26. května 2016

Interpelace na ministra zemědělství ve věci Fondu nepostižitelných rizik

Ústní interpelace poslance Petra Bendla na ministra zemědělství Mariana Jurečku ve věci Fondu nepostižitelných rizik.

 
Petr Bendl: 
 
Děkuji za slovo. Musím využít situace, když je konečně mezi námi pan ministr zemědělství. Já jsem se chtěl zeptat - správný název by byl asi nepojistitelných rizik, nevím, jak se tam dostalo nepostižitelných. Ale v zásadě je to jinými slovy totéž.
 
V loňském roce postihlo Českou republiku a řadu zemědělců extrémní sucho a od té doby přes sliby Ministerstva zemědělství, že dojde k nějaké finanční výpomoci v téhle oblasti, protože to je situace, ze které si zemědělci sami pomoct nemohou, je slibováno, že dojde k nějakému posouzení věci a případně výplatě podpor. Protože se tak do dnešního dne nestalo, tak by mě zajímalo, jak se věci mají, kdy se tak stane. Pokud vím, ještě neexistují ani řádné formuláře pro to, aby byly shromažďovány jednotlivé podklady, a čas utíká. Tak jestli jim opravdu chcete pomoct, takže snad ne v roce 2017 nebo 2018, ale už teď jsme více jak rok po události. Je otázka, do jaké míry ještě to bude pomoc někomu, kdo ještě bude vůbec existovat. Prosím o odpověď. Děkuji.
 
 
Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka:
 
Děkuji, vážený pane předsedající. Vážený pane poslanče Bendle prostřednictvím pana předsedajícího, já bych rád vyjasnil terminologii. U nás v resortu za ty dva roky mluvíme a jednáme o fondu těžko pojistitelných rizik. Takže to je první na úvod. O žádném jiném názvu ani o jiném principu jsme nikdy jindy nehovořili. Ten fond má pojišťovat rizika, která jsou obtížně pojistitelná komerčními subjekty, to znamená především problematiku sucha a dešťových srážek v období sklizně. Pojišťovny dneska například vám nepojistí ani obilí ani většinu jiných komodit v okamžiku, kdy dojdou zralosti, a zkušenosti z minulých let jsou takové, že v období sklizně začne na týden dva pršet a v ten okamžik obilí máme porostlé a úroda je znehodnocena a nikdo vám toto riziko z pojišťoven nepojišťuje. Princip fondu má fungovat tak, že dílem do tohoto fondu vloží peníze stát, dílem vloží zemědělci podle toho, zdali se jedná o trvalý travní porost, ornou půdu či nějaké jiné speciální plodiny, a měli jsme tady nachystané různé sazby tak, aby pro zemědělce to byla přijatelná sazba, aby do tohoto fondu se odhodlala vstoupit většina zemědělců, protože pokud tam nevstoupí většina, tak ten princip řekněme i určité solidarity nebude fungovat. Nicméně loňský rok ukazuje, že i když mnoho zemědělců říkalo mě se nikdy taková záležitost nebude týkat, protože já jsem v dobré oblasti, mně tady nehrozí tato rizika, tak loňský rok ukázal, že sucho hrozí naprosto všude, a máme období, kdy dešťové srážky v období sklizně taky ukázaly v minulosti, že se to může dotknout různých výrobních oblastí v České republice.
 
My jsme na tom fondu velice intenzivně začali pracovat v loňském roce. Já jsem byl opakovaně ujišťován tehdejším ředitelem PGRLF, který měl tuto problematiku na starost, panem ředitelem Karbanem, že v prvním čtvrtletí tohoto roku budeme moci tento fondu spustit a zahájit. Nicméně po personální výměně na PGRLF a poté, co tam nastoupilo nové vedení, které se na tu problematiku opravdu podívalo řádně a komplexně, mně bylo vysvětleno, že máme zde dva základní problémy, a to je notifikace u Evropské komise, která v tu dobu ještě probíhala, a potom především kvalitní legislativní rámec pro tento fond v legislativě České republiky. Notifikaci jsme ukončili, nicméně z našeho pohledu tam to vyjádření Komise zanechalo určité formální administrativní nedostatky, proto jsme požádali, aby tu notifikaci upřesnili a doplnili. Takže na to jejich vyjádření čekáme a připravujeme také legislativní rámec, protože fond, který jednak shromažďuje peníze od privátních subjektů, od státu, potom má nějaký mechanismus na rozdělování těchto peněz, tak tato záležitost už musí mít legislativní oporu. Takže připravujeme zákon o těžko pojistitelných rizicích.
 
Musím říct, že reálně vidím tu činnost, která nás čeká, ať už komunikace s Evropskou komisí, příprava legislativy, její schválení, minimálně ještě na příštích dvanáct měsíců. Takže ta očekávání, která jsme měli, že bychom udělali ještě letos tento fond, se bohužel nenaplní. Já jsem to zemědělcům říkal a omlouval jsem se jim za to.
 
Pokud tady padlo a bylo kritizováno loňské sucho, že nebylo ještě vyplaceno, tak bych chtěl říct, že to není tak úplně pravda. Evropská komise loni schválila záchranný balíček pro zemědělce a jeho kompenzace za dopady ruských sankcí, ale také za právě loňské sucho. Bylo to 304 milionů korun, které nám Evropská komise vyčlenila z evropského rozpočtu. My jako Česká republika jsme k tomu mohli přidat ještě sto procent. Takže celkově zhruba 605 milionů korun bylo letos do konce dubna vyplaceno českým zemědělcům, především chovatelům a producentům mléka a vepřového masa.
 
Samozřejmě pracujeme na kompenzaci za sucho ještě i pro jiné komodity, především pro pěstitele ovoce a zeleniny, ale i plodin, které byly určeny ke krmným účelům. Tady jsme v procesu příjmů žádostí na tento dotační titul a peníze by měly být v průběhu měsíců srpna a září zemědělcům vyplaceny. Někdo může říkat ano, je to až po roce. Je potřeba si uvědomit, že do konce roku jsme sbírali data od zemědělců přes jejich zemědělské svazy a na konci března do tří měsíců byl nachystán materiál na vládu včetně diskuse o alokaci, která bude vyplacena. Dnes je rozhodnuto o minimálně 600 milionech, které budou vyplaceny na základě přijatých žádostí. Takže je potřeba si uvědomit, že byť to sucho bylo červenec, srpen, museli jsme počkat na konečné sklizně a konečný stav škod, které to sucho napáchalo. Děkuji.
 
 
Petr Bendl: 
 
Děkuji za slovo. Pane ministře, teď v závěru svého příspěvku jste říkal, že 605 milionů bude vyplaceno, na začátku jste říkal, že bylo vyplaceno. Tak bych prosil, abyste to nějak upřesnil, jestli jde o přeřek, nebo jestli jsem špatně slyšel. Beru vás tedy za slovo, byť opravdu si myslím, že věta, že v současné době shromažďujete žádosti, to znamená v květnu 2016 shromažďujete žádosti o události, která se stala v létě 2015, je opravdu trochu pozdě, to uznejte. Zemědělci nevěděli, co po nich vlastně budete chtít. Možná že i tam někde bude problém, že to není na straně zemědělců, ale spíš na straně Ministerstva zemědělství, že nebylo schopno říci, které informace vlastně jsou. A je otázka, do jaké míry je teď ještě zemědělci dají všechny dohromady. Ale beru vás za slovo, že do konce září bude celá záležitost sprovozena ze světa a budou ty věci vyřešeny a uhrazeny. Děkuju.
 
 
Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka: 
 
Já s dovolením ještě jednou vysvětlím, možná jste nedával pozor nebo jste špatně slyšel. Já jsem mluvil o jedné částce, která je kompenzací, o které rozhodla Evropská komise vloni v říjnu. Bylo to zhruba 304 milionů korun. My jsme k této částce přidali zhruba ještě jednou tolik, takže je to něco přes 605 milionů korun, které už byly do konce tohoto roku měsíce dubna (?) vyplaceny a jsou na účtech zemědělců. To je řekněme balík dílem Evropa a národní rozpočet.
 
Potom je částka dalších 600 milionů korun, které schválila vláda, a tyto prostředky teď administrujeme, na ně přijímáme tyto žádosti s tím, že je potřeba si uvědomit, že sklizeň cukrové řepy, například i jedné z komodit, na kterou se tato kompenzace vztahuje, a její zpracování probíhala do konce ledna tohoto roku, že my jsme v průběhu podzimu až do té doby, než se sklidily všechny komodity, shromažďovali od svazů podklady... 
 
Pane poslanče Bendle prostřednictvím pana předsedajícího, prosím, s dovolením dávejte pozor, protože vy potom nevíte a ptáte se na věci, které tady většina posluchačů normálně pochopí v Poslanecké sněmovně. Děkuji. (Výkřiky zprava: Prostřednictvím předsedajícího!) Ano, prostřednictvím pana předsedajícího, samozřejmě, jinak bych si to ani nedovolil.
 
A na tyto uzavřené monitoringy škod vláda do dvou měsíců schválila metodiku, podmínky a alokaci. Zemědělci od února znají přesně, na webových stránkách Ministerstva zemědělství tyto podmínky byly vyvěšeny a teď probíhá ostrý příjem žádostí, aby zemědělci podali ty žádosti, budou probíhat škodní komise a budou vyplaceny peníze, pokud zemědělci splní parametry toho programu, tak jak je notifikován u Evropské komise.
 
Takže se snažíme postupovat maximálně rychle, ale je potřeba si uvědomit, že v průběhu celého podzimu se sklízely ty komodity, a dokud zemědělské svazy nesečetly škody, tak jsme těžko mohli říkat, kolik po vládě budeme chtít peněz a jak ten program rozeběhneme. Děkuju.
 
Ing. Petr Bendl

poslanec PČR