9. prosince 2016

Andrej Babiš není všechno zlo ve státě

(INFO.cz) Šéf ODS Petr Fiala vkládá do parlamentních voleb, které se uskuteční příští rok na podzim, velké naděje. Občanští demokraté uspěli v posledních krajských volbách a mají zastoupení hned v deseti krajských koalicích, což nemá žádná jiná strana. Nyní si věří i na vstup do vlády, se ziskem kolem deseti procent by mohli být klíčem k sestavení nové vládní koalice. Zbývá vyřešit poslední věc. Je výhodnější jít do koalice se socialisty, nebo s Andrejem Babišem?

 
V Evropě i v Americe je vidět nástup takzvaných antisystémových stran. Nicméně oni jimi ve skutečnosti nejsou, protože si berou od každého trochu. Není čas, aby se ODS vrátila ke konceptu všelidové strany, takzvané catch-all party?
 
Není k čemu se vrátit. My jsme catch-all party. My jsme schopni oslovovat lidi v rámci celé společnosti napříč sociálními skupinami. Ovšem doba je složitá. Voliči hodně rozptylují své hlasy. Už to není tak, že několik těch velkých všelidových stran nabízí tu více levicový, tu více pravicový program. Řada politických systémů se rozdrobuje, což souvisí i s tím, jak se nám proměňuje veřejný prostor, který také už není sjednocený tak, jako býval. Ale neříkám, že to tak musí být pořád. V řadě zemí to tak prostě není. Viděli jsme předpovědi, jak se promění Velká Británie, jak se promění Německo, ale ono se to neděje. Nebuďme v tomto fatalisté.
 
V Česku jsou takové tendence ovšem patrné.
 
Česká republika je ale specifický případ a ODS také. Zažili jsme tady takový pád vlády, že se dá mluvit o změně politického režimu. My jsme na to velice doplatili odklonem voličů a ztrátou důvěry. Místo toho, aby se tu obnovil standardní politický systém, tak se do toho prostoru po krizi vlomili populisté, a ještě velmi specifičtí, protože je to kolem osoby Andreje Babiše s mediální a ekonomickou mocí. Za této situace stojí více úsilí získat zpět důvěru voličů a vrátit se k tomu, co vy nazýváte catch-all party. Poslední krajské volby ovšem ukázaly, že ta cesta, kterou jdeme, je cesta správná. Jsme jedna z pouhých dvou stran, která si proti volbám v roce 2013 polepšila. Bohužel ta druhá strana je hnutí ANO Andreje Babiše. Ukázalo se, že jsme schopni se znovu vrátit v krajích po mnoha letech do vlády a ovlivňovat krajskou politiku. Jsme v deseti krajských radách, to není nikdo. Chápu to jako dobrý předpoklad k tomu, abychom ještě více uspěli v parlamentních volbách.
 
V průzkumech se pohybujete kolem 10 procent, což vzhledem ke stavu, v jakém strana byla, není zase tak špatný výsledek. Kde je hranice vaší spokojenosti? Předpokládám, že deset procent vám stačit nebude, každopádně vám to dává slušný koaliční potenciál.
 
Nejde mi tak úplně o číslo, což není výmluva, ale skutečně to tak je. Mně jde o to, abychom politický cíl, který si stanovíme, dokázali naplnit.
 
Je to vstup do vlády?
 
Politický cíl nejprve budu komunikovat členům ve straně během několika dnů na republikovém sněmu 13. prosince. Neprozradím ale nic zvláštního, když řeknu, že politický cíl musí být zabránění socialisticko-populistické vládě. Když si vzpomeneme na krajské volby, tak jsem tam formuloval jasný cíl, že chceme zastavit stagnaci krajů pod vládou socialistů a komunistů. A chceme zabránit opakování vládní koalice na krajské úrovni. A to jsme udělali. Musíme přesvědčit občany, že naše země stojí na křižovatce, kde se musí rozhodnout, jestli projíme hospodářský růst, nebo jej využijeme pro investice. Volby budou i o tom, jestli naše politická generace obhájí svobodu, nebo tady budou vládnout populisté, oligarchové a sociální inženýři. Třetí křižovatka, na níž stojíme, rozhodne, zda budeme pokračovat v tom, co jsme tu dělali čtvrtstoletí. A to je orientace na euroatlantickou vazbu, nebo tady budeme dělat nějaké východní a orientální experimenty. Musíme přesvědčit voliče, že náš projekt, který znamená využití ekonomického růstu, zjednodušení života lidí, obhajobu svobody a demokracie, je správný. Pak se nebojím o výsledek.
 
Dejme tomu, že sociální inženýři v současnosti příliš silní nejsou, a vy s někým musíte složit koalici. Ve středních Čechách vládnete s ANO a obě strany si to pochvalují. Nabízí se, zda nemůžete najít stejnou řeč i na vládní úrovni. Je to podle vás možné?
 
My jsme strana, která má za sebou těžkou minulost. My jsme se z ní poučili a jsme připraveni na budoucnost. To znamená, že nejsme připraveni opakovat chyby, které jsme někdy udělali. Když jdeme do koalice, tak jdeme jenom do takové, kde jsme schopni prosazovat program a neponeseme daň za chyby někoho druhého. Když jsme sestavovali krajské koalice, tak jsme velice dbali o to, abychom dostali resorty, kde můžeme uskutečňovat náš program. Vybírali jsme navíc tak, aby náš koaliční partner nemohl krajskou vládu změnit ve svůj prospěch. U hnutí ANO vidíme, že legálně, ale nikoliv legitimně, se vláda využívá ve prospěch firmy Agrofert a ve prospěch Andreje Babiše. Není možné, aby v krajích provedli stejnou věc. Tam, kde jsme s nimi u vlády, tak jsme schopni garantovat, že se to nestane. Ale jsme nejen v krajských vládách s hnutím ANO, jsme i v krajských vládách proti hnutí ANO.
 
Jaký jste měl z takového rozhodování pocit?
 
Slíbili jsme voličům, že zastavíme socialisticko-komunistickou vládu a nedovolíme opakování vládní koalice na krajské úrovni. A to dodržujeme. Když jsme si v Moravskoslezském kraji měli vybrat mezi problematickým sociálnědemokratickým hejtmanem Novákem se všemi jeho skandály a panem rektorem Novákem, tak ta volba není tak složitá. Není to tak, že všechno zlo ve státě je Andrej Babiš. Andrej Babiš je problém kvůli střetu zájmů, ale problémem je i sociální demokracie, která tady realizuje neomarxistickou politiku a současně nechá Andreje Babiše dělat si, co chce. A to my nechceme.
 
Jedna věc je uhlídat středočeskou hejtmanku Jermanovou a druhá věc je hlídání Andreje Babiše. Jste schopen se s ním vůbec bavit?
 
Odmítám uvažovat o koalicích, když nejsou rozdány karty. Neurážejme voliče, my jim představíme náš program, nabídneme jim alternativu k ostatním politickým stranám. Voliči nejsou diváci, ale rozhodují a rozdají karty třeba jinak. Až budeme vědět, jak rozdají karty, tak se bavme, s kým budeme dělat koalici. Je tady ale střet zájmů, nevyřešený a opakovaný. Jsou tu útoky na drobné a střední podnikatele, na aktivní lidi, EET, kontrolní hlášení DPH, které jdou proti rozumné středopravé politice. Já se nemám o čem bavit, já si to vůbec neumím představit. Bavme se, jaké jsou možnosti a pak budeme zvažovat. Jasně říkám, že nepůjdeme do vlády za každou cenu. Pokud budeme mít garanci, že vláda bude postupovat rozumně, tak se o tom bavme.
 
Z vašeho vystupování lze nicméně nabýt dojmu, že se veřejně tolik proti Andreji Babišovi nevymezujete, na rozdíl třeba od TOP 09. A pokud se podíváme na preference, tak to TOP 09 příliš nepomáhá. Vnímáte to podobně?
 
Naším politickým soupeřem je i neomarxismus a všechny tyto nesmysly. My se vymezujeme proti Andrejovi Babišovi tam, kde je to potřeba a kde ohrožuje zájmy našich voličů a České republiky. Když se někdo na něco upne, tak mu to začne zakrývat celý obzor a brání mu to v rozumném rozhodování. Když se ve středověku někdo příliš zaobíral ďáblem, tak mu to zatemnilo schopnost rozlišování. Tam, kde Andrej Babiš dělá chyby, tam ho kritizujeme. A tam jsem jedním z jeho prvních kritiků. Ovšem vidím i chyby jiných. Neztratím soudnost kvůli tomu, že tu je Andrej Babiš.
 
Je ještě aktuální otázka sjednocení pravice?
 
Nikdy jsem nemluvil o sjednocení pravice, ale vždy jsem říkal spolupracujme. Vyzýval jsem voliče, ať se zamyslí, zda rozptylovat hlasy. Když ke sjednocení pravice vyzve Miroslav Kalousek, tak souběžně dochází k rozdělení TOP 09 a STAN. Z celkové situace je ovšem vidět, že to moc pravděpodobné není. Vláda nám tady předvádí divadlo na voliče, marketingové triky, a to divadlo je opravdu nechutné. Oni se tváří, že jsou v opozici vůči tomu druhému. Babiš se tváří, že je v opozici vůči vládě i vůči sobě. Nechci, aby opozice hrála divadlo, že se měsíce budeme sjednocovat, budeme unavovat veřejnost. ODS nepotřebuje žádný deštník. Nevylučuji jedinou věc. Za určitých okolností nabídneme lidem z menších subjektů místa na našich kandidátkách. To si dovedu představit, přestože neříkám, že to tak dopadne. V politice to je tak, když má ke spojení před volbami docházet, tak to musí přinést efekt. A já efekt zatím nevidím.
 
V roce 2006 jste zaznamenali nejlepší volební výsledek, který byl postaven zejména na ekonomickém volebním programu. Prodali jste témata, která jste víceméně uskutečnili. Máte připravené do voleb něco podobného? Andrej Babiš například nevylučuje, že do voleb půjde se snížením daní, což bylo vždy vaše téma.
 
Ano. To nás odlišuje od ostatních politických stran, protože my máme propracovaný program. Součástí oslovení voličů bude příprava programu pro nové volby. Budeme to dělat hned na začátku roku v diskusi s odbornou veřejností a našimi voliči. ODS je strana, která je ekonomicky kompetentní, vždycky byla a musíme si to zachovat. My neříkáme jenom, že se nám něco nelíbí, ale vždy říkáme, jak by to mělo být. Když se nám nelíbí položka v rozpočtu, tak ukážeme, kde ušetřit třeba 30 miliard korun. Když se bavíme o budoucnosti, tak samozřejmě musí být nižší daně a říkáme které. Daň z nabytí nemovitosti a silniční daň by se měly zrušit. Musíme zjednodušit daňový systém. V žebříčku jednoduchosti/složitosti jsme na 120. místě na světě. Ale nemůžeme s daněmi pořád něco dělat. Musíme lidem nabídnout, že ve chvíli, kdy přijdeme do vlády, tak hned na začátku změníme daňový systém a pak to celé období necháme být. Lidé potřebují stabilitu.
 
V Maďarsku se hodně mluví o razantním snížení daní. Uvažují o devítiprocentní dani. Je to příklad, kterým se vážně zabýváte?
 
Jsme přesvědčeni, že daně mají být nízké a jednoduché. Nemusíte vytvářet tolik jednoduchých nástrojů. Odvody zaměstnavatelů jsou u nás nejvyšší v Evropě, takhle to nemůže pokračovat. Jsou to věci, které určitě chceme udělat. Musíme ovšem opustit některé pravicové mantry 90. let a přemýšlet nad tím, jak chránit české podnikatele. Je chyba, když vláda těmto lidem hází klacky pod nohy a pro zahraniční investory vytváří různé pobídky. Takhle to být nemá a je to velké téma. Přichází to od prezidentských voleb v USA až k nám do Evropy. A je potřeba reagovat na to, co se děje ve světě. Jsme ve fázi konce globalizace, a to staví nové výzvy i před politickou pravici.
 
Trump je nicméně v jiné pozici. My máme jednotný evropský trh, který nás nutí jít určitým směrem.
 
Jednotný trh je jedna z velkých výhod Evropské unie. I v jednotném trhu můžete sledovat chování vlád a naši podnikatelé vám mohou vyprávět, jaké to je, když chtějí podnikat v Německu nebo v Rakousku. Nemůžete je obvinit, že by cokoliv porušovali, ale dokáží pomoci domácím firmám.
 
Nabídnul byste stejné pobídky českým podnikatelům?
 
Vláda by měla v době konjunktury hodně investovat, protože tím zlepšujete služby státu. Zahraniční investice nejvíc přiláká, když tu máte vzdělanou pracovní sílu. Vláda nic z toho nedělá a přitom má klid.
 
Pojďme se znovu vrátit k Donaldu Trumpovi. Váš kolega Jan Zahradil tvrdí, že se chce stát v Bruselu jeho informátorem. Jak se staví evropská pravice k Donaldu Trumpovi? A jak se k němu stavíte vy? Máte z něj obavy?
 
Obavy z něj nemám. Napsal jsem o tom obsáhlý text, v němž opravuji komentáře, které vychází u nás a nejsou z americké reality. Trump nebyl zvolen proto, že říkal nehoráznosti a občas urazil část publika. Trump byl zvolen proto, že nabídl části voličů řešení. Mluví za lidi, kteří mají pocit, že z hospodářského růstu Ameriky nemají dostatek. On jim nabídl ochranu. A to není levicová nabídka, to je výzva pro pravici. Nabídl také opak jazyka politické korektnosti. Oni žijí americký sen a někdo jim pořád říká, že jsou rasisti, homofobové a oni jsou znejistěni. Mají pocit, že jim někdo bere Ameriku. Nezapomeňme, že to bylo po osmi letech Obamovy vlády, kdy z velkých nadějí nezůstalo skoro nic. Trump má v programu mnoho věcí, které hlásáme i my. Když jsme mluvili o daních, tak on má také, že se musí zjednodušit daně. Když jsme v zahraniční politice, říkal jsem, že musíme Islámský stát porazit vojensky a on říká to samé. Jako kdyby si přečetl mojí knihu (smích).
 
To už mi trochu připomnělo vítězství Institutu Václava Klause v amerických volbách.
 
To si samozřejmě dělám legraci, ale je tam spousta věcí, které jsou nám blízké. Nijak ale nepopírám, že svým vnějším projevem a některými dalšími věcmi není Trump můj šálek čaje. Ale když se podíváte na jeho první kroky, tak ty jsou jiné, než si mysleli někteří jeho obdivovatelé u nás. Oni si mysleli, že se bude objímat s Putinem a klanět v Pekingu. Očekávám, že se obklopí zkušenými politiky Republikánské strany a začne dělat velmi realistickou politiku, což bude dobré pro celý Západ.
 
Je ten jeho model přenositelný i do Evropy?
 
Ten, kdo si to myslí, tak se velice plete a před tím opravdu varuju. Amerika má jinou podobu politické kultury. Je velmi nerozumné očekávat, že s takovýmto způsobem kampaně by tady někdo vyhrál. Zatím žádní radikálové a populisti žádné volby nevyhráli. Arnold Schwarzenergger byl zvolen kalifornským guvernérem a nikdy by se nestal zemským hejtmanem ve svém rodném Rakousku.
 
Poslední otázka. Jedna věc je program, druhá věc je, že jste se stabilizovali, ale třetí věc je, že volby něco stojí. Vy jste měli finanční problémy. Už se vám je podařilo vyřešit?
 
Součástí mého programu obnovy ODS bylo i to, že jsme se museli věnovat velmi špatné finanční situaci. Ale tento rok jsme v černých číslech a jsme na volby připraveni. Budou to po dlouhé době první volby, do nichž můžeme jít s finanční stabilitou a kde nesmíme mít žádný handicap proti politickým soupeřům.
 
 
Petr Fiala

předseda strany