30. května 2016

Vláda dál prohospodařuje ekonomický růst

Koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL dnes zahájila debatu o podobě rozpočtu na rok 2017. Už prvotní čísla a návrhy, se kterými přišel ministr financí Andrej Babiš na vládu, potvrzují, že pro stávající vládu není dlouhodobá nerovnováha veřejných financí, stejně jako neudržitelný trend vybraných výdajových kapitol tématem, jehož řešením by chtěla riskovat voličskou podporu.

 
 Stávající vláda nejenže prohospodařuje ekonomický růst a veřejné finance neuzdravuje, ale naopak jejich strukturální problémy prohlubuje a přesouvá jejich řešení na budoucí vlády a generace. Stávající vládu tak není možné označit bohužel ani za udržovací, protože veřejné finance neudržuje ve špatném stavu, ale jejich stav naopak svojí politikou zhoršuje. 
 
  • Vláda chce opět zvýšit svoji roli v ekonomice na úkor soukromého sektoru. Navržené výdaje státního rozpočtu na příští rok mají vzrůst v porovnání se schváleným rozpočtem 2016 o 46,7 mld. Kč, tedy o 3,7 %. Růst HDP přitom Ministerstvo financí ČR očekává pomalejší, a to ve výši 2,6 %.
  • Daňoví poplatníci mohou zapomenout na malý a efektivní stát i z pohledu počtu zaměstnanců státu, které musí ze svých daní živit. Vláda plánuje v příštím roce další nárůst úředníků o více jak 1 tis. a podle výdajových rámců na další roky má tento trend pokračovat i v letech následujících.
  • Vláda zavírá oči nad „časovanou bombou“ růstu mandatorních sociálních výdajů. Tato největší rozpočtová položka má oproti rozpočtu roku 2016 vzrůst o 3 %, tedy opět rychleji než poroste samotný HDP. Neporostou přitom jen výdaje na starobní důchody, ale i podpory v nezaměstnanosti a dávky pomoci v hmotné nouzi. To vše nikoliv při recesi, ale při růstu HDP, klesající nezaměstnanosti a růstu mezd, kdy by tyto výdajové položky měly logicky klesat.
  • Smutným důsledkem iracionální zelené politiky podpory jinak neživotaschopných tzv. obnovitelných zdrojů energie je růst dotací na tyto zdroje o 2,6 mld. Kč na celkových 23 mld. Kč.
To jsou jen vybrané problémy návrhu rozpočtu na rok 2017, který má přes kladný hospodářský růst skončit s deficitem 48,5 mld. Kč, který ale nikdo nebere příliš vážně včetně ministra financí Andreje Babiše. Ten už dopředu avizoval, že jím navržený schodek může růst až na koaličně dohodnutých 60 mld. Kč. Vláda tak opět zvýší naše zadlužení, a to v době slušné kondice našeho hospodářství. Je to vláda rozpočtové neodpovědnosti, utrácení na dluh a neschopnosti řešit palčivé problémy našich veřejných financí. 
Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS