17. května 2016

Začínáme tolerovat, co by dříve neprošlo

Zdá se, že si česká společnost pomalu zvyká na nejrůznější excesy vrcholných politiků. Ba co hůř – nechává si mediálním mainstreamem diktovat, co je a není podstatné, mravné, tolerovatelné. To, co dnes prochází Andreji Babišovi, by ještě před pár lety znamenalo pád minimálně ministra, možná i celé vlády.

 
Nejsem příznivcem toho, když se z morálky dělá politické téma. Slušnost a poctivost v politice by měla být samozřejmostí. 
 
Pokud se však na půdě sněmovny vážně operuje myšlenkou "jestliže se nestal trestný čin, nestalo se nic", musím se ozvat. 
 
Antikorupční hysterie a omílání "všetci kradnú" vyneslo do křesla místopředsedy vlády Andreje Babiše, aby se zanedlouho ukázalo, že tento "poslední spravedlivý" podivnými machinacemi připravil neoprávněně evropské fondy o 50 milionů korun. Když to prasklo, zavítal sám prezident Zeman na okázalou návštěvu Čapího hnízda, čímž tento tunel posvětil. Zeman rád hlásá vodu, ale bez problémů toleruje, aby jeho okolí pilo víno. Svou návštěvou vysílá signál, že rozebírání veřejných peněz pro osobní potřebu je v pořádku, pokud tak činí jeho kamarádi.
 
Ještě před dvěma lety by něco takového bylo zcela nemyslitelné. Vzpomeňme si, na základě čeho odstupovali ministři Vondra, Drobil, Drábek, Besser, ještě dříve třeba Klaus po Sarajevu. Žádná potvrzená obvinění, žádná trestní stíhání, jen mediální pochybnosti, zda v jejich okolí bylo všechno v pořádku a zda o tom mohli či měli vědět. 
 
Nyní slýcháme opakovaně výmluvy typu "dokud policie něco neprokáže, je vše v pořádku". Posunuli jsme se do situace, kdy se policejní útvary stávají jediným garantem správnosti. Ale tak to ve slušné společnosti být nemá! Právo je minimum morálky, to se učí snad už na střední škole. Trestní právo je ultima ratio, má zasahovat tehdy, kdy je skutek natolik zavrženíhodný, že jeho tolerování by škodilo veřejné morálce. Takže odvolávat se na to, že čin možná nebude prokázán jako trestný, vůbec nepoukazuje na jeho správnost a mravnost. Dokud se znovu nevrátíme do stavu, kdy například veřejné lhaní, ač zákonem nestíhatelné, je odsouzeno morálně, budeme žít v současném marasmu. 
 
Marek Benda

předseda místního sdružení
člen místní rady
člen strany
předseda oblastního sdružení
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení
předseda poslaneckého klubu PČR
poslanec PČR
místopředseda poslaneckého klubu PČR