29. září 2016

Stát by se peněz od kuřáků nikdy nevzdal

Svým návrhem zcela zakázat cigarety chci ukázat, jak to pokrytci v parlamentu myslí doopravdy, vysvětluje senátor a primátor Jaroslav Kubera. Během tohoto rozhovoru, který trval zhruba půl hodiny, senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera vykouřil pět cigaret. Ve své primátorské kanceláři má několik popelníků, na dveřích ceduli, že kouření je povoleno. Návštěvám se chlubí ruskými cigaretami značky Cubero i plakátem s kovbojem, vedle něhož je však místo nápisu Marlboro recesistické varování ministra zdravotnictví, že jízda na koni škodí zdraví. Jako náruživý kuřák bývá Kubera zarputilým obhájcem práv lidí, kteří stejně jako on propadli tomuto zlozvyku, a zároveň rázným kritikem všech protikuřáckých omezení. O to víc překvapí jeho poslední návrh – zcela zakázat cigarety. Zvlášť když striktně odmítá, že by šlo o další z jeho šprýmů, jimiž je pověstný. "Myslím to zcela vážně," říká. "Ale nejde vůbec o kouření, to podstatné je, do jaké míry má stát právo omezovat svobodu lidí a do jaké míry si to ti lidé nechají líbit," dodává.


Narážíte na navrhovaný protikuřácký zákon, který zakazuje kouření v restauracích a na dalších veřejných místech?

A nejen ten. Namátkou je to zákaz prodeje pochutin ve školách, kdy stát rozhoduje za rodiče, co jejich děti mohou jíst a pít. Může to dojít tak daleko, že až vegani zvítězí, bude zakázané i maso. Je to obecný útok na svobodu, celosvětová móda a často chybějí racionální argumenty.

Racionálním argumentem může být, že kouření škodí zdraví.

Ano, je potřeba chránit nekuřáky před smradem, protože cigarety opravdu smrdí. Dnes mi napsal jeden pán, že i na ulici by se měly zakázat. Přestože koncentrace cigaretového kouře na ulici oproti automobilovým zplodinám je naprosto nulová. Každý, kdo v Praze čeká na refýži, vykouří půl kartonu, než tramvaj přijede, ale on jezdí také autem, takže mu zplodiny tolik nevadí.

Takže uznáváte, že je potřeba chránit nekuřáky.

Ale lze přece najít symbiózu, nekuřáckých restaurací a kaváren je jako hub po dešti, trh si jejich počet sám vyváží. Ale návrh Marka Bendy, že mají být v restauracích vymezené kuřárny, kam nemá přístup obsluha ani nekuřáci, tak tam už žádný argument není. To už je koniášství a nenávist ke kuřákům až za hrob. Já netvrdím, že cigarety jsou vitamin, ale kdybychom měli zakázat všechno, co má nějaké negativní důsledky, tak bychom skoro museli přestat žít.

Co tedy svým návrhem zakázat cigarety sledujete?

Aby se ukázalo, jak to ti pokrytci myslí doopravdy. Kdyby oni sami věřili tomu, že jsou cigarety tak strašně škodlivé, museli by pro můj návrh hlasovat. Protože zdraví lidu je určitě víc než 80 miliard korun, které kuřáci ročně posílají na daních do státní kasy. Pro stát jsou však tyhle peníze nepostradatelné, on nikdy nepřipustí, aby o ně přišel.

Co říkáte na jiný argument, podle kterého stát mnohem víc vydává na léčení kuřáků?

A spočítal někdo, kolik peněz se vydává na léčení amatérských sportovců, kteří si ničí achilovky? Kromě toho, že kuřák dává státu peníze, si ještě platí zdravotní pojištění. Navíc lze relativně snadno dokázat, že kuřáci marodí méně než nekuřáci. Ti, kteří mají ty růžové plicní sklípky, v podzimní mlze obvykle dostávají nemoci dýchacího ústrojí, kdežto kuřáci nikoli. Kuřáci potřebují pro život mnohem méně kyslíku, což mohu dokumentovat výškou čtyři tisíce metrů v Peru, kde jsme s kolegou ze Senátu kouřili, zatímco ostatní dostávali kyslík, protože jim modraly nehty.

To vypadá, že kouření je podle vás nakonec zdraví prospěšné.

Ne, je to jeden z lidských nešvarů, ale hubit ho mečem je úplně špatně. Nepochopím, proč má být pro všechny zakázáno kouření v nemocničních zahradách. Ano, když je někdo v nemocnici s plícemi, tak je logické, že by tam asi kouřit neměl, ale když má zlomenou ruku, tak mu kouření neškodí.

Vraťme se k vašemu návrhu. Říkáte, že ho berete vážně. Máte spočítáno, kolik lidí by přišlo o práci, kdyby se u nás nesměly vyrábět cigarety?

Je to možná víc lidí než na celém ostravskokarvinském revíru. Není to jen podnik v Kutné Hoře, někdo ještě dělá ty filtry a papírky, to jsou další a další lidé, kteří jsou na to navázáni.

No vidíte. A může si stát uprostřed Evropy, člen Evropské unie dovolit tak citelný zásah do zahraničního obchodu, jakým je zákaz výroby, dovozu a prodeje cigaret?

Výsledek může být obrácený, že Unii se tento nápad zalíbí, vydá směrnici a nařízení. Vždyť kolik takových nařízení, která nemají s logikou nic společného, už tady bylo? Docela bych věřil, že by se v Bruselu takové myšlenky chytili.

Váš návrh tedy také nemá nic společného s logikou?

U nás to neprojde z důvodů finančních, ale ukáže se, že někteří politici boj proti kouření nemyslí úplně vážně. Přitom zákon, který teď platí, je možná nejmodernější v Evropě: zákazy, oddělené kuřácké a nekuřácké prostory v restauracích, jejichž majitelé investovali miliony korun do klimatizací. Připadá mi, že tady je skupina lidí, kteří si myslí, že byli nadáni k tomu, že vědí všechno úplně nejlépe. Pak dochází k tomu, že stát se nám montuje do života tam, kde by neměl, a tam, kde by měl, selhává.

Váš návrh zakázat cigarety mě překvapil i proto, že jste byl vždycky velkým kritikem kuřáckých restrikcí. Nelíbil se vám ani nápad lepit na krabičky drastické fotky, které mají kuřáky odradit.

Stalo se, co jsme očekávali. Z krabiček se stal sběratelský předmět. Já už mám tři: na jedné je holčička, která plive kečup, a není jasné, zda je ostrý, nebo jemný, na druhé je obrázek operace plic zjevně udělaný ve fotoshopu, na třetí je rakvička. Já jsem navrhoval místo obrázků dát do krabiček příbalový leták, protože když si ho přečtu u léků, jsem mírně nervózní, co všechno mě potká. Kdyby si lidé přečetli o látkách, které nejsou zdravé, mohlo by to některé slabší povahy od kouření opravdu odradit.

Fotografie je neodradí?

Ne, i když někteří lidé se na ně nechtějí koukat a raději si kupují pouzdra. Čekám, kdy je nějací „dobroseři“ zakážou, protože se kvůli nim obchází zákon. Na druhou stranu, abychom byli pozitivní, teď jsou cigarety mnohem lepší než dřív, protože padělatelé cigaret se ještě nenaučili obrázky kopírovat.

Jste známý recesistickými nápady. Třeba pokutovat pomalé chodce na přechodech za to, že brzdí provoz. Nebo povinné přestávky příliš rychlých řidičů. Zákaz kouření už jste vysvětlil, ale jiný nápad – naznačoval jste prezidentskou kandidaturu. Patří to také mezi šprýmy?

Ne, to určitě ne. To je příliš vážná věc na nějaké žertíky.

Dosud jste však neřekl jasné slovo.

Nemůžu se vyslovit přímo ve chvíli, kdy nemám dostatek informací. Nevím, jestli Miloš Zeman bude kandidovat, on řekl, že to oznámí na jaře 2017. A druhá věc, která hrozí člověku v politice stejně jako ve sportu – že přepálí start. Zpočátku to vypadá hezky, když ostatním uniká, ale když není únik promyšlen, oni ho po čase pohltí. Takže v tuhle chvíli je předčasné se o tom bavit. Kandidát potřebuje oslovit širokou společnost, třeba tu vědeckou část, inteligenci.

Myslím, že Zeman zrovna neuchvátil inteligenci, stačil mu prostý lid.

Ano, ale on to měl velmi dobře spočítané, že lid mu stačí.

Proč čekáte, jestli bude kandidovat právě Miloš Zeman?

S Milošem Zemanem se znám 25 let, tykáme si. On je trošku moje povaha, že si rád zažertuje. V Česku je takový zvláštní zvyk – nenávist až za hrob, nebo vynášení, typické u fotbalu. Podobné je to se Zemanem, ať řekne cokoli, jeho odpůrci budou říkat, že je to blbost. Ale ne všechny jeho myšlenky jsou scestné.

Nedávno jsem zaslechl názor, že chcete kandidovat proto, abyste Miloši Zemanovi sebral hlasy.

Ano, je pravda, že jsem jednou říkal, že není třeba zvítězit, ale odebrat hlasy nechtěnému kandidátovi a usnadnit cestu chtěnému. Jenže já zatím takového chtěného kandidáta nevidím.

Kdy tedy bude nejvhodnější čas, abyste vystartoval do kampaně?

Až budu znát všechny vážné kandidáty. Protože se může stát, že se mezi nimi objeví někdo, před kým se skloním a budu ho podporovat. A mezitím budu sledovat krajské a senátní volby, protože ty výsledky budou velmi důležité i pro prezidentskou volbu. Vyslovím se jako Zeman, v březnu 2017. Ale vím já, co bude? Jestli mi v mateřském znaménku nenajdou rakovinu kůže, což by mě zničilo, protože jsem připravený zemřít na rakovinu plic... To bych nerozchodil.

(Autor: Artur Janoušek)
 

Jaroslav Kubera

předseda senátního klubu
primátor
1. místopředseda oblastního sdružení