23. ledna 2017

Události ČT: Ústavní soud o EET

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu jeden z autorů ústavní stížnosti poslanec Marek Benda.

 

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout v archivu ČT.


Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Velmi se ale liší prosincová data o možných dopadech EET. Zatímco podle ministerstva ukončilo činnost 104 restauratérů, podle společnosti Czech Credit Bureau to bylo 2882. A i když stát snížil restauracím DPH, tak kvůli EET zdražili. Podle statistiků jen v prosinci vzrostly ceny stravovacích služeb o proti listopadu o 2,5 %. Hostem Událostí je teď jeden z iniciátorů oné ústavní stížnosti. Poslanec za ODS Marek Benda, zdravím vám a ptám se? V té stížnosti je třeba řeč o zátěži pro podnikatele. Pan vicepremiér Babiš ale říká, slyšeli jsme to v reportáži, že když se to jednou nastaví, tak to už žádná další zátěž není. O jaké zátěži tedy mluvíte?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Dobrý večer vám i všem divákům. Mně se zdá trochu zvláštní, že pan vicepremiér na jednu stranu říká, že to žádná zátěž není a přitom to byl on sám, který před 14 dny navrhoval v zákoně o příjmové dani, že mají být právě vyňati podnikatelé, kteří mají do 250 tisíc. Takže samozřejmě že to zátěž je. A samozřejmě že ta zátěž je disproporční proti Agrofertu a proti malinkatému pekaři, který vydává účtenky na desetikoruny a vydává jich x denně.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane poslanče, vy už jste jednou s ústavní stížností na EET neuspěl. Proč by tedy teď ten pokus měl být úspěšnější a pokud řeknete, že je to lépe připraveno, pak se logicky ptám. Proč jste to tak připraveno neměl už v tom prvním případě?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Ne, v prvním případě my jsme si nestěžovali na EET, ale na proceduru, která proběhla ve sněmovně. Na to, že nám byla odebrána slova. A tam nám ústavní soud jednoznačně řekl: nemůžete si stěžovat na samotnou proceduru. Pokud nechcete zároveň zrušit zákon. Takže samozřejmě logicky následovala tato stížnost, která říká, stěžujeme si na proceduru a protože procedura byla špatně, chceme, aby byl zrušen i zákon o elektronické evidenci tržeb. Dokonce bych řekl, že nám ústavní soud svým rozhodnutím v tom prvním kole nahrál.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane poslanče, děkuju vám za vaše odpovědi a na shledanou.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Na shledanou.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR
předseda oblastního sdružení