2. března 2017

Evropská komise otevřela debatu o budoucnosti unie. Pozdě a špatně

(www.ods.cz) Evropská komise ve středu zveřejnila dlouho očekávanou Bílou knihu o budoucnosti EU. Dokument chce odstartovat zásadní debatu o příštím směřování sedmadvacítky, již bez Velké Británie. Podle europoslance a předsedy Aliance konzervativců a reformistů v Evropě Jana Zahradila ale dokument neobsahuje nic překvapivého, jen další prohlubování evropské integrace, které již občané v referendech opakovaně odmítli.

„Dobrá zpráva je, že komise navrhla více variant,“ komentoval dokument Jan Zahradil. „Z textu je ale naprosto jasné, kam komise míří. Požaduje přenést rozhodování o národních rozpočtech do Bruselu, zavést federální ministerstvo financí nebo oslabit bezpečnostní spolupráci s partnery v NATO. To je naprosto chybný způsob uvažování. V zájmu České republiky je pravý opak, tedy pružná integrace založená na mezivládní spolupráci a těsném partnerství se státy NATO. Česká republika musí začít rychle vyjednávat o trvalých výjimkách z azylové, měnové a obranné politiky, jinak hrozí, že budeme vtaženi do dluhové, uprchlické a protiamerické unie, což je bohužel plán současné vlády,“ uzavřel Jan Zahradil.
Jan Zahradil

předseda Aliance konzervativců a reformistů v Evropě