19. října 2016

Senátoři ODS: Místo represí navrhujeme pozitivní opatření

Senátoři ODS protestují proti zákonu, jenž umožňuje úředníkům vniknout do domácnosti a zároveň v souvislosti se zákonem o střetu zájmů varují před legislativními chybami, které návrh obsahuje.

 
„Musíme reagovat na střet zájmů vzniklý v souvislosti s kumulací ekonomické, politické a mediální moci. Zároveň ale nesmíme s vaničkou vylít i dítě. Mám obavy, že tato opatření budou v důsledku bičem na poctivé lidi, kteří budou oběťmi závisti. Nedovolme, aby slušní občané byli považováni automaticky za podezřelé. Návrh navíc obsahuje řadu legislativních chyb a na jeho účinnost nejsou úřady připravené,“ varuje v souvislosti se zákonem o střetu zájmů předseda senátorského klubu Jaroslav Kubera.
 
„Nesouhlasím s tím, aby nikým nevolení úředníci mohli jen na základě svého uvážení vniknout do soukromého domu nebo bytu bez ohlášení, aby zkontrolovali, čím lidé topí. Ti, kteří topí například PET lahvemi, musí být postiženi. Dnešní technologie už ale umožňují odebrat vzorky zvenčí. Pravomoc svévolně vniknout do domu nemá ani policie, není proto možné, aby úředníci takovou možnost měli. Další možností je i odběr vzorků po předchozím ohlášení,“ uvedl místopředseda ODS Miloš Vystrčil.