11. ledna 2017

Snaha Miloše Zemana posunout ČR do eurozóny je nebezpečná

(www.ods.cz) Prezident Miloš Zeman se v poslední době stylizuje do role kritika Evropské unie. Jeho aktivní politika a personální rozhodnutí ale ukazují, že nejde o upřímnou kritiku směřování evropské integrace.

Jde pouze o mediální úlitbu jeho voličskému elektorátu, který má k fungování EU značné výhrady. Jinak si totiž nelze vysvětlit ohlášené nominace do bankovní rady České národní banky, které zejména v osobě Oldřicha Dědka říkají o prezidentovi jediné, a sice že si přeje rychlé přijetí eura v ČR, že si přeje další prohloubení integračního procesu a další vzdání se suverenity vůči evropským institucím. Je potřeba nahlas říci, že Miloš Zeman systematicky obměňuje bankovní radu ČNB tak, aby tato mocná měnově-politická instituce byla k přijetí eura nakloněna. Považuji tento trend za nebezpečný. V zájmu České republiky není přijímat společnou evropskou měnu euro. Eurozóna není zdravý a bezproblémový projekt, do kterého by se Česká republika měla pouštět. Je škoda, že to tak prezident republiky necítí a dělá pravý opak, než by bylo v našem zájmu.
Jan Skopeček

ekonomický expert ODS