13. října 2016

ODS si na další volby věří

Výsledek hnutí ANO v krajských volbách nepovažuje ODS za žádnou výhru, říká její předseda Petr Fiala. Podle něj by občanští demokraté skončili v krajských volbách třetí, pokud by hlasovali i lidé v Praze, a do parlamentních voleb si velmi věří. Jednou z cest, jak u nich uspět, by něj mohlo být sjednocení pravice. Posedlost Andrejem Babiše a hnutím ANO podle něj není dobrou cestou, jak oslovit voliče. Republika má podle Fialy větší problémy.


Začněme výsledkem krajských voleb. ODS získala téměř 9,5 procenta hlasů. Vy tento výsledek interpretujete jako úspěch. Je tu ale i určitá kritika, že pravice obecně je v krizi a že výsledek z voleb dobrý není. Jak vy to vidíte?
 
Já jsem opakovaně říkal, že nad výsledkem nejásáme, ale hodnotíme ho střízlivě. Já se opravdu usmívám nad některými těmi hodnoceními. Přijde mi, že někteří lidé jakoby vůbec nežijí v České republice nebo nerozumí politice. Musíme to vnímat v tom kontextu, který v České republice je – jak skončila pravicová vláda v roce 2013, do jaké krize se ODS dostala, v jaké jsme byli situaci vůči jiným pravicovým stranám a kdo nás tady chtěl všechno nahrazovat. A z tohoto hlediska výsledek ODS určitě zajímavý je a je hlavně příslibem pro úspěch v parlamentních volbách. Pro mě je potvrzením správnosti strategie obnovy a posilování ODS, kterou se snažím uplatňovat. A když se ptáte na pravici, podívejte se, co se tady stalo. Na krajské úrovni tady zůstala jediná relevantní pravicová síla a to ODS. Všechny ty pokusy kolem nás dobře nedopadly a nemluvím jen o TOP 09, ale i o dalších politických stranách. Nemám z toho radost, ale je to tak. A ukazuje to i další cestu, kterou je potřeba jít, a co je potřeba dělat, abychom tady vytvořili alternativu pro aktivní, pracující lidi, kterým záleží na svobodě. Alternativu vůči socialistům a vůči populistům.
 
Naznačil jste, že výsledek ukazuje cestu. Ukazuje cestu nejen ODS, ale celé pravici?
 
Nechci předjímat, ale jsem přesvědčen, že ty pravicové síly je třeba sjednocovat a že cesta, kterou jde ODS v této době, je cesta správná.
 
Říkáte, že ta situace je jiná než před 4 roky…
 
Dramaticky jiná.
 
Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že v krizi jsou možná všechny tradiční strany, protože jim utíkají voliči. Asi to není případ topky a ODS, k Babišovi utíkají spíše levicoví voliči. Ale očividně nešli volit. Je tohle problém?
 
To je dlouhodobý problém, ale nám v těchto volbách žádní voliči neutekli. My to nemůžeme srovnávat s rokem 2012, ale můžeme to srovnávat s parlamentními volbami. Ve všech regionech máme nárůst a kdybych se podíval na ta procenta a připočítal k tomu pravděpodobný výsledek v Praze, tak ten celkový výsledek by byl ještě lepší. Takže tady v našem případě už voliči neodcházejí a naopak se vracejí a to si myslím, že potvrzuje správnost naší cesty. A to, že někdo řekne, že se nevracejí dostatečně, protože nemáme 20 procent, tak na to já říkám, že velmi důležité při hodnocení politiky je smysl pro realitu, a to jak pro politické komentátory, tak pro politiky. Kdo ho ztratí, nemůže nabízet dobré strategie. A to, co se stalo v této zemi v roce 2013 – jak se změnila mediální scéna, jak se změnila politická scéna, jak tu přibyly politické subjekty, kdo je na Hradě – to vytváří pro pravici velmi obtížnou situaci. Toho výsledku jsme navíc dosáhli navzdory nepříznivému mediálnímu prostoru. Nikdo tu nepodporuje ODS ani v podstatě skrytě v médiích. My jsme si museli všechno vydobýt, a přesto nám ty voliči dali větší důvěru, než v těch parlamentních volbách.
 
Takže věříte, že jste směrem k parlamentním volbám nastoupili správnou cestu?
 
Jsem si jistý.
 
Teď po čtyřech dnech dá se z výsledků už dost věcí vyčíst. Tušíte, co by šlo udělat jinak, aby se vám podařilo čelit hnutí ANO, které má podporu po celé republice. Co by se s tím dalo udělat?
 
Já úspěch ANO vůbec nepodceňuji a jsem si vědom i určitého upevnění voličského jádra ANO, ke kterému došlo v posledním roce. Nicméně ta posedlost Andrejem Babišem a hnutím ANO je špatným rádcem. Je tu víc problémů než Andrej Babiš. Když se podíváte na výsledek hnutí ANO v krajských volbách, tak navzdory kampani, průzkumům, očekáváním tak úžasný není. Otázka, jak se vymezit vůči hnutí ANO, je pro mě sekundární. Pro nás je primární, co nabídnout voličům, aby nám dali ten hlas a abychom s jejich pomocí porazili naše politické soupeře. Mezi ně samozřejmě patří levice a samozřejmě hnutí ANO, které je určitě nebezpečné a v osobě Andreje Babiš představuje prvek, který v tom systému nemá být. Nemyslím konkrétně Andrej Babiš, ale střet zájmů, který on reprezentuje. Ale ta správná otázka je, jak my oslovíme voliče. A já na to mám odpověď a mám strategii do parlamentních voleb a ta vychází i ze zkušenosti z těchto voleb, ale s tou nejdříve seznámím stranické orgány.
 
Před volbami jste říkal, že rozhodně nechce být ODS v koalicích pouze kosmetickým doplňkem. Máte z těch vyjednávání pocit, že se vám to daří?
 
Ano. A také jsem říkal, že chceme mít možnost prosazovat náš program a k tomu taky směřujeme v některých krajích. Je důležité, které rezorty získáme, ale nejde samozřejmě jen o to, co budeme spravovat my. Podstatné je, na čem se ta koalice domlouvá, co chce dělat s tím daným krajem. A tam se nám daří, abychom zabránili všelijakým socialistickým experimentům a třeba tomu, aby si tam hnutí ANO mohlo dělat, co chtělo. Do těchto voleb jsme také měli cíl, abychom zabránili pokračování socialisticko-komunistických vlád, aby se tam reprodukovala vládní koalice. A když se podíváte na ta vyjednávání, tak ono se nám to v řadě míst daří.
 
Takže věříte, že například ve Středočeském kraji, kde do koalice s největší pravděpodobností s ANO půjdete, budete dejme tomu nějakým regulátorem ANO, a že se vám tam navíc bude dařit prosazovat váš program?
 
Středočeský kraj je složitý. To není případ, o kterém jsem mluvil, protože tam to ještě není uzavřené. A nechci komentovat v tuto chvíli ani postoj našich spojenců při tom vyjednávání. O tom budu diplomaticky mlčet. Ale řekl bych, že jestli vznikne koalice na bázi těch čtyř stran, které tam jsou, tak předpokládám, že STAN, TOP 09 a ODS budou mít schopnost dohromady ANO kontrolovat. Respektive nedovolí, aby ten kraj použilo pro svoje obchodní, politické nebo jiné záměry.
 
Už jste to lehce naznačil, když jste mluvil o strategii pro parlamentní volby. Bude jedním z bodů té strategie spolupráce na úrovni pravice? Lídr STAN v Libereckém kraji Martin Půta řekl, že by bylo dobré, kdyby se ODS, TOP 09 a Starostové nějakým způsobem do parlamentních voleb spojili.
 
Já dlouhodobě říkám, že by pravice měla více spolupracovat, ale neříkám, které pravicové subjekty. To se nedá říct dopředu. Tam jde vždy o to, aby to nebylo spojení pro spojení, ale aby to mělo efekt. A efekt to má pouze tehdy, pokud to povede k šanci vyhrát volby. To je jediný účel, který spojení pravice může mít. Jestli dospěji k závěru, že spojení některých politických subjektů v rámci nějakého volebního bloku takovou šanci má, pak jsem připraven pro to dělat všechno. Ale jen tak si říct, bylo by dobré, abychom se spojili...pak se vlastně ukáže, že dobré to není, protože voliči to odmítají, strany si kladou nereálné požadavky a že by to dopředu nefungovalo. Pak to nemá smysl. Já jsem otevřen i variantě užší spolupráce pravice, ale jen za těchto podmínek.
 
Cítím z toho, že jste trošku skeptický k myšlence, že by se takovému spojení podařilo vyhrát volby. Protože je něco jiného v nich uspět a něco jiného je vyhrát.
 
Nejsem skeptický, ale řeknu to takto – čím je pravice roztříštěnější, tím je pravděpodobnost, že ODS vyhraje volby, menší. Tyto volby ale ukázaly, že ty různé pravicové projekty kolem nás moc šancí nemají. A když nemají šanci v krajských volbách, v těch celostátních ji nemají vůbec. Tudíž si myslím, že každému, komu záleží na tom, aby tady tu zemi neovládl Andrej Babiš, nebo se tu nevyprodukovala nějaká vláda za podpory komunistů, tak musí přemýšlet nad tím, jak buďto podpořit ODS, nebo spolu s ní vytvořit nějaký pravicový blok. Já to jako nepravděpodobné nevidím, jsem ale realista a vím, že se musím udělat několik kroků, abychom toho mohli dosáhnout.
 
A tyto kroky patří do té vaší strategie, kterou nějakým způsobem v nejbližší době odhalíte, ale teď o ni mluvit nechcete?
 
Ano.
 
V senátních volbách máte dva kandidáty a jednoho společného s TOP 09. S tou se navíc budete podporovat…
 
My jsme se na podpoře domluvili a je to domluva celostátní. To znamená, že my podporujeme kandidáty topky a oni ty naše.
 
A jaké je sdělení pro voliče před druhým kolem senátorských voleb?
 
Jak víte, tak v tom druhém kole při velmi nízké volební účasti rozhodují i jednotlivé hlasy. Takže pro nás je důležité, abychom co nejvíce lidí dostali k volbám, a myslím si, že jak kandidáti topky tak naši jsou zárukou toho, že se nebude rozšiřovat vliv levice v Senátu, ani že tam nebudou mít vliv populisté. Takže je to pro nás a pro naše voliče důležité.
 
 
 
Petr Fiala

předseda strany