systému. Proč se ta debata nezačala vést třeba už před 2, 3 lety?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Ze strany lidovců o to snaha byla. Byla snaha o to, abychom reformovali sociální dávky, abychom je zjednodušili, dali tomu jinou strukturu, abychom se bavili o smysluplné důchodové reformě, kterou bychom byli schopni představit, těch témat, která jsme diskutovali společně s ministerstvem práce a sociálních věcí, bylo samozřejmě víc, ministerstvo...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Proč se to nepovedlo, když jste o tom chtěli diskutovat.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Nepovedlo se to z důvodu postoje ministerstva práce a sociálních věcí. My jsme jasně říkali, že není možné řešit sociální politiku plošnými dávkami, není možné řešit sociální politiku plošným rozhazováním peněz. My jsme říkali, že sociální politika má být adresná, má se řešit každý individuální případ, má se posilovat sociální práce v terénu. To znamená na základě sociálních pracovníků a jejich znalostí místního prostředí nechť je navržena sociální práce a říkali jsme na základě toho, než potom jsou vypláceny peníze. Také například jsme říkali, že by bylo dobré, aby rozhodnutí o té podpoře státu bylo provázáno s tím, že se třeba očekává od těch lidí nějaká spolupráce.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Jinými slovy, nejste spokojeni s tím, jak funguje ministerstvo práce a sociálních věcí.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Nemohu to říct plošně, ale za ty 3 roky jsme se nedočkali koncepčního řešení sociální politiky.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já bych k tomu jenom dodal. Já s tím v zásadě souhlasím. Podle mě bychom dávku měli podmínit prací, ti, kteří pracovat mohou, teď nemluvím o těch handicapovaných nebo seniorech. Za druhé, vláda leckomu zvýšila platy. Na jednu skupinu úplně zapomněla, a to jsou lidé, kteří pracují v sociálních službách. Tam ty průměrné platy jsou mimořádně nízké...

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Ale zvyšovaly se platy...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale ne tak jako hodně. A já si myslím, že si zaslouží vyšší platy, protože je to velmi záslužná činnost. Oni nejsou pak úplně organizovaní...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Jak vnímáte vy fungování ministerstva práce a sociálních věcí?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Typická levicová politika. Přidávat všem plošné zvyšování dávek, nic jiného. Pořád to heslo, které ti socialisté mají v sobě: zdroje jsou. A k tomu jim sekundovaly, bohužel jim sekundovaly ostatní politické strany, které, vládní, které nebyly schopny toto zastavit. Já mohu potvrdit slova, která říkal pan místopředseda Bartošek, například k důchodové reformě, že jsme společně, i s opozicí, nabízeli opravdu konkrétní jednání, ať se nad tím zamyslíme, protože, a zase je to naše negativní zkušenost. A není důvod se k ní nepřiznat. Pokud prosadíte změnu penzí těsnou většinou, tak to nemusí dopadnout dobře. A při změně penzí anebo při lepším sociálním systému bychom měli hledat větší podporu, než momentálně 101 v Poslanecké sněmovně. My jsme na to připraveni, budeme to mít v programu a uvítáme, když ostatní politické strany o tom budou s námi debatovat.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Třeba se o tom v Poslanecké sněmovně ještě před volbami začne debatovat a třeba se toto téma nějakým způsobem výrazněji posune.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já bych byl rád.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Pánové, děkuji vám za návštěvu. Hosty dnešní Partie byli Jan Bartošek z KDU-ČSL, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny. Díky.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Také děkuji.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A Zbyněk Stanjura z ODS, předseda poslaneckého klubu.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuji za pozvání. Hezký den.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Pánové, hezkou neděli. Hezkou neděli přeji i vám doma u televizních obrazovek a večer v 18:55 se těším na viděnou.

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení
expert pro dopravu