14. února 2017

Ministr Brabec chce vyhovět Hnutí Duha, ale ne krajům a obcím

(ČRo Plus) Senátní úpravy pravidel pro národní parky, o kterých bude příští týden hlasovat sněmovna, podle vědců a ekologů ohrožují ochranu jedinečné divoké přírody. Našla senátní úprava vhodný kompromis mezi ochranou přírody a zájmy obcí, nebo jde na ruku developerům? V diskusním pořadu ČRo Plus Pro a proti o tématu diskutoval senátor ODS Tomáš Jirsa s poslancem ČSSD Václavem Zemkem.

 
Poslanci budou už podruhé posuzovat zákon o ochraně přírody a krajiny. Dolní komoře vrátil tuto novelu Senát. Proti jím navrženým změnám se ale ozývají nejen ekologové, ale i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který varuje, že senátní návrhy mohou znamenat konec národních parků v Česku.
 
„Je to záchranná brzda proti tomu, co navrhl ministr Brabec,“ obhajoval změnu novely v pořadu Pro a proti senátor za ODS Tomáš Jirsa. Upozornil, že za návrhy stojí nejen Senát, ale i krajská zastupitelstva, obce i řada organizací, které prý mají jediný cíl: zachovat zelené lesy a přírodu.
„Ministr Brabec chce z nějakého důvodu stoprocentně vyhovět požadavkům Hnutí Duha. Pan ministr prostě nemluví pravdu. My jsme vůbec nezměnili ochranné podmínky národních parků... Je to další marketingová kampaň, kterou pan ministr z pro mě neznámého důvodu vede. Nevím, proč chce vyhovět nevládním organizacím, ale nechce vyhovět krajům, obcím a dalším organizacím,“  řekl ve vysílání ČRo Plus senátor Tomáš Jirsa.
 
Šumavské lesy pod 1050 metrů nadmořské výšky nejsou původní, ale smrkové. „Jestli se rozšíří takzvaná divočina na Šumavě, tak dojde k další kůrovcové kalamitě,“ varoval senátor Jirsa.
 
„Mluvím jako senátor, který se díval kolem sebe. Mám tam část volebního obvodu a dívám se, jak reagují lidé, kteří mají přímou zodpovědnost za krajinu,“ popsal svůj mandát Tomáš Jirsa.
Tomáš Jirsa

senátor PČR
neuvolněný starosta města
místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení