23. února 2017

Události, komentáře: Evropská ekonomika

(ČT 24) Německá ekonomika rostla nejrychleji za posledních pět let - a to skoro o dvě procenta. Na výkonu německého hospodářství je závislá i řada českých podniků, také pro ně je to dobrá zpráva. A nakonec i celé tuzemské hospodářství je v dobré kondici. Jak je na tom ale celá Evropa a zejména státy na její jižní hranici? Téma v Událostech, komentářích ČT komentoval europoslanec Jan Zahradil.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem můžete zhlédnout na ČT24.


David BOREK, moderátor:
Němečtí sociální demokraté získali poprvé od roku 2006 větší podporu veřejnosti v předvolebním průzkumu, než konzervativní unie kancléřky Merkelové. SPD by teď volilo 32 % Němců, o procento víc než vládní CDU-CSU. Socialisté zaznamenali velký nárůst, když na počátku roku jako svého kandidáta na kancléře představili bývalého předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze. A toto a nejen toto bude tématem našeho rozhovoru s europoslancem za ODS Janem Zahradilem. Vítejte.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:
Překvapivý, zajímavý, nečekaný citát od vás: „Martin Schulz je levičák a eurofederalista jako poleno, nesouhlasím s ním v ničem, ale taky je to velký politický talent, který si svou kariéru odpracoval a bez nějakého mecenáše, zatímco Merkelovou vyrobil v uvozovkách v devadesátých letech Kohl, a to si mi na něm líbí.“ Ale připadá mi, že to je spíš obdiv k té formě, nikoliv k obsahu?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Já znám Martina Schulze od doby, kdy jsem byl poprvé zvolen do Evropského parlamentu. Je skutečně velmi vyhraněný politik, je to eurofederalista, já se s ním neshodnu opravdu prakticky v ničem, ale ten člověk má v sobě energii, má tah na branku, a je to politický talent, to se koneckonců ukazuje i z toho, jakou si dokázal vybudovat podporu doma, když byl v Bruselu v křesle Evropského parlamentu.

David BOREK, moderátor:
Což nebývá tradiční postup.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Což se skoro nestává nebo tedy v německé politice se to snad stalo poprvé a teď dokonce v těch průzkumech předstihli Angelu Merkelovou.

David BOREK, moderátor:
Komu fandit v německých volbách, takto to zploštím tu otázku - komu fandit v evropských volbách myslím z české pozice?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Záleží na tom, jak se na to podíváte. Samozřejmě Martin Schulz je, říkám znovu vyhraněně levicový eurofederalista a je to člověk, se kterým já se opravdu neshodnu téměř v ničem. Ale neříkám, že Angela Merkelová je pro nás nějak výrazně lepší volba. Je to určitě politička, která je, řekněme, umírněnější. Je to politička, kterou bych neoznačil za pravicovou, ale spíše středovou. Ale je to také politička, která propaguje některé aspekty evropské integrace, se kterými já prostě také souhlasit nemohu, ať už jsou to třeba kvóty na přerozdělování uprchlíků nebo další prohlubování evropské integrace a podobně.

David BOREK, moderátor:
Ani stopa po jistém ocenění Merkelové, myslím stopa, kterou třeba teď v poslední době slyšíme a cítíme z Polska, které jakoby možná u vědomí toho, že na kancléřský post se možná chystá Martin Schulz, a zdůrazněme Polsko má konzervativní, rozhodně ne eurofederalistickou vládu, začíná jakoby oceňovat možná stopově lepší politické názory Angely Merkelová. Ale opět zdůrazněme, je to perspektiva polské vlády.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Samozřejmě polské kolegy znám také a my máme v naší frakci tu polskou vládní stranu Právo a spravedlnost, takže já s tou polskou vládní politikou také přicházím do styku. Já si nemyslím, že tam jde o ocenění nějaké konkrétní osoby, tam jde spíš o to, že po odchodu Velké Británie, kdy se opravdu změnila politická geografie kontinentu, tak polská vláda hledá nějaký nový způsob, jak vést dialog s Německem a jak ho eventuálně posílit a na tom rozhodně není nic špatného.

David BOREK, moderátor:
Vy jste také v tom vašem vyjádření mluvil o tom, teď to budu asi jenom parafrázovat, že velkým tématem příští doby bude vymezování se nebo boj o to, jestli Česko bude nebo nebude směřovat do takzvaného tvrdého jádra nebo hlavního proudu evropské integrace.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Určitě ano.

David BOREK, moderátor:
Není to pasé, není to vlastně téma možná roku 2010, 12, ještě předtím, než začaly ty věci, které nahlodaly i u eurofederalistů v této zemi nadšení pro mainstream, evropské integrace, myslím Řecko, uprchlíci, Británie?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Bohužel ne u všech. Já bych řekl, že nahlodali nebo řekněme přivedli českou veřejnost k realističtějšímu pohledu, ale někteří politikové pořád opakují tu mantru, že je zapotřebí být součástí tvrdého jádra, že je zapotřebí vstoupit do eurozóny a tak dále a tak dále. A jsou to lidé, kteří sedí na docela vysokých místech. Je to státní tajemník pro evropskou integraci, pan Prouza. Je to pan Herman, ministr kultury. Jsou to někteří i lidé z opozice jako třeba ze strany TOP 09. Takže, jak je vidět, to téma mrtvé není a podle mě to je docela důležité téma pro budoucnost České republiky.

David BOREK, moderátor:
S kým, když ne s hlavním proudem evropské integrace. Británie byla dlouho majákem pro ODS a neříkám to nějak pejorativně, ale Británie je daleko a bude ještě dál, bude za hranicí Evropské unie. S kým?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Ne, Británie samozřejmě bude v naprosto jiné pozice až nebude členem Evropské unie a něco takového rozhodně nemíníme kopírovat, nebo já nejsem ten, kdo by propagoval vystoupení České republiky...

David BOREK, moderátor:
S kým, když ne v hlavním proudu evropské integrace?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Tady není nějaká trvalá aliance, kterou bychom měli uzavírat. My se můžeme spojovat s různými zeměmi na různých tématech. S některými se sejdeme na jednom tématu, rozejdeme se na jiném tématu, nicméně stojíme mimo eurozónu zatím. Já myslím, že bychom měli zůstat mimo eurozónu, že bychom si měli vymoci trvalou výjimku z povinnosti vstoupit do eura a že bychom si také měli vymoci trvalou výjimku ze společné azylové a migrační politiky, abychom nepodléhali tomu nějakému přerozdělovacímu mechanismu, který je zaváděn v tuhle tu chvíli. A ten hlavní proud, víte, ono to tak působí, když se řekne hlavní proud nebo když se řekne tvrdé jádro, že to je jakoby ten předvoj, něco pokrokového, něco správného a ten, kdo se nevydal tím směrem, takže je nějaký zpátečník nebo reakcionář. Já to takhle nevidím. Já si myslím, že je zapotřebí ty země, které se chtějí integrovat, nechat, aby tak učinily, ale zároveň, aby nenutily ostatní, aby je slepě následovaly.

David BOREK, moderátor:
A tedy stopa sebekritiky stranické ohledně toho, že to byla ODS, jejímiž hlasy prošla Lisabonská smlouva v této zemi?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
V tuto chvíli mohu říct jenom jedno jediné, já jsem byl v tu dobu v Evropském parlamentu a já jsem pro Lisabonskou smlouvu v Evropském parlamentu nehlasoval.

David BOREK, moderátor:
A abychom se na závěr vrátili k Německu, kterým jsme začali, byl tady takový axiom od devatenáctého století, že Německo je vlastně problém v tom smyslu, že je příliš malé na to, aby okolo sebe vytvořilo stabilní mezinárodní řád, jakýsi pax germanica, ale příliš velké na to, aby bylo jenom jednou z mnoha evropských zemí. Ten problém se zdál být vyřešen nebo měl být vyřešen evropskou integrací. Je vyřešen nebo Německo je problém? Tak to říkám natvrdo, je Německo problém Evropy, svojí velikostí?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Německo může být problém. Já to nevnímám v tuhle chvíli nějak dramaticky, ale myslím si, že Česká republika by neměla být něčím jako sedmnáctou spolkovou zemí. Naše ekonomická provázanost s Německem je až příliš velká na můj vkus, já myslím, že by se měla spíš umenšovat, že bychom třeba to exportní portfolio měli více diverzifikovat. Ale vždycky určitě bude Německo naším dominantním ekonomickým partnerem a právě proto bychom se měli snažit si politicky od něj držet určitý odstup a nenásledovat tak trochu slepě všechny integrační nápady, které se v Německu narodí.

David BOREK, moderátor:
A je Německo problém?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Může být problém.

David BOREK, moderátor:
V čem?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
V tom, že když tady budou vládnout lidé jako je pan Schulz například, který bude opravdu tlačit tu eurofederalistickou agendu velmi silně dopředu a bude to dělat takovým tím svým trochu agresivním způsobem, tak to může potom dopadnout i na nás, protože tady bude opravdu snaha ještě velmi výrazná snaha oproti dnešku nás do toho tvrdého jádra také zatáhnout, a tam si myslím, že je zapotřebí se postavit a říci jasně: ne, sem my prostě nepatříme a my se žádnou další spolkovou zemí stát nehodláme.

David BOREK, moderátor:
Úhel pohledu europoslance za ODS Jana Zahradila. Děkujeme za něj. Na shledanou.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Já také děkuji. Na shledanou.

Jan Zahradil

předseda Aliance konzervativců a reformistů v Evropě
předseda poslaneckého klubu EP
expert pro zahraničí