21. února 2017

Dotační pozlátka pro obce nenapraví vládní zločiny

(ECHO24.cz) Cílené tažení současné vlády proti malým a středním podnikatelům v podání současné vlády se začíná v reálné praxi projevovat. Především pak na venkově a nejvíce při podnikání a v běžném životě v malých obcích.

 
Regulace, evidence, velkoplošné zemědělství i nastavení dotací dosud nebývalým způsobem ochromuje obecní život. V řadě obcí zavírají kvůli zákazu kouření a EET tamní restaurace. Kvůli nebývalému nárůstu byrokracie končí poskytovatelé služeb a postupně klesá počet prodejen potravin a spotřebního zboží.
 
Strůjci tohoto stavu teď ovšem přicházejí s receptem, jak jej napravit – jako předvolební dárek chtějí skomírající život v obcích podpořit ad hoc vytvářenými dotačními programy na podporu malých prodejen na venkově.
 
Ani sebevětší dotace ale nemohou vyřešit to podstatné – rostoucí byrokracii, která je hlavní překážkou především pro malé a střední podnikání.
 
Pokud má dojít k nějaké nápravě, musí se tak především změnit zákony a stávající dotační programy, a ne vytvářet nové. Každé přerozdělování peněz plodí totiž další úředníky, další evidence a další regulace a prohlubují závislost podnikatelů i samotných obcí na stát.
 
Veronika Vrecionová

expertka pro zemědělství a venkov