14. července 2016

Prohlášení senátorského klubu ODS k 26. schůzi Senátu

Senátoři Občanské demokratické strany podpoří novelu zákona o posuzování vlivu na životní prostředí, protože situace, zvláště při výstavbě dálnic, je kritická. Zodpovědnost za kolaps výstavby dálniční sítě nesou ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr dopravy Dan Ťok (oba z hnutí ANO). Ti by měli na své funkce rezignovat nebo by je měl premiér Bohuslav Sobotka odvolat.
 
Senátoři Občanské demokratické strany nesouhlasí s novelou zákona o dani z nabytí nemovitých věcí. Tato daň je nadbytečná, zvyšuje daňovou zátěž občanů ČR a je nesystémová. Pokud se nepodaří zákon odmítnout, budou senátoři ODS navrhovat snížení daňové sazby na 3 až 1 %.
 
Senátoři Občanské demokratické strany podpoří návrh zákona na obranu republiky, který umožní, aby výdaje na obranu ČR dosáhly 2 % HDP. Zároveň podpoří návrh na působení sil AČR v rámci operací NATO, OSN a EU.
 
Senátoři Občanské demokratické strany razantně odmítají návrh Evropské komise na zákaz osobních zbraní se zásobníkem. Tento návrh problém vyzbrojování teroristů neřeší, ale zasahuje nesmyslně do práv občanů.
 
Senátoři Občanské demokratické strany odmítají senátní novelu zákona o místním referendu. Spojení místního či krajského referenda se dnem konání voleb jde proti smyslu referenda a spojování různých druhů hlasování jde proti duchu demokracie.
 
Senátoři Občanské demokratické strany žádají předsedu vlády Bohuslava Sobotku, aby hájil v rámci EU zájmy ČR. Odchod Velké Británie z EU jasně ukázal, že evropské státy si nepřejí další posilování integrace a přenášení dalších pravomocí do Bruselu. Zároveň by ČR měla požadovat odchod evropských politiků spojených s utužováním EU ze všech evropských funkcí.