22. září 2016

Zdravotnictví potřebuje změny, nejen víc peněz

Česká lékařská komora bude na dnešním mimořádném sjezdu řešit krizi zdravotnictví. Lékaři dlouhodobě upozorňují na problémy, které ministerstvo odmítá skutečně řešit a pouze přidává další a další veřejné peníze do bezedného systému. Mimořádný sjezd není běžnou událostí, jenom ukazuje, jak špatně současná vláda rezort spravuje.

 
 
Musíme hledat cesty, jak do zdravotnictví přivést více soukromých peněz, v jejichž zapojení je ČR na jednom z posledních míst v EU. Musíme zásadně podporovat domácí péčí zdravotní i sociální tak, aby lidé mohli co nejvíce času léčby strávit doma. Taková péče je podstatně levnější a zároveň komfortnější, než pobyt ve zdravotnickém zařízení a zároveň se tím pro lékaře uvolňují ruce pro péči o ty, kteří nemocnici skutečně potřebují. V neposlední řadě je nutné změnit zdravotní pojišťovny na efektivní nákupčí zdravotní péče a zároveň lépe chránit pojištěnce.
Máme podobný názor jako ČLK na nutnost snížit počet základních specializací lékařů a na potřebu zjednodušit administrativu, která se na lékaře a sestry valí. Souhlasíme s principem stejných úhrad za stejnou péči a nutností zprůhlednit a zjednodušit Úhradovou vyhlášku a tzv. Bodník.