29. července 2016

Bohuslav Sobotka hodlá i v dobách hospodářského růstu zvyšovat zadlužení

Ministři vlády za sociální demokracii v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou dnes při svém hodnocení dvou a půlleté činnosti sociálně demokratických ministrů ve vládě sdělili, že přestože se ekonomice mimořádně daří, nehodlá vláda svoji rozpočtovou politiku upravit tak, aby zastavila zadlužování České republiky.

„Zvýšení prostředků investovaných do zvýšení naší bezpečnosti, kvality vzdělávání, zdravotní péče, vědy a výzkumu nebo zlepšení postavení seniorů rozhodně podporujeme. Na druhé straně nelze přijmout rozhodnutí spokojit se v dobách významného ekonomického růstu s pouhým zpomalením růstu našeho zadlužení. Tento přístup považujeme ze strany ČSSD za nezodpovědný a vůči nastavení budoucích životních podmínek v naší zemi za neférový až bezohledný. Například to, že sociální demokracie je schopna považovat za úspěch, že deficit účtu důchodového pojištění byl v roce 2015 již „jen“ asi 33 miliard korun, tedy zjednodušeně řečeno, že na důchody se vybralo v roce 2015 v rámci pojištění o 33 miliard méně než je potřeba, je varující a pro budoucí stabilitu důchodového systému nebezpečné,“ okomentoval dnešní vystoupení premiéra a ministrů vlády za ČSSD místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil.